Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Občanská statečnost se nevyplácí: Místo díků vězení? Za zneškodnění opilého romského útočníka 12 a půl roku. Smysl pro spravedlnost = mesiášské sklony? Naše soudy vyslaly signál: Na obranu zapomeňte!

Občanská statečnost se nevyplácí: Místo díků vězení? Za zneškodnění opilého romského útočníka 12 a půl roku. Smysl pro spravedlnost = mesiášské sklony? Naše soudy vyslaly signál: Na obranu zapomeňte!

18. 4. 2018

Tisk článku

Radek Pokorný s údivem zírá na čerstvý rozsudek nad "chomutovským střelcem" a konstatuje, že obrana hodnot a bližních je v naší zemi riskantní podnik

Občanská statečnost, se nevyplácí. Za pomoc druhému v nouzi se u nás nedávají řády, ale mnoho let vězení. O tom se včera přesvědčil sedmatřicetiletý Petr Benda, kterého Krajský soud v Ústí nad Labem potrestal 12,5 lety vězení za snahu zastavit opilého šílence, který v květnu minulého roku najížděl s dodávkou do skupinky lidí ve snaze je usmrtit.

Co se vlastně ve tři hodiny ráno 27. května 2017, když většina normálních lidí tvrdě spala, na sídlišti Písečná v Chomutově stalo?

Terorista v Chomutově

Bendu podle jeho slov nejprve upozornila matka, že venku je blázen, co bourá do aut a snad i do lidí. „Podíval jsem se z okna a viděl dodávku, jak různě popojíždí zleva doprava. V jeden moment minula skupinku několika lidí. Venku byl hrozný řev. Ten si budu pamatovat pořád. Vzpomněl jsem si na všechny ty nechutné útoky auty z jiných zemí. Rozhodl jsem se jít ven těm lidem pomoci,“ vypověděl Benda

Když se podíval z okna, viděl onu dodávku, jak najížděla do skupiny lidí a sráží jednu ženu. Slyšel „až nelidský křik“. Šel proto nabít svou legálně drženou zbraň a vyběhl před dům. Když na něho řidič dodávky začal také najíždět, několikrát na vůz vystřelil ve snaze zabránit mu v dalším řádění a také v obavě o svůj život. „Neumím si představit, že zůstanu v okně a budu sledovat, co se stane. Co když jsem zabránil tomu, aby ten řidič někoho zabil. Necítím se jakkoli vinen,“ uvedl u soudu Benda.   

Tuto verzi události potvrzuje i výpověď strážníka, jenž na místo tragédie záhy dorazil. „Zeptal jsem se, kdo střílel, a Benda odpověděl, že on. Pak mi podal zbraň. Šel jsem s ním do ústraní, protože postupně přicházeli Romové a křičeli na něj, že ho zabijí. Řekl mi, že venku slyšel křik jako když jde někomu o život. Říkal, že dodávka jela přímo na něj, tak uskočil a střílel. Plně spolupracoval. Věřil jsem mu, že nechtěl spáchat nic špatného,“ vypověděl strážník, jehož výpověď se četla včera u soudu.

Čtěte ZDE: Jatka na floridské škole: Zbraně šly a postřílely 17 lidí. Něco nám poslední dobou uniklo? Obcházení problému útokem na svobodu. Jak řešit rostoucí násilí? Šerif Graddy ví, co s tím!

Benda a otázka spravedlnosti

Ukázalo se, že dodávku řídil čtyřiatřicetiletý Rom Radek Šugar, kterého Benda několikrát zasáhl do hrudníku. Muž zraněním podlehl.

Základní otázkou ovšem zůstává, co vedlo k situaci, která skončila touto tragédií? Podle výpovědí příbuzných zastřeleného Roma, jehož bratra přivedla vězeňská eskorta v poutech, neboť se jedná o známého recidivistu právě si odpykávajícího svůj trest, celému incidentu předcházela ostrá hádka v cikánské komunitě poté, co se nad ránem vrátili z restauračního zařízení.

Starousedlíci vypověděli, že následoval řev, rvačky na chodbě domu, které později pokračovaly i na chodníku před domem. Celá situace vygradovala poté, co si jeden z Romů sedl značně posilněn alkoholem a drogami za volant dodávky a začal bourat do zaparkovaných vozidel u chodníku a najíždět na své příbuzné ve snaze je zabít. Právě v tu chvíli se postavil opilému Romovi Petr Benda a zastavil jeho šílenou jízdu.

Co ho k tomu vedlo? Úcta k řádu a spravedlnosti i za cenu riskování vlastního života. Jak konstatovala psycholožka, Benda je velmi citlivý v otázce spravedlnosti. „V žebříčku jeho hodnot dominují mesiášské sklony. Nelze říci, že tyto postoje a myšlenky jsou amorální. Naopak, svědčí o jeho jisté vysoké morální úrovni, ale řešení situací je do jisté míry odtržené od reality. On lituje smrti člověka jako takového, ale cítí, že bylo nutné takto zakročit,“ zhodnotila jeho osobnost psycholožka Štěpánka Tůmová.

Čtěte ZDE: Kauza Kramný: Kdo je muž, který ho dostane na svobodu? Ústavní soud (nechtěně) otevřel novou šanci. Verze vraždy s elektřinou selhává. Vrcholí bitva o důvěru v českou justici. Kdo tedy v Egyptě vlastně vraždil - a jak?

Statečnost se trestá

Takže vlastně pro ty, kdo nehledí na realitu skrz růžové brýle, není tak překvapivé, že jeho jednání soud ohodnotil 12,5 lety vězení. Vždyť lidé ochotní a schopní pohotově jednat, obětovat své vlastní pohodlí a bezpečí a přijít na pomoc lidem v nouzi jsou vlastně nebezpeční.

Podle psychologů jsou „odtržení od reality“. Naopak navýsost morální je pozorovat noční drama za záclonou a čekat, jak to dopadne. Pokud pocítíte nutkání pomoci, trpíte „mesiášskými sklony“. Vlastně měl Petr Benda štěstí, neboť soudce Jiří Bednář údajně přihlédl k polehčujícím okolnostem. Původně mu totiž hrozilo až 20 let vězení.

Mesiášskými sklony každopádně netrpí příbuzní zastřeleného Roma, kteří spolu se svými poradci z neziskovek ihned vycítili svoji šanci a domáhali se na Bendovi tučného odškodnění - 5 miliónů korun za smrt příbuzného. Jsou mezi nimi i ti, jimž svým odvážným činem Petr Benda možná zachránil život. Rodiče s družkou chtěli po miliónu, sourozenci po půl miliónu korun. Soud jim nakonec přiznal 2,5 miliónu korun.

Benda se logicky proti rozsudku na místě odvolal. Doufejme, že odvolací soud se bude řídit zdravým rozumem, přizná Bendovi právo na nutnou obranu a Bendu osvobodí, neboť jak konstatovala obhajoba, pokud někdo použije auto jako zbraň proti lidem, tak je právem občanů se proti takovému útočníkovi bránit.

Ano, obrana základních hodnot, bližních a spoluobčanů v naší zemi se nevyplácí. Je to důležité poučení pro každého do budoucna a současně výpověď o morálním stavu naší společnosti. A také zdvižený prst pro každého, kdo by si myslel, že jsme svobodnými občany a můžeme dle toho jednat. Fakt, že se navíc jedná o konflikt mezi "bílou" (zatím ještě) majoritou a romskou minoritou, celou záležitost ještě "dobarvuje" - zvláště s ohledem na šílenou výši trestu.

Vybočení ze stáda se přísně trestá. 




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky