Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Čína: Velmoc roste obřím tempem. Čísla, ze kterých se tají dech. Sedmnáctinásobné výnosy od začátku milénia? Předsudky jsou minulostí. Seznamte se s novým vůdcem. Může se Západ ještě probudit?

Čína: Velmoc roste obřím tempem. Čísla, ze kterých se tají dech. Sedmnáctinásobné výnosy od začátku milénia? Předsudky jsou minulostí. Seznamte se s novým vůdcem. Může se Západ ještě probudit?

9. 6. 2018

Tisk článku

Pavel Rjabov je ohromen ekonomickým vzestupem současné Číny, jejž dokládá až šokujícími čísly, a má jasno o tom, kdo bude v dohledné době světovým lídrem

Výjimečnost současné Číny spočívá v tom, že tempo jejího rozvoje je tak neuvěřitelné, že téměř všechny aktuální informace a zejména analýzy se stávají již v době jejich vydání v podstatě zastaralými! Jestliže v některých zemích všechno dlí v nepohnutosti jako na hřbitově a desetiletí se v makroekonomických a technologických aspektech nic podstatného nemění, v Číně je všechno jinak.

Čína porušuje všechny ustálené šablony a stereotypy. Jak je to možné?

Mylné představy o Číně

Existuje poněkud mylná představa, že veškerá prosperita v Číně, k níž došlo v posledních letech, je dílem zahraničních technologií, kapitálu a výroby a odvíjí se na principu outsourcingu. Jednoduše řečeno, Čína je údajně jakousi globální výrobnou pro celý svět a všechno, co se tam děje, závisí přinejmenším na souhlasu USA, Japonska a Evropy.

Existuje také určitý mentální předsudek v paušálním nedůvěřivém postoji k „čínské kvalitě“, přitom se zapomíná na to, že 70 až 85 procent produkce v některých high-tech oborech vzniká v Číně a v regionech kontrolovaných Čínou. Pokud zahrneme Tchaj-wan, jde už o 90 procent světového trhu s high-tech technologiemi.

Ne všechna práva duševního vlastnictví náleží Číně, to je pravda. Ale je třeba si uvědomit, že Čína před pouhými pěti lety nebyla tatáž Čína jako dnes. A pokud budeme srovnávat 15 nebo 20 let zpátky, potom tím spíše. Většina stereotypních názorů na Čínu totiž pochází z 90. let minulého století, nebo z počátku nového tisíciletí.

Další mylná představa je, že čínská ekonomika je plně orientovaná na vývoz. Učiňte hranice USA nebo Evropy neprostupnými nastavením celních poplatků nebo jiných ochranářských opatření - a Čína se zhroutí.

Takže, o čem tu mluvíme?

Čtěte ZDE: Čínský plán: Nejsilnější armáda na světě. Rozdíl mezi hegemonem a "obyčejnou" velmocí. Vystrnadí Američany bez války z Pacifiku? Pochopí Evropan politiku Podnebesí? Druhá "včasná válka" nebude

Výnosy všech čínských průmyslových společností za rok 2016 (údaje za rok 2017 se objeví v srpnu roku 2018) činí 17,4 bilionů dolarů, v porovnání s 5,3 biliony v roce 2007 a 1 bilionem v roce 2000. Za 16 let se výnosy zvýšily více než sedmnáctkrát! Abychom to uměli docenit, uveďme, že výnosy všech průmyslových podniků v Rusku za stejný rok 2016 činily 675 miliard dolarů - a 665 miliard za rok 2007.

Je pravda, že tempo ekonomického růstu v Číně se od roku 2014 zpomaluje, ale musíme si uvědomit, jaký je objem ekonomického výkonu, a ten je třeba zpracovat a najít nová kritéria pro hodnocení a stanovení přiměřenosti. Průmyslový cluster v Číně již dvakrát převyšuje americký, evropský a japonský dohromady.

Zahraniční kapitál v Číně a závislost na exportu

Pokud jde o zahraniční podíly, na oněch 17,4 bilionech výnosů se čínské společnosti se zahraničním kapitálem podílejí pouze 2,2 biliony, neboli 13 %, a dalších 1,5 bilionu tvoří čínské společnosti registrované v Hongkongu, Macau a Tchaj-wanu.

Důležité je ovšem obrátit pozornost na to, že podíl zahraničních firem v Číně klesl z téměř 22 % v roce 2007 na 13 % v roce 2016. Čína za léta 2009 až 2014 navýšila výnosy čistě čínských společností z 5,6 bilionů na 13,6 bilionů dolarů, což je 8 bilionů dolarů přírůstek. Čili celý zahraniční byznys, který se tu usazoval po desetiletí (od konce 80. let do současnosti), tvoří necelé 2 biliony ročně, přitom Čína v zahraničí založila téměř 4 průmyslové komplexy během pěti let, a to nepočítáme společnosti registrované v Hongkongu a Macau.

Takový je výsledek státem řízené ekonomiky v Číně.

Čtěte ZDE: Čína versus USA: Existenční ohrožení ve všech ohledech? Američané na sterodiech vymýšlejí bojové strategie. Bude dolar nahrazen jüanem? Světová politika se zásadně změní. Úvahy o jaderném útoku v Národním zájmu

Pouze jediná čínská mega-korporace Huawei Technologies má výnosy 93 miliard dolarů (více než technologická produkce v celém Rusku), přitom jde o společnost, o níž ještě v roce 2007 nikdo nevěděl. A v Číně je také Lenovo, Xiaomi, Meizu, BBK (což je Oneplus / Oppo / Vivo), ZTE, LeeCo, Blu a mnoho dalších světových společností. Zato Rusko má Rosnano a Čubajse. A Česká republika Agrofert a Babiše.

A „exportní zaměření“? Jedná se o zhruba 1,8 bilionů ročních výnosů pro průmyslové čínské společnosti, což představuje něco málo přes 10 % z výnosů v celé Číně. Jenomže export čistě čínských společností tvoří pouze 5%, zbytek jde na domácí trh, zatímco zahraniční společnosti z Číny vyvážejí až 30% své produkce (dříve polovinu).

Podíl vývozu na tržbách průmyslových podniků se trvale snižuje a je více než dvakrát nižší než v polovině nultého desetiletí.

Výsledky

  1. Čína provádí politiku aktivního nahrazování dovozu vytvářením průmyslových komplexů úplného výrobního cyklu – od nýtů, šroubů a pryžových přezůvek až po kosmické aparáty, high-tech počítače a multimediální techniku, vojenskou techniku a strojírenskou výrobu.
  2. Čína je v roce 2018 prakticky nezávislá na zahraničních technologiích a v případě potřeby může vyrábět cokoli doma.
  3. Čína minimalizuje exportní orientaci a aktivně rozvíjí domácí trh. Vývoz čínských společností tvoří pouze 5% jejich výnosů. V určitém ohledu je nyní zahraniční trh pro Čínu nevýznamný.
  4. Čína odmítá politiku přilákání zahraničního kapitálu, ruší závislost na západních technologiích a výrobu plagiátů, agresivně investuje do vědy a techniky a rozvíjí svou vlastní high-tech výrobní základnu.Výsledky jsou viditelné pouhým okem.Mohl bych uvést stovky čínských firem z oblasti obrábění, strojírenství a dopravy, ale názvy by nikomu nic neřekly, protože jsou zcela orientovány na domácí trh.
  5. Během uplynulých 10 let zaznamenala Čína značný pokrok v kvalitě vlastních výrobků. Je samozřejmě stále co zlepšovat, ale primitivní levné padělky jsou už minulostí a kontrola kvality se blíží evropské úrovni. Dejte Číně další 7-10 let a kvalitou své výroby se stane vzorem pro Německo. Kultura výroby a s ní spojená kontrola kvality se rychle rozvíjejí.

Osobně jsem kvalitativně přehodnotil svůj postoj k čínským značkám a mnohá zařízení k počítačům a bicyklům objednávám v Číně (zejména originální čínské značky), protože chápu, že právě Čína bude příštích 10 let určovat světové technologické trendy. 

Zapomeňte na USA a seznamte se s novým vůdcem. Čína dá o sobě ještě vědět a svět jí bude ležet u nohou, pokud se Západ nevzpamatuje ze své liberálně multikulturní letargie a nepřestane lpět na některých svých přežitých ekonomicko-politických schématech. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky