Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Svět po summitu: Jen dál stejným směrem! Donald Trump: Minula léta bláznovství a hlouposti. Evropané musí přestat krást. Studená válka II nebude? Sada otázek na tělo. Bažiny a média na prahu šílenství

Svět po summitu: Jen dál stejným směrem! Donald Trump: Minula léta bláznovství a hlouposti. Evropané musí přestat krást. Studená válka II nebude? Sada otázek na tělo. Bažiny a média na prahu šílenství

21. 7. 2018

Tisk článku

Patrick Joseph Buchanan - jako bývalý republikánský prezidentský kandidát - považuje setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem za převratné a klade bažinám několik velmi nepříjemných otázek

Na začátku společné tiskové konference s Vladimirem Putinem prezident Trump konstatoval, že americké vztahy s Ruskem na tom “nikdy nebyly hůře”. Pak ovšem dal svému prohlášení zcela jiný smysl, když dodal: “ovšem to se změnilo asi tak před čtyřmi hodinami”.

To má tedy pravdu. Svými výroky v Helsinkách i na summitu NATO v Bruselu Trump avizuje historický posun v americké zahraniční politice, který možná rozhodne jak o osudu našeho národa, tak jeho prezidentství.

Trump zkrátka odmítl základní východiska americké politiky, platná od konce první studené války, a konstatoval, že za mizernou úroveň vztahů s Ruskem nemůže Vladimir Putin, ale výhradně americký establishment.

Svět se změní

V příspěvku na Twitteru, který zveřejnil těsně před schůzkou s Putinem, Trump ze stávající krize obvinil elity napříč politickým spektrem: “Naše vztahy s Ruskem NIKDY nebyly horší - poděkujme za to mnoha letům amerického bláznovství a hlouposti - a teď tomu pomatenému Honu na čarodejnice!”

Tím Trump odmítl jak agendu neokonů a jejich liberálních intervencionalistických spojenců, stejně jako souostroví Strany bojovníků, která ohlodává konce svých pletich uvnitř Beltway ve Washingtonu, D.C.

Podíváme-li se na uplynulé týdny, od Bruselu přes Británii do Helsinek, je zpráva, již Trump vysílá, jasná, konzistentní - a znepokojivá.

NATO se přežilo, říká prezident. Evropští spojenci se příliš dlouho vezli na americkém rozpočtu na obranu, zatímco do jejich kapes tekly peníze z obrovitých přebytků zahraničního obchodu s USA. Jenže ty časy jsou pryč. Evropané budou muset přestat krást naše trhy a začít platit za vlastní vojáky.

A jen tak mimochodem: Studená válka II nebude.

Čtěte ZDE: Řev příšer z bažin rve uši: Něco se stalo. K čemu došlo v Helsinkách? Jsou Trump s Putinem vzájemnými agenty? Rusko zpátky ve hře. Chystá Deep State protiúder? Itálie proti sankcím. Něco se stane.

Amerika se vrací

Nedovolíme, aby Putinova anexe Krymu, nebo pomoc proruským povstalcům na Ukrajině zabránila úsilí o rapprochement, neboli přiblížení, a partnerství s ním. Prostě vyjednáme dohody o zbrojení a vyjasníme si názorové rozdíly stejně, jako to Ronald Reagan učinil s Michailem Gorbačovem.

Helsinky ukázaly, že si Trump stojí za svými opakovanými prohlášeními, že “mír s Ruskem je věc dobrá, nikoli špatná.”

Co se Sýrie týče, Trump naznačil že on a Putin spolupracují s Bibim Netanjahuem, který požaduje, aby se veškeré íránské vojenské síly i Íránem podporovaná domobrana držely co nejdál od Golanských výšin. Co se týče amerických vojáků v Sýrii, Trump tvrdí, že zmizí, jakmile rozdrtíme ISIS - a to už je na 98% hotová věc.

Všechna tato sdělení ukazují k jedné důležité zprávě, která je, ač nevyslovená, tematicky zastřešuje: Amerika se vrací domů z válek na cizím území, a hodlá se zbavit vojenských závazků v cizině.

Zuřivá kampaň

Před Trumpovou schůzkou s Putinem i po ní se v kabelových televizích rozpoutala kampaň, která si mírou nepřátelství a nenávisti k prezidentovi nijak nezadá s nejhoršími, které pisatel tohoto článku dosud na naší politicko-mediální scéně viděl. Pokud mainstreamová média nejsou “nepřítelem lidu”, jak o nich říká Trump – pak ale rozhodně jsou fanatickými nepřáteli současného amerického prezidenta.

Někteří komentátoři chtěli po Trumpovi, aby napodobil Nikitu Chruščova, který torpédoval celý Pařížský summit v květnu roku 1960 kvůli zpackané americké výzvědné operaci - konkrétně špionážnímu letounu U-2, který nad Uralem sestřelili jen pár týdnů předtím.

Chruščov žádal, aby se Ike Eisenhower omluvil, Ike to odmítl - a Chruščov vyletěl. Zdá se, že mnohá americká média doufala v podobnou konfrontaci. Namísto toho jsme se dočkali slov o “bláznovství a hloupostech” americké zahraniční politiky, které přispěly k současnému zhoršení americko-ruských vztahů.

Co tím jen náš prezident mohl myslet?

Čtěte ZDE: Dozvuky převratného jednání Trump - Putin: Kyjevská pučistická vláda už strachy ani nedýchá. Slábne Sorosův vliv? Porošenko pátým kolem od polámaného vozu. O co hraje Izrael? Panika v kavárnách napříč kontinenty

Otázky

Že by neuvěřitelně provokativní roztažení NATO až na ruský dvoreček po kolapsu Sovětského svazu?

Nebo snad invazi do Iráku, která měla zbavit Saddáma Husajna zbraní hromadného ničení, jež neměl, a která nás vrhla do víru nekončících válek na Blízkém východě?

Byla to snad americká podpora takzvaných syrských “povstalců”, jejichž cílem bylo svrhnout prezidenta Bašára Asada, která vedla k zapojení ISIS do konfliktu a sedmileté občanské válce, která si vyžádala půl miliónu mrtvých a do níž nakonec Putin zasáhl, aby svého syrského spojence zachránil?

Nebo to, když George W. Bush zrušil Nixonem dojednanou Úmluvu o omezení systémů balistických střel (ABM) a rozhodl se nastoupit cestu k vybudování raketové obrany - což zase na oplátku vedlo Putina k tomu, že porušil Reaganovu Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) a začal instalovat systémy, které s ní byly v rozporu?

Nebo snad myslel americké zapojení do puče, který v Kyjevě svrhl legálně zvolený prorusky orientovaný režim, což zavdalo Putinovi důvod k obsazení Krymu, aby si udržel kontrolu nad námořní základnou v Sevastopolu?

Není vlastizrada jako vlastizrada

Ano: měli bychom si uvědomit, že mnoho z Putinových činů, jež tak hlasitě odsuzujeme, má původ v našem vlastním jednání.

A více než to. Rusko Krym zabralo bez prolití krve. Pro srovnání: nebombardovala náhodou naše letadla Srbsko celých 78 dní, aby ho přinutila vzdát se své vlastní historické provincie - Kosova? V čem je to morálnější, než Putinova anexe Krymu?

A jestli se skutečně ruská rozvědka nabourala do e-mailů Národního sjezdu Demokratické strany (DNC) a ukázala světu, jak se Demokraté domlouvají na podrazu na svého vlastního prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse - pak Trump říká, že se s nimi na tom rozhodně nedohodl. Máme snad po dvou letech hysterického vyšetřování jakýkoli důkaz, že je tomu naopak?

Trump trvá na tom, že ruské vměšování nemělo žádný vliv na výsledek voleb v roce 2016 a že nenechá média, aby svou obsesí zvanou Russiagate zabránila zlepšení vztahů s Ruskem.

Bývalého ředitele CIA Johna Brennana rozzuřil tak, že prská: “Vystoupení Donalda Trumpa v Helsinkách… bylo… vlastizrádné… Putin ho zcela ovládá. Republikánští patrioti - kde jste?!”

Na to nelze odpovědět jinak než větou, kterou v počátcích americké revoluce pronesl jistý Patrick Henry, o němž se dnes děti učí jako o jednom z Otců zakladatelů naší země. Ten tehdy o svých vlastních odvážných slovech, která rovněž jeho protivníci označovali za vlastizradu, pravil:

“Jestli je toto vlastizrada, pak jen dál stejným směrem!”

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Pokus o restart honu na Babiše: Fialovci už nevědí kudy kam. Babiš jako bezpečnostní riziko? Tím byl za covidu. A za falešné protiruské causy Vrbětice. Teď je to Fiala a spol. Touhle fraškou však Babišovi neuškodí. Spíš pomohou

Pokus o restart honu na Babiše: Fialovci už nevědí kudy kam. Babiš jako bezpečnostní riziko?...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky