Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Okurková sezóna je v plném proudu! Jste i vy unaveni politikou? Je toho na vás moc a potřebujete vypnout? Přinášíme vám letní filmové tipy Protiproudu! Máme tajné zprávy z Karlových Varů!
Popisek: Bude to trhák | Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

Okurková sezóna je v plném proudu! Jste i vy unaveni politikou? Je toho na vás moc a potřebujete vypnout? Přinášíme vám letní filmové tipy Protiproudu! Máme tajné zprávy z Karlových Varů!

25. 7. 2013

Tisk článku

Michal Fraiman Uplynulý ročník karlovarského filmového festivalu odhalil mimo jiné jistou tematickou vyprázdněnost tuzemské filmové produkce. "Prostě už tak ňák není vo čem", řekl k tomu Protiproudu kolem čtvrté hodiny ráno a pravděpodobně nevědomky scénárista Jarchovský. A exkluzivně nám odhalil tajný plán českých filmových producentů: tuzemský filmový trh začne masově produkovat remaky slavných českých komedií!

Recept je jednoduchý a úspěch zaručený: soudobý příběh je zasazen do důvěrně známého schématu. Výměnou za několik decilitrů Bruselem zakázané lihoviny s třípísmenným označením jsme od klasika porevolučního filmu dostali synopse tří scénářů. Zdá se, že je na co se těšit:

PP

Vrchní, prchni!

Ústřední postavou svěží komedie je lékař David. Žádná z pozemských neřestí mu není cizí, avšak jeho opravdovou slabostí jsou ženy: tak si nakonec pořídí rovnou dvě. Jenže to je drahý špás, a proto se jednoho dne rozhodne skoncovat s chudobou a k lékařské praxi přibere práci poslance a potom i hejtmana. A pak se má! Jako prase v žitě. Stejně jako v originále se však najde uvědomělý soused (Libor Gregor), který neuvěří historce o tom, že David je ve skutečnosti chudý a že potkává jeho dvojníka - inženýra Králíka.

Bloumaje Brnem a přemýšleje o Davidovi přechází Gregor na červenou, a tak zcela náhodou potká schopného fízla (Igor Stříž). Ten to s ním sepíše, a pak už se David nestačí divit. Slavná scéna s úprkem přes celé Karlovy Vary dostává v remaku hořkou podobu: aby David, přezdívaný "vrchní", nikam neprchl, je na něj uvalena vazba, v které setrvá až do závěrečných titulků. V těch je nám připomenuto, že mu přece všichni říkali: "Nelez do žita!"

Vrchní prchni, ČR 2014, 74 min, scénář: J. Kubice, režie: L. Bradáčová Hrají: D. Rath, T. Almer, I. Salačová, www.novinky.cz, okresní soud Praha-východ a občané ČR

Kulový blesk

Stárnoucí prezident Miloš nosí na dně své duše jeden neodbytný sen: Sestavit ještě jednou nějakou tu vládu, realizovat na ministerstvech čtrnáctisměnu, a ukázat tak všem, že ještě nepatří do starého železa. Hned, jak se naskytne příležitost, odmítne dobrou brazilskou kávu a rychle si zvolí schopného pobočníka (Jiří Rusnok). Vše probíhá zdárně až do chvíle, kdy v průběhu akce vypadne z koberce (politická) mrtvola (Jan Fischer).

Miloš je však ochoten své čtrnáctisměně obětovat cokoli, a tak rozhodne: Mrtvola musí zemřít až po přestěhování na ministerstvo financí. V důsledku toho však diváci (občané ČR) ztrácejí k celému podniku důvěru. Závěrečná scéna kopíruje originál: poté, co Rusnok usedne do premiérského křesla, napadne ho: "Ani se mi odtud nebude chtít".

Zcela mistrně je pojata role vlezlé domovnice, která se neustále na něco otravně ptá. Ve filmu ji představuje talentovaná Miroslava Němcová. Přichází na scénu každých deset minut, a zatímco v originále ji zajímá půda, sklep a uhlí, v remaku se ptá: "A máte Ústavu?", "A máte důvěru?". S hlavou v šátku pak divákům sděluje, že bez ní ta směna stejně "nejni směroplatná", protože to říkala Máňa (Miroslav Kalousek).  Uvažuje se i o druhém díle, který se má odehrávat po volbách. Tam by celý vtip spočíval v tom, že by se na ministerstvech žádná výměna už nekonala....

Kulový blesk, ČR 2014, 82 min, scénář a režie: Miloš, hrají přátelé Miloše, produkce LukOil. (Ochotna přispět je i ČSSD, Hybernská 7, ale až podle ohlasu snímku u diváků....)

Jen ho nechte, ať se bojí

Místo nadaného skladatele Aleše se setkáváme s nadaným premiérem Petrem.  Nikdy to nemyslí zle, ale prostě mu to jen tak nějak nevychází. Jednou se mu do cesty připlete breptající poradce ministra životního prostředí (Martin Knetig), pak mu zavaří usměvavý parťák (Vít Bárta), a nakonec se spálí o neodbytnou pionýrku (Karolína Peake).

V pozadí stojící Režisér si však všimne zajímavého úkazu: Kdykoli se Petr pořádně lekne, zvýší se jeho výkon. Uměle odstraněnému ministrovi dá šanci jako volebnímu manažerovi ODS, Bártu nakonec z vlády přece jen odstraní a paní Karolíně půjčí ministerstvo obrany na devět dní jen tak na pomazlení. Režiséra tak napadne, že je potřeba Petra vyděsit pořádně, a pak už bude šlapat jako hodinky.

Připraví se pořádná akce, k Petrovi na úřad vtrhnou zakuklenci, ale stejně jako v původní verzi se to Režisérovi vymkne z ruky: Petr se na to premiérování vykašle a dá všem najevo, že se bez té jejich hry koneckonců obejde. V souznění s originálem se pak s koncem filmu zcela vytratí dějová linie. Vidíme už jen pokojný dav, který za zpěvu finálové písně ukázněně prochází branou. Narozdíl od originálu však nejde o bránu zámku, ale o bránu Pankráce. Režisér, ve kterém konečně poznáváme Ivo Ištvana, si v zákulisí spokojeně mne ruce: na závěr přeci jen všichni pěkně zazpívají.

Jen ho nechte ať se bojí, ČR 2014, 88 min. scénář: Bradáčová, Ištván, režie: Šlachta, kamera: ÚOOZ, produkce: Westinghouse

PP

Čtěte také: Nečekané! Odhalil Velkého Bratra a nyní míří k nám! Po neúspěchu s Ruskem a nabídce od Venezuely a Nikaraguy žádá Edward Snowden o azyl v Protiproudu! A nepřichází s prázdnou.

Další české trháky na obzoru!

To však z Varů není ještě vše! Protiproud přináší mnohem víc! Za další dvě hodiny a další půllitr zakázané tekutiny jsme se dozvěděli, že přední osobnosti našeho veřejného i kulturně-společenského života nehodlají zůstat pozadu, a tak krom shora popsaných novinek se můžeme těšit i na další oživené pomníky minulosti...

Předně: komunistický hejtman Bubeníček má už svůj Okres na severu zase pěkně pod kontrolou. Opravdovou lahůdkou bude všemu rozumějící a vše chápající Žena za pultem, tentokrát v podání profesorky Vladimíry Dvořákové. Novopečený profesor Putna by zase rád Kopytem sem, kopytem tam, bojovník s korupcí Karel Janeček si rezervoval titulní roli v dramatu Konfident a hradní kancléř Mynář se nám představí jako Pobočník Jeho Výsosti. Za to Robert Šlachta se nám svěří, že takový zásah na Úřadu vlády pro něj byla Příliš velká šance, než aby ji promarnil.

O osudech novely zákona o státním zastupitelství pojedná Kladivo na čarodějnice. Transparency International oživí Ucho, tentokrát pojaté jako morální podpora whistleblowerů.  Chystá se i výpravná tetralogie o dalších osudech České republiky: Život je pes, U snědeného krámu, Čas dluhů a konečně Díky za každé nové ráno. Naopak na Vyšší princip nebo alespoň na Konec starých časů si asi budeme muset ještě pár let počkat, zatímco Kalamita už je za dveřmi.

Samozřejmě, že o svou filmovou příležitost stojí i největší objev mediální scény posledních měsíců: Ano, svůj remake chystá i Lenka Bradáčová. Jen se zatím neví, jestli to bude jen Jízda nebo rovnou Zítra to roztočíme, drahoušku! V úvahu ale připadá i Divoká svině, Případ pro začínajícího kata, nebo snad přímo Holka na zabití.

A abychom vše, co se děje, dokázali lépe pochopit, znovu se s klasikem zeptáme: Proč?

Hezké (nejen filmové) letní zážitky přeje Protiproud!

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky