Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Na mušce Írán: Laik se diví, odborník žasne? Nitky vedou k Izraeli. Jsou světoví vůdci primitivní roboti? Ohraná písnička pro veřejnost. Průhledná Trumpova vyjednávací metoda. Nejlepší by bylo, kdyby...

Na mušce Írán: Laik se diví, odborník žasne? Nitky vedou k Izraeli. Jsou světoví vůdci primitivní roboti? Ohraná písnička pro veřejnost. Průhledná Trumpova vyjednávací metoda. Nejlepší by bylo, kdyby...

2. 8. 2018

Tisk článku

Oto Jurnečka se, aniž by se opíral o některou ze současných teorií, pokouší aplikovat zdravý rozum, aby porozuměl současnému politickému dění na Blízkém východě - a jde to ztěžka

Podezírám světové vůdce z toho, že jsou to roboti s poněkud chudou slovní zásobou. Opakovaně používající stále stejná hesla a slovní spojení.

Fanatický režim ajatolláhů. Íránská agrese, terorismus a extremismus. Rúhání must go!

Spojené státy se přihlásily ke snaze ovlivnit politickou situaci v Iránu, změnit tamější režim a přepsat mapu Středního východu. A vzápětí Spojené státy oznámily záměr vytvořit arabskou obdobu NATO, namířenou primárně proti Íránu.

Doník sice po zvolení sliboval, že Spojené státy pod jeho vedením přestanou s barevnými revolucemi a svrháváním režimů, ale zdá se, že i on musí dostát svým závazkům.

Ohraná píseň

Člověk by řekl, že celá metoda odstřelu nepohodlných států je již tak dokonale zdiskreditovaná, že se nedá více použít. Chyba lávky. Opět jsme svědky vytváření informačního pole před destabilizací státu - tak, jako mnohokrát předtím:

  • Démonizace vedení státu. Jsou to: kriminálníci, fanatici, šílenci, váleční zločinci, případně jsou u moci nelegitimně.
  • Démonizace státu samotného. Neustálé opakování že se jedná o stát agresivní a musí být zastaven. Obviňování bez důkazů.
  • Na emoce mířící nálepky: “Osa zla”, a podobně.
  • Výběr “demokratické” opozice a její podpora. Vytváření iluze, že ona je pravým reprezentantem lidu. V případě Íránu jsou to Lidoví mudžáhidové se sídlem ve Francii, kteří byli do nedávna na seznamu teroristických organizací. A také íránští Kurdové (kterým se tedy opravdu divím, pokud ještě jakýmkoli slibům Američanů uvěří).

Samozřejmě že hlídací psi demokracie jen papouškují oficiální narativ o zlotřilém režimu a opět nekladou logické otázky. Jako například v čem je Iránský režim šílenější a fanatičtější než režimy v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech nebo Kataru. Případně která území ten agresivní Írán již obsadil.

Čtěte ZDE: Írán: První klín mezi Evropu a Spojené státy? Kontinent v rozkladu hledá ztracenou nezávislost. Bude slábnoucí hegemon kopat kolem? Evropa nemá morálku ani vůdce. Bez Ruska to stejně nakonec nepůjde

Kde je zakopán pes?

Někdo namítne, že je zapojen do války v Sýrii. Ano, stejně jako všichni ostatní. Jen na rozdíl od USA, Turecka, nebo Saúdů, je tam na pozvání legitimní vlády a jí také pomáhá. A na rozdíl od Turků v Idlíbu tam není na věčné časy.

Někdo namítne že jsou zapojeni do konfliktu v Jemenu. Ano, stejně jako Saúdská Arábie. Která tam podporuje sumnity, zatímco Írán šíity. Naprosto běžný multikulturní konflikt, který se vyskytne všude tam, kde se ocitne na jednom území vícero náboženství nebo etnik.

Proč si Spojené státy ze dvou muslimských hegemonů vybraly za spojence zrovna sunnitskou Saúdskou Arábii? Vždyť Írán je západu civilizačně mnohem blíž. Samotní Íránci (Peršané) jsou navzdory teokracii relativně nábožensky vlažní. A šíitský islám je se svojí spiritualitou například křesťanství mnohem bližší, než islám sunnitský, který žádnou spiritualitu nemá a se svojí sadou přísných pravidel každodenního života je více totalitní ideologií než náboženstvím.

Jediné vysvětlení které mě momentálně napadá, je, že Spojené státy plní vůli Izraele. Proč si za spojence vybrali Saúdy Izraelci samotní, si pak vysvětluji tím, že Íránce považují za příliš silné a inteligentní, zatímco o Saúdech a ostatních Arabech obecně se domnívají, že je, až přijde čas, lehce zmáknou.

Ale kdo ví, možná snují nějaké sofistikovanější plány, které jsou daleko za hranicí mojí představivosti. (na druhé straně, čím složitější plán, tím větší šance že nevyjde). Každopádně jsem si jist, že pouhá podpora Hizballáhu Íránem za tím nebude. S tím by si Izraelci jistě poradili, aniž by vytvářeli vojenský blok arabských států, který by jim časem mohl být docela nepříjemný.

Čtěte ZDE: Buchanan: Čtyři milióny Arabů nyní zapomenuto? Bibi je na koni. Zůstane svět v apatii? Historie nás mnohému učí. "Když na nás prší, bude na ně bouřit." Přijde jednou krutý zvrat?

A jak to všechno dopadne?

Dělali jsme co jsme mohli, dopadlo to jako vždycky.

Saddám měl jít - a také je pryč. A spolu s ním asi milión a půl Iráčanů. Asad měl taky jít. Je tam sice pořád, ale pár stovek tisíc Syřanů je pryč. A Rúhání a jeho ajatolláhové? Nevím. Možná se podaří je svrhnout. Možná se podaří dokonce dosadit ony Lidové mudžahedíny se sídlem ve Francii. Vždyť i Ajatolláh Chomejní měl kdysi své sídlo ve Francii.

Ale spíš ne. Američané nevyhráli v Afghánistánu, nevyhráli v Iráku a nevyhráli v Sýrii. Jak by mohli vyhrát v Íránu? Navíc Írán by s největší pravděpodobností podrželo nejen Rusko, ale také Čína, která tam má již své zájmy a potřebuje "klid na práci". Takže bez šance. Ovšem rozvrátit Blízký východ ještě víc než už je, to by dokázat mohli. To jim naopak šlo vždy dobře.

Možná je ale i další varianta - a kéž by byla pravdivá. V Trumpově jednání si lze všimnout určitého vzoru. Začne velmi ostrými slovy, začne vyhrožovat, ukončuje smlouvy a zahajuje obchodní války. Potom otočí o 180 stupňů a učiní svoji nabídku. Prostě nejdřív soupeře pořádně vystraší, vytvoří si výhodnou vyjednávací pozici, a potom na jejím základě vyjedná výhodnou dohodu.

Pokud by to tak bylo i v tomto případě a jeho záměry na vytvoření arabského NATO je jen kartou v takové hře, potom by měla následovat nějaká nabídka. Kéž by. Mám však obavu že na Peršany je to příliš průhledné a že na hru nepřistoupí. Což by nás mohlo přivést zpět ke scénáři číslo jedna.

Fandím Trumpovi v mnohém, co dělá, stejně jako fandím státu Izrael. Přál bych si však, aby se obě země spřáhly raději s Iránem, a zatlačily na Saudy, než obráceně. Úplně nejlepší by ale asi pro svět bylo, kdyby Spojené státy už nedělaly raději vůbec nic.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky