Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Rothschild: Svět se zásadním způsobem mění. Chce se miliardář napakovat na troskách Západu? Trump všechno pěkně zkomplikoval. Finančníci ve stresu: Přizpůsobí se novým poměrům? Nebezpečí kolapsu

Rothschild: Svět se zásadním způsobem mění. Chce se miliardář napakovat na troskách Západu? Trump všechno pěkně zkomplikoval. Finančníci ve stresu: Přizpůsobí se novým poměrům? Nebezpečí kolapsu

15. 8. 2018

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší výklad dopisu Jacoba Rothschilda svému finančnímu fondu RIT Capital Partners, jenž je udičkou pro ty, kdo nepochopili současný dramatický světový vývoj

Proslulý lord Jacob Rothschild zaslal zprávu investorům svého fondu RIT Capital Partners, v němž se dotkl nejen stavu finančního systému, ale také problémů světového pořádku. Tentokrát upozornil na skutečnosti ohrožující globální ekonomický systém, který vznikl po druhé světové válce. A pokud takovýto reprezentant oligarchů, kteří v poválečném období získali nevyčíslitelné bohatství, upozorňuje na nebezpečí kolapsu, měli bychom mu alespoň naslouchat.

Trump rozbíjí globalizaci

Miliardář poukázal na dva klíčové faktory, které vyvolávají hroucení globálního systému, na obchodní válku mezi USA a Čínou a na krizi eurozóny. Dalším problémem je podle něho nedostatek „společného postupu“.

To vše, shrnuje lord Rothschild, vyvolává odklon od globalizace a tento proces je v mnoha ohledech spojen s působením prezidenta USA Donalda Trumpa. Předseda fondu uvedl, že právě Trump dělá „dnešní spolupráci mnohem obtížnější.“

Po událostech 11. září a finanční krizi roku 2008 svět spolupracoval a směřoval ke společnému postupu. Dnes je mnohem těžší spolupracovat. To ohrožuje poválečné uspořádání v oblasti hospodářství a bezpečnosti,“ řekl Rothschild.

V takové situaci musí být podle lorda politika fondu taková, aby podržela stávající akcie a kapitál a „přistupovala k novým závazkům s velkou obezřetností.“

A skutečně, index kótovaných cenných papírů fondu RIT (quoted equity) je na historicky nejnižší úrovni (47%). Důvodem je obava slovutné rodiny miliardářů, že desetiletý optimistický cyklus a růst cenových nabídek na trhu se blíží ke konci. Mimochodem, nedávno také MMF předpověděl zpomalení ekonomického růstu.

Rizika eurozóny a rozvíjejících se trhů

Rothschild přiznal, že v uplynulém desetiletí mnohé ekonomiky výrazně posílily a po finanční krizi v roce 2008 vykázalo růst přibližně 120 zemí. Miliardář se však domnívá, že rizika pro globální ekonomiku zůstávají vysoká: současné ceny na akciových trzích jsou nadhodnoceny historickými kritérii a nafouknuty léty nízkých úrokových sazeb a politikou kvantitativního uvolňování, které nyní končí.

Jedním z možných rizik je evropská ekonomika, kde míra dluhů dosáhla „potenciálně zničující úrovně“. „Problémy, kterým čelí eurozóna, jsou nebezpečné – politické i ekonomické – vzhledem k potenciálně zničující úrovni dluhů v mnoha zemích,“ řekl lord.

Podle Rothschilda zesilují rizika světové obchodní války, protože i Číňané se učí z horké zkušenosti: „Pravděpodobnost obchodních válek zvýšila napětí a to má dopad na akciové trhy – například počátkem července šanghajský akciový index poklesl o 22% oproti svému lednovému vrcholu.

Rothschild také zopakoval nedávné varování prezidenta indické centrální banky, když uvedl, že pokles globální dolarové likvidity zasáhne i rozvíjející se trhy. „Problémy se pravděpodobně přelijí i na rozvíjející se trhy, na něž dopadají rostoucí úrokové sazby a měnová politika amerického FEDu, který vyčerpal globální dolarovou likviditu. Zaznamenali jsme již dopad na tureckou a argentinskou měnu.

Nakonec Rothschild prohlásil, že je znepokojen „geopolitickými problémy týkajícími se vystoupení Velké Británie z EU, Severní Koreje a Blízkého východu, zatímco na globální úrovni se rozmáhá populismus“.

Čtěte ZDE: Globalizace: Svět rozbitý na kusy. Okrádání slabých a požírání nadbytečných. Patříte k prekariátu? Co s nerentabilní populací? BRICS není alternativa. Ekonomiku drží otrocká práce. Je cesta ven?

Rothschildovy záludnosti

Připomeňme, že Rothschildův investiční fond rostl v 90. letech a do roku 1998 dosáhl astronomických výnosů 2400 %. V souvislosti s úspěchem jeho finančního klanu naslouchají Rothschildovi významní investoři i politici. Mezi jeho obchodní partnery patří například Warren Buffett a Henry Kissinger. Rothschild dlouho poukazuje na zranitelnost světové ekonomiky: v roce 2016 napsal, že centrální banky provádějí „nejzávažnější experiment v měnové politice“ za celé dějiny lidstva a zdůraznil nepředvídatelnost následků.

Za poslední čtyři roky se Rothschildův fond skutečně stal hlásnou troubou nadcházejících změn: ještě před referendem o Brexitu zlikvidoval svá aktiva v librách šterlinků v roce 2016, když všichni byli přesvědčeni o vítězství Hillary Clintonové v prezidentských volbách v USA, Rothschild varoval, že volební proces bude „mimořádně stresující“.

Nyní vzniká pocit, že miliardář poněkud šálí a zastrašuje investory. Stojí za zmínku, že společnost RIT Capital Partners aktivně investuje do Asie (jde o čínská, japonská a indická aktiva). Fond si také osvojuje sféry IT technologií (například investuje do služby Dropbox a Alphabet-Google), biotechnologie, velké infrastruktury (železniční komunikace v USA) a samozřejmě i energetiky.

Ale co je opravdu zajímavé: lord, který radí ochránit kapitál a neriskovat a který dříve obvinil Rusko z agresivity, investuje do akcií společností Sberbank a Novatek (finančními prostředky RIT Capital Partners sem vložila společnost BlackRock Emerging Markets Fund).

Světový pořádek se hroutí

V čem Rothschild určitě neklame, je kolaps současného světového pořádku. Vypadá to tak, že se fond hodlá napakovat na troskách globální říše a pragmaticky přejít na perspektivní trhy.

Rothschild hovořil o ekonomických aspektech krachu globalizace, ale poplach vyhlásili i političtí architekti atlantického řádu. Připomeňme obavy ideologa liberálního světového řádu Bernard-Henri Lévyho, který stál u zárodku svržení Kaddáfího a byl zodpovědný za instruktáž islamistů libyjské opozice a ukrajinských aktivistů z Majdanu, jakož i za podněcování syrské války a iráckých událostí. Ve svém amsterdamském projevu otevřeně prohlásil, že svět se mění a tradiční americká hegemonie přichází vniveč.

Rovněž Lévyho kritika na adresu Trumpa má mnoho společného s Rothschildem: americký prezident neváhá demontovat infrastrukturu dosavadního administrativního modelu na mezinárodní scéně. Lévy je pobouřen skutečností, že Trump jednoduše ničí projekty, na nichž se tento liberální teoretik dříve sám podílel.

Změny v posledních letech nutně musejí děsit globalisty, ideology liberalismu a špičky světové finanční elity: jde jak o rozdělení na dva západy a růst vlivu pravicových sil v Evropě, tak o protiamerické a protisionistické koalice na Blízkém východě a ekonomický (a nejen to) zázrak Číny. Svět se mění a globalisté se zoufale snaží přizpůsobit novým skutečnostem.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky