Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Fort Trump: Bude v Polsku americká pevnost? Miliardy a miliardy dolarů za vlastní potupu. Je polský prezident podčlověk? Politická paranoia na sever od Krkonoš. Logika Pentagonu. Přijde symetrická odpověď Ruska?

Fort Trump: Bude v Polsku americká pevnost? Miliardy a miliardy dolarů za vlastní potupu. Je polský prezident podčlověk? Politická paranoia na sever od Krkonoš. Logika Pentagonu. Přijde symetrická odpověď Ruska?

24. 9. 2018

Tisk článku

Redakce Protiproud si všímá návrhů polského prezidenta Andrzeje Dudy na zřízení vojenské základny USA v Polsku, která dále zvýší napětí a přiblíží možný fatální konflikt jen kousek za naší hranicí

Varšava potvrdila svoji připravenost zaplatit 2 miliardy dolarů za umístění trvalé americké vojenské základny na svém území. Prezident země Andrzej Duda dokonce navrhl na počest amerického prezidenta pojmenovat vojenský objekt „Fort Trump“. Washington návrh Polska zatím stále ještě zvažuje, neboť i pro něj jde o nebezpečnou a nákladnou záležitost. Proč vlastnně  Varšava tolik potřebuje americkou základnu? A opravdu "dočasně umístěné armády" na polském území posílí bezpečnost země - nebo právě naopak?

Prezident na steroidech?

Polský prezident o setkání s Donaldem Trumpem v Bílém domě učinil toto prohlášení: „Už dávno jsme oznámili, že se připravujeme vzít na sebe finanční závazky za úpravu místa, kde by mohli být nasazeni američtí vojáci.“

Upřesnil, že Polsko je připraveno zaplatit za vybudování základny a potřebnou infrastrukturu a že Varšava očekává uhrazení dalších výdajů ze strany USA. „Američané by samozřejmě pokryli náklady na provoz základny,“ vysvětlil.

Během tiskové konference vyjádřil Andrzej Duda také naději, že prezident Spojených států pošle do Polska patřičně velké vojsko. Trump k tomu poznamenal, že případné rozmístění stálé americké vojenské základny na území Polska pozitivně ovlivní jak bezpečnost Polska, tak samotných USA.

Lokajství 

Polský prezident přiletěl do USA na návštěvu 18. září. Absolvoval rozhovor se svým americkým protějškem, o jehož výsledcích bylo přijato společné prohlášení. Velká část dokumentu je věnována vojensko-strategické spolupráci mezi oběma zeměmi.

„Jelikož uznáváme důležitost posílení a rozšiřování přítomnosti NATO na východním křídle a evropské iniciativy zadržování, Polsko a Spojené státy americké se zavazují, že zváží možnosti posílení vojenské role USA v Polsku,“ uvádí se v prohlášení. 

Dokument dále uvádí, že Varšava se zavázala zvýšit výdaje na obranu na 2,5 % HDP. Americká strana zdůrazňuje, že Polsko je příkladem pro další spojence USA v NATO. Připomeňme, že Polsko patří mezi pět zemí NATO, jejichž výdaje na obranu přesahují 2 % HDP.

Duda se po rozhovoru s Trumpem ve svém vystoupení před novináři opět rozhovořil o „agresivním chování Ruska“. „Toto partnerství má velký význam ve světle stále vážnějších bezpečnostních problémů, které jsou důsledkem agresivního chování Ruska, šíření zbraní hromadného ničení po celém světě, terorismu, organizovaného obchodu s imigranty a napětí na Blízkém východě.“

Prezident si nenechal ujít příležitost poděkovat Trumpovi za nasazení amerického protiraketového komplexu Aegis Ashore v Polsku: „... uznáváme jeho důležitou úlohu v bezpečnostní architektuře NATO.“

Čtěte ZDE: Západní mýtus o úspěšném Pobaltí: Lidé obvykle z ráje neprchají. Třetina bez občanských práv. Demokracie jen pro vybrané. Skončí jako bezcenná a vylidněná frontová linie Západu proti neexistujícímu nepříteli?

V poníženém předklonu

Setkání Trumpa s Dudou se neobešlo bez symbolických momentů: Zatímco polský prezident se rozplýval při svých děkovných výrazech a komplimentech Washingtonu, Trump se ani neobtěžoval nabídnout svému kolegovi židli, když se jali podepisovat společné prohlášení. V důsledku toho byl Duda nucen podepsat dokument vstoje.

Expert na historii diplomacie Janusz Sibora v rozhovoru s polskými novinami gazeta.pl uvedl, že Trumpovo chování je „urážlivé“. „Poselství je jasné: Američané si Poláků neváží. Pokud podepisujeme takovéto důležité dokumenty, měli bychom přemýšlet o tom, zda to nepoškozuje čest Polska,“ řekl.

Fotografii rovněž okomentoval bývalý polský prezident Lech Wałęsa. Publikoval na Twitteru pobuřující fotografii Trumpa s Dudou a vedle toho snímek z časů svého prezidentství. Obrázek to je radikálně kontrastní – na své fotografii je Wałęsa ležérně usazený v křesle, zatímco Trump stojí v pozadí a se širokým úsměvem ve tváři drží polského vůdce kolem ramen.

„Zaznamenejte ten rozdíl,“ říká popisek pod fotografiemi, které zveřejnil bývalý prezident.

Poněkud jiná realita

Mezitím Spojené státy teprve zvažují nabídku Varšavy na umístění trvalé vojenské základny na území Polska a Donald Trump tvrdí, že Polsko je ve skutečnosti připraveno zaplatit za umístění americké vojenské základny na svém území mnohem víc, než Dudou uvedené 2 miliardy dolarů.

„Polsko za to bude platit miliardy a miliardy dolarů. Prezident nám nabídl mnohem více než dvě miliardy dolarů a my to studujeme,“ řekl Trump na tiskové konferenci minulé úterý.

Deputát polského Sejmu Janusz Sanocki uvedl pro agenturu RIA Novosti, že tato iniciativa je „chybou a vyhazováním peněz“.

„Mně to připadá jako paranoia. Protože z vojenského hlediska jedna vojenská základna nebo jedna divize nic neznamenají. A v politickém kontextu to vždy znamená zřeknutí se části suverenity. Jako polský patriot jsem protivníkem jakékoliv přítomnosti cizích vojsk na území Polska – amerických, ruských, čínských – jakýchkoliv,“ řekl polský představitel.

Názory těch, jichž se to týká

Docent sociální a humanitární fakulty Vysoké školy ekonomické Dmitrij Oficerov-Bělskij v rozhovoru pro gazeta.ru vysvětlil, že posudky médií o připravenosti Polska platit velmi vysoké částky za americkou přítomnost nejsou zcela správné.

„Tyto částky se zpravidla nepoukazují do USA. Obvykle je poskytne americká strana ve formě úvěru a poté je Polsko bude splácet. Nicméně v případě základny 'Fort Trump' může Polsko něco zaplatit, ale na druhou stranu za to obdrží záruky investic do své země, které mohou téměř plně vyrovnat vynaložené náklady,“ uvedl.

Polské ministerstvo obrany poslalo dopis Pentagonu, v němž navrhuje zřízení americké vojenské základny do konce května příštího roku. V dokumentu zveřejněném polským ministerstvem byly uvedeny předpokládané lokality dislokace amerických ozbrojených sil, nemocnic a škol pro děti vojáků z USA a dokonce i sportovní haly pro jejich rodiny. Tyto plány byly rovněž předány vládě USA a Kongresu.

„Na předchozím summitu NATO se ukázalo, jakou má Trump logiku: Spojené státy jsou připraveny požadovat od svých spojenců v Evropě vyšší finanční účast na společné obraně aliance. Polsko v tomto případě uvažuje v kategoriích Atlantického společenství a jedná na základě americké vize budoucí aliance,“ zdůraznil expert.

Čtěte ZDE: Hanba Západu: Válečné zločiny dle squatterských pravidel. Je Rusko nebezpečně nerozhodné? Všechna krveprolití posledních let založená na lžích. Kdo zastaví šílený Washington?

Přelud

Vysvětlil, že v posledních dvou desetiletích – po vstupu Polska do Severoatlantické aliance – měla Varšava vážné obavy, že článek 5 stanov NATO o garantované pomoci nemusí fungovat v případě nepředvídaných okolností a že USA nebudou moci přijít na pomoc, pokud to bude nutné.

„Přítomnost amerických vojsk, které již mají v Polsku vyhrazené místo, je nezbytná proto, aby americké jednotky samy garantovaly bezpečnost země svojí přítomností. Protože pokud v případě vojenského konfliktu budou umírat američtí vojáci, pak se USA nebudou moci vyhnout přímé účasti v tomto konfliktu,“ vysvětlil Oficerov-Bělskij.

Podle něj však nyní nastává nová situace: Jestliže dříve šlo pouze o potenciálně možnou přítomnost amerických vojsk, teď se jedná o faktické přítomnosti. A Rusko samozřejmě bere tyto skutečnosti jako hrozbu. „Americké jednotky se budou nacházet na hranici s Ruskem, tudíž už z principu na to musí Rusko dát symetrickou odpověď,“ přiznává profesor v rozhovoru.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky