Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
TOP 09 se objala s ČSSD a spolu s komunisty prosazují předčasné volby. Směřoval právě k tomu prokurátorský puč, nebo jde o jeho „tvůrčí“ rozvinutí Miroslavem Kalouskem?
Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

TOP 09 se objala s ČSSD a spolu s komunisty prosazují předčasné volby. Směřoval právě k tomu prokurátorský puč, nebo jde o jeho „tvůrčí“ rozvinutí Miroslavem Kalouskem?

13. 8. 2013

Tisk článku

Václav Danda Podle našich informací z nejužšího „topáckého“ vedení měl Miroslav Kalousek svůj aršík s podpisy pro vyvolání předčasných voleb připraven již několik týdnů. Čekal jen na vhodnou příležitost, kdy ho bude moci uplatnit ve prospěch svého přítele, socialisty Bohuslava Sobotky. Na povolební spolupráci byli domluveni dávno předtím. Nešlo však zdaleka jen o vnitropolitické spojenectví, ale především o „směr Brusel“.

To, co dnes prožíváme, je zřejmě dalším dějstvím zápasu proevropských bruselských sil o definitivní opanování politické scény. Po tom co vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, což se dalo očekávat, vyrazil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík k řečnickému pultíku a do mikrofonu chvějícím se dramatickým hlasem oznámil, že poslanci TOP 09 podpoří konání předčasných voleb. Na důkaz své rozhodnosti ukázal již předem připravený podpisový arch všech topáckých poslanců, požadujících rozpuštění sněmovny.

Karlovo fórum a zmoklí mládežníci

Když odhlédneme od teatrálnosti celého představení, které nám za pomoci ještě běžících televizních kamer starosta ze Suché Lozy  předvedl, je jasné, že šlo o předem připravený a dlouho chystaný krok, kterým se TOP 09 snaží zachránit a znovuoživit poslední zbytky dohasínající popularity Karla Schwarzenberga z prezidentské kampaně. Nepomohlo ani ustavení fóra jeho příznivců, které organizovala jeho věrná stoupenkyně a bývalá lidovecká funkcionářka Helena Langšádlová. S tou se rovněž počítalo v případě jmenování Miroslavy Němcové premiérkou, jako s budoucí šéfkou sněmovny. Organizaci „Karlova fóra“ však Langšádlová nezvládla. A z nadějného projektu zůstaly jen trosky. Nejlépe to bylo vidět na jediném mítinku, kdy se o etice v police přišlo bavit na Palackého náměstí 50 zmoklých mládežníků. Po tomto fiasku bylo jasné, že jakýkoliv odklad voleb bude mít pro TOP 09 katastrofální důsledky.

Vymyslet jakoukoliv záminku

Miroslav Kalousek, faktický hybatel tohoto projektu, velmi rychle zjistil, že lepší záminka pro rozpuštění Sněmovny by se již nemusela opakovat. Bylo jasné, že Rusnokova vláda důvěru nedostane, a že původní vyhlášení o tom, že TOP 09 se obejme s ČSSD a společně se pokusí rozpustit Sněmovnu, kdyby vláda důvěru dostala, je nereálné. Proto v době před hlasováním, přišel Miroslav Kalousek se změnou postoje, a začal mluvit o nutnosti potvrzení koaliční stojedničky – i když bylo každému jasné, že to s hlasováním o důvěře nijak nesouvisí. Bylo zkrátka třeba vymyslet jakoukoliv záminku, při které by bylo možné Sněmovnu rozpustit. To, že to nakonec bylo 100 a ne 101, je celkem nevýznamné a Kalousek s tím počítal. Proto divadelní představení s vyplněným archem podpisů.

Politicky polomrtvý Sobotka

Největší radost z toho měl pochopitelně politicky již polomrtvý Bohuslav Sobotka, pro kterého tento krok znamenal pokropení živou vodou. Však také se ihned s Miroslavem Kalouskem objali a nešetřili vzájemnými úsměvy a sympatiemi. Na naší politické scéně snad není žádná dvojice, která by byla natolik spojena svými politickými zájmy jako Mirek se Slávkem. Oba dva spojuje nenávist k Miloši Zemanovi a vroucí láska k našemu bratrskému spojenectví s Bruselem. Hlavně jejich proevropské postoje jsou tím rozhodujícím tmelem, který by po volbách mohl vést k jejich úzké spolupráci.

Ostatně ČSSD a TOP 09 si to již vyzkoušely nanečisto v případě pražského puče, kdy jednobarevnou vládu TOPky podporuje ČSSD. Není náhodou, že jedním z důležitých bodů jejich tajné koaliční dohody je i zastavení výstavby Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

PP

Čtěte ZDE: Socialisté z TOP 09 a ČSSD po pražském puči: Mariánský sloup na Staroměstském náměstí nechceme! Stojí za šokující změnou postoje Schwarzenberg a zednářské lóže?  

Spolupráce mezi zednáři a socialisty

Spolupráce mezi zednáři a socialisty je dlouhodobá a neměla by nikoho překvapovat. Na stejném principu „dvou stran jedné mince ze stejné mincovny“ funguje i spolupráce těchto dvou názorovch proudů v Evropském parlamentu. Další krok k revoluční levici učinil novopečený primátor za TOP 09 Tomáš Hudeček svojí záštitou homosexualistického festivalu Prague Pride, v čemž „zastoupil“ svého předchůdce Bohuslava Svobodu.

Je tedy nanejvýš úsměvné, když se TOP 09 dnes zaklíná tím, že v žádném případě nebude po volbách spolupracovat s ČSSD. Jistěže bude - a svou spolupráci budou odůvodňovat především proevropským směřováním a nezbytností vyvést po této trajektorii zemi z dlouhodobé krize. Jediným problémem je v tomto plánu prezident republiky, který by zřejmě takovou vládu ČSSD a TOP 09 nerad jmenoval. Ale to je již jiný příběh.

Rozehraná partie o předčasné volby

Co bude znamenat rozehrání partie o předčasné volby na naší politické scéně, ukáží nejbližší dny. ODS je totálně zmatená a neví, jak se zachovat. Předčasné volby jsou pro ni zaručenou cestou do pekel, a pokud by je podpořila, jak naznačila Miroslava Němcová, potvrdilo by to sebevražedné tendence v této straně. Ostatně stejnou, ba ještě větší míru sebedestrukce prokazují Věci Veřejné, které po dalších volbách nemají šanci se do Sněmovny vůbec dostat. Pochopit se dá postoj komunistů, kteří na předčasných volbách zřejmě neprodělají.

Všechno zdánlivě směřuje k hladkému rozpuštění Sněmovny, ke kterému by mělo dojít na schůzi už příští týden. To je ovšem dost dlouhá doba aby si jednotliví hráči uvědomili, co rozpuštěním sněmovny mohou ztratit. Kromě Kalouska, Sobotky a Komunistů na tom všichni ostatní prodělají. Zvláště ve chvíli, kdy po rozpuštění Sněmovny by do voleb její pravomoci převzal levicově revoluční Senát, se všemi důsledky z toho plynoucími. 

Jak se zachová Miloš Zeman?

Důležitou otázkou ale je, jak se v této situaci zachová Miloš Zeman, v jehož zájmu předčasné volby rozhodně nejsou. Však už se také ozval jeho hlavní spojenec čerstvě znovujmenovaný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který se zamyslel nad tím, zda je možné uskutečnit rozpouštěcí schůzi Sněmovny již příští týden. Je přece tolik zákonů které leží ve sněmovně, a jež je třeba ještě prosadit, proto není možné věc uspěchat. Tento první zkušební hod vidlemi, který zahájil Zemanův hlavní spojenec, je zřejmě jen zastřelovacím pokusem.

Je nepravděpodobné, že by si Zeman nechal vzít své vítězství a jeho vláda by měla skončit během dvou měsíců. Lačnost po moci „probruselské koalice“ Sobotka-Kalousek je velká. Již se vidí v cílové rovince povolební spolupráce.

Do cíle je však ještě poměrně daleko. Je zde totiž také jedna velká neznámá – voliči. Není vůbec jisté, že tentokrát budou hrát média jednohlasně „píseň o Schwarzenbergovi“ a zmasírují veřejné mínění jako v prezidentské kampani. Nezapomeňme na to, že Andrej Babiš chce také do Sněmovny. A že vlastní vydavatelství Mafra s jeho tištěnými i elektronickými médii.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky