Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Už ho zase zakazují: Čím se provinil písničkář Pepa Nos? Staré časy jsou zpět. Kulturní fronta bolševiků dneška. A eurovolby se blíží. Festivaly bez Ortelu netáhnou. Přijďte, na Václaváku bude Wilders a Le Penová!

Už ho zase zakazují: Čím se provinil písničkář Pepa Nos? Staré časy jsou zpět. Kulturní fronta bolševiků dneška. A eurovolby se blíží. Festivaly bez Ortelu netáhnou. Přijďte, na Václaváku bude Wilders a Le Penová!

11. 4. 2019

Tisk článku

Pavel Kopecký porovnává praktiky současných eurosvazáků s metodami komunistických cenzorů v jejich úsilí umlčet hlas svobody (nejen) v uměleckém světě

Útoky na jakékoliv projevy svobodného názoru se stupňují. Eurosvazáci si (politicky korektně, samozřejmě) hrají na rebely. Jejichž avantgardou je Sorosova mládež Pirátů a na ně tak či onak napojená kulturní fronta. Bojují za pokrok. Teď právě rozhodli, že ani hudební scénu si rozvracet nedáme. Koncem února, aktivní eurosoudruh rozhodl o zrušení koncertu písničkáře Pepy Nose v Českých Budějovicích. Proč? Prý z důvodů závadného politického názoru populárního lidového interpreta.

Nejprve nabídl písničkáři koncert v budějovickém klubu. „Rád bych Vás pozval do Českých Budějovic na koncert v malém klubíku. Měl byste čas nějaký pátek v dubnu nebo květnu? Jaké máte požadavky? Díky moc, mějte se. Jan čert Lukavský.“ Na nabídku písničkář zareagoval vstřícně: „Zdravím a děkuji za objednávku. Ty pátky mám v této chvíli volné. Pokud nemáte aparaturu, přivezu si tu svou, profesionální. Honorář stanovte podle vašich představ a možností.“

Čiň čertu dobře...

Jaké bylo zpěvákovo překvapení, když nakonec dostal od čerta Lukavského soudružské vyjádření jako z dob normalizace: „Zdravím. Děkuji za odpověď. Bohužel jsem nevěděl dřív, za koho jste vloni kandidoval...To je pro nás problém, přes který vlak nejede.“ 

Normalizační praktiky, jichž si tento umělec zažil dost jako člen sdružení zakazovaných písničkářů Šafrán, se jako přes kopírák vracejí s novými kádry v plném rozměru. Je tragikomicky příznačné, že cenzor zakazuje z ideových důvodů koncerty pronásledovanému písničkáři, který před rokem převzal z rukou ministryně obrany ocenění za protikomunistický odboj...

To že se Pepa Nos nenechá od svého vlasteneckého názoru ničím odradit, stejně jako činil před listopadem 1989, dokazuje i skutečnost, že i letos v květnu ve volbách do evropského parlamentu kandiduje znovu za SPD - všem cenzorům a aparátčíkům navzdory.

Ostatně, že v naší "svobodné a demokratické společnosti" opět silně přituhuje, dokazuje i rozhodnutí soudu z tohoto týdne o vině bývalého tajemníka SPD, který se údajně nevhodně vyjadřoval v parlamentní restauraci o menšinách. 

Jak víme už ze Švejka, v hospodě se nemá mluvit o politice. Roli dnešních Bretschneiderů, kteří „závadné řeči“ údajně slyšeli na vlastní uši, sehráli tentokrát někteří poslanci na čele se soudružkou - jak jinak - Marxovou. Roční podmínka a 70 tisíc k tomu je sice trochu mírnější trest, než vyfasoval hostinský Palivec, ale - vždyť jsme teprve na začátku.

Čtěte ZDE: Svoboda slova padne vždycky první: Totalitní praktiky se opět stávají normou. Trumfli jsme i Husákovu normalizaci. Armáda pozérů a hlupáků spolupracuje na zkáze. Cenzura už i v Kauflandu. Příště to sametové nebude

Ortel nad Ortelem

Příhoda z tohoto týdne je ovšem nejkomičtější. Kapela Ortel, která před dvěma lety vyhrála anketu Zlatý slavík o nejpopulárnější hudební skupinu, což vyvolalo takové zděšení, že bruselská kulturní fronta výsledky „dodatečně upravila“, aby se Ortel nakonec odsunul alespoň na přijatelné druhé místo (následující rok byla anketa po protestech Kabátu a Karla Gotta na neférovost soutěže raději zrušena), se stala černou ovcí hudebních festivalů. 

Ostatní pokrokové hudební skupiny prý nechtějí s reakčním Ortelem vystupovat na jednom pódiu. Zase jako přes kopírák před listopadem 89, kdy si s disidenty nechtěl nikdo z kulturní fronty nic začít. Co kdyby se kulturní tajemníci, které dnes nahradili nadnárodní sponzoři a ideologové z médií a neziskovek, naštvali a utáhli jim finanční kohoutek?

Skupiny, které jsou výrazem konformismu a „globálního reklamního rebelství“, jež nejsou u rockového publika příliš populární, se rozhodly proti disidentům z Ortelu jednotně vystoupit a odřeknout účast s nimi na letním hudebním festivalu. Skupiny Nšoči, Szkrat, 3day, Křídla či Street 69, které se kromě 3day (48. místo) do ankety Zlatého slavíka vůbec nedostaly, neboť je širší veřejnost téměř nezná, tak svým uvědomělým postojem jasně řekly, že si hudební scénu rozvracet nedají.

Problém ovšem nastal ve chvíli, kdy se zjistilo, že ostatní skupiny nikoho na festival nepřitáhnou. Proto museli pořadatelé přiznat barvu a plánovaný festival Nirvána Fest Open, který měl proběhnout na začátku června v Otrokovicích, pro nezájem publika zrušit.

Vkus každého je věc osobní, nicméně ti, kteří si přesto chtějí poslechnout Ortel naživo, mohou  přijít na národní manifestaci proti současné podobě EU, která se uskuteční v rámci kampaně SPD do eurovoleb a na níž vystoupí i Marine Le Penová. 25. dubna od 16 hodin na pražském Václavském náměstí. Ortel bude u toho.

Piráti a s nimi spojené neziskovky a Antifa, již sice vyhlásili sluníčkářské manévry s cílem akci narušit. Jako by nevěděli, že jejich výzva k narušení pokojného shromáždění dodá lidem spíše odvahu a chuť se „disidentské akce“ zúčastnit.

Navzdory všem cenzorům a novým bolševickým kulturtrégrům. 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky