Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Další gigant cenzuruje: Amazon stahuje nepohodlné knihy. Obhajoba pedofilie nevadí? Nebezpečná dominance na trhu. Tommy Robinson má smůlu. Čím se společnost řídí? Stále přituhuje a přituhuje

Další gigant cenzuruje: Amazon stahuje nepohodlné knihy. Obhajoba pedofilie nevadí? Nebezpečná dominance na trhu. Tommy Robinson má smůlu. Čím se společnost řídí? Stále přituhuje a přituhuje

15. 4. 2019

Tisk článku

Allum Bokhari upozorňuje na další globální omezování svobody slova prostřednictvím jednoho z nejvýznamnějších hráčů na trhu s informacemi

Amazon pod tlakem levicových novinářů a aktivistů odstraňuje ze své nabídky pravicové autory, včetně knihy anglického kritika islámu a nezávislého komentátora Tommyho Robinsona.

Webový obchod Amazon se stal naprosto dominantním hráčem na knižním trhu. V Americe u Amazonu probíhá skoro polovina prodeje papírových knih a 83 % e-knih. Díky tomu společnost může vybraného autora v podstatě odstřihnout od velké části knižního trhu.

Tommyho kniha

Nejnovější kolo čistek začalo na okraji politického spektra, u bělošských nacionalistů. Letos v únoru odstranil knižní gigant ze své nabídky několik knih bílého identitáře Jareda Taylora a The White Nationalist Manifesto od Grega Johnsona.

Už v roce 2017 proběhla čistka děl věnovaných revizionismu holokaustu a odstranění všech knížek kontroverzního „pick-up“ bloggera a autora Daryushe “Rooshe” Valizadeha na konci loňského roku.

Podobně jako u černých listin finančních institucí se ale i tato vlna cenzury, která začla u kontroverzních nebo i extrémních idejí, rychle rozšířila i na mainstreamu bližší terče. Počátkem března stáhl online prodejce z nabídky knihu Muhammed’s Koran: Why Muslims Kill for Islam, chronologicky seřazený Korán a kritiku islámského náboženství, jejímž spoluautorem je známý britský publicista Tommy Robinson.

Autoři knihy Tommy Robinson a Peter McLoughlin nejprve Korán chronologicky uspořádali a následně opatřili vlastním komentářem. Amazon na dotaz Breitbart News, proč knihu zakázal, nereagoval.

 

Čtěte ZDE: Neumíme myslet: EU nás to bude učit. Zase jen jeden povolený názor? Komise nám to spočítá. Proč byla Le Penová na psychiatrii? Semináře podle Orwella. Co chystá Macron?

Pedofilie nevadí

Amazon v roce 2010 s odkazem na první dodatek americké ústavy odmítl odstranit ze své nabídky knihu obhajující pedofilii. „Zakázat prodej nějaké knihy jen proto, že její poselství my nebo někdo jiný považuje za nepřijatelné, je podle našeho názoru cenzura,“ prohlásil tehdy zástupce Amazonu v rozhovoru pro CNBC.

„Amazon nepodporuje nenávist ani protiprávní jednání, stavíme se však za právo každého jednotlivce učinit své vlastní spotřebitelské rozhodnutí.“

V případě obhajoby pedofilie nebylo rozhořčení veřejnosti a médií pro Amazon dostatečným důvodem ustoupit ze svého závazku neutrality k obsahu. Nyní však zdá zcela postačuje nejlehčí nátlak k tomu, aby obří společnosti zakázala pravicovou kritiku náboženství.

Amazon ale od svého zásadového dodržování „práva každého jednotlivce učinit své vlastní spotřebitelské rozhodnutí“ ustoupil už dříve. V roce 2015 totiž ze své nabídky odstranil všechny předměty s motivem konfederační vlajky

Společnost ale zřejmě nemá problém s extrémistickými nebo škodlivými knihami jako takovými. Dvě z nejničivějších děl celých lidských dějin, Hitlerův Mein Kampf či Komunistický manifest Karla Marxe a Friedricha Engelse, jsou totiž stále k mání, stejně jako knížky černošského nacionalisty Louise Farrakhana, nechvalně proslulého svými rasistickými a antisemitskými výroky. Ani rasová nenávist tak podle všeho není pro Amazon automatickým důvodem k zákazu.

Amazon tak opustil svou dřívější politiku prodávat všechny knížky bez ohledu na jejich kontroverznost. Není však jasné, jakým – pokud vůbec nějakým – principem se nyní společnost řídí.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky