Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zlato se vrací: Kdo trochu přemýšlí, nakupuje. Vrátí se USA ke zlatému standardu? Jinak se dolar nezachrání. Basilej III se ještě odkládá. ČNB na budoucnost nemyslí. Proč Poláci a Maďaři nevěří Bank of England?

Zlato se vrací: Kdo trochu přemýšlí, nakupuje. Vrátí se USA ke zlatému standardu? Jinak se dolar nezachrání. Basilej III se ještě odkládá. ČNB na budoucnost nemyslí. Proč Poláci a Maďaři nevěří Bank of England?

18. 7. 2019

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší srozumitelné vysvětlení souvislostí boje o zlatý standard světových měn a nejistého postavení USA ve hře o budoucnost dolaru

Předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému USA Jerome Powell řekl, že návrat zlatého standardu hrozí obrovským úpadkem americké ekonomiky včetně nekontrolované inflace a rostoucí nezaměstnanosti. Šéf FEDu tak reagoval na poslední dobou stále populárnější myšlenku opět podložit dolar zlatem, aby si zachoval svůj status globální rezervní měny.

A bude hůř

Stanovili jste nám dva úkoly pro udržení reálné ekonomiky: zajistit maximální zaměstnanost a stabilní ceny,“ řekl Powell ve svém projevu ke Kongresu. „Pokud nás přinutíte, abychom stabilizovali cenu zlata v dolarech, uděláme to, ale nezaměstnanost a inflace začnou dramaticky kolísat.

Šéf Fedu zdůraznil, že „v nedávné historii kotace zlata opakovaně vysílaly signály – vesměs velmi negativní pro zaměstnanost a růst cen.

Analytici to považovali za Powellovu odpověď na Trumpův záměr jmenovat do Rady guvernérů FEDu Judy Sheltonovou, jež nyní zastupuje Spojené státy v Evropské bance pro obnovu a rozvoj a ve finančním světě je známa jako aktivní zastánkyně obnovení zlatého standardu.

Pokud Amerika nabídne nový mezinárodní měnový systém založený na zlatě, zajistí si trvalou pozici ve světových měnových otázkách,“ řekla Sheltonová vloni na podzim.

Samozřejmě okamžitě vyvolala vlnu kritiky ze strany zástupců hlavního liberálního ekonomického proudu. Nicméně počet příznivců návratu ke zlatému standardu mezi americkými ekonomy a finančníky rychle roste, protože vyhlídka, že dolar ztratí svůj status světové rezervní měny, je stále reálnější.

Čtěte ZDE: Globální stínová vláda: Čím finančníci ovládají svět? Brexit a Trump chybami v Matrixu? Čína na páky bez války nedosáhne. Proč přijel šéf ruské rozvědky nečekaně do Washingtonu? Chobotnice, o níž veřejnost nic neví

Obchody ve vlastních měnách

Na začátku července podepsali první místopředseda ruské vlády a ministr financí Anton Siluanov a předseda Čínské lidové banky Yi Gang dohodu o vytvoření nového platebního systému, který umožní finanční vypořádání mezi ruskými a čínskými společnostmi v národních měnách bez použití dolaru.

Předpokládá se, že systém začne fungovat ještě před koncem letošního roku a bude se týkat především největších ruských ropných a plynárenských společností a zemědělských podniků.

Agresivita Washingtonu nutí Rusko a Čínu prověřovat pevnost americké měny, a to může skončit špatně,“ napsaly o tom noviny Financial Times. „Nový platební mechanismus nejenže spolehlivě ochrání před dopadem sankcí, ale zpochybní také status dolaru coby hlavní rezervní měny.

Dolaru se v mezinárodních platbách aktivně zbavuje také Evropa. Země EU i nadále nakupují íránskou ropu a přitom platí za dodávky nikoli v dolarech, ale v eurech. Aby obešly sankce ze strany USA, vymyslely dokonce speciální mechanismus finančních transakcí (INSTEX), jehož spuštění oznámily 28. června Velká Británie, Francie a Německo.

INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges – Nástroj na podporu obchodní výměny) je zprostředkující platební systém, který umožňuje výměnu zboží bez převodu peněz mezi íránskými a evropskými společnostmi. S jeho pomocí bude Teherán moci pokračovat v dodávkách ropy a dalšího zboží do Evropy, zatímco peníze za ně nebudou zasílány íránským bankám, ale vypláceny evropským společnostem vyvážejícím zboží do islámské republiky.

Tento mechanismus je nyní k dispozici pouze členům Evropské unie, ale společnosti z jiných zemí ho budou moci brzy využívat také. Takže každý stát, který se nehodlá podílet na sankčních válkách Washingtonu, dostane šanci osvobodit se od dolaru.

Výměna dolarů za zlaté cihly

Na pozadí ústupu dolaru z mezinárodního vypořádání vyměňují centrální banky ve stále větších objemech americkou měnu za zlato. Z údajů Světového sdružení těžařů zlata (WGC) vyplývá, že v loňském roce vzrostly zlaté rezervy centrálních bank různých zemí o 651 tun (zatímco Česká národní banka se zlata zbavovala – pozn. PP). Je to vůbec nejvyšší číslo od roku 1971, kdy USA opustily zlatý standard.

V nákupu zlata vede Ruská centrální banka. Za posledních deset let se podíl drahého kovu v ruských devizových rezervách zvýšil z 3,5 na 18,6%, zatímco investice do amerických aktiv klesly na historické minimum. Ruská centrální banka nyní uchovává rekordní množství zlata v celé post-sovětské historii – 2.190 tun v hodnotě zhruba 90 miliard dolarů.

Za Ruskem příliš nezaostává ani Čína se svými 1.853 tunami zlata v hodnotě 76 miliard dolarů. Mezi nejaktivnější kupce drahého kovu patří Indie, která loni zvýšila své zlaté zásoby téměř o 42 tun na více než 600 tun a Turecko, které v roce 2018 nakoupilo 51,5 tun zlata.

Ostatní země si z nich berou příklad, dokonce i ty, od nichž by to nikdo neočekával. Například vloni na podzim oznámila Maďarská centrální banka, že po 32 letech držení stabilních zlatých zásob byly tyto desetinásobně zvýšeny z 3,1 na 31,5 tun. Minulý týden také Polsko uvedlo, že v první polovině letošního roku nakoupilo 100 tun měnového zlata, čímž dosáhlo objemu 228,6 tun zlatých rezerv. (Český zlatý poklad se pod koloniální správou ČNB ztenčil na méně než 10 tun – pozn. PP) 

Zajímavé také je, že Maďarsko i Polsko se chystají vyzvednout své zlato z Bank of England, kde bylo uloženo po mnoho let. Má to zjevně souvislost s tím, že Britové loni odmítli vrátit zlaté zásoby Venezuele.

Čtěte ZDE: Šokující bankovní operace Basilej III: Revoluce, které si nikdo nevšiml. Kdo si vytvořil zlaté rezervy, neprohloupil. Kdo zlato prodával, jako ČNB, míří do pekel. Pád dolaru začíná. Držte si klobouky. Čeká nás divoká jízda?

Nový zlatý standard

Kromě pochybností o příznivých vyhlídkách americké ekonomiky v důsledku rekordního státního dluhu, rostoucího rozpočtového deficitu a obchodních válek, které rozpoutaly USA proti celému světu, mají bankéři zcela oficiální důvod pro navýšení zlatých rezerv.

Basilejský výbor pro bankovní dohled (mezinárodní orgán, který stanoví globální pravidla pro bankovní obchody) vydal nový standard, tzv. Basel III, který uznává zlato za nejvyšší bankovní aktivum.

Tento standard měl vstoupit v platnost 31. března, ale pod americkým tlakem bylo jeho zavedení odloženo na 1. ledna 2022. Další odklady ovšem nebudou, takže za méně než tři roky bude objem zlata v rezervách jakékoli banky mnohem důležitější než suma dolarů na bankovních účtech.

Tudíž americká měna bude i nadále směňována za zlato, a to rostoucím tempem. To je také důvod, proč Washingtonu hrozí finanční katastrofa: poptávka po státních obligacích nevyhnutelně upadne a stát nebude mít nic, čím by financoval rozpočtový deficit.

Jediný způsob, jak se vyhnout takovémuto scénáři, je podložit dolar zlatem a vrátit zlatý standard, což doporučuje i nová finanční poradkyně Donalda Trumpa a jeho nominantka do Rady guvernérů Federálních rezerv USA Judy Sheltonová. Návrat zlatého standardu navíc dramaticky sníží množství nekrytých peněz v ekonomice a zprůhlední práci centrálních bank před veřejností.

Nicméně ředitel Federálního rezervního systému Jerome Powell má také pravdu: Navázání dolaru na zlato bude znamenat silnou ránu pro ekonomiku země, která je zatížena nafouknutým akciovým trhem, obrovským dluhem a kolosálním množstvím ničím nekrytých peněz v oběhu. Spojené státy americké tak budou v každém případě čelit vážným finančním otřesům už během nejbližších dvou let.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky