Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Mileniálové a rodina: Z manželství luxus pro bohaté? Chudí se rozvedou a ostrouhají. Líbezná Popelka vám hypotéku nezaplatí. USA udává směr. Stačila jedna revoluční generace

Mileniálové a rodina: Z manželství luxus pro bohaté? Chudí se rozvedou a ostrouhají. Líbezná Popelka vám hypotéku nezaplatí. USA udává směr. Stačila jedna revoluční generace

1. 10. 2019

Tisk článku

Viktorie Nikiforová na konkrétních faktech dokumentuje dopady sociálního rozdělení západní společnosti v otázce institutu manželství a zakládání rodiny

Materiální úroveň a sociální status začaly přímo ovlivňovat postoje k manželství – alespoň v bohatých zemích v čele se Spojenými státy. Statistiky ukazují, že čím je člověk bohatší, tím je pravděpodobnější, že vytvoří pevnou rodinu. Chudí se vstoupit do manželství prostě neodvažují. Jak k tomu došlo?

Nejen Američané se stále méně žení a vdávají. Konkrétně v USA bylo v roce 2011 sezdaných pouze 51% občanů. Pro zemi to byl antirekord, ale dnes je již překonaný. Generace mileniánů vstupujících do života dospělých lidí nechce nebo si prostě nemůže dovolit oficiální sňatek a plnohodnotnou rodinu. Mezi Američany se více než polovina lidí mladších třiceti let nachází mimo manželství.

Budoucnost jen vyvoleným?

Poslední statistiky odhalují další problém – tradiční manželství a plnohodnotná stabilní rodina se staly luxusem střední a vyšší třídy. Čím méně člověk vydělává, tím menší je jeho šance na vytvoření plnohodnotné rodiny.

U starších věkových skupin není tento jev tak znatelný. Až do devadesátých let se lidé na Západě ženili a vdávali téměř nezávisle na své sociální a finanční situaci. U generace mileniánů se však věci mají jinak. Urozenci z nejbohatších vrstev obyvatelstva nejprve vystudují univerzitu a poté si najdou perspektivní práci. Pak začnou pomalu hledat životního partnera a teprve po sňatku, ve věku 35-40 let, se rozhodnou mít své první dítě.

Mladí lidé z nižších tříd se rychle seznamují, rychle zplodí dítě, aniž by vytvořili pevný vztah, a stejně rychle se rozejdou. Řádné manželství je mezi nimi většinově považováno za zastaralý a nesmyslný podnik.

Tento trend je částečně spojen s celkovou ekonomickou nestabilitou. Pokud jeden ze dvou vysoce vzdělaných odborníků ztratí práci, druhý mu pomůže vydržet. Pokud v rodině, kde si každý sotva vydělá na živobytí, jeden z manželů zůstane bez práce, je to pro oba finanční katastrofa. A pokud už mají děti, pak není vůbec jasné, jak mohou přežít.

Čtěte ZDE: Úpadek zemí Západu již nelze skrývat: Ze střední třídy bude chudina. Nůžky se rozevírají. Budeme v domech nalézat zmrzlé důchodce? Dluhy rostou, elita stále bohatne. Kolik ještě tak bohatých Vánoc, jako letos?

Konec nerovných partnerství

Problém ovšem není pouze v ekonomice. Po válce univerzitní diplom spíše bránil ženě ve Spojených státech vdát se. Čím vyšší měla vzdělání, tím menší byla šance, že se vdá. Muži si rádi brali raději dívky s nižšími příjmy i vzděláním.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století se však tento trend zcela zvrátil. Postavení, vzdělání a kariérní vyhlídky nevěsty se začaly posuzovat stejně pečlivě jako dříve postavení ženicha. Rozvrstvení společnosti vedlo k tomu, že "mezitřídních" manželství ubývalo.

Dnes chudí nemají prakticky žádnou šanci na zlepšení své finanční situace námluvami bohatého ženicha nebo nevěsty. „Dříve se lékaři ženili se svými sestřičkami,“ popisuje situaci Bradford Wilcox, ředitel Národního manželského projektu na universitě ve Virginii. „Dnes si berou doktorky.“

Postupně převládl trend rovných manželství. Budoucí manželé hledají partnery, kteří za nimi nezaostávají ani ve vzdělávání, ani v příjmech. Nikdo se nechce starat o závislé „socky“. Společný život vyžaduje dva přibližně stejné platy, dva diplomy na podobně výběrové univerzitě a dvě přibližně stejná věna v podobě nemovitostí nebo úspor. Současný milenián většinově nepřekročí toto symetrické schéma pro nějakou Popelku jakéhokoli pohlaví.

Manželství z rozumu

Hledání osoby blízké úrovně je podmíněno také zvýšenými požadavky na dnešní manželství. Mělo by v něm být přítomno vzájemné porozumění, společné hodnoty a duchovní blízkost – všechno, co dříve bývalo příjemným, leč nikoli povinným doplňkem rodinného života.

Svoji roli hraje také legislativa. V mnoha státech má partner při rozvodu nárok na významnou část majetku svého manžela nebo na vysoké alimenty. Přičemž majetkovou ztrátou mohou utrpět jak muži, tak ženy. Proto jsou rovná manželství mnohem bezpečnější – v případě rozvodu bude mít každý co ztratit, a šance na smírnou dohodu bude mnohem vyšší. Nerovné manželství může mít za následek nejen vzájemné osočování, ale i nesmyslné materiální ztráty.

Statistika nemilosrdně odráží korelaci úrovně příjmů s rodinným stavem. Mezi Američany s vysokými příjmy ve věku 18 až 55 let je 56% ženatých. Mezi zástupci nižší pracující třídy založí rodinu pouze 39%. A mezi chudými je to jen 26%.

Vzdělaní lidé se slušnými příjmy nejen častěji vstupují do manželství, ale jejich rodiny jsou mnohem pevnější než rodiny chudých. Ve vyšších sociálních vrstvách je úroveň rozvodů mnohem nižší.

Nižším třídám zůstávají pouze příležitostné vztahy nebo přechodná soužití. Nesezdané páry s dětmi se rozcházejí mnohem častěji než páry manželské. Osamělí příslušníci nižších vrstev se mohou utěšovat experimenty s genderovou a sexuální orientací – nikoliv bez důvodu jsou tyto zhoubné úchylky tak protežovány oficální propagandou.

Čtěte ZDE: Masové vraždy: Absence řádné výchovy. Společnost programově selhává. Chorý mozek nezastrašíte. Rodina musí být zlikvidována? Je třeba se bát slabých mužů. S Hřibem a duhami bude jen a jen hůře

Sociální segregace

Určitý rodinný status se upevňuje a dědí z generace na generaci. U nižší pracující třídy pouze polovina adolescentů žije v úplných rodinách. Mezi jejich bohatými vrstevníky se toto číslo blíží k 80%. Dysfunkční rodina vede k problémům s učením, neschopnosti získat vysokoškolské vzdělání, posiluje chudobu a znovu brání vytvoření pevné rodiny - vzniká bezvýchodný kruh.

Klasický problém mládeže z chudých čtvrtí: Mladík a dívka začínají žít společně jednoduše proto, že je to levnější, než si pronajímat byt samostatně. Na rozdíl od svých bohatých vrstevníků tak nemají možnost dlouhou a pečlivě vybírat partnera. Ze společného bydlení rychle vzejde dítě (příliš brzké těhotenství je mnohde prakticky stigma chudiny), a pak si uvědomí, že spolu nedokážou vycházet, a rozejdou se. Za takových podmínek o řádném manželství ani neuvažují. Pro svobodnou matku bude snazší samostatně uživit své dítě než táhnout za sebou ještě nezaměstnaného manžela.

Lidé, kteří dnes vstupují do manželství, patří mezi ty, kdo vyhráli současnou hospodářskou soutěž,“ říká profesor Andrew Cherlin v rozhovoru pro časopis Forbes. „Jsou to lidé, kteří mají dva dobré platy, spojili své příjmy a jejich manželství i proto funguje.

Pro jejich finančně nezajištěné vrstevníky se tradiční rodina stává drahým luxusem. „U mladých Američanů se manželství stává čím dál luxusnější věcí, čímsi, co je k dostání u Tiffanyho,“ píše fejetonista žurnálu „Atlantic“ s narážkou na luxusní obchod pro mládež, kde lze zakoupit snubní prstýnky.

Není to šílené?

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky