Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Putin s Erdoganem zaskočili Západ: Evropa i USA jsou u vytržení. Rusku a Turecku současně nelze odporovat. Političky plácají nesmysly. Trumpovy triumfální pózy. Levá ruka neví, co dělá pravá. Konec války v Sýrii?

Putin s Erdoganem zaskočili Západ: Evropa i USA jsou u vytržení. Rusku a Turecku současně nelze odporovat. Političky plácají nesmysly. Trumpovy triumfální pózy. Levá ruka neví, co dělá pravá. Konec války v Sýrii?

29. 10. 2019

Tisk článku

Oksana Borisová si všímá zmatených a nekompetentních reakcí feminizované politické reprezentace Západu na dohody mezi Ruskem a Tureckem o vytvoření bezpečnostní zóny na severu Sýrie

Dohoda mezi Ruskem a Tureckem o vyřešení situace v severní Sýrii vyvolala minulý týden v EU a v NATO náramný rozruch. Politici říkají vzájemně si protiřečící a vzájemně se vylučující věci a nabízejí svá vlastní řešení již neexistujícího problému. V USA je situace stejná – Trump říká jedno a jeho administrativa něco jiného, jednotný názor nemá ani diplomacie. Zdá se, že na Západě na takový vývoj událostí prostě nebyli připraveni.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas ve středu uvítal dohodu o prodloužení příměří v severní Sýrii, k níž dospěli prezidenti Ruska a Turecka. Zkritizoval přitom svoji vlastní kolegyni ve vládě – ministryni obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou. Podle Maase mezinárodní společenství očekává, že německá vláda bude pracovat jako celek, a jisté nápady by měly být zveřejněny až po dohodě s kolegy ve vládě. „Jde tady o důvěryhodnost německé zahraniční politiky,“ prohlásil ministr podrážděně.

Kam čert nemůže…

Krampová-Karrenbauerová dříve požadovala vytvoření bezpečnostní zóny podél syrsko-tureckých hranic pod záštitou OSN a vyslat tam vojáky Bundeswehru jako mírové síly. Tuto myšlenku přispěchal podpořit generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a také bývalá senátorka a zástupkyně USA v NATO Kay Bailey Hutchisonová.

Krampová-Karrenbauerová zjevně nechápe, že v této situaci Evropě ujel vlak. Dnes už nelze jen tak prostě napochodovat do Sýrie s vlajícími vlajkami. Dosud jí nedošlo, že po dohodách mezi Putinem a Erdoganem mohou Evropané tak maximálně chránit Kurdy a jisté nezajímavé teroristické organizace před ruskými a tureckými vojsky. Turecko je navíc spojencem Německa v NATO a Rusko silnou vojenskou velmocí,“ uvedl německý politolog Alexander Rahr.

I kdybychom si dokázali představit, že by se Německo do něčeho takového namočilo, pak by Kurdové žádali od Berlína podporu při vytvoření vlastního nezávislého státu. A to je nemožné. Krampová-Karrenbauerová se prostě a jednoduše hrubě spletla a zpochybnila tak vlastní kompetentnost v oblasti zahraniční politiky. A to zase může ponížit její ambice stát se německou kancléřkou,“ uzavřel Rahr.

Čtěte ZDE: Turecká operace: Propagandistická mašinérie se dala na pochod. Kurdové jsou sexy. Je to příprava na přijetí migrační vlny? Včera demokrat, dnes terorista a hrdlořez. Nekonečná zásoba mediálních báchorek pro Sýrii

Otázka nezávislosti Kurdů

Je jasné, že Kurdové nemohou počítat s vlastní svrchovanou státností, navíc získat autonomii nebo samosprávu mohou pouze pod něčí záštitou. Přitom se ukazuje, že sponzorství Spojených států je velmi vrtkavé, záštita Turecka nepřipadá v úvahu, takže bude záležet pouze na tom, jak se podaří stabilizovat poměry pod jurisdikcí Damašku,“ dodal ředitel vědeckého výzkumu Nadace pro rozvoj a podporu Valdajského klubu Fedor Lukjanov.

Dohody uzavřené v Soči by teoreticky mohly být ohroženy nějakým nevhodným krokem ze strany USA, nicméně Amerika je nyní zachvácena jiným problémem – kanonádou na Trumpa, že údajně všechny zradil a podvedl. V této souvislosti není pravděpodobné, že by Pentagon chtěl intervenovat v severní Sýrii,“ doplnil Lukjanov.

Vedoucí think-tanku „Dialog civilizací“ Alexej Malašenko je přesvědčen, že Sýrie a Turecko budou muset pro realizaci mírového plánu vyřešit ještě řadu otázek.

Toto není smlouva, ale dohoda. Bude se uplatňovat tak, jak bude vyhovovat oběma stranám. A protože mezi stranami existují nevyřešené problémy, což je pro podobný konflikt zcela normální, bude vše záviset například zna tom, započne-li návrat syrských uprchlíků,“ říká Malašenko. „Asad by zřejmě nebyl rád, pokud by Turci vrátili zpět syrské migranty, kteří ve válce stáli proti němu.

Mírový proces 

Vladimir Sotnikov z Ústavu orientálních studií Ruské akademie věd, se však domnívá, že nevelké rozpory nezvrátí konec občanské války.

Tato dohoda může vést k řešení vnitřního syrského problému, přestože stále existují síly, které se staví proti Asadově legitimní vládě,“ řekl Sotnikov. Připustil, že mezinárodní teroristé nebo takzvaná umírněná syrská opozice mohou ještě narušit provádění dohod uzavřených v Soči. Kromě toho varoval, že vyvstává problém – co udělat s bojovníky poraženého Islámského státu pocházejícími ze zemí EU. Dříve byli ve vězení pod dozorem Kurdů, ale nyní tato území postupně přecházejí pod kontrolu Damašku.

Profesor Diplomatické akademie Alexandr Vavilov je optimističtější. Nevylučuje smíření Washingtonu s Damaškem, které se až donedávna zdálo nemyslitelné.

Američané se budou chtít chopit příležitosti zúčastnit se obnovy Sýrie. Trump slavnostně oznámil, že tisíce amerických vojáků opouští Sýrii. Přesto tam ponechal 200 lidí, aby hlídali ropná pole v Sýrii. Chce přihřát polívčičku. Trump je byznysmen a ví, co je výnosné,“ řekl Vavilov.

Poté se však situace opět zamotala: Bílý dům oznámil, že Amerika má v úmyslu zcela stáhnout své jednotky ze Sýrie. Není jasné, komu věřit: zda Trumpovi, který hovoří o vojácích zůstávajících na ochranu ropných polí, nebo jeho administrativě, která tvrdí, že tam nezbude jediný Američan.

Čtěte ZDE: Turecký blitzkrieg zjevně nefunguje: Erdoganova strategická naivita? Západní média mimo mísu. Američané otevřeli Asadovi cestu za Eufrat. Není nad to mít USA za válečné spojence: S kurdskými ambicemi je amen

Rozporuplná prohlášení

Americká diplomacie si vede rozporuplně, protože zjevně ještě neměla čas zformulovat svůj postoj k dohodám mezi Putinem a Erdoganem. Donald Trump vystoupil v televizi s projevem ke své zemi ohledně Sýrie. A promluvil ve slavnostní atmosféře: jeho zástupce Mike Pence stál napravo od prezidenta a další Mike, ministr zahraničí Pompeo, nalevo.

Prezident oznámil, že zruší všechny sankce, které sám uložil Turecku před týdnem. Vysvětlil, že důvody pro sankce zmizely, Turecko se vzpamatovalo, invaze do Sýrie byla zastavena. „Toho jsme dosáhli my, USA, a nikdo jiný, žádná jiná země,“ prohlásil Trump, aniž by zmínil Rusko. Je však jasné, že Rusko chválit nemůže, ani mu nadávat.

Na rozdíl od Trumpa byli jeho podřízení tak či onak nuceni komentovat dohody uzavřené v Soči. Stálá zástupkyně USA v NATO Kay Bailey Hutchisonová dohodu Erdogana s Putinem pochválila. Navíc podle ruského deníku  Kommersant  washingtonská emisarka nevyloučila, že Moskva „se rozhodla učinit pokus stát se silou, která stabilizuje situaci“ v Sýrii, a nikterak ji nezhoršuje.

Zatímco Hutchisonová říkala v Bruselu takovéto zdvořilosti, ve Washingtonu její kolega ve funkci zvláštního vyslance ministerstva zahraničí USA v Sýrii James Jeffrey převléknout kabát nestihl. V jednom z kongresových výborů jako obvykle prohlásil, že úkolem Spojených států v této arabské zemi zůstává zadržování Ruska.

Pokyny, které mi dal ministr zahraničí Pompeo od prvního dne, a já mám všechny důvody věřit, že on je dostal od prezidenta Trumpa, směřují proti ruským snahám v syrském konfliktu dosáhnout vojenského vítězství pro Asada,“ deklamoval naučené fráze.

Připomeňme, že minulé úterý se prezidenti Ruska a Turecka po šesti hodinách jednání shodli na tom, jak vyřešit konflikt v severní Sýrii bez krveprolití. Kurdské formace se stáhnou z nárazníkového hraničního pásma a na oplátku tam začnou společně hlídkovat vojáci ruské a turecké armády. Putin označil tuto dohodu za přelomovou.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky