Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Milion chvilek: Nedovzdělaní aktivisté z povolání. Došla munice? Vycucáme si ji z prstu. Nýmandi s totalitními sklony. Měli jsme Minaříka, teď máme Mináře. Na tiskovce padaly perly. Jestli neumřeli, demonstrují dodnes

Milion chvilek: Nedovzdělaní aktivisté z povolání. Došla munice? Vycucáme si ji z prstu. Nýmandi s totalitními sklony. Měli jsme Minaříka, teď máme Mináře. Na tiskovce padaly perly. Jestli neumřeli, demonstrují dodnes

15. 11. 2019

Tisk článku

Tomáš Vyoral komentuje zoufalou vyprázdněnost cílů profesionálních kavárenských aktivistů před chystanou demonstrací na výročí sametového předání moci

Vypadá to, že aktivistům jejich Milion chvilek pro demokracii trochu přerostl přes hlavu a z demonstrací jako prostředku pro dosažení cíle se stal cíl samotný. Mikuláš Minář se svým zákulisním štábem už vymyslel, co v listopadu. Mají prý dvě role: jsou hlídací psi a zahradníci demokracie. Premiérovi dají na Letné ultimátum a nalajnují červené čáry. A pokud je premiér, prezident nebo prý jiní politici překročí, tak budou vycházet do ulic. A jestli neumřeli, tak demonstrují dodnes.

Z důvodu mediálního pokrytí (nebo možných obav z nedostatečného zájmu?) týden před avizovanou demonstrací na pražské Letné uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii tiskovou konferenci. „Sympatická“ trojice ve složení Mikuláš Minář v oblíbených kalhotách barvy „hitlerjugend“ a s úsměvem ne nepodobným Jiřímu Drahošovi; Benjamin Roll s tvrdým kamenným výrazem, s nímž by strčil do kapsy i Chucka Norrise, a pak nějaká paní – všechna nečest – přečetli několik horkých novinek z rozkošného světa aktivismu a demonstrací.

Bez Václava Havla si mnozí ani neupšouknou…

„Třicet let po sametové revoluci naše demokracie nevzkvétá. Skutečně nemáme mnoho důvodů k optimismu. Prezident nerespektuje ústavu a slibuje premiérovi v obrovském střetu zájmů prezidentskou milost, bude-li to potřeba. Justice i veřejnoprávní média jsou v ohrožení,“ nakopl proslov Minář, který - stejně jako po něm Roll - četl z předpřipraveného notopisu. Takový proslov nanečisto před Letnou.

U „Chvilkařů“ to vzhledem k jejich žádoucímu postoji projde, ale využít Havlův terminus technicus o „nevzkvétání“ někdo jiný, tak už má oplétačky v lepším případě s Dagmar Havlovou a Michaelem Žantovským. „Čapák“ zřejmě pominul, žel Chvilkařům, tak revitalizovali starý dobrý „střet zájmů“. Opřeli se také o Zemanův „příslib“ abolice v případě, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zruší rozhodnutí předchozí instance o zastavení stíhání. Bude vůbec zajímavé sledovat, zda Pavel Zeman, věren svým mocipánům, do toho ještě  řízne.

Nezapomeňte si pustit hymnu aktivistů...

Ohrožení justice a veřejnoprávních médií? Nebo ohroženi justicí a médii?

Jsem možná balvan, ale ohrožení justice a veřejnoprávních médií opravdu nezaznamenávám a zajímal by mě jakýkoliv argument či důkaz. Jako daleko větší problém vidím ohrožení nás všech justicí a veřejnoprávními médii. Echt pod vedením a fungováním některých lidí v jejich čele či popředí.

Důvodů k protestu je podle Mináře prý více než na jaře, protože jejich požadavky nebyly dosud vyslyšeny a obavy z účelové výměny ministra spravedlnosti se potvrdily. Nejvážnějším důvodem je prý obrovský střet zájmů premiéra. „Andrej Babiš zneužívá svou mediální moc, aby si získal a udržel moc politickou,“ uvedl Minář.

Demokraticky zvolený premiér, jehož hnutí lidé volili s vědomím jeho chyb – k čemuž se často odvolává třeba typický levicový liberál s totalitními sklony Pavel Novotný - překvapivě nevyslyšel požadavky nedovzdělaných demonstrantů z povolání, za nimiž stojí bůhvíkdo a jimž bůhvíkdo poskytl prvotní kapitál a veškerou podporu… Opravdu překvapivé.

Čtěte ZDE: Srocení na Letné: Falešná paralela s listopadem '89. Proč je společnost rozdělená? Vizitka opozičních nýmandů. Rezignace na demokracii. Ocitáme se na šikmé ploše? Na podzim bude hůře. Perly absurdity

Není nad ultimátum. A když všem, tak všem

„Andreji Babišovi dáme na Letenské pláni ultimátum. Buď k určitému datu vyřeší svůj střet zájmů – zbaví se Agrofertu včetně médií a odvolá Marii Benešovou z funkce ministryně spravedlnosti, anebo ať odstoupí z premiérské funkce. Pokud tak neučiní, vypukne další vlna silnějších a kreativnějších protestních akcí po celé republice,“ vznesl výhružku Minář. Zejména ona „vlna silnějších a kreativnějších“ demonstrací zní směšně i děsivě zároveň. Příště budou možná v rámci větší kreativity stříhat, malovat a lepit transparenty přímo na demonstraci?

„Pokud Andrej Babiš odstoupí, demonstrace přestanou. Pokud neodstoupí, budeme dál dávat najevo svůj nesouhlas. Nepolevíme, dokud Andrej Babiš neodstoupí,“ uvedl Minář dále, čímž dal najevo, že spíše než „napravení“ oněch chyb u Andreje Babiše by zjevně raději jeho politickou hlavu.

S dalšími zajímavostmi přišel druhý aktivista, Benjamin Roll, vedle něhož by i drsný pohled Chucka Norrise působil novorozenecky. „Obrátíme se na opoziční demokratické strany a vyzveme je ke třem věcem. Jeden z požadavků: na Letné vyzveme opoziční demokratické strany, aby do roka a do dne přišly s jasným řešením problému oslabených voličských hlasů…. Přesné řešení je na nich, budeme ho po nich požadovat. V příštích volbách by se už toto nemělo opakovat.“

Červené čáry, HLP, hlídací psi a kozlové zahradníky

Do roka a do dne. Tak trochu ultimátum už i svému oblíbenému „demobloku“. Ti, kteří nesmýšlejí v duchu Milionu chvilek pro demokracii, jsou zřejmě jejich pohledem nedemokratičtí.

Dále jsme se od Rolla dozvěděli o čtyřech červených čárách, čtyřech hranicích, které když politici překročí, vyjdou Chvilkaři do ulic. „Justice, média, střet zájmů a abolice,“ uvedl Roll. Tak někdo má čtyři pilíře, někdo čtyři dohody, Chvilkaři čtyři červené čáry.

Orchestřiště Milionu chvilek se také inspirovalo v médiích známým takzvaným HLP (hluboký lidský příběh). Možná jim poradil někdo z předních veřejnoprávních redaktorů, který má blízko k aktivismu a politickým neziskovkám (v rámci taktnosti takového redaktora označme fiktivně jako Nora F.).

Čtěte ZDE: Psina v Čechách: Strůjci pokusu o další listopadový převrat se obávají – převratu! Zemanův test abolicí pro Babiše dopadl skvěle. Stádo komiků na sebe již pokřikuje. Kavčí orloj a plačky Kavárníků. Pojďme se bavit!

Prý služba veřejnosti. Taková jako veřejnoprávní?

Některými ze zlatých hřebů chystané demonstrace mají být třeba „příjezd sedláků z českého venkova na traktorech“; zkušenost paní Jany Filipové, která podala žalobu na premiéra v souvislosti s nařčením demonstrantů z toho, že jsou placení; proslov chartisty a pomocného biskupa pražského Václava Malého a resurrekce nikoho nezajímající Náměšti v podání bolestína (slovy Karla Kryla) Jaroslava Hutky.

Další perlou konference pak byla slova Mikuláše Mináře, že Milion chvilek funguje jako služba veřejnosti. Jejich role je pak prý dvojí. Chtějí být „hlídacím psem“, který hlídá, zda politici dodržují pravidla hry a nepřekračují zmíněné čáry, a pak také „zahradníkem“, protože demokracie je jako zahrada. Je třeba o ni pečovat, nebo zaroste plevelem a křovím. „Naše role je kultivovat demokratickou kulturu,“ uvedl.

A jestli neumřeli, demonstrují dodnes…

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky