Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Muž určený k likvidaci: Assange pomalu vraždí. Orwellovo 1984 v praxi. Nezákonné věznění a mučení. Příběh člověka, který se vzepřel liberální demokracii. Lékaři celého světa marně protestují

Muž určený k likvidaci: Assange pomalu vraždí. Orwellovo 1984 v praxi. Nezákonné věznění a mučení. Příběh člověka, který se vzepřel "liberální demokracii". Lékaři celého světa marně protestují

3. 12. 2019

Tisk článku

Dmitrij Sedov přináší informace o zoufalém zdravotním stavu známého vězně svědomí a způsobu zacházení s ním, který je srovnatelný s těžkým žalářem těch nejhorších teroristů

Šedesát britských a zahraničních lékařů vyjádřilo 25. listopadu v otevřeném dopise britské ministryni vnitra Priti Patelové obavy, že zakladatel WikiLeaks Julian Assange se možná nedožije slyšení nařízeného na únor 2020, které by mělo posoudit jeho vydání z Británie do USA. Assange je uvězněn v přísně střeženém těžkém žaláři Belmarsh a jeho stav je alarmující. Lékaři požadují, aby byl převezen na londýnskou universitní kliniku.

„Pokud nedojde k rychlému převozu, pak se obáváme, že Julian Assange zemře ve vězení. Situace je velmi složitá a nelze ztrácet čas,“ píše se v dopise. Zpráva lékařů je založena na zprávách svědků, kteří se v říjnu účastnili soudního jednání ve věci Assangeho u westminsterského soudního dvora. Svědci tvrdí, že Assange vypadal jako oběť mučení.

Zlomený muž

Novinář BBC Richard Galpin, který se soudu také zúčastnil, shledal Assange jako zlomeného člověka. Vězeň si ani nevzpomněl na datum svého narození.

Vše se shoduje se závěrem zvláštního zpravodaje OSN ve věcech mučení Nilse Melzera, který navštívil Assangeho ve vězení a poté ve zprávě uvedl, že vězni hrozí smrt. „Navzdory mému kategorickému požadavku lékařské pomoci, navzdory závažnosti zjištěných porušení zákona, vláda nepřijala žádná opatření, neprovedla žádné vyšetřování a nepracuje na prevenci a nápravě těchto porušení v souladu s mezinárodním právem,“ uvedl Melzer.

Assange v současné době vykonává padesátitýdenní trest odnětí svobody za „nedodržení pravidel o poručnictví“ před 8 lety, kdy se Assange uchýlil do Anglie. Aby se vyhnul zatčení, ukryl se tehdy na velvyslanectví Ekvádoru, ale po 7 letech, kdy se v Ekvádoru dostal k moci prezident Lenin Moreno, byl vydán britským úřadům. Po ukončení trestu ho čeká deportace do USA a soud na základě obvinění ze špionáže za zveřejňování amerických tajných vojenských a diplomatických dokumentů na webových stránkách WikiLeaks.

Čtěte ZDE: Zatčení Juliana Assangeho: Podraz, nebo vysvobození? Svět na něho už málem zapomněl. Dokázal více než "ruští hackeři". V USA ani ve Švédsku ho nebudou chtít? Dočká se konečně svobody? Svět se za sedm let změnil

Pomalá vražda

Pod otevřeným dopisem podepsaní lékaři uvádějí, že je jejich profesní povinností nahlásit podezření z mučení vězně. Jedna ze šedesáti signatářů, Australanka Margaret Beavisová (Assange je občanem Austrálie), říká: „Jsem velmi zklamaná, že naše vláda mu neposkytla nezbytnou ochranu a péči jako australskému občanovi. Je v izolaci 23 hodin denně ... Takto se zachází s teroristy.

Britský lékař Marco Chiesa je přesvědčen, že pokud Assange zemře ve vězení z důvodu neposkytnutí lékařské pomoci, bude to „státní vražda“. Chiesa nevěří, že Londýn svůj přístup k Assangeovi změní, a to bez ohledu na tlak veřejnosti. Bude držen ve vězení až do února 2020 v jakémkoli stavu, dokonce i krajně zmučený.

Dopis lékařů není prvním požadavkem na zmírnění Assangeho osudu. V květnu 2019 vyjádřila pracovní skupina OSN pro otázky svévolného zadržování (U.N.’s Working Group on Arbitrary Detention) obavy z nepřiměřeného trestu, protože porušení pravidel poručnictví je drobným pochybením. Londýn neodpověděl a britská justice šla ještě dál.

Justiční zvůle

Assangeův trest vypršel 22. září, ale soud ve svém zvláštním rozhodnutí zamítl jeho propuštění „ze specifických důvodů“. Úřady se obávají, že by se mohl ukrýt, a hodlají ho nechat za mřížemi až do února. Prodloužené věznění nemá žádné právní odůvodnění – a to se děje nikoli v nějaké zapadlé africké zemi, ale v samém lůně „westminsterské demokracie“.

Mezitím přišla zpráva ze Stockholmu: Assage byl zproštěn obvinění ze znásilnění dvou švédských občanek. Prokurátoři se odvolali na okolnost, že údajně „uplynulo příliš mnoho času“. Ve skutečnosti si občanky, které byly tehdy „ve stavu hlubokého spánku“, nemohly vzpomenout, zda je Assange znásilnil, nebo ne.

Takže celý příběh je následující: člověk, který před 10 lety zveřejnil odhalující materiály o americké agresi v Iráku, je nejprve stíhán za vykonstruované obvinění ze strany švédské justice, za níž se schovává americká CIA, poté uteče ze Stockholmu do Londýna, kde je sedm let nucen žít v izolaci Ekvádorského velvyslanectví, následně je vydán britské polici, z malicherného důvodu odsouzen a skončí v těžkém žaláři pro zvlášť nebezpečné zločince. A pokud vyjde z Londýna živ, čeká ho „nejspravedlivější na světě“ americký soud a elektrické křeslo.

„Případ Assange“ je zvláštní tím, že všechny jím publikované dokumenty byly pravé. Řečeno jasně: západní „páni diskursu“ páchají na Julianovi Assangeovi pomalou vraždu.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky