Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Fízlové a pokrytci: Co ukázala kauza s dálničními známkami? V hledáčku jsme již dlouho - a bude hůř. Vrtění psem nebo všeobecná apatie? Lžou všichni a nikdo nepracuje pro nás. Čí plní požadavky? Média drží basu

Fízlové a pokrytci: Co ukázala kauza s dálničními známkami? V hledáčku jsme již dlouho - a bude hůř. Vrtění psem nebo všeobecná apatie? Lžou všichni a nikdo nepracuje pro nás. Čí plní požadavky? Média drží basu

7. 2. 2020

Tisk článku

Lu Lina se podivuje humbuku okolo plánovaného systému elektronických dálničních známek v kontextu všeobecného špehování, které tu již dávno je a rozvíjí se na všech frontách

Všude čtu, že nás měl e-shop na dálniční známky špehovat a jak je to skandální. Skandální to je, což o to, ale nechápu ten překvapený povyk. Náš stát, EU, USA a jisté známé globální společnosti nás fízlují už léta a každý rok o něco více a o něco sofistikovaněji, než ten minulý. A žádného zvláštního povyku jsem si nikdy nevšiml.

Všechno se to – pokud někdo prokopl buben a něco vyplavalo na veřejnost – vždycky akceptovalo bez většího rozruchu jako bezpečnostní nutnost nebo třeba jako úžasná moderní vymoženost, která velice usnadňuje a zkvalitňuje naše k uzoufání nudné proletářské životy. Nebo došlo na mnohomluvné omluvy, obětního beránka a fízlovací fičůra se následně potichu zavedla na původní místo jiným kanálem.

Díky tomu je naše soukromí dávno pouhou iluzí a matnou vzpomínkou na ve srovnání s dneškem uspokojivě anonymní životy v totalitním Československu. Skutečně si nevzpomínám, že by někdy někdo z těch, co nyní tak hlasitě vřískají o škandálu a špehování někdy v minulosti, když se zaváděly podobné praktiky, protestoval stejně hlasitě a stejně rozhořčeně. Ani na činnost našich vyhlášených mediálních investigativních týmů, co jinak jezdí kvůli škandálům na Krym nebo do Švýcarska, si ohledně bujícího domácího státního, unijního či spojeneckého fízlování občanů, nějak nemůžu vzpomenout.

Bože, chtějí nás fotit!

Tak pořizování fotek aut a jejich osazenstva na dálnici pro BIS je špatné? Ale pořizování pintlich stejných fotek téhož plus navíc i všech chodců z těch statisíců podobných kamer rozesetých všude jinde mimo dálnice a přístup tajných služeb k nim je OK? A co sledování telefonů, elektronické komunikace a platebních karet? Které běží prakticky nonstop a mám silné pochybnosti, že příkladně zrovna BISka  předtím pokaždé požádá o zákonné povolení.

Co nová auta, kterými, mimochodem, politici a novináři na rozdíl od nás jezdí mnohem častěji a která jsou podle nařízení EU už nyní z výroby přímo přecpaná fízlovacími online udělátky, naposledy například online sledovačem spotřeby? A která všechna data, která nashromáždí, včetně třeba i fotek pasažérů, odesílají kdoví kam a kdoví komu?

Už teď o nás kvůli tomu všemu (a kvůli tomu, o čem nevíme) stát a množina dalších subjektů ví skoro všechno i bez těch několika kamer na „kontrolu“ dálničních známek. I bez nich je BIS – a nejen ona – nepochybně schopna mít v případě potřeby dokonalý přehled o tom čím, s kým, kam a kdy jste po jaké dálnici s tou teroristickou papiňákovou bombou jeli.

Čtěte ZDE: Kdo vládne daty, vládne vším: Jak sociální sítě vyhrávají volby. Známe vás lépe než vaše manželka. Digitální revoluce přináší nový rozměr světové politiky. Stojí za vítězstvím Trumpa a brexitem psychometrie?

A to všechno především kvůli tomu, že to naše nonstop fízlování dovolili a stále téměř automaticky dovolují a schvalují, aniž by se nás ptali, naši zaměstnanci politici. Novináři, pokud si snad někdy všimnou, tak většinou drží basu. Protože terorismus, protože bezpečnost, protože demokracie v ohrožení, protože Putin, protože klima. A protože jsou s nimi často ve stejném elitním klubu. Klubu těch, kteří vědí.

Velký bratr tady dávno je, daří se mu u nás výborně, a proto je stále větší a větší. A najednou se vyhlásí poplach kvůli pár kamerám navíc? Kamery na dálnicích jsou ošklivé, ale všechno ostatní už zavedené fízlování je krásné? Vážně, vy hlídací ratlíci demokracie? Takže BISka podle vás nesmí vědět čím, kam, koho, kdy a dokonce i jakým řidičským stylem jezdíte každý týden po dálnici tajně šukat, ale Brusel jo? To je v pořádku, to škandální není? Zábavné.

Já vám nelžu. Jen neříkám pravdu

Ale úplně nejzábavnější na celé věci shledávám fakt, že naprosto každý do věci zasvěcený veřejný činitel v souvislosti s ní veřejně lhal, jako když mainstream tiskne. Každý. A kdo nelhal, tak alespoň vydatně mlžil. A ti co nelhali, ani nemlžili, mlčeli jako hrob. Jako například poslanci z dozorčího orgánu Státního fondu dopravní infrastruktury, který to všechno podle požadavků BIS spunktoval. Takový pan Stanjura (ODS), jinak horlivý obhájce vdov, sirotků a demokracie, byl zjevně s fízlováním spokojen a ani nepípl.

Lhal nám premiér a předváděl dojemné divadýlko, ačkoliv musel vědět, která bije. A pokud snad nelhal a skutečně nevěděl, která bije, je to ještě o mnoho horší, než kdyby nám jen lhal a dělal divadýlko. Lhal ministr Kremlík, který sotva stačil na ministerstvu za tu chvíli nasušit z platu sedm mega na byteček a odmítnout příliš malý úplatek a už byl jako nutný obětní beránek vykopnut na jiné lukrativní místečko a stále lže i ministr Havlíček. A doslova jak cikán bez uzardění lhal na twitteru i ve sněmovně předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS pan Bělobrádek (KDU), údajný křesťan. Jeho loajalita k elitnímu klubu a k instituci, jíž má kontrolovat, je příkladná a zjevně minimálně na stupni 1 A.

Fámy a dezinformace!

A pochopitelně lhala i BISka, sledovat vývoj vyjádření jejího mluvčího v čase je skoro stejně zábavné jako číst tweety jejího kontrolora Bělobrádka. Ale u tajné služby ani nic jiného nečekáte, ta to má v popisu práce. A touto optikou je třeba nahlížet všechna její veřejná vyjádření, včetně oněch slavných výročních zpráv.

K čemu nám jsou politici, kteří mají primárně hájit za naše peníze naše zájmy, ale kteří za naše peníze hájí zájmy tajných služeb, které jsou zpravidla z logiky věci v přímém v rozporu s těmi našimi? K čemu nám jsou politici, kteří logické požadavky tajných služeb na jejich práci velice usnadňující preventivní přístup do našeho soukromí zjevně přijímají jako oprávněné a žádoucí, místo aby je s nimi prostě poslali do háje? Myslí si snad ti géniové politiky, že jich se to špiclování týkat nebude? Jinými slovy jsem zaujat zjištěním, že vláda neúkoluje BIS, jak praví jeden z těch milionů zákonů, co tady máme, ale BIS v podstatě úkoluje vládu.

Čtěte ZDE: 5G přichází: Skutečná rizika nové sítě. Je kam se schovat? Hrozba teroru, manipulace, okrádání a totality. Barevné revoluce přes chytré hračky? Bezpečnost pro 75 miliard zařízení. Orwell se zpožděním 40 let?

Chceme sledovat všechny a všude, protože v Německu řádí  islámský terorismus a protože Rusové a Číňani útočí. Ano, jistě, to se zařídí, pane plukovníku. Kde všude se tenhle zajímavý princip dělby moci, o kterém ústava bohužel nic neříká, asi tak ještě uplatnil?

Potvrdil to univerzální ministr Havlíček: „Ta funkce tam je proto, aby se zabránilo případným konfliktům ve smyslu teroristických útoků. Není to o špiclování, ale musíme respektovat požadavek zpravodajských služeb. Od toho tu přece jsou bezpečnostní složky, aby tohle řešily.“ Jistě, pane ministře.

My a už vůbec ne VY politici, totiž určitě nemusíme respektovat požadavky zpravodajských služeb. Naopak, z našeho občanského hlediska logicky chceme, aby jich měly co nejméně. Zvláště požadavků tohoto typu. Protože informace představují moc. A moc vždycky korumpuje a svádí ke zneužití. A i agenti jsou jenom lidi. A pana Havlíčka i ty ostatní klauny si platíme od toho, aby se postarali o to, že zpravodajské služby budou úkolovány a usměrňovány politiky a ne naopak.

Apropó, ten abstraktní, s ničím nesouvisející terorismus, nejoblíbenější to důvod pro každé další fízlování a další buzeraci. Taky kvůli němu celé noci nespíte?

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky