Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Šmírování korespondence: Ani švýcarské šifrování nepomůže. Záměrné díry v software. Američané a Němci četli vše. CIA zcela mimo pravidla a mezinárodní právo. Napíchnuti jsou politici i armády

Šmírování korespondence: Ani švýcarské šifrování nepomůže. Záměrné díry v software. Američané a Němci četli vše. CIA zcela mimo pravidla a mezinárodní právo. Napíchnuti jsou politici i armády

18. 2. 2020

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší komentář ke špionážnímu skandálu v souvislosti s využíváním záměrných děr v šifrovacích algoritmech za účelem získávání tajných informací z více než stovky zemí světa

Americké a německé zpravodajské agentury po celá desetiletí monitorují utajenou elektronickou korespondenci ve více než 120 zemích. Podle Washington Post a televize ZDF získávaly Washington a Berlín v rámci operace „Rubikon“ informace prostřednictvím záměrných bezpečnostních mezer v šifrovacím nástroji, který od švýcarské softwarové společnosti Crypto AG zakoupilo mnoho zemí světa. Pouze SSSR a Čína nespolupracovaly s firmou Crypto a využívaly vlastní softwarové vybavení.

Z materiálů CIA týkajících se tajné operace Rubikon vyplývá, že společnost Crypto AG spolupracovala se zpravodajskými rozvědkami v USA a Německu. Na základě dohody s těmito agenturami nechávala švýcarská společnost „díry“ ve svém šifrovacím software, který si od poloviny 20. století zakoupily desítky zemí. CIA tak spolu s německými zahraničními zpravodajskými službami (BND) získaly přístup k vojenské a diplomatické korespondenci cizích států. 

Žádné velké překvapení

Vyšlo najevo, že USA a jejich spojenci po mnoho let vyžívali tajné informace z cizích zemí. Americká zpravodajská služba však neměla přístup k utajovaným informacím o Číně a SSSR, protože socialistické země nepoužívaly produkty společnosti Crypto AG.

Člen Rady pro zahraniční a obrannou politiku generálmajor v záloze Alexander Michailov v rozhovoru pro RT uvedl, že téma amerického šmírování jinými zemí není samo o sobě nové.

Jen to znovu potvrzuje, že pro Washington neexistují v této oblasti žádná tabu ani žádné zábrany ve vzájemných vztazích mezi spojenci. Američané mají své národní zájmy a přitom zcela ovládají zpravodajské služby západní Evropy, s nimiž poměrně aktivně komunikují, pokud jde o získávání zpravodajských informací a kontrolu nad politiky,“poznamenal expert.

Podle jeho slov mohla být tato informace překvapením pouze pro Švýcarsko. 

Už dříve totiž švýcarská televizní společnost RTS s odkazem na ministerstvo obrany uvedla, že Bern povede své vlastní vyšetřování, aby zjistil roli švýcarské společnosti ve špionážním skandálu. Vyšetřováním byl pověřen bývalý federální soudce Niklaus Oberholzer.

Čtěte ZDE: Konspirační teorie: Nástroj pro zakrytí pravdy. Metodologie CIA na potírání teorie spiknutí. Jak zesměšnit nepohodlnou kritiku ve stínu vládnoucích elit? Psychologická válka v praxi

Porušení mezinárodního práva

Sledování komunikace v cizích zemích je porušením mezinárodního práva, neboť každá země má právo na svrchovanost, vysvětlil RT odborník na mezinárodní právo Valerij Vanin. Pokud by fakta o šmírování byla potvrzena, teoreticky by bylo možné pohnat USA k odpovědnosti jako zemi organizující nezákonnou činnost.

Jenomže „Spojené státy neuznávají rozsudky Mezinárodního trestního soudu. Bylo tak rozhodnuto proto, aby američtí vojáci nebyli žalováni ze zločinů, které páchají v cizích státech,“ uvedl Vanin.

Podle ruského právníka je možné potrestat konkrétní úředníky, kteří se mohli podílet na uvedeném případu, pouze na základě soudního řízení na státní úrovni. Na mezinárodní úrovni však existují jiné způsoby.

Můžete je postihnout (USA) těmi zbraněmi, které USA a Švýcarsko uznávají jako účinné, zejména mechanismem sankcí proti státům, nebo organizacím a jednotlivcům. Pokud budou usvědčeni konkrétní úředníci, je možné na ně uvalit sankce,“ uzavřel expert.

Jak Vanin uvedl, nové zprávy o šmírování ze strany USA jsou „pokračováním odhalení AssangehoSnowdena“. 

Sám Snowden již komentoval článek na svém Twitteru:

Novináři, kteří se zabývají tématem článku, by měli zvážit palčivý problém, který Washington Post z nějakého důvodu neuvedl: jak zpravodajská komunita (v USA) přešla od sabotování šifrované komunikace pomocí zahraničních zprostředkovatelů ke zkorumpovaným americkým společnostem, jako je RSA“ Napsal Snowden.

Odkázal se přitom na materiály publikované agenturou Reuters v prosinci 2013. V nich se uvádí, že NSA a společnost RSA, které implementují kryptografický algoritmus používaný v mnoha počítačových produktech, uzavřely tajnou dohodu za 10 milionů dolarů. Proto společnost RSA, stejně jako kdysi Crypto AG, nechala ve svých produktech zadní vrátka, aby speciální služby měly přístup k šifrovaným datům.

Podle hodnocení generálmajora Alexandra Michajlova vykonává Washington praxi šmírování dlouhodobě a neexistují pro něho žádné překážky.

Expanze USA v oblasti zpravodajských informací je mimo veškerá pravidla. Aktivně využívají nové technologie, které umožňují efektivnější přístup k informacím. Za tímto účelem se také mnoho technologií vyvíjí,“zdůraznil.

Michajlov poznamenal, že před americkým šmírováním nebyli ochráněni ani přední státníci, a připomněl případ odposlechu mobilního telefonu Angely Merkelové. Informace o tom zveřejnila společnost WikiLeaks v roce 2015. Podle informátorů probíhá šmírování německých představitelů od Gerharda Schrödera a Helmuta Kohla. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky