Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Hladová karanténa: Hrozí ve městech nepokoje? Američané dál nakupují zbraně. Země omezují vývoz potravin. Na Sicílii to doutná. Jak velkou mají lidé trpělivost? Od zavřených hospod k občanské válce a totalitě

Hladová karanténa: Hrozí ve městech nepokoje? Američané dál nakupují zbraně. Země omezují vývoz potravin. Na Sicílii to doutná. Jak velkou mají lidé trpělivost? Od zavřených hospod k občanské válce a totalitě

12. 4. 2020

Tisk článku

Maxim Rubčenko sleduje vývoj represí a paniky v důsledku koronavirové epidemie a poukazuje na to, že v některých zemích mnoha lidem docházejí existenční prostředky i trpělivost

Milionům lidí po celém světě, kteří byli donuceni sedět doma kvůli karanténě, docházejí peníze a trpělivost. Nedostatek potravin způsobený rozpadem dodavatelských řetězců může způsobit nepokoje i v bohatých zemích. V Evropě a v USA již nazrávají sociální konflikty. Co lze dále očekávat?

Hladové hry

Pandemie COVID-19 měla obrovský dopad na životy milionů lidí. Neúčinná politická rozhodnutí vyvolávají potravinovou krizi, což povede k rozsáhlé humanitární katastrofě,“ uvedl minulý týden generální ředitel Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Qu Dongyu.

Poznamenal, že propuknutí koronaviru se všemi souvisejícími karanténními opatřeními způsobilo velké logistické problémy.

Na světě je dost jídla, aby bylo možné nasytit všechny,“ řekl generální ředitel FAO. „Existuje však velké riziko, že potraviny budou na tom či onom místě chybět.

FAO vyzývá ke „globálním, koordinovaným a důsledným“ akcím, které minimalizují narušení dodávek. A co je nejdůležitější: Qu Dongyu považuje za nepřijatelné omezení vývozu potravin:

Taková omezení povedou k vážným narušením světového trhu, k prudkému nárůstu cen a pro mnohé budou potraviny nedostupné,“ uzavřel. 

To je situace, kdy jsou možné rozsáhlé sociální konflikty i v bohatých zemích.

Obava FAO je oprávněná. Vietnam, jeden ze tří největších vývozců rýže na světě, pozastavil export této plodiny. Kazachstán uvalil embargo na vývoz pšeničné mouky, pohanky a zeleniny, včetně cibule, mrkve a brambor. Rusko neprodává do zahraničí pohanku a rýži, Bělorusko pohanku, cibuli a česnek.

Západní odborníci zděšeně diskutují o tom, co se stane, pokud Rusko, největší vývozce pšenice, přestane dodávat obilí. Není divu, že cena pšenice na Chicagské komoditní burze vzrostla za dva týdny o 11%.

Čtěte ZDE: Salvini: EU je doupě zmijí a hyen. Epidemie změnila myšlení Italů. Solidarita na bruselský způsob. Kostlivci začali vypadávat ze skříní. Je Italexit reálný? Příliš hluboko v bažině. Ještě hlasitější nadávky?

Na hraně povstání 

V důsledku uzavření hranic se katastrofálně nedostává pracovních rukou na nižších pozicích v zemědělském komplexu, kde tradičně pracují zahraniční dělníci. Na farmách nemá kdo sklízet úrodu, téměř nikdo nezůstal na jatkách a v masokombinátech, a dokonce i přeprava potravin je velký problém.

Aby se zabránilo kolapsu v zemědělství, povolila EU, navzdory riziku epidemie, přeshraniční pohyb pro „kritické pracovníky“, včetně sezónních sklízečů a řidičů nákladních vozidel.

To však obyvatelstvu nevyřeší problém s penězi. Před několika dny odvysílaal přední západní média videozáznam ze sociálních sítí, v němž obyvatel italského Palerma říká, že poté, co jeho rodina strávila tři týdny v karanténě, nemá už ani cent, a pro jeho dceru, „stejně jako pro mnoho jiných dětí ve městě,“ zbývá už jen poslední kousek chleba.

Lidé jsou zavření patnáct až dvacet dní a jsou už na hraně,“ varoval. „Nebudu se divit, jestli vypukne revoluce.

Starosta Palerma Leoluca Orlando novinářům řekl, že riziko nepokojů v jižní Itálii je velmi vysoké, protože nespokojenost občanů začínají zneužívat kriminální struktury usilující o „destabilizaci systému“.

Čím více času uplyne, tím méně zdrojů zbývá. Chabé úspory lidem docházejí. Brzy nastanou sociálně-ekonomické problémy,“ je přesvědčen Orlando.

Italský ministr pro jižní regiony Giuseppe Provenzano také zaznamenal zvýšené sociální napětí a možnost občanských nepokojů v chudých oblastech země.

Bojím se, že obavy velké části obyvatel o zdraví, příjem a budoucnost se brzy změní v hněv a nenávist,“ prohlásil. 

Policie v Palermu a Neapoli musela po několika incidentech s rabováním zajistit supermarkety. V sociálních sítích existují dokonce nabídky ke spoluúčasti při zátahu na ten či onen obchod.

Jen otázka času

Američtí odborníci nepochybují, že v USA bude situace brzy kopírovat „italský scénář“. K tomu přispívají minimálně tři faktory:

První je finanční. Za dva týdny se počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti přiblížil deseti milionům. Během dubna toto číslo podle všech předpokladů vyroste ještě třikrát až čtyřikrát.

Mezitím podle průzkumu analytické společnosti GOBankingRates mělo v prosinci 69% Američanů na svých spořicích účtech méně než tisíc dolarů, z toho 45% respondentů přiznalo, že nemá vůbec žádné úspory a žijí od výplaty k výplatě. Je pochopitelné, že na počátku epidemie se nemohli zásobovat potravinami a základním zbožím. Nyní mnoho z nich ztratilo své výdělky a jsou na mizině.

Jak uvádí deník Daily Mail, „Pouze v Los Angeles se počet návštěvníků bezplatné jídelny pro bezdomovce Skid Row ztrojnásobil. Charitativní organizace jsou přetíženy žádostmi o pomoc a jejich finanční zdroje jsou vyčerpány.

Takže brzy budou miliony Američanů muset hledat nové způsoby, jak nakrmit sebe a své rodiny. A ne vždy budou tyto metody legální.

Druhým faktorem je nedostatek zboží. Americké obchody s potravinami po březnové nákupní horečce své zásoby zdaleka neobnovily. A problém není pouze v panikařících lidech, kteří skupují toaletní papír po stovkách rolí.

Obvykle se 36% Američanů stravuje mimo domov – v kavárnách, bufetech, restauracích. Avšak kvůli karanténě bylo veřejné stravování uzavřeno a nyní si každý vaří doma. Tudíž všichni nakupují jídlo v supermarketech. Americký maloobchodní systém na to ovšem není připraven.

A nakonec epidemie narušila práci mnoha veřejných služeb, včetně bezpečnostních. Stovky policistů v New Yorku, Detroitu, Los Angeles a dalších městech onemocněly COVID-19. Aby předešly novým nákazám, místní úřady omezují seznam důvodů pro výjezd policejních jednotek.

Například v Cincinnati policie nepřijede v případě kousnutí psa, krádeže poznávacích značek, obtěžování telefonem nebo poškození majetku. Oznámení o domácím násilí, nebo krádeži „pokud neexistuje možnost okamžitého zadržení pachatele“ budou rovněž ignorována. Není divu, že obchody a restaurace po celé zemi zatloukají výlohy deskami a obávají se nezvaných hostů.

Čtěte ZDE: Promořeni mediální lží: Kráčí všichni dobrovolně do otroctví? Stačí počítat a přemýšlet. Komu slouží sanitární diktatura? Útok na duchovní život. Velký Bratr má volné ruce. Politici i klérus jen tupě slouží a podléhají

Hrozba občanské války

Pokud jde o obyčejné Američany, připravují se na samostatnou sebeobranu. Nejčastějšími dotazy na vyhledávání v Google bylo minulý měsíc „kde koupit patrony“ a „jak objednat patrony online“.

Podle FBI se v březnu v USA zvýšil prodej zbraní o 33%. Američané nakoupili o 91,1% více pistolí než před rokem, pušek – o 73,6%. Hlavním bestsellerem se stala kniha Kat Ellisonové „Průvodce přežití pandemie COVID-19“, jejímž převažujícím obsahem je, jak se připravit na možné útoky na váš domov a jak chránit váš majetek.

Je jen otázkou času, než masová karanténa povede k občanským nepokojům a násilným zločinům,“ je přesvědčena americká novinářka a spisovatelka Daisy Lutherová. „Lidé, kteří získají podezření, že byste mohli mít jídlo, objeví se u vašich dveří. Nejprve budou škemrat, pak začnou požadovat. A nejen od vás, ale také od místních firem. Následně začnou krádeže a násilí, a tehdy se tomu lidé postaví se zbraněmi v rukou, aby chránili své domovy a podniky. Nakonec vypukne občanská válka, přijde stanné právo a totalita – něco, co jsme v naší zemi dosud nikdy nezažili.“

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky