Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Výročí černobylské lži: Proč je dodnes ve světě šířena? Živná půda pro mýty a propagandu. Jak bujná je Coelhova fantazie? Ukrajinský disneyland a příležitost pro velký byznys. Kdy dostavíme předraženou náhradu?

Výročí černobylské lži: Proč je dodnes ve světě šířena? Živná půda pro mýty a propagandu. Jak bujná je Coelhova fantazie? Ukrajinský disneyland a příležitost pro velký byznys. Kdy dostavíme předraženou náhradu?

28. 4. 2020

Tisk článku

Gustáv Murín se ohlíží za proslulou černobylskou havárií a uvádí na pravou míru dezinformace dodnes šířené prostřednictvím médií i katastrofických literárních děl

Už je to 34 let od černobylské jaderné katastrofy. A přestože její průběh a příčiny byly dávno jasně popsány, stále převládají o události falešné mýty.

První mýtus má své velmi racionální důvody, které popíšeme na závěr, a je založen na tvrzení, že selhala technologie z produkce Sovětského svazu. Zde je oficiální popis havárie z knihy "Ve stínu Černobylu".

Posuďte sami, zda to ve skutečnosti nebyl následek omezenosti komunistického přístupu a individuálního selhání - právě pro ten komunistický přístup.

Oběti jaderné katastrofy a bezuzdné literární fantazie

V románu Volodymyra Javorivského s názvem "Marie z Černobylu" uvádí autor až 130.000 obětí této havárie a 800.000 lidí prý dodnes trpí nevyléčitelnými chorobami.

Na rozdíl od fikce zde jsou základní údaje z odborných článků:

  • Do dvou měsíců po havárii zemřelo ve skutečnosti jen 30 lidí (z toho 28 na ozáření),
  • přežili dokonce i ti, co havárii způsobili na řídícím velíně reaktoru,
  • na podezření z akutního ozáření bylo sledováno 237 osob, jen u 134 se také prokázalo,
  • z třinácti pacientů ozářených smrtelnými dávkami 5,6 až 13 Gy se transplantací kostní dřeně podařilo zachránit dva; ostatní (hlavně operátoři a požárníci) zemřeli na popáleniny, plicní komplikace a selhání imunity,
  • ti ozáření, co přežili, zplodili v příštích letech čtrnáct zdravých potomků.

Ale fakt je, že bylo okamžitě evakuováno 116.000 obyvatel z takzvané zakázané zóny v okruhu třiceti kilometrů a téměř 600.000 lidí pracovalo na likvidaci havárie. To jsou kouzla s čísly, to se píšou romány, když z evakuovaných někdo dělá rovnou mrtvoly.

Ale Javorivský není jediná umělecká duše, co se inspirovala k apokalyptickým obrazem následků černobylské jaderné katastrofy.

Vzorové sídliště Pripjať pro zaměstnance elektrárny (foto: autor)

Blouznivý Coelho

Světově proslulý autor Coelho v románu "Čarodějka z Portobella" na straně 180 správně uvádí jen třicet oficiálních obětí černobylské tragédie. Ale hned dodává: "třicet mrtvých se podle odborníka Johna Gofmansa změnilo na 485.000 smrtelných případů rakoviny a stejný počet případů rakoviny, které se neskončily smrtí." 

Chybička! Gofmans je jméno Coelhem špatně odpsané z internetu, kde se píše "Gofman's", tedy o Gofmanových kontroverzních pracech. Ten spolu s Arthurem Tamplinem použil toto číslo, ale ve zcela jiné souvislosti! To když v šedesátých letech Ernest Sternglass prohlásil, že jaderné zkoušky způsobily v předchozím desetiletí úmrtí 400.000 nenarozených dětí v USA. 

Gofman s Tamplinem to napadli, ale o několik let později už Gofman připustil, že Sternglass měl možná pravdu. Totální guláš, který s Černobylem nesouvisí. Ale fantazie autora Coelhovy kapacity už je nastartovaná, a tak se dozvídáme, že černobylské "neštěstí přímo zasáhlo devět milionů lidí na celém světě včetně tří až čtyř milionů dětí". Coelho cituje i "běloruské ministerstvo zdravotnictví", podle kterého se výskyt rakoviny štítné žlázy "v období mezi roky 2005 a 2010 výrazně zvýší, a to v důsledku radioaktivity, která stále působí."

Coelhovi však ani toto ještě nestačí: "... Kromě devíti milionů lidí přímo vystavených záření dalších 65 milionů bylo zasaženo prostřednictvím konzumace kontaminovaných potravin po celém světě." Odhadnout, že je přesně něčím postižených 65 a nikoliv 56 milionů lidí dokáže asi opravdu jen věštec nebo romanopisec s fantazií bez hranic. Fantasta Coelho evidentně ani netuší, že potraviny se běžně radioaktivitou sterilizují.

Čtěte ZDE: Černobylská lež: Proč je udržována při životě? Strach je dobrý byznys! Za všemi neduhy hledat ozáření? Škody jsou obrovské, avšak jinde. Vypnou se Němci dobrovolně? Zelený cynismus chce peníze a neštítí se ničeho

Reálná čísla 

Na rozdíl od fabulací romanopisce je zde Zpráva UNSCEAR (United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation). Jde o nejvyšší odbornou autoritu OSN pro zhodnocení černobylské havárie a jejích následků:

  • "... v důsledku černobylské havárie bylo 134 zaměstnanců elektrárny a záchranářů vystaveno vysokým dávkám záření, které měly za následek nemoc z ozáření (ARS). Ty se staly osudnými pro 28 z těchto osob; 
  • dalších 19 obětí ARS tuto nemoc přežilo a během následujících dvaceti let zemřeli z různých důvodů, které nejsou spojeny s ozářením. U ostatních zůstaly následky vyvolané radiací - poranění kůže a šedý zákal;
  • kromě uvedených byly záření vystaveny skupiny pracovníků zdravotnické záchranné služby a dalších několik set tisíc lidí zapojených do záchranných prací, ale do dnešního dne, na rozdíl od obav ze zvýšení výskytu leukémie a kataraktů u těch, kteří dostávali vyšší dávky, neexistuje žádný důkaz o zdravotních následcích, které lze přičíst ozáření;
  • kontaminace mléka jódem, pro které chyběla pohotové protiopatření, vedla k onemocnění štítné žlázy u lidí v Bělorusku, na Ukrajině a v Rusku. Zaznamenaných je přes 6.000 případů rakoviny štítné žlázy u lidí, kteří byli v době nehody dětmi nebo mladistvými (za dvacet let po havárii to vedlo k patnácti případům úmrtí);
  • kromě uvedených případů se dodnes, desetiletí po havárii, nenašly přesvědčivé důkazy o jakýkoliv jiných následcích na zdraví v široké populaci, které lze přičíst ozáření."

Atrakce zábavního parku, který nebyl nikdy otevřen (foto: autor)

Proč nám lžou?

Každý soudný člověk a každý seriózní autor (ať už v novinách nebo beletrii) by měl být tedy dostatečně informován o skutečných následcích černobylské jaderné katastrofy. Proč tedy stále ještě někdo pěstuje fenomén nazývaný "černobylská lež"? Nedávno náš veřejnoprávní rozhlas citoval agenturu ČTK, která ta obludná smyšlená čísla opět opakovala… 

Komunisté byli přímo posedlí zatajováním. Tím vytvořili obrovský prostor pro dohady a mýty. Včetně toho, že selhala sovětská technika, ačkoli ve skutečnosti selhal jediný "sovětský člověk" bizarní životní zkušenosti (když sloužil na jaderné ponorce byl ozářen dávkou 230 remů bez následků) i povahy - inženýr Anatolij Stěpanovič Djatlov. Mimochodem, toho při havárii v Černobylu zasáhlo 300 remů bez zjevných následků a zemřel později z úplně jiných příčin na infarkt.

Byla Studená válka - a tak se hodilo cokoli jako důkaz, jací jsou ti komunisté idioti. Tak se zpětně i k nám dostávaly dohady a mýty fabrikované na Západě - a u nás se pochopitelně ujaly. 

Po skončení Studené války se černobylská lež opět hodila, neboť diskreditací sovětské technologie by západní firmy získaly obrovský kšeft v podobě povinné výměny technologií desítek elektráren instalovaných ve střední a východní Evropě. To jim tak úplně nevyšlo, nicméně se dobře se přiživily na předimenzovaných bezpečnostních zařízeních, které nám vnutili. 

Na Slovensku navíc nadobro odstavili dva jaderné reaktory v Jaslovských Bohunicích, čímž se země z exportéra elektřiny stala závislou na jejím dovozu. A dnes se divíme, jak západní firmy staví dva náhradní reaktory v Mochovcích - nyní už prý opravdu zaručeně bezpečné - až na to, že jsou dlouhé roky po dohodnutém spuštění stále nefunkční a enormně předražené.

Čtěte ZDE: Hrozba nového Černobylu: Nouzová odstávka bloku. Westinghouse na Ukrajině prvně v ostrém provozu. Pravděpodobnost apokalypsy 80 procent? Dražší, zato nebezpečnější. Proti Rusku slepě a za každou cenu

Proč "černobylská lež" žije dodnes? 

Protože se to ukrajinské vládě hodí. Vše, co ukazuje, co jim ti "zlí Rusové" udělali, se použije. Přitom sami Ukrajinci mají máslo na hlavě, neboť i oni se podíleli na stavbě a provozu reaktoru a po havárii neudělali ani to nejjednodušší (rozdání jodových tablet), aby uchránili obyvatelstvo.

Zpětně tedy mohou na Černobyl házet všechny bídy a nedostatky svého podvyživeného zdravotnictví. 

V současném politickém i ekonomickém marasmu je ona strašidelná "zakázaná zóna" skvělou pákou na vydírání Evropské unie, aby jim něco přisypala na "řešení následků". Výsledkem je nový sarkofág.

Nový sarkofág v Černobylu (foto: autor)

Lidé, co v zakázané zóně zůstali, jsou bez následků, flóra a fauna tam vzkvétá. To naštěstí nezapřela ani reportáž TV Markíza. Nicméně ukrajinská vláda a lokální bossové nadále udržují horor zvaný "zámek hrůzy", aby měli co ukazovat světu (dokonce už léta i pro turisty po sto dolarech za kus). Mimochodem: do Hirošimy a Nagasaki po mnohem drastičtějších úderech atomových bomb se obyvatelé vraceli již po pár týdnech, města začala fungovat do roka a dnes je tam kvetoucí osídlení. 

Pro Ukrajince je však zajímavější "černobylský Disneyland" (reportáž), neboť ta překotná evakuace byla skutečně komunisticky idiotská a její následky se velmi dobře vyjímají na smutných záběrech fotoaparátů a kamer.

To vše proto, aby jediná čistá energie, kterou máme k dispozici, byla vyřazena ve prospěch "obnovitelných zdrojů" (větrníky, soláry), na kterých nelze postavit stabilní výkon silové elektřiny - a my jsme se stali totálně energeticky závislí na dovozu. Jako se vším ostatním.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky