Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Krize postupuje: Pravidla se změní, nikoli hra o světovládnou totalitu. Kdo jak reagoval. USA pod dekou. Globální ekonomika je křehká. Řetězce se trhají. Přijde znárodňování? Jak dopadne Donald Trump v listopadu?

Krize postupuje: Pravidla se změní, nikoli hra o světovládnou totalitu. Kdo jak reagoval. USA pod dekou. Globální ekonomika je křehká. Řetězce se trhají. Přijde znárodňování? Jak dopadne Donald Trump v listopadu?

1. 5. 2020

Tisk článku

Leonid Savin na několika signálech dokládá, že epidemie koronaviru povede k rozsáhlým změnám v mezinárodních vztazích, přičemž globalisté prohrávající svůj boj o NWO se jistě nevzdají

Šíření virové infekce COVID-19 způsobilo a stále působí změny v mezinárodních vztazích. Hodně se mluví o „prospěšné roli“ krizí – říká se, že MMF byl vytvořen za druhé světové války, „Skupina sedmi“ (G7) se objevila po ropném šoku v roce 1973. Existuje důvod se domnívat, že i současná virová a hospodářská krize povedou ke vzniku nové geopolitické a geoekonomické konfigurace.

Kazatelé globalizace začínají hovořit o tom, že po celém světě se rozmáhá nová vlna znárodňování a autokraté využívají okolností k posílení své moci. V USA se již šíří prognózy, že hospodářská krize, která přichází spolu se šířením viru, bude ještě horší než ta předchozí a zvýší míru nezaměstnanosti v zemi na 20%.

Geopolitické důsledky pandemie

Bývalý státní tajemník USA pro Východní Asii a Tichomoří Kurt Campbell společně s ředitelem čínské strategické iniciativy Brookingského institutu Rush Doshim vydali 18. března 2020 publikaci, v níž se píše, že ačkoli geopolitické účinky pandemie by měly být vzhledem ke zdravotním problémům a bezpečnosti považovány za podružné, z dlouhodobého hlediska se mohou ukázat stejně důležité.

Campbell a Rush Doshi přirovnávají šíření virové infekce k Suezské krizi, přičemž poznamenávají, že zatímco Čína v nových podmínkách postupovala rychle a pomáhala jiným zemím, o USA to říci nelze. Na začátku března 2020 bylo podle oficiálních údajů ve Spojených státech pouze jedno procento lékařských roušek potřebných pro tuto zemi. Pokud jde o plicní ventilátory, těch bylo jen 10% potřebného množství. Přitom 95% antibiotik na americkém trhu je čínského původu. Celkem 80% základních komponent pro léčiva v USA pochází z Číny a Indie. Z hlediska úmrtnosti na koronavirus jsou Spojené státy na prvním místě na světě před Itálií a Španělskem, zatímco Čína a Írán, tj. země, kde epidemie zaznamenala nejsilnější ohniska, mají odpovídající ukazatel podstatně nižší.

Itálie nebyla na takový vývoj připravena. Ještě méně byla připravena na to, že jí Brusel odmítne pomoc. Italští politici, a to nejen z okruhu euroskeptiků, začali hovořit o možnosti Italexitu – odchodu Itálie z EU po Velké Británii...

Šíření virové infekce ukázalo zranitelnost i takového vojensko-politického systému, jakým je NATO: ukázalo se, že členské země aliance nejsou schopny kolektivně vyřešit problém boje proti šíření viru.

 

Čtěte ZDE: Epidemie ukázala: EU a spol. jsou jen fikce a parazitické struktury. Svět už nebude jako dřív. Návrat k autoritě národních států? Vzestup velmocí. Globalizace dostala přes pracky. Pryč s nadnárodními strukturami!

Fragilita globální ekonomiky

Na webové stránce Rady pro zahraniční vztahy se objevila orientační publikace, která hodnotí kroky USA poté, co WHO oznámila šíření pandemie koronaviru. Autor ve svém článku píše

„Jak se politici po celém světě snaží bojovat s novým koronavirem a jeho následky, budou muset čelit faktu, že globální ekonomika nefunguje tak, jak si mysleli. Globalizace vyžaduje stále se zvyšující specializaci práce v různých zemích, je to model, který přináší výjimečnou efektivitu, ale také extrémní zranitelnost... Obchodníci z jednoho zdroje nebo oblasti světa, kteří se specializují na jeden konkrétní produkt, mohou v době krize znamenat neočekávanou křehkost, která povede ke zničení dodavatelských řetězců. V následujících měsících se projeví ještě mnoho dalších ohnisek fragility. Ve výsledku může dojít k posunu ve světové politice. S ohledem na zdraví a bezpečnost vlastních občanů mohou některé země zablokovat vývoz, nebo zavést kontrolu nad kritickými dodávkami, i když to poškodí jejich spojence a sousedy. Takový odklon od globalizace by mohl z velkorysosti států, které si to mohou dovolit, učinil ještě silnější nástroj jejich vlivu. Spojené státy doposud nebyly lídrem v globální reakci na nový koronavirus a významnou část této role přenechaly Číně. Pandemie mění geopolitiku globalizace, ale Spojené státy se nedokázaly přizpůsobit. Místo toho marodí a schovávají se pod pokrývku.“

Tvrdá lekce

Joseph Nye mladší, vlivný americký politolog, který vyvíjí zejména teorii složité vzájemné závislosti států, souhlasí se závěrem o dysfunkcích amerického mocenského systému: 

„America first a konkurenční přístup nestačí k bezpečnosti USA. Úzká spolupráce se spojenci i protivníky je pro bezpečnost USA neméně důležitá... Každá země upřednostňuje své zájmy, ale důležitá je otázka, jak široce, nebo úzce tyto zájmy definuje... Nová bezpečnostní hrozba pro Ameriku pochází nejen z nadnárodních fenoménů, jako je COVID-19 a změna klimatu, ale také z vnitřní neschopnosti Američanů přizpůsobit se tomuto novému světu. COVID-19 nám uštědřuje bolestivou lekci.“

Tyto myšlenky, které se objevily současně s tím, jak se strach z koronaviru postupně mění v paniku, mají také vztah k rozložení sil v Americe před listopadovými volbami. Toto rozložení sil se může změnit, ale stále není jasné jak.

A Joseph Nye vysílá varovný signál: americký establishment ("majitelé klíčů") je připraven revidovat pravidla hry zvané „Globalizace“. Ne však hru jako takovou. 

Souboj o světovládnou totalitu - respektive vzpoura proti ní - se jen ještě více vyhrocuje a přesouvá se do další dramatické fáze.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky