Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Čínští analytici: Je třeba se připravit na válku s USA. Co bylo v uniklých materiálech? Protičínské nálady. Epidemie jako příležitost? Nic nebude jako dřív. Sankční buldozer a posun k mezinárodní anarchii

Čínští analytici: Je třeba se připravit na válku s USA. Co bylo v uniklých materiálech? Protičínské nálady. Epidemie jako příležitost? Nic nebude jako dřív. Sankční buldozer a posun k mezinárodní anarchii

14. 5. 2020

Tisk článku

Crimson Alter se zamýšlí nad závěry čínských bezpečnostních analytiků, že obviňování jejich země z rozšíření koronaviru a požadavky USA na kompenzace ohrožují bezpečnost státu

Svět je již zvyklý na to, že ve vztahu Washington – Peking probíhá válka celních tarifů, která se pravidelně sune na hranu plnohodnotné finanční války zahrnující vzájemné zmrazení aktiv a další opatření, která mají protivníkovi způsobit vážné hospodářské škody.

Avšak dvojitá epidemie – koronavirus a obvinění na adresu Číny doprovázené pokusy „naložit“ na ČLR povinnost kompenzovat Spojeným státům, Británii nebo Německu ekonomické škody za biliony dolarů, nás nutí přemýšlet o tom, zda se svět nepřibližuje ke skutečné horké válečné konfrontaci.

Čínská reakce na jednání USA

Agentura Reuters zveřejnila exkluzivní materiál, v němž tvrdí, že hlavní mozkové centrum čínského národního bezpečnostního systému sestavilo analytickou zprávu, jejímž obsahem je zdůvodnění potřeby připravit se na skutečnou (nikoli „studenou“, ale „horkou“) válku se Spojenými státy americkými.

Britská agentura se odkazuje na své vlastní zdroje v Pekingu, které tento dokument údajně viděly, ale odmítly z něho předat byť pouhé fragmenty z důvodu ochrany své vlastní bezpečnosti. Avšak i toto krátké sdělení uznávané agentury stačilo k tomu, aby způsobilo šok v západním informačním poli: skutečná válka nakonec není zrovna optimistický scénář vůbec - natož na pozadí koronavirové pandemie.

Původ této informace by bylo možné připsat bohaté představivosti londýnské agentury, ale existují dva aspekty, které tomu brání. Zaprvé, historie nás učí, že velké říše často rády odvádějí pozornost od krizí tím, že nasměrují lidový hněv na vnější nepřátele, kdy se může národ sjednotit i kolem relativně nepopulárního vůdce. Zadruhé můžeme konstatovat, že rozpoutání války na pozadí pandemie je vcelku americké, a zásada „žádná krize by neměla být zbytečně promarněna“ je docela vhodná pro popis stylu myšlení stratégů z washingtonských bažin. 

Jenomže Čína není Irák či Írán, ale velmi vážný protivník, s nímž boj bude vyžadovat velmi seriózní úsilí - a zajistit, aby plnohodnotná válka, nebo přinejmenším tvrdá finanční válka (se sankcemi založenými na „íránském modelu“) byla podporována významnou částí společnosti, jednoduše nebude možné. To znamená, že epidemii koronaviru (která byla - naštěstí pro washingtonské jestřáby - ohlášena poprvé v Číně) mohou zastánci tvrdé linie proti Číňanům vnímat jako jedinečnou příležitost, která se nebude opakovat, a musí být proto využita co nejrychlejším a nejrozhodnějším způsobem.

Za těchto podmínek počítat s rizikem, že Washington „zatne pěsti“ v podobě skupin letadlových lodí, představuje zcela racionální přístup ze strany čínských řídících elit.

Čtěte ZDE: Digitální kontrola života: Co Číně pomohlo porazit koronavirus. O krok napřed. Jak funguje celý systém? Jsou 5G sítě cestou k důslednému šmírování také u nás? Na žvásty o demokracii definitivně zapomeňme

Jasná slova

Pokud zdroje Reuters skutečně takový dokument viděly a nejedná se o výmysl, pak samotná jeho existence není známkou paranoie (z níž jsou čínské bezpečnostní složky obviňovány západními médii), ale jde o možná pesimistický, nicméně realistický pohled na americkou politickou elitu. Ta může dost dobře věřit i tomu, že riziko jaderného konfliktu s Čínou je přijatelnou cenou za to, že bude odstraněna hlavní hrozba americké hegemonii.

V článku agentury Reuters zdůrazůjí, že Peking vnímá růst protičínských nálad, které Spojené státy velmi dovedně podporují, jako jeden z hlavních faktorů přispívajících k riziku horkého konfliktu.

Zpráva, kterou Ministerstvo státní bezpečnosti předložilo začátkem tohoto měsíce pekingskému vedení, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga, dospěla k závěru, že protičínské nálady dosáhly nejvyšší úrovně od rozptýlení demonstrantů na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, uvedly zdroje (Reuters). Výsledkem bude, že po pandemii bude Peking vystaven vlně protinčínské hysterie v čele s USA, a měl by být připraven (v případě realizace) na nejhorší scénář ozbrojené konfrontace mezi oběma světovými mocnostmi.

Americké vydání Vice učinilo jednodušší a přímější závěr: „Čína je přesvědčena, že odvetná reakce (na postup Číny během epidemie koronaviru) může vést k rozsáhlé válce s USA.

Přípravná fáze

Je nepravděpodobné, že by USA okamžitě poslaly údernou skupinu letadlových lodí na Čínu. Praxe ukazuje, že před jakýmkoli násilným konfliktem je nejprve prováděn složitý mediální rituál, v němž je cílová země prohlášena za epicentrum zla a světu jsou ukazovány třeba zkumavky s „bílým práškem“, nebo „svědci“ nějakého hrozného zločinu proti lidskosti spáchaného bezpochyby ohavným „autoritářským režimem“, anebo v horším případě nějaký skandál, v němž měli účast vysoce postavení představitelé státu, který je třeba vybombardovat, nebo alespoň zaškrtit sankcemi.

Existuje celá řada potenciálních styčných bodů pro vojenskou eskalaci s Čínou. Může jít o Hongkong, Tchaj-wan či množství sporných ostrovů (s ložisky ropy a plynu) v Jihočínském moři. V případě potřeby mohou američtí diplomaté přidat do seznamu údajných zločinů Říše středu dokonce evropskou středověkou morovou epidemii a prohlásit ji za předchůdce současné pandemie – světová média už otevřela mnohem absurdnější teorie na podporu agresivní americké zahraniční politiky.

Zastánci realističtějšího přístupu k současné realitě možná přesvědčí washingtonské jestřáby, že plnohodnotná válka s Čínou je velice špatný nápad, neboť o jadernou velmoc a důsledky takového konfliktu by byly fatální.

Čtěte ZDE: EU prohrává bitvu o Apeninský poloostrov: Rusko a Čína pomáhají Itálii, zatímco EU nedělá nic. Trapné narážky unijní byrokracie. Zištné geopolitické pozadí? Přátelství podložené historickou tradicí

Sankční buldozer

Každopádně šance, že někdo bude schopen zastavit sankční buldozer namířený proti Pekingu v případě, že se skutečně rozjede, se nezdají příliš vysoké. Začne-li mezi USA a Čínou totální sankční válka, potom po současném ekonomickém systému planety s jeho globálními finančními toky a globálními výrobními řetězci nezůstane ani stopa. Výsledky takového diplomatického a ekonomického konfliktu je možné předvídat dopředu a někteří američtí odborníci to již dělají:

„<...> navzdory veškerému úsilí ideologické fronty v Pekingu i ve Washingtonu je nepříjemnou pravdou, že Čína a Spojené státy vyjdou z této krize značně oslabené. Ani nová Pax Sinica ani obnovená Pax Americana nemohou vyrůst z trosek. Spíše budou obě velmoci oslabeny doma i v zahraničí. Výsledkem bude pomalý, ale stálý posun směrem k mezinárodní anarchii prakticky ve všem, od mezinárodní bezpečnosti, po obchod a opatření v boji proti pandemii. Neexistuje žádný (globální) regulátor a pořádek a spolupráci postupně nahrazují různé formy nekontrolovaného nacionalismu. Chaotická povaha národních i globálních opatření v boji proti pandemii je varováním před tím, co může nastat v širším měřítku,“ píše renomovaný časopis Foreign Policy, který v budoucnosti větří světové konflikty a světovou anarchii.

Je proto zcela možné, že v této válce skutečně nebudou vítězové. Ovšem americká hegemonie takový konflikt nepřežije, ať bude vývoj událostí jakýkoliv. A předpokládat, že světový pořádek je možný pouze za předpokladu likvidace národních států a jejich suverenity, je tendenční a krátkozraké.

Sebevědomé autority podpořené národní vlasteneckou frontou se mohou snáze domluvit, než hašteřící se sluhové světové oligarchie bažící po podílu na jejím bohatství a moci. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení proti svobodě a demokracii. Miliony proudí přes hranice. Budou se státy bránit? Jak bude vypadat chaos? V biblických rozměrech

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení...

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta za čínské tričko? Západ dostal padáka v Africe. Poučíme se od ní? A co s Fialou a pirátskou buržoasií? Do práce! To by byla teprve mela

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky