Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jak odstřelit nepohodlného politika: Zkusme to s numerologií! Slovenský režim ví, jak na to. Půjde Kotleba bručet jako vrah? Nebezpečný precedens a inspirace. Média diktují rozsudky. Lidé tomu stále ještě nevěří

Jak odstřelit nepohodlného politika: Zkusme to s numerologií! Slovenský režim ví, jak na to. Půjde Kotleba bručet jako vrah? Nebezpečný precedens a inspirace. Média diktují rozsudky. Lidé tomu stále ještě nevěří

28. 5. 2020

Tisk článku

Ivan Lehotský komentuje absurdní soudní spor na Slovensku, který by neměl uniknout ani naší pozornosti, neboť sdílíme podobný režim a míříme podobným směrem jako naši někdejší krajané

Lidé tomu nevěří. Mnozí ani neberou vážně, že na Slovensku probíhá soud s lídrem opozice za takovou věc, protože prostě se jim nechce věřit, že by se poměry stihly takhle změnit. Skutečnost je však taková, že Marian Kotleba může jít do vězení až na osm let.

Dnes pokračuje u specializovaného trestního soudu v Pezinku líčení s Marianem Kotlebu, lídrem Ľudové strany Naše SlovenskoProces týkající se šeků ve výši 1488 eur se táhne již třetí rok a zdá se, že by se mohl chýlit ke konci. A v případě, že soud Kotlebu uzná vinným z propagace a podpory extremismu a projevu sympatií k hnutím směřujícím k potlačování základních lidských práv a svobod (to je to, z čeho je obviněn), byl by to vážný precedens, který by významně ovlivnil Slovenská politickou scénu (a jistě by jeho ohlasy "inspirovaly" i za hranicemi v České republice).

Možnost je to opravdu velmi reálná: je rok 2020 a v členské zemi Evropské unie může jít jeden z hlavních opozičních lídrů do vězení na čtyři, až na osm let (to je srovnatelné s délkou trestu znásilňovačů či vrahů) za rozdávání peněz lidem v částkách, které jsou podle obžaloby nacistickou symbolikou. A nejen to: následně by mohl být otevřen jiný proces a mohla by být zakázána i celá jeho strana, kterou pravidelně volí kolem osmi procent voličů.

O co vlastně jde

Ne každý ví, že podstata sporu, symbolika čísla 1488, není spojena s historickým německým nacismem, ale vznikla až mnohem později, v 80. letech v USA. Kdo chce, vidí v tomto čísle odkaz, kde čtrnáctka znamená 14 slova: "We must secure the existence of our people and a future for white children" (Musíme zajistit existenci našim lidem a budoucnost bílým dětem). Autorem je jistý David Lane, který dále těchto 14 slov rozvedl a konkretizoval v 88 pouček, přičemž v číslovce 88 je možné vidět i nacistický pozdrav "Heil Hitler!" (písmeno "H" je osmé v abecedě).

Ve většině zemí z čísla 1488 až takovou vědu nedělají, není zvláštností prodávat například trička či cédéčka za 14,88 dolaru a podobně. Na trhu také existuje pivo s názvem "1488". Více o této symbolice například zde.

Na Slovensku je však dnes metr přísnější - a ne vždy stejný. Nikdo nestíhá liberálního šovinistického "spisovatele" za jeho nenávistné výroky proti slovenskému národu, ale na druhé straně je ve vězení už nějaký čas neškodný dlouhovlasý stařec s kamerou, jehož hulvátské řeči sice byly v určitých případech za čárou, ale o kterém si nikdo příčetný nemůže opravdu myslet, že by mohl představovat reálné nebezpečí pro společnost. To byl určitý precedens - a není důvodu se spoléhat, že by nemohli přijít i další.

Skutečně je těžké vidět v tomto procesu jinou než politickou motivaci, protože na Slovensku (a snad ani nikde jinde na světě) ještě zatím nikdo nebyl stíhán jen za to, že například pije pivo 1488 nebo nosí tričko značky Lonsdale - i to má totiž pro určité kruhy podobnou symboliku, protože uprostřed toho slova vidí písmena NSDA, které jim údajně připomínají někdejší nacistickou stranu NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei).

A co na tyto poměry říká zahraničí? Řeknou něco demokratické státy světa, pokud současný slovenský režim jen pár měsíců po uchopení moci uvězní jednoho z hlavních opozičních lídrů za to, že rozdával lidem peníze v částkách zaokrouhlených problémovým způsobem? Všimne si toho někdo? 

Čtěte ZDE: Policejní stát: Za kritiku migrace doživotí, za hanobení EU gilotina? Na koho si troufne Hamáček? Snaha o lynč poslankyně. Svoboda opět o kus ořezána. Sejdeme se v jedné cele? Zítra už bude pozdě se ozývat

Spravedlnost v troskách

Mnozí lidé stále nechtějí věřit tomu, že by si v právním státě někdo mohl dovolit nepohodlného politika a případně i celou jeho stranu zlikvidovat takovýmto způsobem. Stav ve slovenském soudnictví je bohužel takový, jaký je. Po Kočnerově Threemě se mnoho soudců nejen že muselo vzdát svých postů, ale někteří skončili i ve vazbě. Soudnictví je tak ve špatném morálním stavu, kdy je už přes rok pod obrovským a tvrdým tlakem médií, na což nebyli soudci dosud zvyklí. Hlavně z tohoto důvodu, že chtějí mít od médií klid, jsou dnes soudci ochotni je více poslouchat při vynášení rozsudků.

Momentálně je situace taková, že v mediálně citlivých kauzách určují směr procesů a vynášejí rozsudky právě média. A na to, zdá se, doplatí i Kotleba, kterého liberální mainstream nesnáší, a proto byl obviněn v takto absurdní banální záležitosti. Postupně byl jeho trestný čin překvalifikován na návrh prokurátora Honza soudkyní tak, aby nemohl dostat podmínku a musel být natvrdo odsouzen k trestu odnětí svobody. A vypadá to, že i bude. Alespoň průběh řízení to naznačuje.

Už dnes se může ukázat, jak je to se stavem soudnictví na Slovensku. Už to, že odsouzení v takové kauze je opravdu možné, je důkazem jeho zvrácenosti.

V každém případě tato kauza vyvolává v lidech úvahy o tom, zda je režim vůbec ještě demokracií, pokud i jen připustí možnost uvažovat o trestání lidí jen na základě toho, že si dotyčný údajně něco myslel. Protože tento proces je postaven na tom, že Kotleba tato čísla chápal a použil jako nacistickou symboliku. A musí dokázat (tedy vyvinit se), že to tak nemyslel!

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky