Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
EU vs. USA: Snaha o vměšování do prezidentských voleb? Trump stáhne vojáky z Německa. Dva tábory a německá agitace. Čína roste na důležitosti. Koho v Americe zajímá názor Evropanů?

EU vs. USA: Snaha o vměšování do prezidentských voleb? Trump stáhne vojáky z Německa. Dva tábory a německá agitace. Čína roste na důležitosti. Koho v Americe zajímá názor Evropanů?

26. 6. 2020

Tisk článku

Alexej Něčajev přibližuje názory politologů na rozporuplný postoj evropských politiků vůči dění v USA, u nichž hrozí, že budou muset předat žezlo vycházející světové supervelmoci Číně

Populista Donald Trump rozvrací americkou společnost a novou supervelmocí se tak stane Čína. Takováto neočekávaně tvrdá prohlášení učinil šéf německé diplomacie Heiko Maas, když se dozvěděl o plánech Washingtonu stáhnout část amerických jednotek z Německa. Podle odborníků se tím Maas nejen vměšuje do amerických voleb, ale navíc se dopustil dvou pro Evropany typických omylů.

V neděli německý ministr zahraničí Heiko Maas obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z populismu a prohlásil, že polarizuje americkou společnost. „V USA během protestů často obtěžovali a napadali novináře. Trump je nazval nepřáteli lidu a nižší životní formou,“ řekl ministr v rozhovoru pro Bild am Sonntag.

Právě tak postupují populisté na celém světě: staví společnost proti jednotlivým skupinám, a tím se snaží mobilizovat své vlastní příznivce,“ doplnil Maas. Podle jeho názoru je použití síly v napjaté situaci chybou, protože „demokraté musí smiřovat společnost a ne ji rozvracet“.

Vystrašené německé elity

Německý ministr zahraničních věcí rovněž uvedl, že dosud nedošlo k „žádné reakci“ na jeho kritiku Trumpa ze strany Washingtonovu. „Ale jsem si jistý, že bez ohledu na to, kdo sedí v Bílém domě, naše partnerství se Spojenými státy je tak těsné a nezničitelné, že vydrží každou kritiku,“ dodal Maas.

Německý diplomat navíc označil Čínu za budoucí supervelmoc a naléhal na EU, aby se v případě Pekingu neomezovala pouze na obchodní a hospodářské otázky. Nakonec poznamenal, že Německo „vzalo na vědomí“ zprávy o stažení části amerických jednotek ze svého území.

Předminulý pátek americké vydání The Wall Street Journal s odkazem na zdroj v americké vládě uvedlo, že Trump nařídil do září stáhnout z Německa 9,5 tisíc amerických vojáků. Zároveň podle Der Spiegel může Pentagon do podzimu 2020 stáhnout ze Spolkové republiky Německo až 15 tisíc amerických vojáků.

Zprávy o stažení USA z Německa znamenají velmi neočekávaný krok ze strany Washingtonu. Berlín byl po mnoho let hlavním americkým vojenským spojencem v Evropě. Kromě toho právě z území Německa plánuje Washington své vojenské operace na Blízkém východě,“ sdělil zahraničním novinám německý politolog Alexander Rahr.

Pro některé Němce je to velké překvapení, ale pro jiné doslova šok. Německé elity vnímají krok Washingtonu jako pomstu za opozici Merkelové vůči Trumpovi a jeho politice: odmítla se zúčastnit summitu G7, navíc odporuje Trumpovi v otázce Nord Stream-2, Ruska a Číny. V reakci na to se Trump snaží Německo usadit,“ vysvětlil Rahr.

Čtěte ZDE: Čínští analytici: Je třeba se připravit na válku s USA. Co bylo v uniklých materiálech? Protičínské nálady. Epidemie jako příležitost? Nic nebude jako dřív. Sankční buldozer a posun k mezinárodní anarchii

Vměšování do amerických voleb

Politolog předpokládá, že stažené jednotky se s největší pravděpodobností brzy ukážou v Polsku, což by dále prohloubilo vojensko-politický rozkol Evropy. Navíc v Německu neexistuje jednotný názor na tuto otázku, protože „obyčejní Němci se staví k přítomnosti amerických vojáků v zemi různě“.

Pokud jde řeč o elitách, stažení amerických vojsk obhajuje pouze „Levice“, a to nejen v Německu, ale také v celé Evropě. Trumpovým rozhodnutím jsou šokováni zejména křesťanští demokraté, protože v jejich myslích je strategické spojenectví s Washingtonem nenahraditelné. Nicméně i v kruzích Sociálně demokratické strany existují rozpory: nechtějí ztratit dobré vztahy s Amerikou, ale chtějí si vybudovat vlastní evropskou obrannou politiku,“ vysvětlil Rahr.

Pokud jde o Maasovu kritiku Trumpa, nejde o nic jiného, než o zasahování do amerických voleb ve prospěch Demokratů a Bidena. Západní politici z toho obvykle viní Rusko, ale Maasovo prohlášení nelze interpretovat jinak,“ zdůraznil Rahr.

Podobný názor sdílí americký politolog Dmitrij Drobnickij: „Do voleb zasahují všichni. Je poměrně obtížné vybudovat model mezinárodních vztahů, který vylučuje vnější zásahy. Jiná věc je stupeň otevřenosti takového vměšování. Je známo, že Obama otevřeně podporoval levici při volbách v Izraeli. Prominentní Demokraté odrazovali Londýn od Brexitu. Ministerstvo zahraničí se k této problematice neustále vyjadřuje,“ řekl Drobnickij novinářům.

V Evropě naproti tomu zněla stále stejná mantra: Budeme spolupracovat s každým americkým prezidentem. Ale nyní se Maas dopustil dvou omylů: předně, rozkol v americké společnosti začal dlouho před příchodem Trumpa, dále pak vztahy USA s Evropou nebudou nikdy špatné ani dobré, ale extrémně pragmatické, a to i v případě, že v USA se dostanou k moci demokraté,“ je přesvědčen Drobnickij.

Proto pro Německo bude lepší, aby se soustředilo na zachování určité nezávislosti Evropy. V opačném případě Starý svět riskuje, že se stane zákuskem pro toho, kdo vyhraje konfrontaci mezi USA a Čínou,“ domnívá se expert.

Čtěte ZDE: Až se EU rozpadne: Jsme připraveni na novou situaci? Stát se toho může hodně. Předpoklady pro úspěch. Nejvyšší čas se začít chystat. Děláte si iluze o protistraně? Výzva pro vlastence ve vašem okolí

Rozkolísaná a nedoceněná Evropa

Přitom názory ostatních mocností evropského kontinentu jsou ohledně amerických voleb rozdělené. „Například okruh Borise Johnsona a oficiální Londýn podle všeho sází na Trumpa. Totéž platí pro postkoloniální jednotu Britského společenství národů s výjimkou Kanady, která pod Trudeauem zaujala absolutně anti-Trumpovské liberální postavení,“ uvedl Drobnickij a k tomu doplnil:

Francouzský prezident naproti tomu sympatizuje s Demokraty. Sám Macron věří, že se podílí na záchraně starého světového pořádku, ale jeho mise pravděpodobně nebude úspěšná. V Itálii vše závisí na výsledcích domácího politického boje. Při současné konfiguraci Luigi Di Maiových Pět hvězd ani Matteo Salviniho Liga nebudou v dobrém vztahu s Amerikou. Kamenem úrazu mezi nimi je rozdílný postoj k čínské ekonomické expanzi.

Ve Spojených státech zároveň nepovažují názor Evropanů za cosi významného. „Republikáni se obecně nestarají o to, co si myslí v Evropě. Demokraté z velkých měst samozřejmě sledují názory Evropanů, ale jen povrchně. Proto teze o transatlantickém partnerství budou pravděpodobně zaznívat pouze z Bidenova tábora, ale jako vedlejší podpůrný efekt. Republikáni nic takového nepotřebují,“ uzavřel Drobnickij.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky