Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Rozhovor s prezidentem Asadem: „Sýrie se nikdy nestane loutkovým státem Západu. Budeme bojovat proti terorismu a budovat vztahy, které budou sloužit zájmům Syřanů.“

Rozhovor s prezidentem Asadem: „Sýrie se nikdy nestane loutkovým státem Západu. Budeme bojovat proti terorismu a budovat vztahy, které budou sloužit zájmům Syřanů.“

4. 9. 2013

Tisk článku

Redakce Protiproud Syrská krize, která může mít fatální následky, se dále vyhrocuje. Poté, co britský parlament nedovolil Cameronově vládě intervenci, také americký prezident Obama začal kličkovat. Jeho snahu, aby mu válku proti Sýrii schválil Kongres, přestože jeho souhlas pro úder nepotřebuje, hodnotí komentátoři jako alibistické otevření zadních vrátek k ústupu od válečnických plánů. Veřejné mínění v Evropě i Americe je totiž moudřejší než politické elity a dobrodružné plány svých jestřábů odmítá.

Lidé ve většině zemí intuitivně odmítají válku proti Sýrii, přestože je mediální mainstream denně masíruje v přesně opačném směru. Především tvrzení, že za výbuchem bojového plynu u Damašku stojí syrská vláda, je pro něj pravdou, která se dále nedokazuje.

PP

 

Nikde nenajdete ani zmínku o tom, že i mezinárodní instituce se kloní spíše k tomu, že chemický útok je dílem prohrávajících protivládních islamistických teroristů, jako záminka k vojenské intervenci Západu. My jsme o tom už naše čtenáře informovali.

PP

Čtěte také: Důkazy nemáme, přesto zaútočíme. Obama přechází do horké fáze války v Sýrii proti mínění celého světa. A co křesťané v Damašku?

Ruský prezident Putin šel ve svém dnešním vyjádření ještě dál. Řekl, že podle jeho informací jsou televizní záběry popálených lidí, které obletěly západní televize, dílem mystifikace Al-Kajdy a byly pořízeny někde úplně jinde. Prostě klasická goebbelsovská informační válka. Vladimír Putin také potvrdil, že Rusko splní své dávno uzavřené smlouvy o zbrojních dodávkách syrské vládě.

Konflikt, který může mít naprosto neodhadnutelné následky pro celý svět, ještě zdaleka není zažehnán. Součástí informační války je také to, že západní veřejnost slyší jen jednostranná vyjádření – ani u nás nebyl nikdy ještě zveřejněn například rozhovor s prezidentem Assadem. Slyšíme jen o něm – nikdy to, co sám říká. Pokoušíme se tuto záměrnou informační blokádu alespoň trochu narušit. Přinášíme část rozhovoru, který poskytl syrský prezident ruskému listu Izvestija:


Otázka: Pane prezidente, jaká část vaší země je v současnosti pod kontrolou rebelů?

Prezident Assad: Z našeho pohledu se nejedná o záležitost označování oblastí, zda jsou pod kontrolou rebelů nebo vlády. Bojujeme proti teroristům pronikajících do jednotlivých regiónů, měst a do jejich okrajových části. Způsobují zmatek, demolují, kradou, ničí infrastrukturu a zabíjejí nevinné civilisty jen proto, že odsuzují jejich chování. Armáda se mobilizuje do těchto oblastí spolu s bezpečnostními silami s cílem vykořenit teroristy a ti, kteří přežijí se přesouvají do jiných oblastí. Proto je podstatou naší činnosti boj proti terorismu.

Naše úloha, která se vleče kvůli přílivu velkého množství teroristů z jiných zemí – řádově se odhadují na desítky tisíc. Dokud budou i nadále dostávat finanční a vojenskou pomoc, budeme proti nim bojovat. Mohu potvrdit, že neexistuje případ, kdy by syrská armáda, která vstoupila na určité místo, nedokázala tyto teroristy eliminovat.

Většina z nich, proti kterým bojujeme, jsou Takfiri, které přijímá al-Kajda, mimo malého počtu psanců. Takže, jak jsem říkal, není to o tom, kdo ovládá víc území naší země. Tam, kde útočí teroristé, budeme útok oplácet.
(Takfir je muslim, který obviňuje jiné muslimy z odpadlictví)


Otázka: Ale západní mainstreamová média tvrdí, že teroristé ovládají 40-70% území Sýrie.

Prezident Assad: Na světě není armáda, která by mohla být přítomna se svou výzbrojí v každém koutě dané země. Teroristé toho využívají a narušují oblasti, kde armáda neoperuje. Pronikají z jedné oblasti do druhé a my budeme s velkým úspěchem pokračovat v jejich odstraňování. Proto opakuji, problémem není velikost území, do kterého se infiltrují, problémem je neustálý příliv teroristů ze zahraničí.

Více významným kritériem pro vyhodnocení úspěšnosti teroristů je – může syrská armáda vstupovat do všech infiltrovaných oblastí a porazit je? Celkem jistá odpověď je ano, armádě se to vždy podařilo a daří se i nyní. Ale nějakou dobu to trvá, protože takovéto typy válek nekončí hned a přinášejí velké oběti. Takže i když vykořeníme všechny teroristy, budeme muset za to zaplatit vysokou cenu.

Proč Izrael činí v posledních měsících přímé údery proti syrské armádě? Je to právě Izrael, kdo veřejně vyhlásil, že s teroristy spolupracuje a ošetřuje je ve svých nemocnicích. Pokud tyto teroristické skupiny jsou skutečně nepřáteli Izraele a jsou hysteričtí už jen při zmínce jeho jména, jak jste uvedl, proč bojovali proti Sovětskému svazu, Sýrii a Egyptu, zatímco nikdy nezaútočili proti Izraeli?


Otázka:  Hovořil jste o islámských extrémistických bojovnících Takfir, kteří vstupují do Sýrie. Jsou to roztříštěné skupiny nebo je to ucelená hlavní síla, která ničí stabilitu Sýrie a celého Středního východu?

Prezident Assad: Platí obojí. Jsou podobní v tom, že sdílejí stejnou myšlenku jednotlivců, jako je Zawahiri (šéf al-Kajdy), ale též mají podobné nebo shodné finanční zázemí a vojenskou podporu. Liší se jen tím, že jsou nesoudržní a rozptýlení. V každé skupině mají samostatného vůdce s různými úkoly. Samozřejmě je veřejně známo, že země jako Saudská Arábie, která má obrovskou peněženku, je může financovat a manipulovat s nimi tak, aby vyhovovali jejím vlastním zájmům.

Ideologicky – tyto země je mobilizují prostřednictvím přímých nebo nepřímých prostředků, a známých extrémistických nástrojů. Když vyhlásí, že muslimové musí provést džihád v Sýrii, budou na tuto výzvu reagovat tisíce bojovníků. Finančně – ti, kteří financují a vyzbrojují takové skupiny, jim také vydávají pokyny na různé teroristické akce a šíření anarchie. Stát jako Saudská Arábie má na ně potom obrovský vliv skrze wahábistickou ideologii a finančním prostředkům.

V současné době existuje mnoho západních politiků, ale jen málo státníků. Někteří z těchto politiků ani nečtou historii nebo se z ní nepoučili, zatímco jiní si ani nepamatují nedávné události. Vzali si tito politici nějaké ponaučení z posledních padesáti let?


Otázka: Syrská vláda tvrdí, že Izrael má silný vztah s teroristy v Sýrii. Jak to vysvětlíte? Většinou to vypadá, že islámským extrémistům se Izrael hnusí a jsou hysteričtí už jen, když slyší jeho jméno.

Prezident Assad: Pokud to tak je, proč potom, když teroristé udeří na hranici s Izraelem, Izrael udeří na naše síly, aby zmařil náš tlak na tyto teroristy? Proč, když je zablokujeme v oblasti, tak Izrael otevře svou barikádu a pustí je dovnitř, aby mohli uskutečnit útok na jinou oblast? Proč Izrael činí v posledních měsících přímé údery proti syrské armádě? Takže je jasné, že to vnímání je nepřesné. Je to právě Izrael, kdo veřejně vyhlásil, že s nimi spolupracuje a ošetřuje je ve svých nemocnicích. Pokud tyto teroristické skupiny jsou skutečně nepřáteli Izraele a jsou hysteričtí už jen při zmínce jeho jména, jak jste uvedl, proč bojovali proti Sovětskému svazu, Sýrii a Egyptu, zatímco nikdy nezaútočili proti Izraeli? Kdo původně vytvořil tyto teroristické skupiny? Tyto skupiny byly původně vytvořené na začátku 80-tých let ve Spojených státech a na Západě financované Saudy, aby bojovali proti Sovětskému svazu v Afghánistánu. Takže je logické, pokud byli vytvoření v USA a na Západě, nikdy přece nenapadnou Izrael.


Otázka: Tento rozhovor bude přeložený do několika světových jazyků a budou ho číst také vůdci států, které stoji proti vám. Co byste jim vzkázal?

Prezident Assad: V současné době existuje mnoho západních politiků, ale jen málo státníků. Někteří z těchto politiků ani nečtou historii nebo se z ní nepoučili, zatímco jiní si ani nepamatují nedávné události. Vzali si tito politici nějaké ponaučení z posledních padesáti let? Nejsou si vědomi, že všechny války, které vedli jejich předchůdci, od války ve Vietnamu, selhaly? Vědí vůbec, že z těchto válek nezískali nic jiného než zničené země a destabilizované regiony na Středním východě a v jiných částech světa? Nerozumí, že ve všech válkách to nedělali pro lidi, kteří už ani nevěří jejich politice?

Na druhé straně, tito politici vědí, že terorismus není vítězná karta, kterou vytáhnete při hře, kdykoliv se vám to hodí nebo ji držíte schovanou, pokud to tak není. Terorismus je jako štír, který vás bodne kdykoliv a kdekoliv. Proto nemůžete podporovat terorismus v Sýrii, zatímco proti němu bojujete v Mali, nemůžete ho podporovat v Čečensku, když proti němu bojujete v Afghánistánu.

Pokud budu velmi přesný, mám na mysli Západ a ne všechny světové vůdce. Pokud se tito západní vůdci snaží dosáhnout svých zájmů, je nutné naslouchat svým voličům a obyvatelům v tomto v regionu dříve než bude dosazen loutkový vůdce v naději, že on bude představovat jejich zájmy. Tak se může stát západní politika v regionu realističtější.

Naše poselství světu je jednoduché. Sýrie se nikdy nestane loutkou Západu. Jsme nezávislá země, budeme bojovat proti terorismu a budeme svobodně budovat vztahy se zeměmi, které nejlépe slouží zájmům syrského lidu.

PP

Čtěte také: USA pomáhají teroristům. Proč? Není Sýrie jen nevinnou obětí předhozenou na oltář rodícího se nového řádu?


Otázka:  Vypadá to, že USA se budou chovat stejným způsobem, jako se to stalo v případě Iráku, jinými slovy, že budou hledat záminku k vojenské intervenci.

Prezident Assad: Od samého začátku se USA spolu s Francií a Velkou Británii o to snaží. Naneštěstí pro ně, události nabrali jiný směr a rovnováha se přesunula proti jejich zájmům v Radě bezpečnosti OSN, přes nespočetné pokusy dohodnutí se s Ruskem a Čínou, samozřejmě bezvýsledně. Negativní výsledky v Egyptě nebo Libyi také hrají v jejich neprospěch.

Situace v Libyi je odlišná od situace v Egyptě, Tunisku a situace v Sýrii, jak jsem říkal, je velmi odlišná od všech ostatních. Každá země má jedinečnou polohu, ale používá se stejný scénář, který už není věrohodný. Není pochyb o tom, že mohou vést války, ale nemůžou předpokládat, kam se konflikt rozšíří nebo jak skončí. To vede k tomu, aby si uvědomili, že všechny jejich scénáře se vymkly kontrole.

Nyní je všem jasné, že to, co se odehrává v Sýrii, není to revoluce, která usiluje o politickou reformu, ale o cílený terorismus zaměřený na zničení syrského státu. Co budou říkat svým lidem, když tak tlačí na vojenskou intervenci: vojenskou intervencí podporujeme terorismus proti státu?


Otázka: Čemu bude Amerika čelit, pokud se rozhodne pro vojenskou intervenci, nebo když povedou válku proti Sýrii?

Prezident Assad: Budou konfrontování s tím, s čím byli konfrontování v každé zemi od války ve Vietnamu – selháním. Amerika vedla mnoho podobných válek, ale nikdy nebyla schopná dosáhnou svého politického cíle. Též nebude umět přesvědčit obyvatele o výhodách války, ani o své politice a svých plánech. Globální síly mohou vést války, ale mohou v nich i vyhrát?

Celý rozhovor: http://izvestia.ru/news/556048 (Převzato ze serveru www.vlastnihlavou.cz)

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky