Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Izraelské prsty v libanonském výbuchu: Útok na sklad zbraní Hizbalalláhu minul cíl? Izrael – kdo dokáže, že je vrah? Zástupný příběh o chabarovském obchodníkovi a bejrútských hajdalácích

Izraelské prsty v libanonském výbuchu: Útok na sklad zbraní Hizbalalláhu minul cíl? Izrael – kdo dokáže, že je vrah? Zástupný příběh o chabarovském obchodníkovi a bejrútských hajdalácích

12. 8. 2020

Tisk článku

Israel Shamir hledá pravdivé souvislosti v otázce pachatele mohutného výbuchu, který z velké části zdevastoval Bejrút i celý Libanon

Svět je nespravedlivý vůči sériovým vrahům. Našli zavražděnou prostitutku – okamžitě Jack Rozparovač. Našli kohosi podřezaného – okamžitě Freddy Krueger. Přitom Freddy v té době možná popíjel kávu? Ale to je jen taková povídačka, skutečný příběh bude následovat.

Devastace Libanonu

Dozněly ozvěny výbuchu v Bejrútu, jednoho z nejmohutnějších v historii planety a téměř srovnatelného s jaderným. Více než sto mrtvých, tři tisíce zraněných, stovky tisíc lidí bez domova; strašlivý úder pro Libanon, který již beztak prochází těžkým obdobím. Prožívá tvrdé časy z důvodu amerických sankcí proti Sýrii. Libanon je přímořskou provincií Sýrie, kterou Evropané v 19. století odtrhli, ale udržela si spoustu vazeb na Sýrii a celý region. Syrské peníze se točily v libanonských bankách, syrský dovoz i vývoz procházel libanonskými přístavy. Když USA uvalily sankce na Sýrii, libanonská libra se okamžitě propadla a nezaměstnanost prudce stoupla. Libanon je další válečná fronta Sýrie.

V poslední době došlo ke zhoršení konfliktu mezi Izraelem a libanonskou organizací Hizballáh. Eskalace zašla tak daleko, že nový izraelský ministr obrany Binjamin Ganc slíbil zničit libanonskou infrastrukturu a jeho kolegové vyzývali vrátit Libanon do doby kamenné. V nedávné době izraelská letadla ustavičně bombardovala Sýrii a cíle v Libanonu, aniž by to kdokoli chtěl popírat. Když vybuchl Bejrút, rázem nikdo nepochyboval, že jde o další izraelský zločin.

Příliš velké sousto

Není pochyb o tom, že byl veden úder proti skladu zbraní a munice Hizballáhu. Izraelští pozorovatelé byli s výsledkem spokojeni a vysvětlili to takto: Libanonci musí pochopit, že Hizballáh je nebezpečný soused, a proto ho musí vyhnat z Bejrútu a později z většiny území Libanonu až na samotný jih, na izraelskou hranici – a tam ho Izrael vybombarduje. Hlavní úkol je vrazit klín mezi Hizballáh a ostatní Libanonce. Druhý úkol potom zní – zamezit dodávkám zbraní z Íránu a raketovému přezbrojení. Hizballáh má mnoho raket, ale většinou jde o nepřesné střely. Írán je umí repasovat na moderní přesné zbraně.

Čtěte ZDE: Buchanan: Čtyři milióny Arabů nyní zapomenuto? Bibi je na koni. Zůstane svět v apatii? Historie nás mnohému učí. "Když na nás prší, bude na ně bouřit." Přijde jednou krutý zvrat?

Když se po výbuchu v Bejrútu ukázal rozsah škod, v Izraeli i v Libanonu si rychle uvědomili, že je třeba změnit příběh. Izrael se samozřejmě nikdy dvakrát nerozmýšlel, mohl-li zmasakrovat Araby. Židé zabili v Sabře a Šatíle dvacet tisíc Libanonců (většinou civilistů) během blitzkriegu v roce 1982, včetně tří tisíc podřezaných palestinských žen a dětí. Ale masívní údery proti civilnímu obyvatelstvu vyvolaly ve světě negativní reakce. Svět byl zděšený například i v dubnu 1996, kdy izraelské dělostřelectvo udeřilo na libanonský uprchlický tábor ve vesnici Qana a zabilo tam více než sto lidí. Oficiální Izrael se proto kvapně od výbuchu v Bejrútu distancoval.

Ale původní příběh nevyhovoval ani Libanoncům. Nedokázali se rozhodnout, co by bylo lepší, zda vyhnat Hizballáh z Bejrútu a z celého Libanonu, nebo vyhlásit válku Izraeli, aby pomstili ty zabité při výbuchu. Obě možnosti se ukázaly jako liché – Izrael je stále příliš silný a Hizballáh jediná militantní síla, která dokáže klást Izraeli odpor.

Zástupný výbuch ledku

A tu se naskytl zajímavý příběh o zásobách ledku, o chabarovském obchodníkovi a bejrútských hajdalácích. Všem se velice dobře hodil. A množství podrobností mu dodalo na přesvědčivosti. Možná je i pravdivý. Za normální situace by exploze byla připsána Izraeli, ale tady se to nehodilo. Stejně tak Freddy Krueger nemusí být vždy vinen každou vraždou.

Jenomže v novém příběhu jsou malé nesrovnalosti: Přiblížení čtyř amerických průzkumných letadel k budoucímu místu výbuchu (viditelné na radaru), příslib izraelského ministra obrany Gance zasáhnout infrastrukturu Libanonu, Trumpova slova, která mu vnukli generálové, že „to vypadá jako bomba“, k tomu izraelská letadla nad Bejrútem a další tucet nepřímých důkazů.

Existují také kompromisní verze. Silberstein, americký Žid, který pozorně sleduje, co se děje v Izraeli, a často publikuje senzace, uvedl, že podle jeho informátorů Izrael bombardoval íránský sklad zbraní v držení Hizballáhu a náhodou se strefil do skladu, kde byl uložen ledek.

I to je možné. Ale ubezpečení, že to udělal Izrael, přenechme izraelským politikům druhé garnitury, jakým je Moše Feiglin, který poslal pozdrav svým příznivcům luxusním ohňostrojem uspořádaným „našimi hrdiny“ – vyjádřeno jeho slovy.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky