Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Probuzení ze socialistického deliria: Spiknutí světových kaváren a médií navzdory. Lidé podporující svoji vládu. Soudcokracie a její staré struktury se hlásí o slovo? Bolsonaro bojuje. Brazílie vzorem ostatním?

Probuzení ze socialistického deliria: Spiknutí světových kaváren a médií navzdory. Lidé podporující svoji vládu. Soudcokracie a její staré struktury se hlásí o slovo? Bolsonaro bojuje. Brazílie vzorem ostatním?

21. 10. 2020

Tisk článku

Jose Carlos Sepulveda de Fonseca vypráví příběh největší jihoamerické země, která se v posledních letech jako zázrakem a přes nepřízeň globální kavárny dokázala vymanit z levičáckých utopií

V roce 2018 po dlouhých letech levicového marasmu plného afér a útoků na tradiční hodnoty přistoupili Brazilci k volebním urnám. Navzdory všem očekáváním hlavních průzkumných agentur byl prezidentem zvolen kandidát s konzervativním programem, který se během kampaně téměř stal obětí atentátu, Jair Bolsonaro. I ve volebních obvodech, v nichž tradičně vítězila levice, dosáhl Jair Bolsonaro pozoruhodných výsledků. Jeho vítězství také upozornilo na fakt, jaký ohromný význam v jeho kampani měly sociální sítě. S minimálními výdaji se na sociálních sítích zrodila spontánní akce pod heslem Brazílie je moje strana.

Bolsonaro, proti němuž urputně bojovala média i politický establishment, dokázal v zemi vytvořit silné volební hnutí: díky jeho podpoře byli zvoleni kandidáti na guvernéra, senátora, federálního a státního vyslance (mnozí z nich dosud neznámí ve světě politiky). Brazílie zaznamenala velké konzervativní vzepětí, které se projevilo i na masových pouličních demonstracích pod hesly Naše vlajka nikdy nebude červená nebo Chceme zpět naši Brazílii .

Levicová sabotáž

Přitom levice, která byla zbavena moci, začala využívat taktiku neustálé destabilizace vlády. V tom jí pomáhá velmi aktivní tisk, redakce které jsou plné levičáků, jakož i instituce, v nichž stále působí četní představitelé přes deset let dominantní levice. V kongresu dochází ke spojení sil zaměřených na sabotování celého prezidentova programu a hlavním zdrojem právní a institucionální nestability v zemi se stává Nejvyšší federální soud. Ve volbách poražené levicové strany jej začínají využívat k prosazování právních řešení blokujících realizaci vládních projektů. Nejvyšší federální soud kromě toho vydává rozhodnutí, která si uzurpují výsady výkonné moci, což kritizují právníci, podle kterých je soud nezávislým politickým orgánem. Mezitím začíná tajné, protiústavní a nezákonné vyšetřování stoupenců prezidenta Bolsonara,

Mezinárodní levice spojená s brazilskou levicí, silně zastoupená v médiích po celém světě, vede válku proti Bolsonarově vládě, jíž nedá ani na chvíli vydechnout. Nejprve rozšířila informaci, že Dilma Rousseffová se stala obětí státního převratu a že uvěznění Luly mělo politický charakter. Nyní vytváří obraz o Brazílii, která již prý není zemí, jakou byla, v níž vládne autoritářská vláda porušující světové dohody - vláda, která se stala vyvrhelem světové geopolitiky. Tato kampaň kavárenských a mediálních útoků proti Bolsonarově vládě se ještě prohloubila po vypuknutí takzvané koronavirové epidemie. Ve federální Brazílii guvernéři stojící v opozici vůči vládě zpolitizovali téma nafukováním počtu lidí, kteří na tuto nemoc zemřeli.

Nedávný úvodník pařížského deníku "Le Monde" výstižně shrnuje útoky na brazilskou vládu: mašinérie, která je generuje, neustále opakuje sérii sloganů bez jakýchkoli důkazů, které se však po čase ve vnímání lidí stávají fakty. Podle takto vytvořené verze událostí Brazílie, které vládne prezident s autoritářskými záměry, prý v současnosti prožívá své temné chvíle a její společnost je terorizována strachem a přízrakem soudní arbitráže. Země se prý změnila na opravdové absurdní divadlo a totálně v ní absentuje kontrola nad otázkou veřejného zdraví. 

Analýza faktů však tuto verzi nepotvrzuje.

Čtěte ZDE: Neuvěřitelné se opět stalo skutečným: Jair Bolsonaro se stal prezidentem páté největší země světa. Liberálové v další depresi. Jako by z oka vypadl Donaldu Trumpovi. Začíná se kyvadlo vracet? Bůh a Brazílie především!

Ekonomice se daří

Brazilská vláda si navzdory všem obtížím, z nichž je obviňována, vede dobře pokud jde o hospodářské oživení, jelikož inflace klesla z 15 procent v roce 2015 na 3 procenta v roce 2019; HDP se zvýšil o 0,8 procenta proti poklesu -3,8 procenta v roce 2015; a riziko země kleslo z 533 bodů v roce 2015 na dnešních 117 bodů. Přímé zahraniční investice v Brazílii v roce 2019 vzrostly o 26 procent. Navzdory mezinárodní krizi způsobené čínským virem byla Brazílie jedinou ekonomikou ve skupině G20, která zaznamenala růst vývozu v prvním čtvrtletí 2020 v situaci, kdy Světová obchodní organizace předpovídá na rok 2020 pokles světového obchodu o 13 až 32 procent.

Stabilita a důvěra se vracejí do rozsáhlého zemědělství a chovu hospodářských zvířat - jedné z hybných sil brazilského hospodářství. Ve značné míře je to výsledek vládní politiky, která skoncovala s tolerancí vůči útokům revoluční levice na venkovské statky. V boji proti kriminalitě jsou zaznamenány úspěchy a vzdělávací iniciativy začínají měnit směr veřejné politiky realizované levicí. Nastal odklon od radikální feministické politiky, rovnosti ideologie a rasových konfliktů. Pokud jde o environmentální politiku, vláda již není podřízena mezinárodním levicovým nevládním organizacím, které prakticky diktovaly veřejnou politiku v Brazílii, a zaujala jasný postoj v obraně Amazonie proti pokusům o její internacionalizaci.

V zahraniční politice došlo k hluboké změně směrování: Brazílie se sblížila se svým přirozeným spojencem, Trumpovými Spojenými státy, a obnovila základní cíl sdružení Mercosur (Společný trh jihu), když odstranila jeho charakter jako ideologického bloku vnucený vládou Dělnické strany spolu s Chávezovou a Madurovou Venezuelou. Země je v pragmatickém procesu završování rozsáhlých obchodních jednání s Evropskou unií a Evropským sdružením volného obchodu. Brazilci jsou lídrem ve skupině Lima, která usiluje osvobodit Venezuelu od komunistické narkodiktatury pod vedením Nicolase Madura. Jedním z nejdůležitějších projevů mezinárodní reintegrace země je přístupový proces do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, jakož i realizace mise přilákání zahraničních investic, zejména v rámci Programu investičního partnerství. 

Možnost vstupu Brazílie do skupiny států G7, o níž prezidenti Bolsonaro a Trump diskutovali několik dní, vyvrací představu o Brazílii jako o nedotknutelné. Země, kterou vláda USA označila za hlavního spojence mimo NATO, podepsala historickou dohodu, která integruje obranný průmysl země do programu financování a výzkumu Pentagonu.

Virus lži

Nejvíce zkreslený je mediální obraz postoje Jaira Bolsonara a jeho vlády k situaci způsobené Covidem-19. Prezident se od začátku snažil zabránit šíření paniky a hysterie mezi obyvatelstvem. Přitom však jeho vláda těsně před karnevalem a při malém počtu nakažených osob v zemi nařídila výjimečný stav a vydala varování před nebezpečím, které s sebou přinášejí karnevalové oslavy. Opoziční guvernéři, zejména ve velkých městech jako je Rio de Janiero a Sao Paulo, ve svých televizních vystoupeních popírali nebezpečí a podpořili rozsáhlou účast na karnevalu, kterého se tradičně účastní i velký počet cizinců.

Je příznačné, že titíž guvernéři nyní obviňují prezidenta z popírání nebezpečí. Bolsonarova vláda rovněž žádala Světovou zdravotnickou organizaci, aby co nejdříve vyhlásila pandemii, která by zemím umožnila zavést hraniční kontroly. Ta však pod vedením marxisty Ghebreyesuse žádost brazilské vlády zamítla.

Od začátku epidemie se brazilský prezident zasazuje použití hydroxychlorochinu jako léku na prevenci hospitalizací a úmrtí. V důsledku toho se rozpoutala mediální válka, v níž opozice šíří ve veřejnosti strach z používání této látky kvůli její možným vedlejším účinkům. Díky rozšířenému používání hydroxychlorochinu v soukromých lékařských protokolech a nakonec i ve veřejném zdravotnictví je Brazílie na druhém místě v počtu vyléčených pacientů a jednou ze zemí s nejnižší úmrtností na milion obyvatel.

Čtěte ZDE: Brazílie patří Panně Marii: Bolsonaro pokračuje v kontrarevoluci. Další země zasvěcena Františkům navzdory. Prezidentův protikomunistický katechismus. Poznáte pravdu a pravda vás osvobodí

Probuzení normálnosti?

Jaký je důvod takového zkreslování toho, co se ve skutečnosti děje v Brazílii? Jde pouze o útok na konzervativně orientovanou vládu?

Zdá se, že nesouhlas a hněv levice mají jinou příčinu. Je to silná mobilizace ve prospěch konzervativních hodnot v brazilské společnosti, což znamená, že i od vlády Jaira Bolsonara se očekává, že bude zajímat pevnější postoje. Tato mobilizace, která nadále probíhá od voleb v roce 2018, je zřetelně viditelná na sociálních sítích a na mnoha masových pouličních demonstracích, které během téměř osmnácti měsíců vládnutí vynesly Brazilce do ulic s cílem podpořit prezidenta a protestovat proti sabotování vlády a konzervativní politické agendy země. Dalším důvodem ke znepokojení je i velká mobilizace mládeže.

Brazílie, která úspěšně vyklouzla z spárů levice, která ji dlouho držela v sevření, je dnes pro mnohé pozorovatele záhadou. Možná proto propagandistické mašinérii nezbývá, než pokoušet se dekonstruovat její obraz a vytvářet pokrytecké a zkreslené verze skutečnosti.

Zdroj. Redakčně kráceno.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky