Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Situace v Sýrii je stále na ostří nože. Směřuje tato krize ke Třetí světové válce? Ruský ministr zahraničí: Spojené státy vydírají nás i celý svět.

Situace v Sýrii je stále na ostří nože. Směřuje tato krize ke Třetí světové válce? Ruský ministr zahraničí: Spojené státy vydírají nás i celý svět.

23. 9. 2013

Tisk článku

Redakce Protiproud Konflikt v Sýrii, v němž se dost možná hraje o bytí a nebytí našeho světa, je u nás interpretován převážně jednostranně, tendenčně a jeho globální nebezpečí je od počátku podceňováno. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v interview, které jste v našich médiích nemohli číst, tvrdí: Američané se pokoušejí vydírat Rusko a světovému společenství chtějí vnutit naruby převrácený plán urovnání syrského konfliktu. V této souvislosti přinášíme čtenářům také pozoruhodný film s českými titulky, který si klade otázku: Jde ze strany Spojených států o cílenou cestu ke třetí světové válce?

V nedělním rozhovoru pro ruskou televizi Sergej Lavrov řekl, že přístup Západu k syrské krizi je nadmíru zpolitizován. Cílem je dokázat svoji převahu a také možnost určovat, „jaká muzika se na Blízkém východě bude hrát“. To ale nemá nic společného s vyřešením syrské krize a s likvidací chemických zbraní v Sýrii, konstatoval ministr zahraničí.

PP

Hlava ruské diplomacie s takto tvrdými prohlášeními na adresu západních partnerů Moskvy vystoupila poprvé. Stalo se tak v rozhovoru pro První kanál Ruské televize. Lavrovovo prohlášení vypovídá o tom, jak vyostřené jsou již rozpory ohledně urovnání syrského konfliktu mezi Ruskem a Čínou na jedné straně a USA, Francií a Británií na straně druhé.

Otevřený dopis veteránů: USA musely vědět, že jde o nesmysl

Manipulace se zprávou inspektorů OSN o chemických zbraních v Sýrii ukazují, že Západ ve skutečnosti žádnou zprávu nepotřeboval, řekl Sergej Lavrov: „Francie a USA neskrývaly, že je žádné zprávy inspektorů nezajímají. Ještě dlouho před tím, než byla zpráva dokončena, prohlásily, že už dávno všechno vědí, a že jejich zpravodajské informace jsou bezchybné. Ale to, co ukázaly, nenasvědčuje tomu, že by chemické zbraně použil Asadův režim.“

Ministr Lavrov připomněl, že ještě před začátkem vyšetřování se v americkém tisku objevil otevřený dopis veteránů CIA a Pentagonu, adresovaný prezidentu Baracku Obamovi. Tvrdí se v něm, že „chemický útok“ v Sýrii byl provokací. Podle slov autorů současný šéf CIA USA John Brennan ve snaze zopakovat irácký scénář záměrně uvádí v omyl Kongres i americkou veřejnost. Autoři se opírají o britské zpravodajské informace a tvrdí, že Damašek s chemickým útokem nemá nic společného. Jejich dopis však Washington ignoroval.

Cílem je rozvázat si ruce pro silovou politiku

Podle slov ruského diplomata, Západ nevidí v rusko-americké dohodě o převzetí syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu příležitost zbavit svět značného množství bojových chemických látek. Pro něj to je jenom „šance udělat to, co jim Rusko a Čína udělat nedovolily – přijmout rezoluci, která bude proti Asadovi a zvýhodní opozici“. Cílem je ze všeho vinit Bašára Asada a současně si rozvázat ruce pro silové scénáře, tvrdí Lavrov: „Západ nedokáže přiznat, že se zase spletli: tak jako se spletli v Libyi, když rozbombardovali zemi a dostali ji na pokraj rozpadu; jako se spletli v Iráku. To už ale raději nikdo nepřipomíná. Všichni mluví jenom o tom, že Bašár Asad musí odejít.“

Ruský ministr zahraničních věcí připomněl, že většina takzvaných opozičních bojovníků jsou džihádisté, jejichž cílem je v Sýrii vytvořit islámský chalífát. A to by vedlo ke katastrově v celém regionu.

Rusko je připraveno

Sergej Lavrov také odmítl pokusy udělat z Ruska jedinou zemi, odpovědnou za likvidaci zásob syrských chemických zbraní: „Chtěl bych připomenout, že nejsme garantem chemického odzbrojení Sýrie. My jsme zajistili připojení Sýrie k Úmluvě o zákazu chemických zbraní bez jakýchkoliv podmínek. Nyní je proto garantem toho, že Sýrie bude plnit své závazky, které z Úmluvy má, celé světové společenství. V daném případě je kompetentní Organizace pro zákaz chemických zbraní a její inspektoři.“

Sergej Lavrov také řekl, že podle jeho názoru ke zničení syrských chemických zbraní postačí vyslání policejních jednotek do Sýrie, jejichž úkolem bude ochrana inspektorů. Toto je Rusko připraveno udělat.

Zdroj: czech.ruvr.ru

Dokument s českým dabingem: Uskutečňují Spojené státy v jedenadvacátém století cílenou kampaň za rozpoutání třetí světové války? Začala tato cesta již na počátku století dvacátého? Některé důkazy tomu nasvědčují. Ke zhlédnutí zde:


PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky