Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Sanitární a digitální diktatura srůstá: Co ukázala pingdemie v Británii? Krátký den svobody. Čeká nás podobné rozvolnění? Statisíce uvězněných během okamžiku. Nácvik nebo jen omyl? Na tom nesejde, nástroj je na světě

Sanitární a digitální diktatura srůstá: Co ukázala pingdemie v Británii? Krátký den svobody. Čeká nás podobné "rozvolnění"? Statisíce uvězněných během okamžiku. Nácvik nebo jen omyl? Na tom nesejde, nástroj je na světě

29. 7. 2021

Tisk článku

Diana Dvorská na čerstvém příkladu z Velké Británie ukazuje, jak snadným způsobem lze brutálně omezit svobodu na základě jednoho pípnutí mobilu

Velká Británie zrušila před 10 dny většinu omezení týkajících se koronaviru. 19. červenec byl označen jako "Den svobody". Avšak jen několik dní poté vypukla v Británii "pingdemie", která způsobila neuvěřitelný chaos.

Co to je? Výraz pingdemie (pingdemic) je slovní hříčka, která se skládá z výrazů "pandemie" a "ping-cinknutí". Týká se oznámení aplikace National Health Service (NHS) covid-19 v mobilním telefonu. Upozornění "ping" přikáže uživatelům izolovat se doma na stanovenou dobu, zpravidla na 10 dní. Oznámení se na telefonu zobrazí poté, co aplikace zaregistruje, že byl vlastník telefonu v blízkém kontaktu s někým, kdo měl pozitivní test na covid-19.

Šup do izolace 

Počet lidí, kterým aplikace poslala "ping", za poslední týdny prudce vzrostl, což způsobilo potíže mnoha  odvětvím, neboť velký počet zaměstnanců musel zůstat doma a izolovat se. Jen v týdnu od 7. do 15. července bylo 600 tisíc lidí umístěných do desetidenní vynucené karantény na základě "doporučení" aplikace.

Absence zaměstnanců vzrostla minulý týden o 50 % a trend rychle postupuje. Ovlivňuje nejen obchody, ale i dodavatelské řetězce a logistické sítě. Zavřené jsou čerpací stanice, odvoz odpadu je zrušen a regály supermarketů jsou mnohokrát bez potravin, vody a jiného základního zboží (na sociálních sítích se nám někteří aktivisté snaží namluvit, že je to kvůli brexitu - pozn. PP).

Dopravní síť je ohrožena následky nepřítomnosti zaměstnanců. Odborový svaz pro železniční a námořní dopravu uvedl, že uzavření linky Metropolitan Line v síti londýnského metra z důvodu samoizolace klíčových zaměstnanců postavilo dopravní služby do kritické situace. Generální tajemník Mick Lynch řekl: "Mnoho služeb železniční, autobusové a tramvajové dopravy už má vážný nedostatek zaměstnanců." Dodal, že "den svobody se může velmi snadno změnit na den chaosu."

I premiér Boris Johnson musel nastoupit do izolace poté, co on a kancléř Rishi Sunak obdrželi ping od aplikace NHS Test po kontaktu s tajemníkem pro zdraví Sajid Džávidem, který byl pozitivně testován na covid-19.

Čtěte ZDE: Návrat k normálu: To je ta nejhorší dezinformace dneška. Zapomeneme na zločiny vlády a opozice? Stockholmský syndrom. Strany ukázaly, jak smýšlejí o naší svobodě. V říjnu budeme rozhodovat. Život s věčným "ale"

Je to snadné 

"Současný přístup k samoizolaci spíše zavírá ekonomiku, než ji otevírá," uvedl Tony Danker, generální ředitel CBI. "Toto je jistě opak toho, co zamýšlela vláda." Firmy vyčerpaly své pohotovostní plány a hrozí, že se v nejbližších týdnech zastaví.

Vláda vyslechla výzvu podnikatelské komunity. Aktuálně uvolnila pravidla, která umožnila zaměstnancům v kritické infrastruktuře - ve zdravotnictví, silniční dopravě a maloobchodě - vyhnout se desetidenní izolaci za předpokladu, že dostali obě dávky vakcíny.

Britská obchodní komunita si však myslí, že to nestačí, a žádá, aby byla aplikace NHS zkontrolována a opravena. Současná "pingdemia" totiž není výsledkem zhoršení zdravotní situace, ale "aplikace, která byla špatně navržena".

Aplikace je prý vysoce citlivá, což vede k "velkému počtu falešných poplachů". Oficiálně pošle uživateli upozornění, pokud se nacházel do dvou metrů od osoby, která měla pozitivní test na covid-19, déle než 20 minut. Byly však zaznamenány případy, kdy oznámila kontakt, i když byly dotčené osoby vzdáleny 15 kilometrů od sebe.

Aplikace NHS používá ke komunikaci s jinými telefony technologii Bluetooth, která může procházet například přes zdi. "Pokud budu na ulici méně než dva metry od někoho, kdo se izoluje doma, i když je mezi námi zeď, který brání přenosu viru, dostanu upozornění," uvedl expert na síťové signály.

Jenže zásadní otázka zní jinak: Skutečně jde pouze o "příliš citlivou" aplikaci?

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Putinovo vítězství: Západní politici vytočeni. Tohle se jim nestane. USA náš vzor. Je tu opět inovace podvodů před prezidentskými volbami. Nejsi občan? No a co? Tady máš řidičák - a běž to tam hodit! Tam ilegálové. U nás Ukrajinci?

Putinovo vítězství: Západní politici vytočeni. Tohle se jim nestane. USA náš vzor. Je...

Tři tváře lidovlády: Moskva, Kyjev, Washington (Brusel). V Rusku se volí. V Kyjevě a na Západě jen dosazuje. Brutální podvody. Cenzura jak břitva. Trump: V USA místo voleb Orwell. Není kouře bez ohně. Máme na výběr?

Tři tváře lidovlády: Moskva, Kyjev, Washington (Brusel). V Rusku se volí. V Kyjevě a na...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky