Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Slovensko tentokrát před námi: Naše nová vláda s Piráty chystá něco obdobného. Velký skok jako za Maa? Znalosti jsou přece zbytečné. Hlavně se naučit pokroková hesla. Maovy rudé knížky v modrém bruselském přebalu

Slovensko tentokrát před námi: Naše nová vláda s Piráty chystá něco obdobného. Velký skok jako za Maa? Znalosti jsou přece zbytečné. Hlavně se naučit pokroková hesla. Maovy rudé knížky v modrém bruselském přebalu

25. 10. 2021

Tisk článku

Branislav Michalka referuje o tom, jak současná slovenská vláda bere do rukou otázku vzdělávání, neboť se jí zdá, že již příliš zaostává za "pokrokovými" západními vzory

Na nedávné tiskové konferenci uvedl slovenský ministr školství Branislav Gröhling (SaS), že od čtvrtka nastává "reformní školní skok", jehož cílem je "posunout školství do 21. století".

Ať už úmyslně nebo intuitivně, parafrázoval tím slavný plán a slova čínského komunistického vůdce Mao Ce-tunga, a to včetně dovětku o 21. století. Velký Mao totiž svůj "velký skok" vysvětlil jako rychlý ekonomický, hospodářský a kulturní přechod Číny z 19. do 20. století. Analogie se přímo nabízí.

Konec vzdělávání

Výsledkem Velkého skoku byl v Číně hladomor, miliony mrtvých a rozvrat hospodářství. Mrtví zřejmě při slovenském Velkém skoku bezprostředně nehrozí, ale rozvrat školství, či spíše jeho dovršení, zřejmě ano. Slovenské školství se totiž "reformuje" již 30 let a nyní ho čeká finální levicově-liberální reforma, která ho má přiblížit "standardům" západního pedagogického systému.

Neustále se měnící koncepce, učebnice a systémy, které již 30 let pijí krev rodičům i učitelům, se mají nyní završit totálním přechodem od školství založeného na existenci znalostí a faktů na školství založené na "kreativitě", "inkluzivním" a "kritickém myšlení". Podle Gröhlinga se "odstraní přílišné memorování pouček". Avšak k takovému odstraňování dochází již 30 let. Dnešní učebnice obsahují jen zlomek toho, co se museli žáci učit a "memorovat" ještě v 70. letech. Jaké exaktní znalosti pak vlastně ještě budou žáci mít?

O tom, co to znamená v liberálním pojetí "kritické myšlení", které má být dětem nalito do hlav, nemusíme dlouho přemýšlet. Půjde o boj s hoaxy, proti tzv. konspiračním teoriím a za levicově-liberální a neomarxistické hodnoty. Zkrátka, klasická ideologická propaganda jako za komunistů, jen zabalená do euro-celofánu.

Čtěte ZDE: Revoluce frčí: Vyházíme operní pěvce, protože jsou bílí! Běda, jak se to někomu nelíbí. Seznamy a čisticí prostředky. Za chvíli nám nezbyde nic. Léčba covidem z optimismu a naivity? Ještě si je za pár dní budeme volit

Po skoku revoluce?

Že jsou plány gigantické, to dosvědčují slova ministra Gröhlinga: "Čekají nás největší reformní měsíce ve školství. Budeme je zavádět do praxe přes změny v učivu, na kterých už teď dělá přes 300 pedagogů a odborníků, přes kvalitnější vzdělávání učitelů nebo přes investice a reformní plány z (bruselského) Fondu obnovy. Mnohé viditelné úpravy už i zavádíme, další postupně budeme."

Součinnost s levicově-liberální ideologickou bází jde tak daleko, že ministerstvo chce přenechat část vzdělávání učitelů nevládním organizacím: "Kvalitní vzdělávání učitelů velmi často dělaly nevládní organizace spolu s učiteli z praxe, proto v zákoně umožňujeme vzdělávání i pro nestátní poskytovatele." Gröhling nazval tento proces odebráním vzdělávání učitelů "úředníkům".

Plánuje také zavést "katalog inovací", jakousi databázi, kde budou na jednom místě shromážděny nové způsoby vzdělávání, osvědčené metody a přístupy k moderní výuce, přičemž školy (a to je podstatné) "budou moci tyto přístupy automaticky zavést do své výuky bez dalšího schvalování". Co to znamená? Školy budou moci zavádět "progresivní" opatření a výuku (stačí jedna pokroková paní ředitelka), a rodiče se nebudou moci odvolat na nějaký závazný systém, který by takové svévolné "inovace" znemožňoval. Placení daní a povinnost posílat děti do škol však zůstanou zachovány, tam reforma nesahá.

Základem změn ve školství jsou tři hlavní zákony, které schválila Národní rada SR. Jde o novely školského zákona, zákona o pedagogických a odborných zaměstnancích a zákona o odborném vzdělávání a přípravě. Po novelách zákonů bude možné změnit obsah vzdělávání, výrazně digitalizovat školství, podpořit inkluzivní vzdělávání či zkvalitnit vzdělávání učitelů. Jak? To nám už pan ministr řekl: méně memorování, více neziskovek a více inkluze.

Po krachu Velkého skoku se Mao na čas vytratil z politické scény. Vrátil se za několik let s ještě šílenějším projektem Kulturní revoluce. Pokud by měla být analogie dokonalá, mohli bychom očekávat po krachu reforem návrat pana ministra.

Děsivá představa.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky proti Szijjártóovi a Blanárovi. Viktor Orbán: Vzniká jiný Nový světový řád. Konec diktátu Západu. Čekání na Trumpa. Kdo bude řídit agenta Fialu?

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky...

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky