Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zatčení Víta Bárty: Ačkoli o něm nesmíme vědět téměř nic, můžeme o něm říci téměř vše. Kdo bude další?
Popisek: Bude zpívat?

Zatčení Víta Bárty: Ačkoli o něm nesmíme vědět téměř nic, můžeme o něm říci téměř vše. Kdo bude další?

1. 11. 2013

Tisk článku

Petr Hájek dává návod ke čtení nejnovějšího „dramatického zvratu“ v bradáčovsko – ištvanovské hře s lidskými osudy a celou zemí

Ve včerejším politickém komentáři k povolebním taškařicím jsme kromě jiného „věštecky“ upozornili:

PP

„Nezapomeňme, na dnešní sdělení Nejvyššího soudu, který definitivně zastavil stíhání bývalých poslanců ODS. To jistě nenechá v klidu  prokurátorsko-policejní gang, který toto všechno vyvolal v zájmech ještě jiné mocnosti, než je Evropská unie. Tito podráždění hráči proto jistě brzy vystoupí ze stínu, do něhož je volební reflektory na pár týdnů „uvěznily“.

Právě v okamžicích, kdy jsme tuto úvahu dali k dispozici našim čtenářům, zatkla policie v centru Prahy předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. Tím bylo odstartováno další dějství v morbidním představení, které má naši zemi totálně proměnit v jedno velké vězení. Volby byly jen jeho „zábavnou“ forbínou, předscénou. Opona jde vzhůru a je již mnohem jasněji. 

Nikdo nic neví

Kromě toho, že současně byl zatčen i jeden z důstojníků protikorupční policie, vedoucí analytiky a informatiky Jan Petržílek, nikdo nic přesnějšího neví. Zprvu se objevily dohady, že všechno souvisí s případem bývalého – vlastně teď opět již skoro současného – policejního prezidenta Petra Lessyho. Toho do funkce prosadily právě Věci veřejné. Když pak svého koaličního partnera Miroslav Kalousek s Petrem Nečasem rozmlátili na padrť, „jejich“ ministr vnitra Jan Kubice Lessyho obvinil a odvolal. Obvinění bylo křivé, jak rozhodl nedávno pravomocně soud. Jenže mezitím policii ovládl Kubiceho muž Martin Červíček.

Případ uvězněných poslanců ODS, který spustil protivládní puč a politický převrat v naší zemi, se také týkal vazby. A Bradáčové. A Ištvana. A Roberta Šlachty, policejního kladiva v jejich rukou.

Legrace, kterou si s tím ještě užijeme, až budeme mít jako jediní na světě dva policejní prezidenty – ani jeden totiž není odvolatelný – se ohlásila právě v okamžiku Bártova zatčení. Dohady o souvislosti s Lessym podle všeho unikly právě z Červíčkovy policie. Přinejmenším je nedementovala a nechala několik hodin žít. Proč asi?

Někdo věděl, že nová kauza je „v režimu utajení“, takže přesnější informace se  jen tak nedozvíme. A jméno Lessy v této souvislosti veřejnosti už z hlavy jen tak nikdo nevyjme. Ale to je jen ornament na celé, od počátku příznačně temné, události, za níž stojí, jak jinak, nejvyšší pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová, pod jejíž „dozor“ tento nový případ spadá. Pochopitelně. Jediná druhá možnost by byla, že by „byla přidělena“ do Olomouce pod Ivo Ištvana.

Půjde do vazby?

Vít Bárta je v Pankrácké věznici, kde se právě seznamuje s vězením podstatně horším, než je žalář pro definitivně odsouzené a jmenuje se něžně „vazba“. Mnohokrát jsme o tomto důmyslně odporném zařízení k lámání slabších povah psali – nejen v souvislosti s kauzou Davida Ratha. 

Případ uvězněných poslanců ODS, který spustil protivládní puč a politický převrat v naší zemi, se také týkal vazby. A Bradáčové. A Ištvana. A Roberta Šlachty, policejního kladiva v jejich rukou. Volební a povolební bláznění je odsunulo trochu stranou. Potřebovali se tedy v povolebním rachotu připomenout něčím hodně hlasitým. Vít Bárta je pro takový dramatický vstup do děje přímo ideální. Jeden soud ho už sice osvobodil, ale mediální lynč ho mezitím stejně „uvěznil“ ve veřejném mínění mezi zločince. To je ten pravý!

Ryk kolem Bohuslava Sobotky a spol. pozvolna utichá, není kam ho hrát dál – a je proto nutno přijít s další „potravou“, která pro veřejnost zakryje moralistní scénku, na jejíž směšnou podstatu by se právě mohla začít ptát.

Pozoruhodné je, že navzdory mediálnímu lynči málem znovu vstoupil do poslanecké sněmovny. V Plzni, kde kandidoval za Okamurův Úsvit, mu ve složité přepočtové matematice volebních výsledků scházelo 175 (!) hlasů, přestože pětiprocentní hranici překročil. Tato hrstka volebních lístků stačila k tomu, že po něm zatýkací úderníci mohli vystartovat. A lze skoro s jistotou říci, že půjde do vazby. Proč? Je to stále stejné představení, jen jiné dějství. 

Poučení

Analogie ze zatčení oněch tří bývalých poslanců ODS je jasná. Ti byli rovněž zatčeni na konci týdne a přepraveni do Ostravy, protože tam měl sobotní službu soudce, na kterého se mohl Ištvan spolehnout, že ničím nepodloženou vazbu na zatčené „uvalí“. Včera se to pokoušel vysvětlit ve večerní zábavně-nenávistné show Martina Veselovského na ČT 24 jeden z nich, Marek Šnajdr. Veselovský mu to sice nechtěl dovolit, od toho si ho tam nepozval, ale pár Šnajdrových slov přesto do éteru uniklo. 

Bártův scénář je obdobný. Kdopak ze soudců bude mít asi službu v sobotu v Praze? Protože, jak víme, jakmile vazba jednou „zaklapne“, je to na dlouho. A o to teď jde především. Zvláště v případě, o němž se kvůli „utajení“ nebude zdaleka tak mluvit. Nebude možné vznášet „pochybnosti“, protože nebude proti čemu. Je to ještě dokonalejší než kauza Rath či Šnajdr a spol. Brigáda soudružky Bradáčové se učí. Za pochodu. 

Ve chvíli, kdy jsem toto napsal, přišla zpráva, že Vít Bárta opustil policejní celu. Je to dobrá zpráva. Mluví mezi řádky možná i o tom, že prokurátoři, kteří pečlivě sledují reakce na své kroky, zjistili, že se nekoná "masová radost", spíše rozpaky. A to i na straně těch, na které při vytváření atmosféry strachu spoléhají - tedy novinářů. Má to logiku. Zvrácenou.

Podezření 

Je-li totiž blíže pravdě spekulace, že jde o případ mediálního „úniku“ odposlechů Romana Janouška (je to téměř jisté), jenž se měl z BIS dostat do rukou právě Bártovi a odtud do médií, budeme svědky světového rekordu: Pokud odmyslíme, že dosud BIS „haškovsky“ tvrdila, že Janouška neodposlouchávala, jako zázrakem se poprvé zjistí, kudy se odposlech do médií dostal. První případ z těch desítek předchozích, na nichž si zvláště Mf Dnes přímo vystavěla živnost. A také na dlouho poslední. Pokud Bradáčová a spol. nerozhodnou jinak. Jenže v tom současném divadle se tím současně vytváří nezamýšlený nepříjemný háček: Jedou v tom i novináři ze spřáteleného média. Zavřou také je? Tak to raději trochu stáhnem...

Co ony desítky kilogramů zlata a milióny zabavené v bankách? Odkud jsou? Čí? Jak souvisely s pádem vlády? Nebyly snad „všimným“ za „nové poměry“, jež nastolily předčasné volby?

Protože tato spekulace má k realitě blíže než ta s Petrem Lessym, jde vskutku o ukázkovou nehoráznost. Vždyť celý protivládní puč měl vzniknout právě na základě odposlechů Janouška a dalších“kmotrů“, přes než se údajně „náhodou“ policie „napíchla“ na Janu Nagyovou – Nečasovou. Tyto odposlechy se staly běžnou zábavou čtenářů MfD a pak i dalších médií, která je „zmnožila“. A nikdo jejich cestu do médií nevyšetřuje.

Je-li důvodem Bártova zatčení „únik“ starý několik let, je zde jediné reálné podezření: Celý pučistický gang se nám při tom všem ještě směje do očí.

Kdo další? 

Povšimněme si ale dalšího podstatného „detailu“ – načasování. Policie (aby to už nebyla nuda, tentokrát se její paže s „klepety“ nejmenuje ÚOOZ, ale GIBS), mohla toto představení provést kdykoli dříve. Měla na to několik let. Proč právě teď?

Důvod je zřejmý. Ryk kolem Bohuslava Sobotky a spol. pozvolna utichá, není kam ho hrát dál – a je proto nutno přijít s další „potravou“, která pro veřejnost zakryje moralistní scénku, na jejíž směšnou podstatu by se právě mohla začít ptát. Teď se zase bude mluvit, vysílat a psát o Vítu Bártovi. Zvláště pokud se k tomu přidá jako zákusek osvědčený dortík vrah-Janoušek. To už je na úrovni první signální soustavy a podmíněného reflexu. Následuje poslušné slintání.

Ptejme se proto spíše, kdo bude další. Bradáčové brigáda přejímá iniciativu totiž také, či možná především, proto, aby alespoň částečně vyvázla z kleští přiznání nulových „výsledků“ při „dokazování“ oprávněnosti horor-komedie zvané protivládní převrat. Co ony desítky kilogramů zlata a milióny zabavené v bankách? Odkud jsou? Čí? Jak souvisely s pádem vlády? Nebyly snad „všimným“ za „nové poměry“, jež nastolily předčasné volby – nepochybně od počátku zamýšlený důsledek toho všeho?

Protiproud se na to bude ptát dál. Babišova a Bakalova mediální impéria, v soudružské kooperaci s Českou televizí a rozhlasem určitě ne. Jen malý detail: Přestože zprávu o Bártově zatčení přinesl po půlnoci nejprve server První zprávy.cz, v ČT o tom odpoledne mluvil redaktor Babišovy České pozice. ČT tak bere na vědomí měnící se poměry. Dosavadní výhradní okruh „monopolních spolupracovníků“ soudruhů z Kavčích hor (z Bakalových Respektů a HN) se rozrůstá.

Andrej Babiš chce také své. A dostane to. Je v systému. Vít Bárta ho narušoval.

 PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky