Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Soudný den se blíží: Americký HIMARS v ruských rukách. Lavrov: Je třeba osvobodit celý východ Ukrajiny. Povede pád Slavjansku k omezení západní pomoci? Zelenský jde zvolna ke dnu. Co si urve Polsko a Rumunsko?

Soudný den se blíží: Americký HIMARS v ruských rukách. Lavrov: Je třeba osvobodit celý východ Ukrajiny. Povede pád Slavjansku k omezení západní pomoci? Zelenský jde zvolna ke dnu. Co si urve Polsko a Rumunsko?

20. 7. 2022

Tisk článku

Václav Danda přináší poslední zprávy z ukrajinské fronty kde se ruským postupem na Slavjansk a Kramatorsk schyluje k rozhodující bitvě o Donbas

Stále bezradnější západní stratégové se dodávkami dalších a dalších smrtících zbraní snaží vyprovokovat Zelenského juntu ke stále zoufalejším úderům proti ruské armádě. Už ani není tajemstvím, že Pentagon, který už zcela otevřeně převzal řízení bojových operací, vysílá na bojiště specialisty, kteří mají za úkol pomocí dalekonosných raketometů a diverzních skupin zničit nejen mosty přes Dněpr, ale také Krymský most. Ten aktuálně označila americká administrativa jako legitimní cíl bojových akcí.

pp

Kyjevský soudný den se blíží

Zelenský přitom ví, co by tím riskoval. Útok na ruské území by sice mohl vyvolat dočasné zásobovací problémy ruských jednotek, současně by však znamenal drtivou odpověď Moskvy. Kromě jiného by se cílem odvety staly i bunkry, ve kterých se spolu s veliteli NATO skrývají i ukrajinské vládní „elity“.

Zelenský je tedy mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně na něj tlačí Washington a váleční jestřábi, aby pokračoval v masovém ostřelování civilistů na osvobozených územích (typicky minulý týden v Nové Kachovce), současně mu však pud sebezáchovy říká, že pokus o zničení Krymského mostu by nemusel přežít - a spolu s ním by se celá země pod náporem drtivého úderu zřítila do zkázy.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv oznámil, že pokud dalekonosnými raketami USA napadne junta Krym, bude to pro Kyjev znamenat soudný den. Dodání raketometů HIMARS s doletem až 300 km, ke kterým USA tento týden sáhly, sice nemůže zásadním způsobem ovlivnit průběh války, ale může se stát spouštěčem, který povede k faktickému zániku celé Ukrajiny.

pp

Čtěte ZDE: Na prahu velkého finále: Klid před bouří? Ohnivé peklo v Nové Kachovce. Odpověď Ruska bude tvrdá. Vyhlásí Ukrajině válku? Stačí první sestřelený satelit... a bohužel nejen Fiala pozná, co to je "být ve válce"

Cíl se změní 

Přesně to vyjádřil ministr zahraničí Sergej Lavrov: Pokud kyjevský režim dostane od západních zemí zbraně dlouhého doletu, pak se geografické cíle ruské speciální vojenské operace na Ukrajině změní. "Prezident Putin řekl velmi jasně, denacifikace, demilitarizace v tom smyslu, že nebudou existovat žádné vojenské hrozby z území Ukrajiny pro naši bezpečnost. Tento úkol zůstává," konstatoval Lavrov.

A připomněl, že během setkání vyjednavačů v Istanbulu koncem března byla situace v této otázce výrazně odlišná. „Nyní je to jinak. Zdaleka už to nejsou jen DLR a LLR. Je to i Chersonský region, Záporožský region a řada dalších území. Tento proces pokračuje, a pokračovat bude důsledně a vytrvale.“

Šéf ruské diplomacie to pak vysvětlil: Tím, že Západ v bezmocném hněvu a v touze co nejvíce zhoršit situaci pumpuje Ukrajinu stále větším množstvím zbraní s dlouhým doletem - například právě HIMARS - geografické cíle speciální operace se od současné linie posunou ještě dále.

pp

Čtěte ZDE: Malý Den vítězství: Zhroucení ukrajinské fronty u Lisičansku. Putin: Odpočiňte si. Dienego: Trochu později. Oslavy jak v Praze 1945. Některá západní média mění tón. Pět příčin porážky Západu. Deprese v Bílém domě

Nedotknutelnost ruských hranic

„Nemůžeme dovolit, aby část Ukrajiny, kterou bude kontrolovat Zelenskij nebo kdokoli, kým ho Západ nahradí, měla zbraně, jež budou představovat přímou hrozbu pro naše území či území republik, které vyhlásily svou nezávislost,“ řekl dále Lavrov.

Rusko těmito dodávkami dostalo další argument, proč vytlačit ukrajinské nacisty co nejdále od svých hranic. Nedopustí, aby mohli ohrožovat obyvatele jak na osvobozených územích, tak i v hloubi ruského vnitrozemí. Rusku proto začalo stále častěji sestřelovat tyto smrticí zbraně, které jsou naváděny letouny AWACS kroužících těsně kolem ukrajinských hranic, neboť američtí velitelé dobře vědí, že pokud by přímo vstoupily do ukrajinského vzdušného prostoru, staly by se rovněž okamžitě terčem ruských raket.

pp

Čtěte ZDE: Západ provokuje a zvyšuje sázky: Dostaveníčko poblíž Hitlerova doupěte. Americké stíhačky vzlétly z ČR. Rusové postupují na Donbasu na Slavjansk. Nové důkazy o zločinech kyjevských nacistů. Uvaří nás ve vlastní šťávě?

Rusové se zmocnili amerického raketometu HIMARS

Poslední úder Kyjeva tento týden na Antoninovský most přes Dněpr, který má strategický význam pro obranu Chersonu a zásobování ruských jednotek, ukázal, že protiraketová obrana funguje. Američané vypálili na most 11 raket, stavba byla však jen lehce poškozena, neboť devět střel ruská protivzdušná obrana zneškodnila.

Nepochybně k tomu pomohl i fakt, že ruská armáda má od minulého týdne k dispozici jeden raketomet HIMARS, který ukořistila u Nikolajeva. Umožmnilo to poprvé jej podrobně prozkoumat a přijmout odpovídající opatření k jeho eliminaci. Ministr obrany Šojgu při své inspekční cestě na Donbas vydal rozkaz, aby se ruské jednotky nyní prioritně zaměřily právě na tyto zbraně, ohrožující zejména civilisty na osvobozených územích. Ukořistění celého nepoškozeného raketového systému i s raketami k tomuto úkolu nepochybně podstatně přispěje.

I přes deklarovanou ofenzivu milionu vojáků připravujících se k útoku na Cherson, se situace na frontě pro Kyjev nevyvíjí dobře. Zejména v okolí Slavjanska a Kramatorska - ruské jednotky postupují pomalu, ale jistě vpřed. Ve Slavjansku je obklíčeno kolem 20 000 ukrajinských vojáků. A právě ve Slavjansku se rozhodne o tom, kdy bude osvobozen celý Donbas.

pp

Čtěte ZDE: Přituhuje: Ruská armáda rozmetala velitelství u Dněpropetrovsku. Ve „Vlčím doupěti“ zahynulo 50 generálů. Litva blokádou Kaliningradu vyhlásila Moskvě válku. Útok na vrtné plošiny u Krymu. „Náhodné“ zažehnutí války?

Obklíčení náckové ve Slavjansku

V roce 2014 se toto město stalo baštou odporu doněcké domobrany proti kyjevské juntě a ztížilo nacistickým jednotkám postup hlouběji do regionu. Nyní se situace opakuje v opačném gardu: Slavjansk a okolní města se změnily na silně opevněné oblasti. Dobytí města je však pro výsledek operace nevyhnutelné.

Rusko používá stejnou taktiku jako v případě dobytí Severodoněcku a Lisičansku: I v tomto případě je Slavjansk obklíčen ze tří stran. Ukrajinské jednotky jsou postupně vytlačovány z Rajgorodoku, Majakova a Doliny, a tím se hlavní tah na město dostává postupně pod ruskou kontrolu.

Kyjevské jednotky jsou postupně vytlačovány také ze Seversku. Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj dokonce již veřejně informoval Zelenského o "složité situaci" a požádal o stažení jednotek ze Severska do Slavjanska a Kramatorska. V Seversku působili příslušníci neonacistické jednotky „Kraken“, kteří mají na svědomí hrůzné zločiny ve Slavjansku a Kramatorsku z dob kyjevské "trestní operace" v roce 2014.

pp

Čtěte ZDE: Zase o krok blíž apokalypse: USA umístí na bojiště raketomety HIMARS. Proč? Severodoněck jako Mariupol. Nacisté obklíčeni v průmyslové zóně. Rusko zahajuje jaderné cvičení. Spoléhá Fiala na vyhlášení válečného stavu?

Pád Slavjansku kompletně změní situaci

Pro Ukrajinu bude ztráta Slavjansku znamenat nejen definitivní opuštění Donbasu, ale patrně také omezení západní pomoci. Vladimir Rogov, člen hlavní rady administrativy Záporožské oblasti, v rozhovoru pro deník „Komsomolskaja pravda“ řekl, že Spojené státy a Velká Británie přestanou sponzorovat a pumpovat zbraně Ukrajině v případě neúspěchu ve Slavjansku.

Zelenský ví, že ve Slavjansku se bojuje o jeho politické přežití. Kyjevská junta ovládaná západními protektory, bude proto bojovat o Slavjansk "do posledního Ukrajince", jak zní známý americký slogan. Možná se brzy tragicky naplní.

Rozhodující střet v boji o osvobození celého Donbasu je již na dohled. Pak nejspíš přijde na řadu Oděsa. Tím území, zvané od Lenina Ukrajina, fakticky přestane existovat. Zbytek si rozeberou Polsko a Rumunsko. 

Není toto nakonec hlavní smysl jejich přímo umanuté účasti na boji proti Rusku? 

Ale co chce v tom získat pentagonský pudlík Petr Fiala dost možná neví ani on sám.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky