Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
V Praze se něco stalo: Předzvěst bouře v celé Evropě. Prý chceme zpět k Varšavské smlouvě. Opravdu tomu Fiala věří? Vzhůru do chudoby za Zelenského? Konec trpělivosti. Praha to začala. Brzy Paříž, Berlín, Londýn, Řím, Madrid...

V Praze se něco stalo: Předzvěst bouře v celé Evropě. Prý chceme zpět k Varšavské smlouvě. Opravdu tomu Fiala věří? Vzhůru do chudoby za Zelenského? Konec trpělivosti. Praha to začala. Brzy Paříž, Berlín, Londýn, Řím, Madrid...

8. 9. 2022

Tisk článku

Bradley Blankenship hledí optikou zahraničního komentátora žijícího v ČR na sobotní demonstraci v Praze, nechápe její tupou interpretaci premiérem Fialou, a prorokuje ostatním evropským metropolím velmi horkou politickou zimu

„Zhruba 70 000 lidí (ve skutečnosti 100 až 120 tisíc, ale zahraniční komentátor pochopitelně vychází z vládních údajů, pozn. PP) se minulou sobotu sešlo na Václavském náměstí v centru Prahy, aby požadovali demisi úřadující české vlády – v reakci na to, co označují za selhání při řešení pokračující energetické krize. Hněv demonstrantů byl také výslovně namířen proti dvěma hlavním západním institucím, k nimž dříve východně orientovaný stát patří, tedy Evropské unii a NATO.

Kdybyste se zeptali premiéra Petra Fialy z ODS, kde je problém, pravděpodobně by odpověděl, že tyto desetitisíce lidí jsou jen nevědomé proruské loutky. Doslova řekl: "Protest na Václavské náměstí svolaly síly, které jsou proruské, mají blízko k extrémním pozicím a jednají proti zájmům České republiky." Poté, co se objevila kritika jeho prohlášení, svůj postoj přesto zopakoval v pondělí po sobotní demonstraci a označil organizátory protestů za "ruskou pátou kolonu".

Hloupá hra ruskou kartou

Někteří komentátoři šli dokonce ještě o krok dále a naznačovali, že demonstranti se prý doslova chtějí znovu připojit k Varšavské smlouvě (která ovšem už neexistuje) a vrátit se do komunistické éry. Vzhledem k tomu, že již nějakou dobu žiji v České republice, mohu všechny ujistit, že tato úvaha je zcela absurdní. Češi obecně chtějí být západní. Chtějí, aby jejich země byla otevřenou a svobodnou společností, na rozdíl od virtuálního žaláře, kterým byla ČSSR.

Vzhledem k tomu, jak je dnes vykreslována historická minulost země, se i ten nejliberálnější Čech nemůže ubránit pocitu zášti vůči Rusku, a dokonce i Rusům samotným. Podle mého názoru to bylo zcela záměrné, protože obrat země na Západ se shodoval téměř současně s protiruskými náladami. Čím více český politický establishment objímal Západ, tím více byli Češi podněcováni k nenávisti k Rusku.

Vzhledem k tomu si myslím, že je velmi nepravděpodobné, že by si tolik lidí našlo čas a demonstrovalo za ruský stát. Naopak to, co ve skutečnosti v sobotu vyhnalo do ulic 70 000 lidí – někteří říkají až 100 000 – souvisí s tím, že životní náklady v zemi enormně vzrostly a stále rostou, reálné mzdy klesají, zatímco vláda je na linii zahraniční politiky, která problémy dál prohlubuje. To vše je naprosto logické a nevyžaduje to žádnou konspirační teorii.

Čeští odboroví předáci ostatně svolali na 8. října demonstraci ke stejným otázkám a na stejném místě jako minulou sobotu. Opravdu pan premiér věří, že Rusko infiltrovalo české dělnické hnutí? Vzhledem k převládajícímu nepřátelství vůči Rusku a Rusům v české společnosti se to zdá mírně řečeno krajně nepravděpodobné.

Čtěte ZDE: Hvězda šokující sobotní demonstrace: Hrůza, kterou nám Fialova vláda připravila, tu vůbec nemusela být. Máme experty a jsme připraveni změnit to během několika týdnů. Rozvrat naší země prostě nesmíme dovolit

Problémy, které děsí

Opět platí, že jediný závěr, který můžeme vyvodit, i když to může znít pro politickou elitu surrealisticky, je, že obavy vznesené občany odrážejí právě ty problémy, které je děsí. Život se stává nedostupným a Češi nechtějí žít život v nouzi a nejistotě jen proto, aby podpořili ukrajinskou vládu. To je čistý pud sebezáchovy a neříká nic o údajných „hodnotách“ nebo „ideálech“.

To, co se stalo v Praze, je jen malou předzvěstí toho, co čeká západní země, pokud budou pokračovat v cestě, kterou nyní jdou. Na to si můžete vsadit. Na celém evropském kontinentu se množí známky sociálních nepokojů kvůli rostoucím životním nákladům, zejména energiím. A to ještě nejsme ani na konci léta.

Pokud 1. září považujeme za začátek podzimu, tak jen o pár dní později v Praze demonstrovalo minimálně  70 000 lidí. A co se stane, až přijdou chladné měsíce a vytápění bude nedostupné? Kolik lidí musí vyjít do ulic, než politici jako premiér Fiala přiznají, že je tu problém a že sociální nepokoje nelze jednoduše svalit na proruské spiknutí?

Již během pandemie COVID-19 jsme viděli, jak málo lidí je ochotno obětovat svůj vlastní zájem – nebo dokonce své pohodlí – pro myšlenku (jakéhosi domnělého) obecného dobra. Koronavirus ukázal, že takové ideály jsou pro mobilizaci západní populace naprosto nadbytečné. Lidé jsou příliš individualističtí a příliš tvrdohlaví a společné dobro zjevně není dostatečně atraktivní.

Opravdu na tomto pozadí někdo věří, že občané členských států EU jsou připraveni uvrhnout se do chudoby pro Vladimíra Zelenského a jeho vládu? Velmi nepravděpodobně. Evropa bude letos čelit velmi obtížnému a velmi chladnému období, pokud bude zachován současný postoj zahraniční politiky.

Nejprve v Praze, pak v Paříži, Londýně, Berlíně, Madridu a tak dále.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky