Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Veselý začátek generála Pávka v prezidentském úřadu: Slavný soude, můj dnešní podpis je protiústavní, zruš ho. Pokuta ČR za Směrnici EU o ochraně udavačů. Poslanci jako roboti? Pavel jako hloupá chytrá horákyně: Jo i ne

Veselý začátek generála Pávka v prezidentském úřadu: Slavný soude, můj dnešní podpis je protiústavní, zruš ho. Pokuta ČR za Směrnici EU o ochraně udavačů. Poslanci jako roboti? Pavel jako hloupá chytrá horákyně: Jo i ne

17. 3. 2023

Tisk článku

Ladislav Jakl komentuje zmatek, který vyvolal svým komentářem k vlastnímu podpisu zákona o okradení důchodců státní protektorátní prezident, jenž minulý týden zasedl stolec českých králů

Byli tu diplomati a politici, kteří tvrdili, že se vstupem do EU nebude nijak dotčena suverenita České republiky jako svrchovaného samostatného státu. Byli tací, kdo tvrdili, že Lisabonská smlouva nepřenáší moc z národní úrovně do Bruselu a z členských zemí nečiní podřízené subjekty.

pp

Pokuta EU za Směrnici o ochraně udavačů

Co asi říkají třeba na aktuální zprávu o tom, že Evropská komise podala na Česko žalobu, protože náš parlament dosud nezavedl směrnici o ochraně udavačů? Komise požaduje, aby soud udělil Česku pokutu.

Událost má svou meritorní část. Tou je speciální institut vyvinění určité skupiny lidí, kteří by podle této směrnice neměli být zodpovědní za své činy, jimiž třeba někoho i neprávem poškodí. Bonzovat se už má bez rizika, bez nutnosti dokazovat svá tvrzení, protože tím se práskači motivují k větší horlivosti a neomalenosti.

Poslanci? Roboti Bruselu

Výrok komise má ale i svou část formální, snad ještě důležitější. Jaká je současná praxe takzvané implementace unijních směrnic? Nevolení úředníci, vesměs z řad aktivistů se zájmy v příslušném oboru, dají dohromady nějakou novou právní úpravu, nevolená komise to schválí a pošle do národních parlamentů. Tam teprve jsou dokumenty poprvé konfrontovány s někým, kdo má mandát, kdo byl demokraticky zvolen a kdo se zavázal hájit zájmy svých voličů a své země. A těmto zákonodárcům se tvrdí, že už je rozhodnuto jinde a že mají jako roboti vše jen odmávat, ať už si jejich volič myslí cokoli, protože daná implementace je povinná.

pp

Čtěte ZDE: Generál úřaduje: Odsoudil plebs, a pak důchodcům ukradl kofilu s modrým černochem. Jak se pozná prohnilý stát? Beztrestné úřednické prasárny a prachy prošustrované za střelivo. Než dědek vydá výnos, bude vše jinak

Vůči komu cítí naši zákonodárci svou loajalitu? Asi jak kdy a jak kdo. A políček, který naše republika dostává od bruselské byrokracie, má zvoleným členům parlamentů připomenout, že ve svých lavicích nejsou k tomu, aby projevovali svobodnou vůli, ale aby byli poslušní.

Chytrá horákyně

U soudů ještě zůstaneme. Nový pan prezident podle očekávání podepsal novelu, která zaručuje pokles reálné výše důchodů. A podle očekávání předlohu doprovodil svými výhradami. Současnou vládou byl vynesen do své funkce a jí i bude projevovat svou vděčnost. Současně ví, že ho volily také jiné skupiny občanů. Takových, kterým se nesystémové šetření na důchodcích nelíbí. A tak i jim musel vzkázat, že je tak trochu i jejich prezidentem.

Mnozí komentátoři takový postup vidí jako ukázku alibismu a mají do jisté míry pravdu. Na druhou stranu se nový prezident nutně stejně začne chovat jako reálný politik, který bude hledat balanc mezi uspokojováním různých voličských vrstev.

V pátek 17. 2. 2023 od 18:00 sledujte přímý přenos Tea Party - pravidelného rozhovoru Petra Hájka s čtenáři a diváky Protiproudu. V sobotu 18. 3. 2023 pak ve 17:00 pustíme první díl zbrusu nového pořadu o zdraví!

Humorný vstup generála Pávka do úřadu

Co je ale hodně podivné, je způsob, kterým toto (trochu i pochopitelné) lavírování kolem valorizace důchodů dal najevo. Podpis doprovodil vyhlášením, že má pochybnosti o ústavnosti předlohy a že pokud proti ní nepodá ústavní stížnost opozice, udělá to on sám. Pak mu ale měl někdo poradit, že novelu nemusel vracet, stačilo ji nechat bez podpisu a marně uplynout lhůtu pro navrácení sněmovně. Zákon by pak nabyl účinnosti, ale bez jeho jména. Tím by vzkazoval: tak si to tedy, vládo, dělej podle sebe, ale beze mne.

Kombinací podpisu a příslibu ústavní stížnosti však vlezl do trochu až komické pasti. A všimla si toho leckterá právnická kapacita a autorita. Prezidentovo okolí a novináři však dosud ne.

V jaké roli tedy bude prezidentův tým vystupovat u Ústavního soudu? Bude tvrdit, že prezidentův podpis je protiústavní? A bude-li prezident účastníkem řízení v případě, že ústavní stížnost podá opozice, bude spolu s ní na jednání ÚS útočit nejen na autory novely, ale i sám na sebe, nebo se naopak za svůj podpis postaví a bude proti opozici hájit předlohu, na kterou si sám chtěl stěžovat?

Veselejší vstup do úřadování nový prezident předvést nemohl.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky