Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Píšeme o tom už roky, nyní potvrzeno: Pád Nečasovy vlády. Kauza Vrbětice. Zničení vztahů s Ruskem. Role BIS. Vše naplánováno ve Washingtonu. A důvod? Temelín a  Westinghouse. Biden i krvavá Hillary byli v Praze. Fakta hovoří

Píšeme o tom už roky, nyní potvrzeno: Pád Nečasovy vlády. Kauza Vrbětice. Zničení vztahů s Ruskem. Role BIS. Vše naplánováno ve Washingtonu. A důvod? Temelín a Westinghouse. Biden i krvavá Hillary byli v Praze. Fakta hovoří

13. 6. 2023

Tisk článku

Michael Kurz přináší fakta, která dokazují, že dnešní válečná protiruská propaganda je jen pokračováním drsného boje za prosazení zájmů amerických firem - v tomto případě Westinghouse, který by v normální soutěži neměl proti ruským firmám šanci

Silná domácí průmyslová základna je nezbytná k umožnění americkým společnostem dokončit zámořské obchody, sdělil prezident Donald Trump na setkání se zástupci americké jaderné energetické společnosti v roce 2019.

USA na prvním místě

Bylo to přesně to, co chtěli slyšet zástupci společností zahrnujících Centrus Energy, Exelon, General Electric, Lightbridge, NuScale Power, TerraPower, Westinghouse a X-energy, kteří mysleli jen na ovládnutí mezinárodního trhu s jadernou energií, protože vývoz byl jedinou možností, jak zajistit pokračující vzestup amerického jaderného průmyslu.

Právě Česko je jednou z těchto zemí, v níž zájmy amerických firem prosazují politici Spojených států. Jedním takovým pěkným příkladem je činnost americké společnosti Westinghouse.

Zákon negace představuje vznik něčeho nového, zrušení a nahrazení starého. Podívejme se na tento zákon na příkladu změny dodavatelů Temelína.

Trend spolupráce se Spojenými státy byl logickým pokračováním sametového převratu, totiž negací starého systému vcelku. V roce 1990 Československo řešilo, jak zvýšit spolehlivost a bezpečnost Temelína na úroveň západních elektráren. O rok později americká firma Westinghouse vyhrála tender na dodávku jaderného paliva, radiačního monitorovacího systému a systému kontroly a řízení. Ale navzdory ujišťování, že díky spolupráci s Westinghousem je zajištěn spolehlivý a bezpečný provoz bloků, měl Temelín od počátku problémy s jeho jaderným palivem.

PP

Čtěte ZDE: Hra o dostavbu Temelína: Vlastizrada? Vláda a poslanci chtějí odříznout české ruce od vysoce kvalifikované práce. Bláznivá nenávist ke všemu ruskému. Jádro nutně potřebujeme. Koupíme vlastní "ostrov"? Proč máme být kolonií?

Ruský TVEL je porazil

Po dlouhé odmlce se ČR v roce 2006 k otázce jaderného paliva vrátila. Tehdejší náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner řekl, že "bude muset příští rok dojít k mimořádné obměně paliva," protože palivové články, které dodává Westinghouse, měly problémy s tím, že se postupně deformovaly. Ale Hüner spojoval potřebu změny dodavatele ve větší míře s tlakem médií, které se bály o bezpečí Temelína.

Je zvláštní slyšet to od člověka, který vystudoval Katedru tepelných strojů a jaderných zařízení. Mimochodem americká firma tehdy musela investovat do úpravy nových článků, aby se problémy omezily. Ale nechtěla to udělat, protože ve výběrovém řízení na nového dodavatele paliva Westinghouse porazila ruská firma TVEL. Jak praví americké úsloví: "Nic osobního, je to přece jen byznys."

Američané museli tvrdě pracovat pro novou negaci s pomocí kvantitativního přidávání pohybu (tzv. energie): jinak řečeno museli neustále tvrdě lobovat za zájmy svých firem. Jedno jakými metodami. Rozhodující byl výsledek.

Biden i Hillary v Praze 

Od roku 2009 se začali připravovat na kvalitativní změnu na jaderném trhu v České republice, protože dostali vážného konkurenta: ruský TVEL. Tehdy přijel Obamův viceprezident Biden do Prahy - a důrazně varoval před Ruskem v souvislosti s chystaným tehdejším tendrem na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín.

Americký prezident Obama Westinghouse také podpořil při setkání s premiérem Petrem Nečasem v listopadu 2011: Nadiktovat americkou firmu pro dostavbu Temelína byl jediný důvod, proč Obama tehdy Nečase přijal.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se vrátila k této problematice o rok později. Během krátké návštěvy České republiky podpořila firmu Westinghouse, která podle ní nabízela v tendru na dostavbu Temelína nejspolehlivější technologii a nejlepší bezpečnostní záruky. Což vzhledem k problémům s palivem bylo dosti odvážné tvrzení.

Avšak nejen to. V materiálech zveřejněných WikiLeaks se uvádí, že americký viceprezident Joe Biden varoval rovněž premiéra Jana Fischera před zapojením ruských firem do dostavby Temelína a upozorňoval na závislost Česka kvůli ruskému plynu, ropě - a nově i jádru.

Čtěte ZDE: Šmírácká fraška: Pokus o české 11. září. O nás v tom jde jen okrajově. Pátá kolona není jednotná? Babiš políbil prsten a kličkuje. Německo má problém. Nečasův efekt? Válka už začala. A tu anekdotu o Bidenovi znáte?

Vrbětice a tendr na Dukovany 

Americká společnost se také strachovala o energetickou bezpečnost ČR a tvrdila, že Česká republika nepotřebuje svůj vlastní závod na výrobu jaderného paliva. Proč? Westinghouse v něm viděl jasnou příležitost pro bezpečné a levné ruské technologie. Ačkoliv ministr průmyslu Jan Mládek považoval dokončování výroby paliva na českém území za optimální způsob zajištění jeho spolehlivých dodávek pro ČR, Američané to nedovolili.

(Pak Petr Nečas po návštěvě Ruska rozhodl, že tendr na dostavbu proběhne podle regulérních pravidel - a vzápětí proti němu proběhl puč řízený americkou ambasádou, který ho od vlády odstavil, pozn. PP)

Závěrečným vyvrcholením tlaku USA byla kauza Vrbětice, přesněji to, že kontrarozvědka BIS začala vytrubovat do světa svá obvinění zničehonic až v roce 2021. To se shodovalo - nepochybně opět úplnou náhodou - s připravovaným tendrem na Dukovany. Nutno podotknout, že tomu předcházela varování BIS před tím, aby stát v jaderném tendru oslovil ruský Rosatom. Proti němu a proti čínské CGNP lobboval ve stejnou u nás dobu americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

A co námitka, že (formálně) jsou ve hře i další zájemci o dostavbu? Pokud jde o francouzskou společnost EDF nebo o jihokorejskou firmu KHNP (13), ty jsou rovněž plně závislé na Velké bratrovi, vůdci smečky. Dělají jen to, co jim dovolí.

A konečně válka na Ukrajině, která se stala trumfovou kartou Američanů. Existuje reálna šance, že západní trhy budou uzavřeny nejen pro Rusko, ale i pro Čínu. Vše ovládnou Spojené státy.

Dnes už společnost Westinghouse, která si v roce 2017 prošla bankrotem, dodává jaderné palivo pro obě české jaderné elektrárny a nejspíše vyhraje tendr na dostavbu Dukovan. K čemu to povede? K tomu, o co od počátku jde:

K monopolu nebo k oligopolu na českém jaderném trhu.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky