Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Vzpoura Wagnerovců nahrává nacistům a Západu: Konflikt mezi Prigožinem a ministrem obrany Šojguem se blíží ke konci. Armáda stojí za prezidentem. Putin tvrdě odsoudil vzpouru. Skončí Prigožin ve vězení nebo v Africe?

Vzpoura Wagnerovců nahrává nacistům a Západu: Konflikt mezi Prigožinem a ministrem obrany Šojguem se blíží ke konci. Armáda stojí za prezidentem. Putin tvrdě odsoudil vzpouru. Skončí Prigožin ve vězení nebo v Africe?

24. 6. 2023

Tisk článku

Václav Danda komentuje pokus o vzpouru wagnerovských jednotek proti ministerstvu obrany, která oslabuje i ruské jednotky bojující na Ukrajině, a ze které mají největší radost západní politici, kteří - tak jako ministryně Černochová - už mluví o občanské válce v Rusku

Veřejný konflikt mezi šéfem Wagnerovců Jevgenijem Prigožinem se blíží ke svému konci. Včera večer 23. června zveřejnil Prigožin rozhovor, v němž je mnoho věcí, o kterých se ve veřejném prostředí mnoho nemluví: o důvodech speciální operace, o problémových záležitostech úředníků, o profitování z problémů oligarchie, profitování z problémů Donbasu a uspokojení ruské armády.

pp

Prigožin rozjel nebezpečnou hru

V celém rozhovoru vystupují konkrétní viníci - Šojgu a Gerasimov, které Prigožin viní ze všech problémů za poslední dva měsíce, a odepisuje bývalého ukrajinského poslance Medvedčuka, který je vlivným poradcem při strategii Ruské vlády na Ukrajině. Podle Prigožina se řada velitelů Wagnerovských jednotek rozhodla "zjistit, proč je v zemi takový chaos". Od orgánů činných v trestním řízení žádal, aby nedělali obstrukce, protože "je načase tuto ostudu vyřešit".

Prigožinovým cílem je vypořádat se se Šojguem, který podle jeho slov "utekl z Rostova". Prigožin, který má podle svých slov za sebou 25 tisíc bojovníků, vyzval všechny, kterým to není lhostejné, aby se spojili a bojovali s ním. Po "obnovení pořádku" Prigožin slíbil, že se vrátí na frontu.

Mezitím přicházejí další informace, že Wagnerovci obsadili velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu, který řídí operace na Ukrajině. Zároveň je v samotném městě mnoho vojáků Wagnerovců včetně tanků rozmístěných na strategických křižovatkách města. Ministerstvo obrany komentovalo kroky Prigožina: „Kyjevský režim využívá Prigožinovu provokaci k dezorganizaci situace a soustřeďuje jednotky 35. a 36. námořní brigády Ozbrojených sil Ukrajiny na startovací čáry útočných operací. “

pp

Čtěte ZDE: Krach kyjevské ofenzivy: Ztráty AFU jsou obrovské. Jen za jeden den přišli Banderovci o tisíce vojáků a západní zbraně za 100 milionů dolarů. Ukrajina je pro Západ kufr bez držadla: Nosit se nedá, a líto ho vyhodit. Mlčení mluví

Surovikin: Jsme stejné krve

Samotný Prigožin tvrdí, že nemá nic společného s tím, co se děje na frontě, a že všichni důstojníci na velitelství Jižního vojenského okruhu plní stále úkoly. Ministerstvo obrany Ruské federace dodalo, že na zmiňované nepřátelské brigády se provádějí dělostřelecké a letecké útoky Jižní skupiny sil.

Připomeňme, že ministerstvo obrany, proti kterému byla vznešena obvinění z výše uvedeného jednání, popřelo prohlášení o údajném útoku „ruských jednotek na „tábory Wagnerovců“. Zprávy o údajném útoku na Wagnerovce označilo ministerstvo obrany za informační provokaci, pouze říká, že se přijímají potřebná opatření. Neuvádí ale, jaká opatření se přijímají a v jakém konkrétním pohledu.

Armádní generál Sergej Surovikin, který je jedním z velitelů ruské speciální vojenské operace, oslovil bojovníky Wagnerovců: „Právě jsem přišel z frontové linie, kde naši vojáci – naši velitelé plní úkoly, bojují s nepřítelem na život a na smrt, stojí na svých pozicích. Obracím se na velitele a bojovníky Wagnerovy skupiny. Spolu s vámi jsme prošli dlouhou a těžkou cestu, spolu s vámi jsme riskovali a vyhráli. Jsme stejné krve,” řekl generál Surovikin.

pp

Čtěte ZDE: Slova z Rudého náměstí: Nacisté jsou zpátky. Dědicové těch, které jsme porazili ve Velké vlastenecké válce, chtějí opět zničit Rusko. Myslíme na naše bojovníky na frontě. Není nic silnějšího než láska k vlasti. Zvítězíme!

Západ čekal na vnitřní oslabení Ruska

Podle Surovikina nepřítel jen čeká na zhoršení politické situace v zemi. Vyzval bojovníky Wagnerovců, dříve než bude příliš pozdě, aby poslechli rozkaz nejvyššího vrchního velitele, prezidenta Ruska: "Je třeba aby se ozbrojené kolony vrátily do míst trvalého nasazení a všechny problémy se řešily klidně pod vedením vrchního velitele ozbrojených sil RF."

Mezitím dnes dopoledne vystoupil prezident Ruska Vladimír Putin, který vyzval Prigožina a jeho bojovníky aby se vzdali a ukončily vzpouru, která hraje do karet pouze ukrajinským nacistům a jejich západním protektorům.

Ozbrojená vzpoura Wagnerovy skupiny je podle něho zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, uvedl dnes Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců „hrdinně“ vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá. Podporu Putinovi vyjádřili předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin i čečenský lídr Ramzan Kadyrov.

„Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů,“ řekl v projevu přenášeném televizí Putin.

pp

Čtěte ZDE:  Putinův ostrý a jasný vzkaz: Světový řád založený na hegemonii USA se hroutí. Sankční pec sebevražedně spálí EU. Kyjevský režim je nelegitimní. Rusko hájí své životní zájmy. Nenechá si už nic diktovat Západem. Nepotřebuje ho

Putin tvrdě odsoudil vzpouru

Stejně jako ministerstvo obrany i prezident vyzval účastníky „nebezpečné avantýry“, aby se na „zločinné“ operaci dál nepodíleli. „Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl Putin.

Putin rovněž uvedl, že Západ, proti Rusku namířil veškerou svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle něj nyní bojuje o svou suverenitu, nezávislost a právo zůstat státem s tisíciletou historií. „Vše, co nás oslabuje, musí jít stranou. Veškeré spory, rozpory, které mohou využívat naši vnější nepřátelé pro to, aby nás zevnitř oslabili,“ uvedl Putin. „Vše, co rozbíjí jednotu, je plivnutí do tváře všem, kteří bojují na frontě,“ dodal.

Postup wagnerovců Putin označil za „dýku vraženou do zad“ a osobně prý dal rozkaz, aby armáda „neutralizovala“ organizátory povstání. „To, čemu čelíme, je zrada. Zrada, k níž vedly přehnané ambice a osobní zájmy,“ uvedl Putin se zjevným odkazem na šéfa Wagnerovy skupiny Prigožina.

Jeho činy podle Putina posunují Rusko směrem k anarchii. „Jakékoliv vnitřní zatemnění je smrtelná hrozba pro náš stát, pro náš národ. Je to rána proti Rusku,“ řekl. Všichni, kdo „vědomě vstoupili na cestu zrádcovství“, podle něj budou potrestáni.

Skončí šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin ve vězení, nebo se mu nakonec podaří uprchnout z Ruska a dostat se do Afriky ke svým žoldnéřům, kteří v některých afrických zemích ovládají rozsáhlá území, včetně diamantových dolů?

To brzy zjistíme.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky