Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Putin v Emirátech a Saudské Arábii: Velkolepé přijetí ruského prezidenta dráždí USA. Washington se opět snaží manipulovat s cenou ropy. Rusko má plán, jak zničit dolar. Araby to zajímá. Půjdou s ním v rámci BRICS do toho?

Putin v Emirátech a Saudské Arábii: Velkolepé přijetí ruského prezidenta dráždí USA. Washington se opět snaží manipulovat s cenou ropy. Rusko má plán, jak zničit dolar. Araby to zajímá. Půjdou s ním v rámci BRICS do toho?

7. 12. 2023

Tisk článku

Konstantin Dvinský komentuje návštěvu Vladimira Putina u arabských producentů ropy a zasazuje ji do širšího rámce boje za "odstřižení" států od diktátu amerického dolaru - což je také jedním z hlavních témat zítřejšího rozhovoru Petra Hájka s Robertem Vláškem na Protiproud TV (od 18 hod) v rámci "občanské sebeobrany"

Prezident Vladimir Putin tento týden navštívil dvě země na Arabském poloostrově. Nejprve hlava ruského státu navštívila Spojené arabské emiráty (SAE), poté zamířila do Saúdské Arábie na jednání s korunním princem Mohammedem Salmanem. Rijádu byla během cesty věnována zvláštní důležitost.

Asistent prezidenta Putina Jurij Ušakov komentoval ještě před návštěvou nadcházející události takto:

"Půjde o pracovní návštěvu, jednání budou primárně s korunním princem Saúdské Arábie. Předtím budeme ještě v SAE, proběhne pracovní návštěva. Doufám, že to budou velmi užitečná jednání, která považujeme za nesmírně důležitá."

Proč právě cesta k hlavní zemi OPEC?

Bylo jasné, že hlavním bodem byl Rijád. A zde se před setkáním i nadále po něm nabízí otázka: Proč měl Putin najednou potřebu letět na Blízký východ? Je nepravděpodobné, že by tato návštěva byla plánována s velkým předstihem, protože příslušná oznámení o nadcházející návštěvě obvykle nepřicházejí jenom několik dní předem. Rijád i Abú Zabí přitom na Putina dlouho čekaly. Nebylo možné pozvání nepřijmout, ale bylo potřeba mít důvod.

A ten se objevil. Pokud Putinova jednání ve svém následném dopadu skončí úspěchem, výsledek bude těžké podcenit. 

Na konci listopadu proběhlo další zasedání OPEC+, na kterém bylo rozhodnuto o dodatečném (byť malém) snížení produkce. Situace je však taková, že opatření, která by OPEC+ mohl přijmout ke zvýšení cen ropy, se prakticky vyčerpala.

Nedejme se jim jen tak! 

Jak se vlastními silami úspěšně léčit a udržet si zdraví BigPharmě, covidovým vakcinátorům a selhávajícímu zdravotnímu systému navzdory?

V rozhovoru Petra Hájka s mužem, který stojí za pozoruhodným přípravkem, jenž má překvapivě dobré výsledky v léčení jak některých fatálních onemocnění, tak následků vakcinace, najdete další informace

Sledujte ZDE: Zázrak uložený do medu: Cesta tam (do Číny) a zase zpátky. Tisíce let a tisíce zkušeností v extraktu. Jsou to záhadné organismy: Ani rostlina, ani živočich. Dřevo kazí, životy zachraňují. Energie a imunita. Zdraví patří do našich rukou! 

Zničit americký systém?

Spojené státy vedou ropnou válku a uměle snižují kotace. Stručně řečeno, svět nyní zažívá rekordní propast mezi produkcí a poptávkou. Podle OPEC je to více než 3 miliony barelů za den, ale kotace ropy jsou daleko od hranice 100 USD, i když podle všech fundamentálních faktorů by ji měly překročit:

Hlavním důvodem je do očí bijící manipulace s cenami ropy na amerických burzách. Spekulanti uměle snižují ceny ropy WTI (West Texas Intermediate), což má za následek pokles kotací i ostatních druhů ropy, včetně Dubai a Brent. Potenciál pro další snižování produkce v rámci OPEC+ je téměř vyčerpán. Teoreticky je stále možné snížit těžbu, ale pro většinu zemí se logika tohoto jednání ztrácí. A takový krok také nezaručí, že bude možné kotace stabilizovat a zvýšit. Když hrajete se švindlířem, jste zjevně odsouzeni k prohře.

Existuje jen jedna cesta ven. To je vystoupení z globalistického finančního systému. Ropa je nejoblíbenější burzovní komoditou. Kotace jsou nominovány v dolarech. V důsledku toho se v americké měně obchodují i další komoditní nástroje. To zároveň zajišťuje poptávku po americké měně a udržuje její stabilitu. Společně s tzv. „ropnou dohodou století“, kdy se na počátku 80. let Arabové zavázali prodávat „černé zlato“ výhradně za americkou měnu.

Zničení tohoto systému znamená uvolnění ropy ze závislosti na americkém dolaru. Skutečná dedolarizace totiž znamená nejenom přechod k vypořádání v národních měnách, ale současně oddělení tvorby exportních cen od západních burz.

SLEDUJTE: Rub a líc peněz, aneb v peněženkách nemáme, co si myslíme, že máme!

Další rozhovor Petra Hájka s odborníkem na finance Robertem Vláškem tentokrát nejen zkoumá fialové loupeže našich peněz či podivné okolnosti vzniku FEDu a vražd, které s tím (a poté) zřejmě souvisely, ale především, co blížící se pád dolaru a další velká finanční krize znamená pro každého z nás - a jak si ochránit alespoň to, co nám zbývá.

Již 5. díl občanské sebeobrany vysíláme dnes v pátek 8. 12. od 18 hodin.

 

Odstřihnou se od dolaru?

Saúdská Arábie a SAE koncepčně podporují vytvoření nového suverénního systému. Poprvé to bylo ohlášeno po návštěvě Si Ťin-pchinga na Arabském poloostrově. Dosud však záležitost nepokročila. A Araby lze pochopit, protože rizika jsou příliš velká. A pokud SAE ještě mohou přežít případnou krizi, pak Saúdská Arábie, která do značné míry závisí na Spojených státech, se může ocitnout v nepříliš příjemné pozici.

Putinovy návrhy ale zní lákavě a v podstatě velmi jednoduše. Odmítnutí dolarových plateb za ropu a vytvoření systému národních burz. Zhruba řečeno, cena za ropu “Urals” se určuje v Rusku, cena za “Arabian” – v Saúdské Arábii, za “Dubai” – v Emirátech. A záleží na dvoustranných dohodách mezi prodávajícím a kupujícím. Korelace s globální rovnováhou trhu s ropou samozřejmě nezmizí, ale závislost na západních burzách a americké měně skončí.

Co udělají Arabové? Je příliš brzy něco předpokládat. Ovšem zároveň nesmíme zapomínat, že jak Saúdská Arábie, tak SAE se od 1. ledna stanou členy BRICS. To znamená, že se zvyšuje pravděpodobnost úspěchu při vyjednávání.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky