Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Hledání viníka začíná: Kdo zbabral tuhle válku? Jak si generálové z Pentagonu a z Paříže hráli hry. My jim to říkali! Ale oni ne, a ne a ne! Rusko nic nevymýšlí. Bojuje se Západem podle sovětských standardů. Zneužitá Ukrajina umírá

Hledání viníka začíná: Kdo zbabral tuhle válku? Jak si generálové z Pentagonu a z Paříže hráli hry. My jim to říkali! Ale oni ne, a ne a ne! Rusko nic nevymýšlí. Bojuje se Západem podle "sovětských" standardů. Zneužitá Ukrajina umírá

9. 12. 2023

Tisk článku

Vladimír Mikunda komentuje hlavní části amerického vyšetřování a analýzu z listu Washington post, která zkoumá, proč se nezdařila slavná kyjevská protiofenziva - ale sotva na něco přijde, protože se potřebuje zavděčit panákům z Bílého domu, a tak si dál lže do kapsy a porážku hází na neschopný Kyjev

Z USA se dozvídáme, že na slavný zkrachovalý průlom Ukrajiny k Azovskému moři uskutečnili američtí generálové osm vojenských her (cvičení na mapách). A poslali Kyjevu dokonce 1500 obrněnců, místo 1000, které žádal Zalužnyj.

Noviny The Washington Post zveřejnily podrobnou analýzu ukrajinské „protiofenzivy“, založené na hovorech s desítkami vysoce postavených činitelů z USA a Ukrajiny – s politiky, s generály ale i s vojáky z první frontové linie. Fakticky se z toho stala zpráva o nesprávných propočtech i o nesouhlasných názorech při plánování a provedení "protiútoku" kyjevského režimu v letošním roce.

Na ztrátách lidí a techniky nezáleží

Přiznává se, že ukrajinskou protiofenzívu připravovali generálové USA a Francie. Uskutečnili při tom osm "bojových her", aby rozpracovali plán porážky Ruska. Každou z nich "hráli" několik dní.

Modelování předpovídalo, že to bude těžký a krvavý boj s 30 až 40% ztrátami vojáků a techniky. Ukrajinci nicméně své "učitele" soustavně upozorňovali, že zdaleka ještě nejsou k boji připraveni. Tvrdili, že se jim nedostává sil a techniky, že vojáci nemají dostatečnou výcvik. Jenže Američané byli přesvědčeni, že sil mají dostatek na jakýkoli úder - tak, aby za 2-3 měsíce dojeli k Azovskému moři a rozřízli ruská vojska na jihu.

Nedejme se jim jen tak! 

Jak se vlastními silami úspěšně léčit a udržet si zdraví BigPharmě, covidovým vakcinátorům a selhávajícímu zdravotnímu systému navzdory?

V rozhovoru Petra Hájka s mužem, který stojí za pozoruhodným přípravkem, jenž má překvapivě dobré výsledky v léčení jak některých fatálních onemocnění, tak následků vakcinace, najdete další informace

Sledujte ZDE: Zázrak uložený do medu: Cesta tam (do Číny) a zase zpátky. Tisíce let a tisíce zkušeností v extraktu. Jsou to záhadné organismy: Ani rostlina, ani živočich. Dřevo kazí, životy zachraňují. Energie a imunita. Zdraví patří do našich rukou!

„Říkali jsme jim: Dobrý, musíte se soustředit na jednom místě a velmi silně zatlačit. Oni dávali najevo, že jsou připraveni ztratit spoustu lidí i techniky.”

USA trvaly na jednom úderu směrem na jih. Jenže generál Zalužnyj plánoval přeměnit celou tisíckilometrovou frontu Rusku na problém a rozptýlit jeho síly, uvedl britský činitel. A proto prý Kyjev navrhl útoky na tři body - na jih (K Melitopolu a Berďansku) a na východ (K Bachmutu).

Jenže herní cvičení prý ukázala, že i pokud budou "velmi, velmi chtít, nepodaří se jim to". USA byly proti obraně Bachmutu. Považovali to za nerozumné. Zelenskyj ovšem tvrdě trval na tom, že právě tam je třeba zachovat velké síly. Proto Zalužnyj držel u Bachmutu více sil než na jihu, včetně nejzkušenějších jednotek. No prostě si nedali říct!

Zde máte moře zbraní - a v Rusku jim řežte krky!

Zalužnyj žádal šéfa Pentagonu Austina o 1000 kusů obrněné techniky a 9 nových brigád, vycvičených v Německu. Austin nejprve prohlásil, že "je to prakticky nemožné", ale na začátku roku 2023 zatlačil na podřízené spojence v NATO "aby našli dodatečnou techniku".

Nakonec Pentagon poslal Kyjevu dokonce 1500 obrněnců. A k nim dvacet raketometů, 40 odminovacích strojů a exkavátorů…

Předseda Sboru náčelníků štábů USA Mark Milley současně požadoval od ukrajinských generálů organizovat diverzní operace na vojenských objektech v Rusku: „Nesmí existovat ani jeden Rus, který půjde spát, a nepoloží si otázku, jestli mu někdo uprostřed noci nepodřízne krk. Musíte jít do Ruska a organizovat tam působivé diverzní operace za frontovou linií,“ požadoval Milley.

Vážným problémem se však staly dodávky dělostřelecké munice. Podle propočtů Pentagonu Kyjev potřebuje měsíčně 90 tisíc granátů. Jenže USA uměly dodat jen desetinu. Rozhodly se proto sebrat je Jižní Koreji, která jich měla velké zásoby.

Ta byla zpočátku proti, ale nakonec se protektorovi poddala: Vzduchem a po moři za 41 dní přepravili Kyjevu kolem 330 tisíc granátů. Jižní Korea se tím stala větším dodavatelem munice než celá Evropa, která sice slíbila Zelenskému milion granátů, dnes se však už ví, že mu nedodá ani polovinu.

pp

Čtěte ZDE: Balancování na hraně zániku civilizace: Z Moskvy zaznělo dosud nejvážnější varování Západu. Pokud rakety USA zasáhnou ruské území, přijde drtivá odpověď na "řídící centra". Neumí, nebo záměrně nechce Washington rozumět?

Podle sovětských norem

V únoru Zelenskyj prohlásil, že rok 2023 se stane "rokem vítězství" a šéf jeho rozvědky Budanů předpověděl, že Ukrajinci budou brzy dovolenkovat na Krymu. V USA se jejich šance na úspěch hodnotily opatrně 50: 50 - tak, aby na jejich slova vždycky došlo. Hlava CIA a bývalý velvyslanec USA v Rusku William Burns předpověděli "velmi těžkou cestu". Na začátku roku 2023 bylo, podle značně optimistických údajů administrace USA, raněno a zabito už 130 tisíc ukrajinských vojáků, včetně těch nejvycvičenějších.

V Pentagonu přiznávali, že dodatečný čas by byl užitečný, ale Ukrajina by z něho neměla takový prospěch jako Rusko. To ovšem mělo už k březnu připravenu dokonalou obrannou linii – stovky kilometrů bariér, složitých zákopů, tunelů mezi postaveními, minových polí, betonových pyramid a příkopů. Všechno přesně podle sovětských učebnicových norem.

Letadla nic nezmění

Američané proto tlačili Kyjev k útoku. Včetně generálního tajemníka NATO Stoltenberga, když byl v Kyjevě k návštěvě. Zelenskyj mu hlásil, že na konci dubna bude připravenost brigád na úrovni 80-85 procent. Jenže podle plánu USA už měly být v té době připraveny kompletně.

Ukrajinští generálové stále trvali na dalších dodávkách techniky a letadel: jejich Migy-29 odhalovaly cíle v poloměru 64 km a střílely na vzdálenost 32 km, přičemž ruské Su-35 zjišťovaly cíle na vzdálenost 144 km a sestřelovaly je na vzdálenost 120 km. „My je nevidíme, ale oni nás vidí. My je nemůžeme dostat, ale oni nás ničí. Proto tak úporně požadujeme F-16.”

Američané ale tvrdili, že i několik letadel v ceně 60 milionů dolarů nezmění situaci, a proto tyto peníze je třeba utratit na jinou techniku: „Pokud připravíte piloty F-16 za tři měsíce, budou sestřeleni hned první den, protože ruská protivzdušná obran je velmi schopná,” varoval představitel Pentagonu. Jenže v květnu Biden ustoupil, a vydal státům EU příkaz k předání amerických F-16 Zelenskému.

pp

Čtěte ZDE: Boje u Avdijivky: Kyjevská armáda opustila pevnostní komplex Jih, a dala se na útěk. Porážka tak jako u Soledaru. Cesta na Dněpropetrovsk volná? Zima a v zákopech jen ukrajinští starci. Putin s útokem nespěchá. Čas hraje pro něj

Tisíc příčin, proč nebojovat

Čím déle Ukrajina otálela s útokem, tím více rostlo znepokojení v Bidenově administraci. Zděšeně zjišťovali, že ruská obrana dále zesílila. V květnu Američané konstatovali, že enthusiasmus, který Kyjev předváděl během vojenských her, jaksi uvadl.

Nastal „zjevný psychologický posun“, když Ukrajinci skutečně popošli k okraji propasti, řekl jeden z pracovníků Bílého domu. "Měsíc nám říkali: Už už se chystáme začít." Jenže mezitím v Kyjevě narůstala skepse: "Ano, plán byl začít v květnu," jenže podle nich technika a munice přicházely opožděně. K danému termínu prý dostali jen 15% ze slíbeného.

V dubnu na německé letecké základně Ramstein zástupce Zalužného generál Zabrodskij Austinovi řekl, že „některé z mašin, které jsme obdrželi, jsou nevyhovující. BVP Bradley a tanky Leopard měly prý popraskané pásy. V německých BVP Marder zase nebyly ani radiostanice. Jenže v Pentagonu dospěli k názoru, že vina je ukrajinská armáda, která dostatečně neobsloužila vše, co dostala.

"Dostali vše, co jim bylo slíbeno, a to v termínu," tvrdil vysoce postavený americký činitel. Ukrajina prostě nevyužila všechnu získanou techniku Buď ji ponechala v záloze, nebo ji směřovala tam, kde se útok nekonal.

Všechno je jinak

Protiútok byl nakonec odstartován na konci června. Některé útvary dosáhly drobných úspěchů, dobyly třeba vesnici na jih od Velikoj Novoselky, ale na většině ostatních míst slavná západní výzbroj nepomohla. Vojska se nevyrovnala s ruskou taktikou: minometná palba zničila francouzské lehké obrněné transportéry AMX-10 RC. Hned v prvních dnech Ukrajina ztratila 20 kusů Bradley a 6 tanků Leopard. První srážky se pro Kyjev staly noční můrou z poznání reality, která nebyla "hrou".

Armáda měla za prvních 24 hodin postoupit o 15 kilometrů a dojet do Robotina, aby odtud udeřila už na Azovské moře. Jenže všechno bylo jinak. Kyjev sice věděl o minových polích, ale generálové byli šokováni jejich hustotou. A vojáci, cvičení v jízdě na Bradley v pohodě a optimálních podmínkách v Německu, je nezvládli v kašovité půdě Záporoží při ohlušujícím boji.

Útoky ruských protitankových raket byly přesné. Rychle vyřazovaly obrněnce z kolony. Jiné se pokoušely vybočit, ale nacházely konec v minovém poli, kde vybuchovaly. Ruské helikoptéry a drony útočily na stroje, které se ve zmatku shromáždily do shluků.

Ukrajinské jednotky zažily šok, a ustoupily. Pole byla posetá shořelou západní technikou. Děsivý počet zabitých a raněných zcela podkopal bojového ducha. Zalužnému nezbylo než přikázat vojskům pozastavit útok.

Jednou z možností, jak ve stále napjatější mezinárodní situaci ochránit své peníze alespoň před loupeživými nájezdy fialové pětikolky, inflací a "vševidoucím zrakem" Velkého bratra - a k tomu ještě současně podpořit další existenci Protiproudu - je spoření či "konzervace" svých financí ve zlatě. Nepodvoleným nabízíme bezpečnou metodu (zdaleka ne všechny totiž bezpečné jsou).

Mnozí naši čtenáři, diváci, příznivci a podporovatelé již ke své spokojenosti tuto možnost s námi využili (budiž jim velký dík!), mnozí o ní ale stále nevědí. Stačí si pustit některý z rozhovorů, který jsme nedávno odvysílali a pochopí. Braňme se! Nedejme jim nic zadarmo!

pp

Sledujte ZDE: Zlatá horečka v Protiproudu: Občanská sebeobrana proti fialovým loupežníkům. Markéta Šichtařová a spol. Jak spořit ve zlatě? Jak přelstít Velkého bratra? Hlavní je bezpečí: 5 tun falše. Pomozme sobě i svobodě slova! Nedejme se!

Kdo za to může?

Namísto úderu mohutnou pěstí, na kterém trvalo velení USA, Zalužnyj čtvrtý den hroutící se protiofenzivy rozhodl o průlomech nevelkými skupinami do 10 lidí. "Je to pomalejší, ale šetří se drahá technika," pokoušel se zdůvodnit krach. Několikaměsíční americké plánování prostě skončilo na smetišti...

Namísto 15-kilometrového průlomu první den, dokázala armáda za pololetí a při děsivých ztrátách ujet jen 18 kilometrů. Melitopol je stále nedosažitelný.

Neúspěchy na bitevním poli způsobily ostré hádky mezi generalitou Kyjeva a USA. Velitel amerických vojsk v Evropě se po několik týdnů nedokázal spojit se Zalužným. Obě strany se vzájemně obviňovaly z chyb. Američané prohlásili, že Ukrajina neví nic o taktice a nezvládla průzkum. V Kyjevě zase obvinily USA, že jsou to teoretici, kteří nerozumějí tomu, jak vypadá skutečný moderní boj. Ruské útočné drony a další technologie prý pokročily tak, jak Američané ani netuší.

Ukrajina si celkem vybojovala 200 čtverečních mil. Zaplatila za to za to deítkami tisíc mrtvých a miliardami západní vojenské pomoci. Putin právem nazval protiofenzívu „krachem“. Válka se změnila na poziční. Kyjev používá spíše z propagandistických důvodů občas západní rakety k útokům daleko za frontovou linií – proti Moskvě, proti Krymu, proti lodím na Černém moři - ale s minimálními úspěchy.

Ukázalo se, že všechno bylo špatně. Už to, že za "průlomovou sílu" byla zvolena 47. brigáda vyzbrojená nejmodernější západní technikou. Když ji navštívil generál Mark Milley, aby "chlapsky zažertoval" s jejími příslušníky, s překvapením zjistil, že velitel brigády má jen 28 a jeho zástupce 25 let. Absurdně nízký věk však Kyjev prezentoval jako pozitivum. Prý "nebyli poznamenáni sovětskými zkušenostmi". Milley sice povytáhl obočí, ale americkým instruktorům řekl: „Dobrá, dejte jim všechno, co máte!“

Po krachu si vojáci stěžovali, že Američané nechápou rozsah konfliktu. „Nekalkulovali jsme s tak obrovským množstvím dronů, minových polí a tak dále,“ prohlásil bojovník pluku s volačkou Joker. Ukrajinští vojáci si prý přivezli do Německa drony, ale instruktoři jim zakázali jejich používání. A tak dále.

pp

Velmi nás těší, kolik z Vás chce dát najevo svoji příslušnost k hnutí odporu a solidaritu s pronásledovanými nepodvolenými médii.

Trička Protiproudu ve velikostech M, L, XL, 2XL a 3XL si můžete objednat na adrese: [email protected]. Možnost po dohodě vyzvednutí osobně v redakci, nebo zasíláme poštou na dobírku. Pro osobní odběr volejte na redakční telefon 737 461 817. Po dohodě vám trička připravíme k vyzvednutí v redakci v Opletalově ulici (pár kroků od Václavského náměstí).

To je překvapení: Rusové umějí bojovat!

Ukrajinští námořní pěšáci se měli na západě Doněcké oblasti podle plánu posouvat na jih k Berďansku a 47. a další brigády měly postupovat po hlavní ose útoku na Melitopol. „Mysleli jsme si, že dobýt Robotino bude jednoduchý dvoudenní úkol,“ přiznal rozčarovaně velitel BVP Bradley.

Jenže zvítězila taktika ruských vojsk, která na plochých polích Záporoží postavila rozhodující obranu na výšinách. Odtud ničila kolony Bradley a Leopardů. Podle vysokého představitele MO Ukrajiny hned v první dny bylo zničeno 60 % odminovacích zařízení. "Kalkulace amerických partnerů na manévr techniky a na průlom se prostě nenaplnily," konstatoval.

„Na začátku byly naším hlavním problémem miny. Teď jsou to drony,“ říkají ukrajinští vojáci. Američané, opírajíce se o vlastní doktrínu, dál vyzývají používat dělostřelectvo k přidušení protivníka, protože průlomovým faktorem protiútoku 2023 se měly stát právě drony.

„Je to nesmysl. Technika, která se objeví na bitevním poli, existuje maximálně minutu,“ zdůraznil vysoce postavený ukrajinský voják. Navíc dodávka další munice a výzbroje do první linie se vzhledem k ruským operacím stala složitým a smrtelně nebezpečným úkolem.

Už nepomůže nic

Když Ukrajině došla munice a protiofenziva se hroutila, Bidenova administrace dala souhlas dodávat banderovcům (mezinárodně zakázanou) kazetovou munici a rakety ATACMS. Jenže podle ukrajinských činitelů ani toto jim už nemohlo pomoci vymotat se ze slepé uličky.

Kyjev proto raději pokračoval v pokusech o údery daleko za linií dotyku, a doufal, že tak vnese strach a paniku do civilní ruské společnosti. Marně.

Zelenský proto slíbil pokračovat v útocích na podzim i v zimě, kdy počasí ještě více komplikuje pohyb vojsk. Jenže ke konci října byla vojska 47. brigády překvapivě přesunuta na východ k obraně Avdějevky. Jasný signál, že operace v Záporoží definitivně zamrzla.

Mezitím Rusové, soudě podle družicových záběrů, dál intenzivně pokračují ve zpevňování obrany. 4. listopadu 2023 časopisu Economist Zalužnyj doznal, co bylo dosud nemyslitelné:

„Protiuder je ve slepé uličce. Nejpravděpodobněji se hluboký průlom už neuskuteční.“

pp

Čtěte ZDE: Donald nebere telefon: Ukrajina je totiž toxická, styk politiků s ní je smrtící. Jak vřeteno z ruské pohádky: Kdo se píchne usne. Najde narkoman jiné dodavatele? Nebo EU, která to místo Američanů prý všechno zatáhne, svého psychiatra?

Američané si dál lžou do kapsy

Neposlechli učitele, tak dostali po papuli, tvrdí na adresu Kyjeva teď Washington.

Pro analytiky bylo nicméně hlavním překvapením, do jaké hloubky je vojensko-politická vrchnost USA ponořena do ukrajinských záležitostí. Je nevídané, když i sám šéf Sboru náčelníků štábů nařídí „dát Ukrajincům vše nezbytné“…

Pokouší se však analýza přesvědčit, že ruský voják vpálil letošního léta facku nejen Zelenskému se Zalužným, ale i Bidenovi se všemi jeho poradci a generály? Kepak, jen to ne! The Washington Post trvá na tom, že Biden, Sullivan a Milley jsou ti správní chlapíci. To prý Zelenský se Zalužným jsou hlupáci, kteří všechno pokazili!

Článek má hlavní záměr: Tváří v tvář porážce očistit reputaci USA, jejich zbraní a generality. Jako by to nebyli právě oni, kdo si vylámali zuby na Rusech v zákopech u Robotinu, ale neschopní pobití Ukrajinci. Byli to prý velitelé kyjevské armády, kteří neposlechli své moudré učitele - a dostali výprask. Vším si jsou vinni sami!

Ve skutečnosti je to právě naopak. Už před rokem bylo jasné, že nikoli Ukrajinci se mají učit bojovat od Američanů, ale že Američané se přišli poučit na Ukrajinu, jak bojují Slované.

Dnes to už tedy vědí. Vlastně je to moc nestálo. Kromě desítek miliard dolarů (stejně jich většina skončila v amerických zbrojovkách, pozn. PP), bojové techniky a tvrdé morální facky neztratili téměř nic.

Což však nelze říci o zneužité slovanské Ukrajině.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky