Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
„Nová“ ODS nad kvadraturou kruhu: Lze stabilizovat Titanic pumpováním vody do podpalubí? Sobotka provádí stejný pokus s Babišovou vládou ČSSD

„Nová“ ODS nad kvadraturou kruhu: Lze stabilizovat Titanic pumpováním vody do podpalubí? Sobotka provádí stejný pokus s Babišovou vládou ČSSD

20. 1. 2014

Tisk článku

Michal Malý po kongresu ODS: Ukřivděná Němcová, neslaný nemastný Fiala, nebo servilní a všehoschopný Zahradil? Skutečný zisk shrábne někdo jiný

Kongres ODS nepřinesl nic převratného a zlomového. Prokázal snad jediné, že strana stále nemá dostatek sebereflexe a její představitelé dostatek soudnosti. A paní Němcová se neprobudila ze svého snu.

Odešli kmotři (a všichni ostatní)

ODS by tak snad prospělo jediné – kdyby se nejprve rozpustila a pak možná znovu založila. S novými, nezkorumpovanými lidmi. Problém ODS již nejsou kmotři, protože odešli. Odešli proto, že strana je v opozici a navíc s tak malým procentem, které získala v posledních volbách, že nemá šanci cokoli ovlivnit v jejich prospěch. Kmotři jsou apolitičtí a jsou zvyklí se přeskupovat již 23 let. A protože jde o peníze a velký byznys, tak jsou předvídaví a již před volbami jistě projevili svoji účinnou pozornost stranám dnešní koalice.

PP koláž

Čtěte také: Každý kouč ví: Když se mužstvu nedaří, zamíchá sestavou. Když se nedaří hodně, nenechá kámen na kameni. Pochopí to kongres ODS, nebo zvolí „osvědčenou“ metodu Hlava v písku?

Paní Němcová před časem snila o postu premiérky a pasovala se samozvaně do role lídryně voleb. Je to možná relativně slušná žena, ale knihovnice s absencí vysokoškolského vzdělání a mezinárodního kreditu premiérkou?

Po totální prohře boje o post předsedy ODS prohlásila, že jí stačí řadové členství v ODS, čímž poprvé soudně projevila své ambice. Tomu, že by mohla zvítězit v boji o post předsedy ODS snad věřila jen ona sama. Paní Němcové, ač možná slušné ženě, chybí soudnost a má ambice snad jen té knihovnice.

Zkorumpovaná Miroslava Němcová

Podstatné je ale to, že paní Němcová nebyla schopna přiznat, že je také zkorumpována. Minimálně její servilní podporou expředsedů ODS a vlastní účastí na vedení. Nečinně přihlížela tomu, co se v ODS děje a tak se na tomto dění, jako členka vedení podílela. Je možná pro někoho pozitivním signálem, že předsedou ODS byl zvolen Petr Fiala, který je ve straně krátce. Ale nemá charisma a obávám se, že ani tah na branku. Pokud byl zvolen místopředsedou Jan Zahradil, který servilně podporoval předchozí vedení a má Fialovi krýt záda, pak se obávám, že ODS pokračuje ve své sebedestrukci.

ODS se po odchodu Václava Klause zásadně zpronevěřila svému programu, cílům, ideím. Prorostla kmotry, byla plna klientelismu a pro její vedení nebyla ničím jiným, než prostředkem, jak se seberealizovat. Mirek Topolánek se propracoval v úspěšného byznysmena a slušňák Petr Nečas v ukřivděného novomanžela.

 ODS dlouhodobě ignorovala voličskou základnu a třeba na živnostníky si vzpomněla až v předčasných volbách. Co je ale horší, ODS dlouhodobě zcela ignoruje svoji členskou základnu. Likviduje místní a oblastní sdružení, odstavuje vlastní lidi, kteří ji, až nepochopitelně, chtějí zachránit a přivést tam, kde byla. Je to marná snaha.

Klientelismus kvete

ODS přestala být pravicovou stranou po odchodu Václava Klause a stala se stranou kmotrů a klientelismu. Kolaborovala jak s kmotry, tak s koaličními partnery, občas dokonce i s opozicí. Na tom všem se mimo jiných jak pasivně, tak i aktivně podílela paní Němcová. Mám obavu, že Petr Fiala je její obdobou. Slušný a nepošpiněný, protože je členem ODS jen pár měsíců. To je ale snad jeho jediné pozitivum. Není to osobnost, nemá charizma, jen myšlenky. Slova a fráze. Pokud mu záda „kryje“ Jan Zahradil, tak se ODS v příštích volbách do Sněmovny nedostane.

Tak si říkám, jestli by nebylo rozumnější a čestnější, aby se rozpustila.

PP koláž

Čtěte dále: Maskovaní lupiči vítězí: Kdo má prsty v krádeži Palachovy posmrtné masky? Karneval pokrytectví financovaný ze státního rozpočtu. Vzhůru dolů!

I současný kongres ODS probíhá pod taktovkou klientelismu. Pod taktovkou umírajících vztahů, pod taktovkou oblastních sdružení, které byly předchozím vedením „tolerovány“. Jenže, pokud by měly šanci projevit svůj oprávněný názor místní sdružení, pak by bylo možná mnoho těch, kdo na tomto kongresu hlasují, bylo z ODS vyloučeno. Na rozdíl od gratulantů, kteří posílají zdravice pánům Fialovi a Zahradilovi vnímám z kongresu jediné: Žádná sebereflexe, žádná snaha o obnovení pravicové politiky, přetrvávající ignorace idejí ze zakládající listiny, kterou já snílek kdysi podepsal.

Valčík na Titanicu

Ukřivděná Němcová, neslaný nemastný Fiala a servilní a všehoschopný Zahradil? Děkuji, nechci. ODS jsem v zoufalé naději loni volil naposledy. K příštím volbám nejdu, protože tu pravice neexistuje. Andrej Babiš sliboval, že nedopustí zvyšování daní a hlasy jeho ANO šly nahoru, přitom při prvním hlasování ve Sněmovně ANO pro zvýšení daní hlasovalo. Sobotka slibuje a rozdává z toho co neutržil, finančáky začaly dorážet skomírající firmy exekucemi. Čeká nás opravdu zářná budoucnost. No a Sobotka prý vyměnil rozpadající se SuperB za novo Audinu. Tak asi kolační dohody platí. Nějak mi to Vodňanské kuře začíná hořknout.

ODS se snaží svůj potápějící se Titanic stabilizovat tím, že do podpalubí pumpuje vodu. Sobotka si pořídil novou Audinu, opájí se premiérstvím a nechápe, že prohrál a jeho ČSSD skončí stejně, jako ODS. Skutečným vítězem je Babiš. Tak jen abychom se toho Vodňanského kuřete nepřejedli. Nebo spíše abychom na něj za rok vůbec měli. A ODS? Té po frašce jejího kongresu nehodlám věnovat jakoukoli pozornost. 

Převzato z autorova blogu zde.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky