Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
V Británii vám banka nevydá vaše vlastní peníze: Musíte prokázat, k čemu je potřebujete. Brzy to bude i u nás. Babišova vláda jde stejnou cestou

V Británii vám banka nevydá vaše vlastní peníze: Musíte prokázat, k čemu je potřebujete. Brzy to bude i u nás. Babišova vláda jde stejnou cestou

29. 1. 2014

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková referuje o skandálním případu, který brzy bude zcela normální: Pro „naše dobro“ nebudeme smět disponovat s vlastním majetkem podle svého uvážení

Britská banka HSBC dovedla pojem „ztráta osobní svobody“ zase o kousek dále po široké cestě do pekel. Včera vyšlo najevo, že od loňského listopadu změnila bez varování svá interní pravidla tak, že nemusí dovolit klientům vybírat větší sumy peněz, aniž by jí sdělili a prokázali účel, k němuž své vlastní peníze hodlají použít. Případně pokud se jí tento účel zkrátka „nelíbí“. Poté, co tato skandální změna pravidel unikla na veřejnost, banka se ohradila, že jde o „zodpovědnou politiku“, která jí pomáhá „bojovat se zločinem“.

PP

V Británii není zákon, obdobný našemu zákonu o omezení plateb v hotovosti. Tato urážlivá česká norma je sama o sobě výrazem nastupující nové „světovlády“, v níž budou dispozice s vlastním majetkem postupně zcela pod kontrolou vlád. Výplaty, které klienti HSBC po bance požadovali, však mimochodem ani nepřekračovaly hranici, stanovenou v Česku pro tyto platby, tedy v přepočtu 340.000,- Kč.

Bitva o peníze? Bitva o svobodu

Jedna z bitev o zachování lidské svobody se vede i o klasické peníze, jak jsme je znávali. Na zlatý standard jsme už zapomněli a většina lidí už ani neví, o co šlo. Že bývaly doby, kdy měny musely být kryty zlatem, takže vlády či národní banky nemohly tisknout peníze, jak se jim zlíbí – což dnes probíhá právě u nás.

Důvod? Samozřejmě „vznešený“, jako vždy, když nám berou zbytky občanských svobod: Politika proti praní špinavých peněz. A „vlastní bezpečnost klienta“. Aby náhodou třeba o peníze nepřišel!

„Cash“, tedy peníze v hotovosti – ač dávno nejsou nositelem reálné hodnoty – nesnášejí vládci nového věku všude na světě. Postupně je zcela zruší a zbydou pouze peníze virtuální – které budou mít banky, respektive stát, zcela pod kontrolou. A vydají nám z nich – jak ukazuje i náš příklad ze žhavé současnosti – pouze tolik, kolik uznají za vhodné. Peníze v hotovosti totiž činí z jejich majitelů pořád ještě na bankách a státu relativně nezávislé lidské bytosti. Proto, nejlépe pod záminkou „boje s organizovaným zločinem“, či „terorismem“, možnosti volného nakládání s peněžní hotovostí postupně likvidují.

Dobrý článek o této „bitvě o peníze“ přinesl například v souvislosti se španělským zákonem obdobným našemu již v roce 2012 server infowars.com zde.

Krádež ve jménu dobra

HSBC však zřejmě jednala zcela na vlastní pěst, aniž by jí podobné „pravidlo“ zákon vnutil. Jak informoval  Daily Mail, obdobně začaly postupovat i další britské finanční instituce jako Santander, Barclays, nebo Nationwide Building Society.

Podle nových pravidel si nemůže majitel peněz na své účtu „jen tak“ vybrat větší sumu. Musí uvést účel, k němuž mají peníze sloužit, a tento účel také doložit – například voucherem za dovolenou, fakturou, nebo „alespoň“ dopisem.

Nikdo už nežije ve „staré dobré Británii“. V té nové nikomu nic nepatří – ať jde o děti, nebo o peníze. Vše je potichu zestátněno a podrobeno orwelovskému dohledu. Samozřejmě, jako vždy – pro naše vlastní dobro.

Pokud máte dojem, že jde o šokující zásah do osobní svobody, fakticky krádež (banky naše peníze volně používají), jste stejného názoru jako několik klientů banky HSBC, kteří se zasloužili o to, že nová bankovní politika vyšla najevo.

Doložte, proč chcete své peníze

Jeden z postižených například uvedl, že ačkoli měl na účtu přes 50.000 liber, banka mu odmítla vydat částku větší, než jeden tisíc, přestože ji informoval předem. Když protestoval, odpověď zněla, že – pakliže, jak říká, potřebuje peníze pro účely platby za dovolenou, nechť doloží vouchery z hotelů, letenky – a tak dále. Důvod? Samozřejmě „vznešený“, jako vždy, když nám berou zbytky občanských svobod: Politika proti praní špinavých peněz. A „jeho vlastní bezpečnost“. Aby náhodou třeba o peníze nepřišel!

Podobně dopadli i další klienti – jeden chtěl vybrat 4.000 liber, další 10.000. Tomu banka sdělila, že pokud se vskutku chystá dlouhodobě cestovat, nechť to prokáže – a pokud, jak říká, chce část peněz dát svým synům, má tak učinit prostřednictvím bezhotovostní transakce. Dotyčný byl pak nucen „handlovat“ s bankou o to, kolik z jeho vlastních peněz mu „svěří“!

PP koláž

Čtěte zde: ČNB občanům: Sláva, potraviny konečně zdražují! Václav Klaus: Jde o součást „spiknutí“ bankéřů, jak uměle vyvolanou inflací oddlužit Západ?

„Důvody jsou dvojí: jednak máme jako zodpovědná banka povinnost chránit své klienty (i proti jejich vůli, pozn. red.), jednak chceme minimalizovat možnosti finanční kriminality.“ odpověděl mluvčí banky na dotazy novinářů. To, že klienti nebyli z ničeho podobného podezřelí, není podstatné.

„Budu si vybírat tisíc liber denně, dokud si nevyberu vše. Pak účet zruším.“ reagoval postižený občan. „Jenže do té doby bude banka s mými penězi klidně disponovat a obchodovat. Je to strašné.“

Čí jsou naše peníze? 

Mainstreamový Daily Mail se ještě pokouší banku tak trochu hájit: „Minulý rok značně stoupl počet sofistikovaných finančních podvodů, které fungují tak, že zloději přimějí klienty vybrat si peníze z účtu a předat je jejich komplici, údajně zastupujícímu jinou banku,“ citují úvahu Lee Boyce z pořadu This Is Money. Nakonec však komentátor musí konstatovat: „Jenže pokud banku upozorníte na výběr předem a můžete prokázat, že peníze vybíráte opravdu vy – přece byste je měli dostat. Jsou to koneckonců vaše peníze, ne?“

To je v „novém světě“ pochopitelně scestná logika. Pan Boyce si zřejmě nevšiml, že už nežije ve „staré dobré Británii“. V té nové přece nikomu nic nepatří – ať jde o děti, nebo o peníze. Vše je potichu zestátněno a podrobeno orwelovskému dohledu. Samozřejmě, jako vždy – pro naše vlastní dobro.

Ode dneška máme novou vládu. Pokrokovou. Už dopředu víme, že brzy vytvoří nové zákony – například budeme prokazovat majetek, pokud se úřadům bude zdát „nepřiměřený“. Příklad z Británie ukazuje další cesty omezení osobní občanské svobody, které také nás zanedlouho čekají.

Opravdu si necháme všechno líbit?

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky