Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Policejnímu násilí je třeba se postavit
Popisek: Pěst míru | Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

Policejnímu násilí je třeba se postavit

1. 4. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Z letopisů bojů o Václava Klause v době jeho prezidentské mise:

"Hrubou chybu nakonec podle mne udělal Václav Klaus, když se tak razantně postavil za ,technosubkulturu` proti policii a proti ministerskému předsedovi," napsal Pavel Verner ve svém komentáři v Právu.

Co hájí prezident

Prezident nehájí ani "subkulturu", ani se nesnaží "přistřihnout Paroubkovi křídla", jak soudí pan Verner. Prezident prostě dělá, co je jeho povinností: stará se, aby u nás nebyly zpochybňovány principy demokracie a svobody, na nichž po listopadu 1989 stojí náš ústavní systém.

Protože, v polistopadové době bezprecedentně masívní a velmi sporný, zásah represívních složek státní moci vůči velké skupině občanů takové znaky nese, nemohl k této politováníhodné události zůstat lhostejný a mlčet.

"Zvláště v naší zemi, kde zákrok policejních těžkooděnců proti mladým lidem automaticky vyvolává velmi nedobré reminiscence z minulosti, je taková událost zlá..."

Zopakujme několik prostých skutečností: ?Den po rozprášení technoparty se vracel prezident z dovolené do vlasti a z informací, které měl, poznamenal, že zatím "se situací není detailně seznámen, ale podle jemu dostupných informací je to věc velmi nešťastná a nevybíravý policejní zásah je přinejmenším velmi sporný".

Podezření se mění v jistotu

Když se pak následujícího dne hlouběji seznámil s průběhem policejní akce, stanovisky a účelově se měnícími výroky jednotlivých odpovědných osob, jeho podezření, že ze strany státních orgánů a některých ústavních činitelů nebylo vše v pořádku, se změnilo v jistotu.

Děsivé obrázky, děsivá svědectví

Hovoří-li proto následujícího dne o tom, že tak soudí i z tisíců zpráv a e-mailů, které dostal, měl jen v předstihu k dispozici dokumenty a materiály, které občané mohli částečně zhlédnout včera v TV Nova a TV Prima či na internetu. Jsou to děsivé obrázky, děsivá svědectví.

Zlá událost

Jako přímý účastník zásahů Veřejné bezpečnosti v posledním roce panování komunistického režimu, vrcholících na Národní třídě v Praze, jsem si nemohl nepřipomenout větu z prezidentova stanoviska: "Zvláště v naší zemi, kde zákrok policejních těžkooděnců proti mladým lidem automaticky vyvolává velmi nedobré reminiscence z minulosti, je taková událost zlá..."

"Ti, kteří zásah schválili, nesou plnou odpovědnost za poškození důvěry v policii“

Prezident proto od počátku striktně odděluje oprávněnou ochranu soukromého majetku, dodržování zákonů a pořádku. Jinou a stěží omluvitelnou věcí však je nesouměřitelný policejní zásah, při němž na obou stranách zůstaly desítky zraněných či dokonce těžce zraněných.

Povinnost hlavy státu

A množící se indicie, že policejní akce mohla být takto pojata pouze se souhlasem či dokonce s inspirací některých ústavních činitelů, vedou prezidenta republiky k závěru: "Ti, kteří zásah schválili, nesou plnou odpovědnost za poškození důvěry v policii a za vyvolání další roztržky v naší zemi. Je třeba zjistit i to, zda některé politické kroky před policejním zásahem i při něm nešly za rámec ústavnosti." ?Proto míní vyšetřování policejního zásahu nadále sledovat a od vlády požadovat vysvětlení. To je povinností hlavy státu, ať je v zemi jakákoli vláda, jakýkoli premiér či ministr vnitra.

Prezidentovo přání a premiérova praxe

Myslím, že i Pavel Verner by mohl souhlasit, že za posledních dvou vládních krizí, vyvolaných krizí v ČSSD, prezident jasně prokázal, že stojí nad stranami. "Prezident si přeje, aby nejvyšší ústavní činitelé v zájmu celé země spolupracovali, což také panu Paroubkovi, než ho jmenoval premiérem, řekl. Bohužel, každodenní premiérova praxe vůči hlavě státu je od té chvíle jiná," odpověděl jsem včera v reakci na jeden ze stereotypních útoků tohoto léta na prezidenta republiky. Platí to plně i pro současnou politickou technokauzu.

 

 

 




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky