Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Krym z pohledu nerusofila: Model barevné revoluce selhal na Ukrajině už podruhé. Tentokrát má barvu krve. Sborná vede 2:0. Hrála lépe a racionálněji než Západ

Krym z pohledu nerusofila: Model "barevné revoluce" selhal na Ukrajině už podruhé. Tentokrát má barvu krve. Sborná vede 2:0. Hrála lépe a racionálněji než Západ

22. 3. 2014

Tisk článku

Jan Zeman se zabývá ukrajinskou krizí a selháním západních elit a zamýšlí se nad možným angažmá svého jmenovce Miloše Zemana pro mírové řešení této situace

Co se stalo, víme: Provokatéři zneužili oprávněné nespokojenosti lidí se zkorumpovanou vládou, destabilizovali Ukrajinu, a tak historicky a demograficky drtivě ruská oblast využila práva na sebeurčení a přešla ke stabilnějšímu ruskému sousedovi. Nevidím žádný racionální důvod, proč by z takové lapálie měla být třetí světová.

 pp

Na vlnách západní propagandy

Rovněž nevidím důvod, proč by to mělo být přirovnáváno k Anšlusu Rakouska, či dokonce k naší okupaci v r. 1968, jak to učinil náš ministr kultury na půdě poslanecké sněmovny, a sám tak o sobě ukázal, že žije spíše na vlnách západní propagandy, než v realitě.

Pro určité kruhy na západě je to samozřejmě drtivá porážka. Jenže tato porážka není primárně vojenská, ale spíše politicko-morální. Ukázalo se totiž, že model tzv. "barevné revoluce" selhal na Ukrajině už podruhé – a tentokrát dostal barvu krve.

Čtěte ZDE: Válečná propaganda v České televizi: Co se stane, když někdo opustí „scénář“? Kdo nevěří mainstreamu, je ruský agent. Až Putin opravdu „kousne“, bude to bolet

Sborná vede 2:0

Evropa stojí na důležitém rozcestí. Buď si přizná, že sborná vede 2:0, protože prostě hrála lépe a racionálněji, nebo může dále pokračovat v eskalaci již tak dost nepříjemné situace a v důsledku možná způsobit, že i další nejméně dvě oblasti na východě Ukrajiny, Doněck a Luhansk, kde převažuje ruskojazyčné obyvatelstvo, budou Krym následovat.

V případě další eskalace by tomu zřejmě nezabránily ani mezinárodní sankce proti Rusku, které míří zatím především do finanční oblasti, a mohly by se tak stát i dvojsečnou zbraní, která by jen urychlila odklon od západních měn jako světových rezervních měn, a nezabránila by tomu ani žádná vojenská operace, která by na východě ostatně měla ještě mizivější naději na úspěch, než v případě Krymu. 

pp

Čtěte ZDE: Krym je součástí Ruska: Západním stratégům se podařilo dokonale sjednotit ruský národ. Naši hrdinové dál bojují se Sovětským svazem. Vypijeme to s nimi

Jasná porážka západní politiky

Evropa nyní potřebuje politika schopného uznat jasnou porážku západní politiky směrem k Ukrajině a Rusku. Odvážného politika schopného uvědomit si a jasně formulovat chyby, které k této porážce vedly, zklidnit účelově nacionalistické hormony, uznat ji jako realitu, do níž víceméně nutně vyústily, prosadit klid zbraní a uzavření politického příměří.

V strategickém zájmu obou velmocí, jak Ruska tak EU, je totiž spíše vzájemné sbližování, neboť jsou na sobě jednak vzájemně vitálně hospodářsky závislé a také stále hluboce kulturně spřízněné, spojené společným základem křesťanské morálky, v níž obě tyto civilizace nepochybně koření. 

Zdá se mi naprosto logické, že Krym této neklidné situace, z vlastní vůle vyjádřené v referendu, využil a přešel zpátky pod křídla Ruska, které ho bezodkladně přijalo a je nepochybně schopno zajistit jeho bezpečnost a respektovat práva menšin podstatně lépe než současná ukrajinská vláda.

Výsledek krymského referenda je důvěryhodný

Při pohledu na demografii je výsledek onoho referenda více než důvěryhodný pro každého, kdo si zachovává základní soudnost a nestrannost. Krym prostě už nechtěl dál hrát roli žolíka v krvavé hře pouličních gangů radikálů o to, do které velmocenské zájmové sféry bude Ukrajina spadat a samozřejmě chtěl na nepřehledné situaci vydělat. Navíc je to vlastně jen návrat do přirozeného stavu, který byl zvrácen arbitrárním zásahem sociálního inženýrství v sovětských dobách. Stalo by se tak nejspíše dříve či později tak jako tak.

A ostatně můžeme oprávněně argumentovat, že vlastně celá EU vznikla podobným způsobem, jakým se nyní Krym připojil k Ruské federaci. Jen ona účast a výsledek referenda byl ještě přesvědčivější a pro jeho obyvatelstvo je samozřejmě velmi dobře, že se tak stalo takto poklidnou cestou.

Může tím státníkem být Miloš Zeman?

Rusko svůj velmi dobrý tah už udělalo, nyní je na řadě druhá strana. Jak bylo řečeno: Osobně si myslím, že odvážný politik světového formátu, který by na západě konečně přišel s uznáním této reality a postavil se proti oněm nyní spíše už směšným a nevěrohodným výpadům, by nejen prokázal talent, střízlivost a prozíravost skutečného státníka v této hře možného, ale zajistil by tak především respekt své zemi.

Neboť postavit se kolektivní hlouposti vyvolávající konflikty, které pak není schopna zvládnout, vyjádřit přání být Rusku partnerem v hledání skutečně mírového řešení situace, kterou samo evidentně nezavinilo, je výhodné pro všechny strany, a potvrdit tak suverenitu rozumu nad harašením zbraněmi z obou stran a dalšími nepříliš věrohodnými hrozbami zaznívajícími nyní ze západu na ruskou adresu, je patrně vpravdě jedinou cestou, jak další nebezpečné eskalaci zabránit.

Jak mí přátelé vědí, nejsem ani rusofil ani eurofil, jsem český vlastenec. Může tím státníkem být Miloš Zeman?

Zdroj ZDE

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky