Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Léčení vůní: jednoduchá cesta k podpoře vlastního zdraví. Chceme se vonět návykovými a nebezpečnými „EU parfémy“, nebo zvolíme alternativu, než nám ji zakážou?

Léčení vůní: jednoduchá cesta k podpoře vlastního zdraví. Chceme se vonět návykovými a nebezpečnými „EU parfémy“, nebo zvolíme alternativu, než nám ji zakážou?

31. 7. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud vysvětluje, proč se obtížně vzdáváme „naučených“ vůní, i když nám nesvědčí, a doporučuje přechod na prověřené, terapeutické parfémy

Parfém, voňavý krém, mýdlo nebo deodorant vnímá každý veskrze pozitivně. Kdo by nechtěl krásně vonět nebo si nepřál, aby bylo krásnými vůněmi prosyceno jeho okolí? Málokoho už ale napadne, že je dost možné, že ho všechny ty krásné vůně možná pomalu zabíjejí.

pp

Povolené jedy: ftaláty

Zdá se vám to přehnané? Jak se to vezme. Když si uvědomíme, že běžný syntetický parfém může obsahovat až 500 různých chemických látek, které nám při aplikaci na kůži proniknou do těla nebo je vdechneme, už to tak přitažené za vlasy nepůsobí. S velkou částí z nich si totiž tělo nedovede poradit, takže se buď někde „usadí“, nebo projdou různými orgány, až je tělo nějakým způsobem vyloučí.

Doba, kdy se parfémy skládaly výhradně z vonných složek přírodního (rostlinného nebo živočišného) původu, jsou dávno pryč. Neznamená to, že takové nenajdeme, znamená to, že musíme hledat opravdu dobře

Třeba i v mateřském mléce, což je případ ftalátů, které jsou v parfémech a parfémovaných výrobcích zastoupeny zcela běžně. Ano, jde přesně o ty ftaláty, kvůli kterým jsou z trhu občas hystericky stahovány dětské hračky, protože v těch být obsaženy nesmějí. V mateřském mléce jsou naopak obsaženy poměrně často, aniž by to někoho příliš znepokojovalo. Paradox, nad kterým zůstane rozum stát všem kromě eurokomisařů. Ftaláty totiž prokazetelně zdraví nebezpečné jsou - narušují hormonální rovnováhu v organismu, jsou spojovány s vrozenými vadami a s poruchami reprodukčního systému a ovlivňují plod už v děloze.

pp

Čtěte ZDE: Tajemné organismy proti fatálním chorobám: Užívejme čtyři tisíce let starý „novátorský“ lék! Čínská houba v Čechách. Houbařením proti rakovině?

Čtěte ZDE: Deset bylinek, které by neměly doma chybět: Zázrak pro děti, starce a nemocné. Jak vyvážit kvanta chemie, která denně všichni „vstřebáváme“? Jednoduše!

Jak obejít „kontrolu“ vědomí

Přesto se zdá, že ačkoliv v oblasti pěstící a dekorativní kosmetiky začíná čím dál víc zákazníků uvažovat nad tím, co že si to vlastně na tělo maže, parfémy stále ještě stojí někde stranou. I lidé, kteří jinak velmi dbají na to, aby eliminovali veškerou nepotřebnou a škodlivou chemii ze svých domácností, jsou velmi zdrženliví, když přijde na to, že by měli vyměnit i svůj oblíbený parfém. Vůně totiž není jen estetická kvalita, ačkoliv většina z nás ji tak vnímá.

Čich je patrně nejpodceňovanějším lidským smyslem a to přesto, že vycvičený nos dokáže rozlišit kolem 10 000 pachů a vůní. Což opravdu není málo. Navíc na nás čichové vjemy útočí ze všech stran, zrovna tak jako vjemy zrakové. Čich je ovšem specifický v tom, že nervová zakončení, která jsou uložena v nosní sliznici, přenášejí impulzy rovnou do mozku a proto jsou vůně schopné - naprosto bez naší vědomé kontroly - spustit v těle některé pochody nebo vyvolat vzpomínky. Pokud máte nějakou vůni spojenou s nějakou událostí, osobou nebo prostředím, tak se vám při každém kontaktu s danou vůní vzpomínka vybaví, ať se vám to líbí nebo ne.

Čich ovlivňuje zdraví

Vzpomínky ovšem nejsou to jediné, co vám vůně dokáže vyvolat. Nervová zakončení vedou do hypothalamu, který je zodpovědný za velké množství tělesných funkcí - teplotu těla, žízeň, hlad, hladinu cukru v krvi, růst, spánek, sexuální vzrušení, emoce… Takže vůně mohou přímo ovlivňovat i konkrétní tělesné funkce, čehož už po tisíciletí využívá aromaterapie. Nicméně aby aromaterapie fungovala tak, jak má, to jest byla nám ku prospěchu, je nutné používat bez výjimky čistě přírodní esence. Chemické substance nejen, že nemají naprosto žádný léčivý účinek, ale ve skutečnosti ani nikdo přesně neví, jaký účinek v tomto směru mají. Nicméně to, že jdou naprosto stejnou cestou jako něco, co vás dovede velmi rychle a velmi efektivně uzdravit, je značně znepokojivé.

Nebezpečná závislost

A tady jsme u jádra pudla a vysvětlení, proč se člověk snadno vzdá šamponu se sulfáty, pokud mu nabídnete adekvátně funkční nezávadnou náhradu, zatímco parfému se bude držet zuby nehty: Na vůních a látkách v nich obsažených vám může vzniknout naprosto klasická psychická závislost. Problém je v tom, že je to závislost jako každá jiná. Takže i tady platí, že zatímco některé závislosti jsou neškodné, ne-li zdraví prospěšné (ačkoliv pokud skutečně nejste schopni prožít den, aniž byste uběhli svých pět nebo kolik kilometrů, asi byste se měli taky trochu zamyslet), některými si můžeme zdraví postupně ruinovat. A syntetické parfémy patří - bohužel - do té druhé skupiny.

Doba, kdy se parfémy skládaly výhradně z vonných složek přírodního (rostlinného nebo živočišného) původu, jsou totiž dávno pryč. Neznamená to, že takové nenajdeme, znamená to, že musíme hledat opravdu dobře. A někdy i dlouho. Většina značek více či méně slovutných jmen nahrazuje velkou část parfémových složek jejich chemickými variantami.

Čistota pochází z býložravce

Nejčastějším důvodem je samozřejmě cena. Opravdu si myslíte, že když jeden mililitr pravého růžového oleje koupíte za cenu kolem 500 korun, bude nějaký obsažen v parfému, jehož padesátimililitrový flakonek stojí stejně? Ale jsou i důvody složitější: stává se, že „původce“ je chráněn a není možné je chovat či pěstovat mimo volnou přírodu, případně je získávání dané složky parfému zkrátka neetické. U ní je pak syntetická výroba prakticky nutnost. To je případ zejména živočišných substancí jako je ambra, pižmo nebo cibet. Zejména pižmo (musc) je rozšířená a oblíbená substance. “Vůně čistoty”, kterou cítíme z mýdla, pracích prášků, dětských zásypů atd., je právě pižmo. Je vlastně docela zábavné, že asociujeme čistotu s výměšky nějakého býložravce...

A právě na pižmu je velmi dobře vidět, jak to se spoustou chemických látek nejen v kosmetice, ale bohužel i ve farmacii, chodí. První syntetické pižmo bylo vyrobené už v roce 1888. Od té doby samozřejmě výroba pokračuje dál, nicméně čas od času se zjistí, že ta která sloučenina není až tak neškodná, jak se zprvu zdálo. Některá syntetická pižma se snadno měnila na toxické látky, některá způsobovala fotosenzibilitu nebo nebyla biologicky odbouratelná. Umělá pižma také pronikají do mateřského mléka.

Chemie bohatší přírody

Vývoj samozřejmě pokračuje dál, vyvíjejí se nové látky podle potřeb trhu a preferencí zákazníků, nicméně nikdy nám nikdo nezaručí, že to, co nosíme dnes, nebude za pět let staženo z trhu kvůli prokázané zdravotní škodlivosti.

Někteří parfuméři dokonce pracují raději s chemickými sloučeninami než s přírodními složkami, protože - jak říká Jean-Claude Ellena, který má na kontě mnoho vůní například pro Hermes - chemie je daleko bohatší než příroda. Což je samozřejmě pravda, v chemické laboratoři každou chvíli někdo „vynalezne “ novou molekulu či sloučeninu. V přírodě tomu je, bohužel, spíše naopak.

Jak EU zakázala zdraví

Parfuméři, kterým by příroda stačila, se naopak dostávají čím dál více do rozporu s legislativou, kterou se nás Evropská Unie snaží přesvědčit, že nejlepším místem k životu jsou (zřejmě) bruselské kancelářské budovy. Hlavně se, proboha, občané, nevydávejte někam do přírody, kde na vás číhá spousta nebezpečí a nástrah!

Tak jsou v rámci „veřejného blaha“ postupně některé složky parfémů klasifikovány jako alergeny a jejich používání omezeno či zakázáno. Je to jeden z důvodů stále častější „reformulace“ známých parfémových skvostů. Zajímavé je, že jediné, co tyto „vrcholně nebezpečné látky“, které je potřeba z parfémové mapy odstranit, způsobují, jsou alergie.

Což je jistě nepříjemné, nicméně formou alergie nám tělo naprosto jasně a okamžitě sdělí, že se mu daná věc nelíbí, škodí mu a už s ní nechce přicházet do styku. Zato na ftaláty a jiné chemické látky naprosto žádnou reakci nemáme a pokud se o problematiku hlouběji nezajímáme, ani nevíme, že se nám naprosto legálně den po dni ukládají v těle. A je věděcky dokázáno, že nám v konečném důsledku způsobují daleko horší problémy než je kopřivka nebo rýma...

Chceme přesto vonět?

Má tedy člověk, který by se těmto rizikům rád vyhnul, ale zároveň pěkně voněl, na výběr? Rozhodně má, i když možná bude muset udělat na počátku jisté ústupky. Zejména časové, protože snad nikde v dosahu neexistuje nějaká “zelená” parfumerie, která by shromáždila na jednom místě přírodní vůně různých značek, abychom si mohli vybrat stejně jako v parfumerii klasické.

Také je občas potřeba si znovu zvykat na to, jak voní skutečná příroda. Jahody a jahodová zmrzlina od Algidy prostě stejně ani nechutnají, ani nevoní. Ale je tu jeden bonus, kvůli kterému by měl čistě přírodní vůně každý alespoň vyzkoušet.

Léčení vůní

Tím bonusem je výše zmíněný vliv na psychiku a fyzické tělo. Ano, každý ví, že levandule uklidňuje a eukalypt pomáhá při nachlazení. Nicméně správně vybraná vůně z kvalitních přírodních složek dokáže působit jako naprosto plnohodnotný stimulant, který vás nejen povzbudí psychicky a emocionálně, ale dokáže podpořit ty fyzické funkce, které zrovna potřebujeme.

V našich podmínkách nemá aromaterapie, tedy léčení vůní, velkou tradici, ačkoliv mnoho značek se jako aromaterapeutické tváří. Ale většina z nich využívá spíše pěstící a povrchové účinky esenciálních olejů, které ale rozhodně také nejsou zanedbatelné. Nicméně vzhledem k obrovskému propojení těla a duše je škoda nevyužít potenciál, který se nám v aromaterapii nabízí.

Voňavá zpráva z východu

Léčebným systémem, který se aromaterapií zabývá asi nejvíce, je indická ajurvéda. Její principy nebudeme obsáhle vysvětlovat – aby mohl člověk ajurvédu k aromaterapii využít, nemusí totiž o ní vědět prakticky nic. Alespoň, pokud si vybere správného dodavatele „voňavé zprávy z východu“. Personalizované poradenství samozřejmě cílí daleko přesněji, nicméně i bez něj si můžete sami vybrat vůně, které vás budou nejen zkrášlovat, ale budou vám i pomáhat.

Zajímavá a prověřená je například značka Vedic Aroma. Ta zpracovává vonné látky v souladu s myšlenkami Maharishiho ajurvédy, jejímž nejznámějším propagátorem je Deepak Chopra, slavný lékař a duchovní učitel, který byl letos v březnu poprvé na návštěvě i v České republice.

Toaletní vody, parfémové vody a parfémy v klasických rozprašovačích jsou komponované víceméně obecně, takže si skutečně lze vybrat podle toho, co nám voní. Obsahují více složek a vůně jsou velmi komplexní. Všechny ingredience jsou čistě přírodní, certifikované a sbírané buď ve volné přírodě nebo pěstované v ekologickém zemědělství.

Parfém jako lék (nejen) na srdce

Ale skutečným skvostem jsou olejové parfémy, které tvoří směs prvotřídních esenciálních olejů v jojobovém oleji. Tyto parfémy už jsou cílené na jednotlivé ajurvédské metabolické typy, jejich složení je jednodušší (většinou obsahují přibližně tři vonné složky) a mají skutečně výrazný efekt.

Pokud svůj metabolický typ znáte nebo si jej pomocí testu určíte (testy najdete na internetu v jakémkoliv jazyce pod hesly ajurvéda nebo dosha test), jste si i sami schopni dohledat, jaké vonné složky jsou pro vás vhodné a co která vůně dovede.

Například parfém Somia má ve složení pravý růžový olej z damašské růže, santal, geránium a růžové dřevo. Je nejvhodnější pro metabolický typ Váta nebo pro ty, kteří mají Vátu v nerovnováze. To znamená, že harmonizuje hormonální hladinu, ulevuje při menstruačních problémech, povzbuzuje srdce, stimuluje oběhový systém, odstraňuje vyčerpání, obnovuje energii, snižuje nervové vypětí, navozuje pocit štěstí. To není reklamní tah, toto všechno opravdu dělá.

Není tedy rozhodně od věci začít uvažovat o tom, jestli něco tak běžného a příjemného jako je parfém, nenahradit něčím, co bude mít ještě další přidanou hodnotu. Něčím, o čem naprosto jistě víme, že nám pomáhá, místo toho, aby nás to potichu zabíjelo.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky