Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Pozdní houbařská sezóna nabízí jeden z vrcholů: Tančící houbu. Na Východě ji vyvažovali stříbrem. Prevence i lék proti rakovině! Trsnatec je podivuhodný...

Pozdní houbařská sezóna nabízí jeden z vrcholů: Tančící houbu. Na Východě ji vyvažovali stříbrem. Prevence i lék proti rakovině! Trsnatec je podivuhodný...

2. 10. 2014

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková ve volném „houbařském seriálu“ přibližuje skutečně zázračné účinky houby, kterou až do konce října můžeme objevit také v našich lesích

Skvělé zdravotní účinky národního sportu zvaného houbaření jsme v minulých měsících rozebrali poměrně obsáhle. Přesto však jednu velmi důležitou, ač málo známou houbu jsme zatím vynechali. Opomenout ji by však byla opravdu škoda.

Čtěte ZDE: Sportovní lov hub: Nejzdravější český sport, který (zatím) EU nezakázala. Mohou hříbky za nižší výskyt rakoviny na Šumavě? Medicinální houby najdeme i u nás

Čtěte ZDE: Tajemné organismy proti fatálním chorobám: Užívejme čtyři tisíce let starý „novátorský“ lék! Čínská houba v Čechách. Houbařením proti rakovině?

Houba z Čech i z Číny

Houby jsou nejen výbornou kratochvílí a dobrým jídlem, ale mohou být opravdu skvělým lékem. Pravda je, že většina z nás je má zafixovány spíše jako poněkud těžké jídlo. Dnes ale budeme mluvit o houbě, která naopak pocitům nadýmání brání – a ještě se po ní hubne. A to zdaleka není vše: trsnatec lupenitý totiž navíc působí i v boji proti rakovině, cukrovce a dalším nemocem.

PP

Jak už to tak bývá, trsnatec poprvé jedli na Dálném Východě – tam totiž s oblibou říkají, že jedí úplně všechno (snad kromě stolu). Skoro všechno také mají vyzkoušené, co se týče zdravotních účinků – a přední místo v tradiční čínské a obecně asijské medicíně zaujímají právě houby. Říká se tam dokonce, že zatímco byliny mohou člověku snadno ublížit, pokud nezná dobře postup jak s nimi zacházet a přesné dávkování, houby (tedy ty jedlé) jsou k člověku „laskavé“ a vyléčí skoro vše.

Tanec vítězství je namístě!

Trsnatec, choroš, rostoucí u paty tvrdých dřevin, především dubů, je v Japonsku nazýván maitake, tedy „tančící houba“. Legend o vzniku tohoto jména je několik: převážně se však tvrdí, že důvodem pojmenování je fakt, že lidé, kteří houbu našli, tančili radostí – protože měla cenu své vlastní váhy ve stříbře. Což není váha nijak zanedbatelná. I v našich lesích mívá houba běžně kolem osmi až deseti kilo.

„Zázračné“ působení trsnatce a beta-glukanů a dalších látek v něm obsažených u rakoviny nekončí. Houba pomáhá diabetikům, protože reguluje hladinu krevního cukru. Také je výtečná na vysoký tlak a snižuje hladinu cholesterolu. Protože (jak jsme viděli) zvyšuje imunitu, může být pro přepracované mezi námi, kteří si pomalu „zadělávají“ na nějakou srdeční či oběhovou příhodu, jedním z prvních kroků ke zdraví.

I v případě, že houbu nikdo nevyváží drahým kovem, je tanec radosti při nálezu trsnatce nejspíš na místě. Houba je sice poměrně vzácná, ale kdo ji najde, má vystaráno. Je totiž jedlá a výborná a dá se z ní například uvařit vynikající dršťková polévka, kterou od té „pravé“ skoro nepoznáme. Jinak se dá samozřejmě sušit, nakládat, a tak dále... ale to asi nemusím českému národu a jeho houbařícím příslušníkům nijak blíže vysvětlovat.

Houba proti rakovině

Tím však pozoruhodné vlastnosti trsnatce sotva začínají. Nejzajímavější je totiž jeho působení na zdraví. Tradiční čínská medicína užívá trsnatce již mnoho let, ale jeho potřeba vzrůstá především v době moderní. Je totiž bojovníkem s množstvím takzvaných „civilizačních chorob“.

Jeho protirakovinné působení je legendární, ovšem nikoli jen legendární: dokonce je již ověřené i „naší“, západní medicínou, která kdovíproč tradiční užití na základě tisícileté zkušenosti považuje za „nevědecké“. I moderní klinické zkoušky však prokázaly, že trsnatec léčí rakovinu. A to i velmi vážnou. Případy „zázračných uzdravení“ při užívání této houby ostatně mluví samy za sebe:

Jak se zbavit nádorů

Například sedmačtyřicetiletá žena, které lékaři diagnostikovali rakovinu jater ve druhém stádiu (druhé stádium dle klasifikace znamená jeden tumor či více, menších pěti centimetrů, pozn. aut.). Od března 1994 byla léčena čtyřmi dávkami konvenční drogy denně. V lednu 1995 přešla na léčbu maitake, podávanou pětkrát denně a léky vysadila. V červnu 1997 jí lékaři naměřili 2,2 násobek tvorby interleukinu-2 (IL-2), což znamenalo podstatné zvýšení imunitní reakce těla. V červenci roku 1999 ji pak při vyšetření prohlásili za zcela zdravou – tumor zmizel.

Nebo další příklad: Jedenačtyřicetiletá žena s rakovinou prsu ve III. stádiu (tj. stádiu, v němž se nádor šíří hluboko do okolní tkáně, případně do lymfatických žláz, pozn. aut.) měla v ňadru dva nádory, měřící 2,4 cm a 0,7 cm. V září 1996 podstoupila operaci a do prosince 1996 podstupovala také chemoterapii pomocí tamoxifenu a fluorouracilu. V červnu 1997 však lékaři objevili, že nádor přes konvenční „léčbu“ dále postupuje a metastázoval do plic, kde našli pacientce tumor 1,3 cm v průměru.

Poté jí lékaři nasadili léčbu maitake, a to jak ve formě tablet s výtažkem z houby, tak tzv. MD-frakci, tedy pouze beta-glukan, vydestilovaný z dotyčné houby. Obojí užívala 20 měsíců. V březnu 1999 pak vyšetření potvrdila, že nádor v plicích zmizel. Během doby, kdy užívala maitake, začalo pacientčino tělo vytvářet 1,3 krát více IL-2 a 1,5 krát více bílých krvinek typu CD4+ než před léčbou. Při poslední kontrole v roce 2002 byla zdravá, bez nádorů.

PP koláž

Čtěte ZDE: Jednoduše za zdravím: „Univerzální“ potravina? Ano i ne. Kolem jedné možnosti denně chodíme. Má zásadní vliv při léčení rakoviny, cukrovky i akné

Experiment zvaný návrat k tradici

Tak bychom mohli pokračovat hodně dlouho. „Zázračné“ působení trsnatce a beta-glukanů a dalších látek v něm obsažených, však u rakoviny nekončí. Houba pomáhá diabetikům, protože reguluje hladinu krevního cukru. Také je výtečná na vysoký tlak a snižuje hladinu cholesterolu. Protože (jak jsme viděli) zvyšuje imunitu, může být pro přepracované mezi námi, kteří si pomalu „zadělávají“ na nějakou srdeční či oběhovou příhodu, jedním z prvních kroků ke zdraví. Ženám v přechodu zase pomáhá zvládat osteoporózu.

Kromě toho působí výborně na oslabené či rovnou nemocné trávení, tedy „u Číňanů“, kteří mají medicínský systém orientující se podle pěti základních orgánů, oslabenou funkci sleziny. Její působení je natolik výrazné, že dokonce pomáhá i při Crohnově nemoci.

Pro ty z nás, kterým se nechce sbírat trsnatce v lese, lze doporučit například užívání extraktů z houby. Extrakty z maitake jsou přitom až dvacetkrát koncentrovanější než sušený prášek z hub a mnozí na ně nedají v případě vážných zdravotních problémů dopustit.

Nicméně i poměrně zdravým mezi námi má „tančící houba“ maitake co nabídnout: Podporuje metabolismus tuků a brání ukládání tuku v tkáních. Celkově je tedy skvělým bojovníkem s nadváhou.

Na závěr jedno doporučení. Zkusme v době před Vánocemi – která, máme-li věřit všudypřítomnému reklamnímu tartasu, už málem nastává – malý „kontrarevoluční experiment“: vrátit se ke křesťanské tradici, která předepisuje před Vánocmi (nepovinný) čtyřicetidenní půst a jistou střídmost, jak duševní, tak tělesnou, doplněnou časem, věnovaným rozjímání. Když doplníme toto „usebrání“ užíváním houby, která zapůsobí na naše trávení a imunitu, může se klidně stát, že „vedlejším produktem“ předvánočních meditací a odříkání bude, že budeme zdraví a štíhlejší a užijeme si opravdu klidné Vánoce. 

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky