Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Lékaři a vědci obrátili na pětníku: Cholesterol je důležitý pro zdraví! Nejlepší lék na srdce? To je překvapení - domácí jídlo. Lidský zub v „mekáči“ je jen vrcholkem pyramidy

Lékaři a vědci obrátili na pětníku: Cholesterol je důležitý pro zdraví! Nejlepší lék na srdce? To je překvapení - domácí jídlo. Lidský zub v „mekáči“ je jen vrcholkem pyramidy

23. 3. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková komentuje příznačnou příhodu tokijské zákaznice McDonaldu a přináší pro někoho přelomovou zprávu, že bychom měli omezit jídla, jež nám věda dosud vydávala za zdravá

V polovině ledna proběhl (především) zahraničními médii drobný skandál: jedna zákaznice v Tokiu našla v hranolcích „od mekáče“ lidský zub, což bylo porušením všech pravidel hygieny ve veřejném stravování. Jde o klasickou desinformaci, produkovanou mainstreamem. Ne, že by zpráva nebyla pravdivá. Její informační hodnota však spočívá především v tom, že vzhledem k průměrné nutriční hodnotě „hambáčů“ lze konstatovat, že dotyčný zub byl asi to nejzdravější, co na svém talíři žena v té chvíli měla.

pp

Odzvoní nevadnoucím hamburgerům?

V lecčems se dnes ve světě kolem nás projevuje staré konzervativní úsloví, že „každá změna je vždycky k horšímu“. Přesto však má jako každé pravidlo své výjimky. Jako je třeba ta, že se naše stravování – i jeho „oficiální“ koncepce – mění k lepšímu. Žijeme stále zdravěji, a to dokonce natolik, že začíná klesat „horečka McDonald“.  Coca Cole i McDonaldu zisky klesají. V posledním kvartálu roku 2014 se propadly dokonce až o 30%. McDonald kvůli odlivu zákazníků dokonce vyměnil ředitele.

Gigantické firmě asi nepomáhá řada drobných skandálů posledních let: od záhadných útvarů v kuřecích nugetech po „nevadnoucí“ hamburgery, které ani za tři měsíce nezplesnivějí a firmu dokonce přiměly si na oficiální stránky dát do „často kladených otázek“ odpověď na kuriózní dotaz: „Proč vaše jídlo neshnije?“. Ruské úřady v Novgorodu jídlo z McDonaldu minulý rok rovnou označily za neodpovídající normám a firmu se pokusily pokutovat. Hlavním důvodem je však prý to, že „Američané chtějí jíst zdravěji“.

Abyste si udrželi zdravé srdce a cévy, snažte se udržet vysokou hladinu „hodného“ cholesterolu a současně snížit hladinu triglyceridů. Recept, jak to udělat, je ale docela jednoduchý: většinou stačí se hýbat a vyhnout se požívání obilovin a cukru

Cholesterolová bomba

Ještě zajímavější, než krušné časy pro McDonald, je však jiná novinka z oblasti zdravého stravování. Medicínské „autority“ náhle obrátily a přišly se „šokující“ zprávou: vše, co nám v posledních zhruba čtyřiceti letech lékaři tvrdili o cholesterolu, je nesmysl. Důležité pro zdraví našeho srdce není prý konzumovat nízkotučné jogurty, hlídat si hladinu cholesterolu a „papkat“ statiny a jiné drogy, ale světe div se – jíst co „nejnormálnější“ jídlo, pokud možno co nejméně polotovarů a fastfoodů, a dost se hýbat.

Mimo mainstream byla samozřejmě tato „bomba“ známá již léta. Dr. Joseph Mercola, lékař, který byl léta svými kolegy kritizován kvůli kontroverznímu, „pavědeckému“ názoru na statiny a cholesterol, k tomu napsal text, který nyní čtenářům protiproudu přinášíme ve zkrácené verzi. Obsahuje řadu doporučení, která tak jako ta, jež obvykle propagujeme, jsou jednoduchá, avšak nikoli banální.

.PP koláž

Čtěte ZDE: Levný zázrak: Nemocní jsme téměř všichni, ale řešení je přitom velmi jednoduché: jezme hořčík!

Čtěte ZDE: V euroamerické populaci řádí vážná epidemie. Nemocných je až 70% z nás! Farmaceutický průmysl epidemii mohutně podporuje. Proč?

Joseph Mercola: Cholesterol je v tom nevinně

Po většinu minulého půlstoletí byl cholesterol „očerňován“ jako nebezpečná látka a spolu s tuky byl prezentován jako v zásadě téměř „smrtící“ součást naší potravy. To se konečně změní. Doporučení k omezení konzumace cholesterolu totiž zřejmě zmizí z letošního vydání Dietetických pravidel pro Američany, tedy „návodu na zdravou stravu“, který pro své občany publikuje několik amerických vládních institucí každých pět let.

Už bylo načase. Ani šedesát let hojně financovaného výzkumu totiž nedokázalo souvislost mezi vysokou hladinou cholesterolu a chorobami srdce. A nejen to – nepoškozený přírodní cholesterol nejen že nezpůsobuje srdeční choroby, ale je jednou z nejdůležitějších molekul v našem těle. Je naprosto nezbytný například pro tvorbu buněk a vytváření stresových i pohlavních hormonů, ale třeba i pro tvorbu vitaminu D, klíčové látky pro každého, kdo se chce uzdravit a zdravý také zůstat.

Cholesterol je také důležitý pro zdraví mozku, pomáhá nám s utvářením vzpomínek. Nízká hladina HDL cholesterolu má nejspíš souvislost s Alzheimerovou nemocí a také je schopna spoluzpůsobit deprese, infarkty, násilnické chování a dokonce i sebevraždu.

pp koláž

Čtěte ZDE: Překvapivý rozhovor s odbornicí na výživu: Čokoláda je prý zdravá a měli bychom ji jíst každý den! Dokonce s ní zhubneme! Že je v ní cukr a tuk? No a?

Čtěte ZDE: Jíst bez jídla: Nebezpečný nový směr nejen v některých pražských restauracích. Podvod, nebo duchovní dar? Můžeme se poučit od středověké světice?

Pozor na trans-tuky

V novém návrhu Dietetických pravidel však najdeme větu, že „cholesterol není potravinou, u níž by přílišná konzumace byla důvodem pro znepokojení“. Jak si všímá novinář a specialista na medicínu, Larry Husten: Navrhovaná změna představuje nejdůležitější posun ve vědeckém pojetí cholesterolu a jeho účinků na organizmus za posledních několik desítek let.“

Samozřejmě je nutno mít na paměti, že pokud cholesterol a nasycené mastné kyseliny zpracováváte smažením, pak vznikají velmi nebezpečné potraviny, jejichž konzumací zvýšíte riziko, že onemocníte rakovinou či chorobami srdce a oběhu. Takže – není dobré jíst cokoli. V každém případě stále platí, že takzvané trans-tuky jsou pro vaše zdraví horší než cukr. A ten není opravdu nic moc.

Prostě jezte normálně

Steve Nissen, předseda oddělení kardiovaskulární medicíny v nemocnici Cleveland Clinic, řekl USA Today: „Je to správné rozhodnutí. Ta dietetická pravidla jsou špatná. Jsou špatná už desítky let.“ Jeho slova opakoval i časopis Time, který napsal: „Při posledním zkoumání souvislostí tuků s různými smrtelnými nemocemi se ukázalo, že naše obvyklá pravidla vlastně vůbec neplatí. Návody, podle nichž máme snížit množství tuku, které každý den konzumujeme, neměly vůbec vzniknout.“

Nízkotučné diety byly nejmódnější kolem roku 1977, ale podle nedávného průzkumu, který v časopise Otevřené srdce (Open Heart) publikoval tým pod vedením doktorky Zoe Harcombe, PhD, nebyl pro doporučení vynechat z jídelníčku tuky vůbec žádný vědecký podklad.

A co je horší, průmysl hotových jídel a fastfoodů nahrazuje tuky velkým množstvím cukru. Ačkoli dr. Harcombeová se nehrne do žádných doporučení přesné dávky tuků v naší dietě, říká, že její nejlepší rada zní: „prostě jezte opravdové jídlo“. Musím říct, že je docela osvěžující konečně vidět podobný návod v mainstreamovém médiu. Časopis Time pokračuje:

pp

Čtěte také: McDonald není „zárukou demokracie“. Je tento fenomén dílem Iluminátů či satanistů? Jde o novodobou babylónskou věž. Vyrábí z nás „moderní zombie“?

Čtěte ZDE: Zmatek v hlavách: Co je pro zdraví důležité? Co je nebezpečné? Měli bychom vůbec užívat vitaminy? Způsobuje mléko rakovinu?

Cukrová válka proti zdraví

„Čím méně je vaše strava plná chemicky upravených a ‚předvařených‘ či konzervovaných jídel, tím více výživných látek, proteinů a karbohydrátů do sebe vaše tělo vstřebá, a tím méně se budete muset zabývat specifickými stravovacími pravidly, která mohou, ale také nemusejí, být založena na vědeckých základech.“

„Nízkotučné šílenství“ vedlo k záplavě jídel a potravin, které slibují, že budou šetrné jak k vaší postavě, tak k srdci. Bohužel, nic není dále od pravdy, než tato tvrzení.

Po odstranění tuku je jídlo obvykle nacpáno cukry, aby lépe chutnalo. Je to právě tato taktika, která vedla k obrovskému nárůstu obezity, diabetu, srdečních chorob a jaterních potíží u nealkoholiků v posledních letech. Věc se má totiž tak, že naše tělo zpracovává fruktózu úplně stejně, jako alkohol, se stejnými ničivými následky pro játra.

Na rozdíl od glukózy, kterou dokáže pro svůj metabolismus využít doslova každá buňka našeho těla, fruktózu umějí zpracovat jedině játra, neboť pouze jejich buňky pro ni mají správný přenašeč. Typická dnešní dieta naší, západní civilizace je na fruktózu natolik bohatá, že svá játra poškozujeme úplně stejně pomocí fruktózy, jako pomocí jiných toxinů a alkoholu.

A škodlivé důsledky jdou ještě dál. Protože je celá hypotéza o cholesterolu špatná, znamená to také, že většina doporučených terapií – tedy nízkoučná dieta, dieta s nízkým obsahem cholesterolu a léky na snížení hladiny cholesterolu – nám ve skutečnosti spíše ubližují, než prospívají. Tak třeba léčba statiny, máme-li zmínit nejvýraznější příklad za všechny, je víceméně nebezpečná, drahá a miliony z nás změnila v „pacienty“, kterým droga ničí zdraví.

Hodný a zlý cholesterol? Ne tak docela...

Kromě toho dnes již víme mnohem více o HDL a LDL cholesterolu (kterým se obvykle říká „dobrý“ a „špatný“) – a také to, že i samo dělení na „hodný“ a „zlý“ cholesterol je falešné. Záleží totiž na velikosti částic. LDL může podle toho být škodlivý, nebo neškodný.

Pokud jste si nechali měřit cholesterol, váš lékař pravděpodobně zjišťoval jakou máte hladinu cholesterlu celkem, plus jakou máte hladinu HDL a LDL cholesterolu a triglyceridů. Ale nyní už víme, že to nejsou spolehlivá data pro určení rizika kardiovaskulární choroby. Důležitější indikátor je takzvaný „počet LDL částic“. Kromě toho je důležité:

1) Podívat se, jaký máte poměr HDL cholesterolu k celkovému cholesterolu, protože nízký podíl HDL cholesterolu skutečně je spojen s kardiovaskulárními chorobami. K jeho zjištění stačí vydělit celkovou hladinu cholesterolu hladinou HDL cholesterolu. Ideálně by měl poměr být nad 24%.

2) Podporovat zvyšování podílu HDL cholesterolu a naopak snižovat poměr triglyceridů. Vysoký poměr triglyceridů vzhledem k celkovému cholesterolu skutečně je velmi závažným faktorem, hrajícím roli při vzniku srdečních chorob. Kombinace nízké hladiny HDL cholesterolu a vysoké hladiny triglyceridů je pak ještě mnohem horší. Tento poměr je celkově pro zdraví vašeho srdce mnohem důležitější, než standardně zjišťovaný poměr dobrého a špatného cholesterolu. Existuje dokonce studie, která zjistila, že zkoumaní lidé s nejvyšším podílem triglyceridů vzhledem k HDL měli až šestnáctkrát vyšší riziko infarktu než ti s nejnižším poměrem těchto látek v těle.

Poměr obou látek vypočítáte samozřejmě snadno – prostě vydělíte triglyceridy HDL. Poměr by ideálně měl být menší než číslo dvě. Takže abyste si udrželi zdravé srdce a cévy, snažte se udržet vysokou hladinu „hodného“ cholesterolu a současně snížit hladinu triglyceridů. Recept, jak to udělat, je ale docela jednoduchý: většinou stačí se hýbat a vyhnout se požívání obilovin a cukru.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky