Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tichá menšina se rozrůstá: Epidemie moderní doby. Migrénu lze léčit, nejen “potlačit”. Pomůže utlouct pacienta makovicí? Prastaré tajemství, aneb co dělat, když nic nezabírá?

Tichá menšina se rozrůstá: Epidemie moderní doby. Migrénu lze léčit, nejen “potlačit”. Pomůže utlouct pacienta makovicí? Prastaré tajemství, aneb co dělat, když nic nezabírá?

17. 10. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková (před sňatkem Hájková, nejde tedy o žertovný pseudonym) shrnuje zkušenosti s léčením - nikoli jen potlačováním příznaků - nemoci, která trápí milion občanů naší republiky

Mimo hlasitě proklamovaných (a protěžovaných) minorit žije v zemích českých mnoho menšin “odvěkých”, na které nikdo ohledy nebere - ba dokonce je leckdy utlouká do bezvědomí (a závislosti) prášky, protože se jejich “ne-moc” zrovna nehodí nikomu mocnému do krámu. Jednou z takových “tichých menšin” jsou lidé trpící migrénou. A je to pořádný zástup - někde mezi dvaceti až třiceti procenty žen… 

Jejich mimořádně nepříjemná nemoc je pro oficiální medicínu - a často i pro ně samé - naprostou záhadou, ačkoli se to obecně nepřiznává. Mohou ale se svou nešťastnou situací vůbec něco dělat?

Léčit migrénu?

Je jasné, že migréna není žádná bolest hlavy ze starých vtipů, v nichž se obvykle vyskytovala slova “dnes ne, miláčku” - ačkoli skutečně trápí podstatně častěji ženy, než muže. Jde o záchvaty úporné, obvykle jednostranné, bolesti hlavy, doprovázené dalšími příznaky, které dokáží postiženou osobu spolehlivě uzemnit a zbavit chuti pracovat, studovat a vůbe jakkoli smysluplně žít na několik hodin až dní. Podle statistik jí v dnešní době trpí až milion Čechů - číslo natolik velké, že dokonce přimělo neurology vyhlásit “rok migrény”. 

PP

Celkem zajímavé, uvážíme-li, že lékaři v podstatě na nemoc neznají lék: zůstaneme-li u zdroje v dnešní době “nejjoficiálnějšího” (jenžv podstatě opakuje slova většiny lékařů, kteří se na dané téma vyjadřují v méně i více odborných publikacích), třeba taková wikipedie pokládá za “léčbu” jen potlačování příznaků a natvrdo přiznává, že nikdo z odborné veřejnosti neví doopravdy, o co jde:

“Přesné mechanismy migrény nejsou známy, má se však za to, že se jedná o neurovaskulární poruchu… V iniciální fázi léčby se doporučují jednoduchá analgetika, jako je například ibuprofen a paracetamol proti bolestem hlavy, a antiemetika proti nevolnosti; svou roli hraje i vyhýbání se spouštěcím faktorům.”

Neobyčejná bolest

Jiným slovy - co to je, nevíme, jak to léčit, nevíme rovněž. Jediné, co víme, je, že migréna není obyčejná (takzvaně “tenzní”) bolest hlavy. Liší se jak intenzitou (která je obvykle větší), tak typem bolesti (spíše pulzující či ostrá, než tahavá) a její lokalizací (obvykle jednostranná, ve spáncích, na bocích hlavy, případně v týle, méně již v čele). Také se obvykle zhoršuje pohybem, je doprovázena přecitlivělostí na světlo a pachy, nevolností či zvracením. Někdy se vyskytuje takzvaná aura, tedy zvláštní zrakové vjemy (barvy, tvary), ztráta vidění či vidění rozmazané, brnění končetin. 

Obvykle. Strašlivé slovo, které značí, že pokud jde o hlavu, i slovutní lékaři slevují ze svých obyčejně rigidních škatulek. Dost dobře totiž nelze říci, co se děje, co dělat - a leckdy ani jak poznat, že je třeba něco dělat. Před migrénou řada lidí zažívá zvláštní stavy - buď euforické, nebo naopak útlum. Ti, kdo s ní žijí, už obvykle vědí, že se “to” blíží. Řadu záchvat zastihne totálně nepřipravené. V každém případě zbývá nejdůležitější otázka - co potom?

Utlouct Makovicí 

Z hlediska jakéhokoli celostního přístupu rozhodně ne to, co za “léčbu” označuje třeba projekt s příznačně “dutým” názvem Makovice:   

“Léčba migrény spočívá v účinném potlačování bolestí hlavy a dalších projevů migrény. Nejúčinnější jsou léky, tzv. triptany. Stále dnes převažuje léčba migrény pomocí léků tišících bolest (analgetika a některé protizánětlivé léky). Je to sice levnější, ale méně účinná léčba, navíc s častými projevy vedlejších nežádoucích účinků. Pouze ovlivňují bolesti hlavy. Triptany ale zasahují přímo do mechanismu vzniku migrény a tím jí účinně potlačí.”

Fakt je, že v případě, že migrenální záchvat nastoupí, je opravdu o hodně jednodušší do sebe “hodit” analgetikum či triptan, než se protrpět celým záchvatem až do konce. Jenže neřeší-li se příčina, záchvaty často mají tendenci se stupňovat - a sami neurologové už dokonce varují před nadužíváním analgetik, které způsobuje, hádejte co? Ano, právě bolesti hlavy. Takže - tato cesta (jako obvykle ony široké a dobře dlážděné) vede - do pekel. A triptany, které bolest hlavy tak pěkně - “potlačí”?

To je sice úlevné, nicméně naprosto neúčinné co do širších souvislostí. Rozhodně nejde o “léčbu” - protože pak zůstane pacient do konce života někým, kdo jen neustále potlačuje příznaky, nikoli člověkem vyléčeným. A mimochodem, slova o zhoršování příznaků leckdy platí rovněž. 

Číňané migrénu léčí

Přitom existuje řada systémů a metod, které tvrdí - a úspěšně dokazují - že migrénu lze léčit. Za mnohé jmenujme tradiční čínskou medicínu, homeopatii, kraniosakrální terapii, zmírnit příznaky i napomoci jejich vymizení mohou i esenciální oleje, biofeedback a další techniky.

Tradiční čínská medicína rozlišuje několik typů migrény. “Migréna je komplexní problém. Může vznikat z příčin vnějších či vnitřních. Migrény z vnějších příčin - například proniknutí chladu do organismu - obvykle souvisejí s vnější vrstvou obrany organizmu, tedy dráhou močového měchýře a tenkého střeva, a často se tedy projevují bolestmi hlavy v zátylku a na šíji.

Migrény z přičn vnitřních obvykle spouvisejí se žlučníkem a játry - ty jsou nejběžnější vůbec -, méně častěji se žaludkem, plícemi a tlustým střevem, a hlava pak pacienta bolí spíše na straně či v oblasti čela,” vysvětluje terapeutka tradiční čínské medicíny Jana Hollanová. Na otázku, zda se dá migréna léčit, odpovídá kladně. “Často ano. Statistiku vám neocituji - ačkoli v Číně nejspíš nějaké mít k dispozici budou - ale ze své praxe a praxe svých kolegů vím, že se poměrně často podaří dosáhnout nejen zmírnění záchvatu, ale především úplněho vymizení potíží. Bez analgetik.”

Je to nadějná zpráva - a velmi logická. Stejně jako například homeopatie totiž tradiční čínská medicína - na rozdíl od té západní - “postihuje” lidské tělo v jeho komplexnosti - včetně proudění energie.  

Co je migréna - doopravdy

Snad všechny systémy, které zkoumají, co je migréna doopravdy, se shodují na jednom: v drtivé většině případů jde u migrény o - přetížení. A to buď psychické, nebo fyzické (včetně toho “energetického”, tedy hrubě řečeno “nehmotného” - ačkoli kdo sleduje fyzikální výzkumy, musí dojít spolu s vědci k závěru, že žádné “hmotné” - a tedy ani “nehmotné” - vlastně není).

Migréna je výkřikem přetíženého organismu, voláním o pomoc. Problémem často může být špatné stravování, stres, vyčerpání, toxiny z prostředí (včetně těch, které se do těla dostanou například očkováním), či negativní emoce. 

Esenciální oleje - úleva v lahvičce?

Pak je jen logické, že na migrénu výtečně zabírají bylinky (doporučuje se třeba užívání řimbaby, nebo anděliky lékařské a dalších bylin), nebo ještě lépe esenciální oleje. Ty postihují vše z výše zmíněného - od emoční stránky až po fyzickou. Esenciální olej není olej - je to vlastně “krev” rostliny, její koncentrovaná podstata, která velmi účinně a okamžitě vstupuje do nervové soustavy člověka. Že záchvat pomůže zmírnit, pokud spánky potřeme levandulovým esenciálním olejem (který výrazně uklidňuje), ví i většina bylinkářů-laiků. Méně se ví, že na migrénu podobně fungují třeba bazalka, majoránka, nebo heřmánek římský. A že olej musí být čistý, což se zdaleka nedá říci o většině takzvaně “stoprocentních” esenciálních olejů na českém trhu. 

Doporučit mohu v tomto směru především produkty americké firmy Young Living. Kromě toho, že firma fenomenálně talentovaného Garyho Younga vyrábí výjimečně čistou a silnou směs olejů přímo “na migrénu” (přičemž tedy oleje samozřejmě, jak vysvětluje Gary, migrénu “neléčí”, jen “přispívají k celkové pohodě”, což je eufemismus, zapříčiněný pronásledováním této extrémně úspěšné firmy americkými úřady), má ve svém sortimentu i výživové doplňky s esenciálními oleji, které výtečně přispějí k vyčištění organismu po fyzické stránce a ústupu příznaků z dlouhodobého hlediska. 

Podobně vynikající je takzvaná “Raindrop technika”, kterou Gary sestavil, speciální kombinace jemné masáže a užití esenciálních olejů. Ta uvolňuje toxiny z celého těla, rovná páteř, zmírnňuje napětí svalů a pomáhá emoční relaxaci - čili přesně sedí (mimo jiné) právě na spouštěče většiny migrén. 

Co dělat, když nezabírá nic?

Přesto existují migrény, na které zdánlivě nezabírá nic - ani žádná ze zmíněných technik. Co pak? Především neléčit se sám, ale poradit se se zkušeným celostním lékařem či terapeutem. Často se totiž u migrén stává totéž, co u většiny chronických onemocnění: pacient se snaží změnit všechno, co může - kromě samotné příčiny problému. Zkuste říci extémně vytíženému workoholikovi, že má zpomalit! Jistě bude (extrémně výkonně) raději polykat bylinky, než by “přepnul”. Méně časté jsou pak migrény, které jsou způsobeny čistým “informačním přetlakem” - tedy tím, že nám “kdosi” chce “cosi” sdělit. Taková svatá Hilegarda z Bingenu (o níž byla nedávno na Protiproudu řeč) by mohla vyprávět…

K “přecvaku” ze špatné životní cesty může pomoci například koučink, EFT, či již zmíněná homeopatie. Zdaleka nejúčinnější je samozřejmě - vhodná modlitba. Jenže vysvětlujte ateistovi, že právě ona také může pomoci “dešifrovat poselství” migrény (a zjistit, takříkajíc, “z které strany” pochází) či vyřešit různé “metly”, které se dědí v rodinách po generace - což je právě častý případ jinak totálně neléčitelných migrén.

Naší předci věděli jednu věc, která je koneckonců pro zdraví - to skutečné - absolutně nejdůležitější: nemoc nám chce cosi zásadního sdělit. Někdy to může být "jen" to, že máme změnit neudržitelný životní styl. Někdy jde poselství hlouběji, na psychické, či duchovní úrovni. Někdy je celá věc “křížem”, s nímž se zkrátka “jen” máme popasovat.

Jinými slovy: migréna není neléčitelná nemoc, kterou je možné pouze “potlačovat”. Je to cesta, na kterou nás kdosi zve. Jaká? To docela hezky vystihuje jedna myšlenka, jejíž opakování prý proti úpornému “bolehlavu” také výtečně pomáhá:

„Nechávám život, aby mě vedl, a zajistil mi vše, co potřebuji ke svému štěstí. Opouštím potřebu kontrolovat a ovládat dění kolem sebe, nechávám svět běžet svou vlastní cestou tak, jak ho stvořil Bůh.“

 

Podrobněji pojednat o jednotlivých technikách a metodách, včetně olejů, je mimo možnosti článku. Zájemcům o tuto rozsáhlou problematiku proto autorka doporučuje napsat do redakce a zaregistrovat se na jeden ze seminářů o éterických olejích a zdravém životním stylu, či na individuální konzultaci.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky