Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Moderní medicína potvrzuje tradici: Jak o svátcích neztloustnout a předejít viróze? Tři oříšky pro Popelku zabírají i na riziko cukrovky či rakoviny. Čínské recepty na tradiční český vánoční lék

Moderní medicína potvrzuje tradici: Jak o svátcích neztloustnout a předejít viróze? Tři oříšky pro Popelku zabírají i na riziko cukrovky či rakoviny. Čínské recepty na tradiční český vánoční lék

11. 12. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková upozorňuje na jednoduchý trik, který nám pomůže dostat se do nového roku bez výroby dalších děr na pásku, a k tomu pomůže uchovat tělesné zdraví i duševní svěžest

V Adventu se většina z nás tiše odhodlává přežít Vánoce jakožto sezónu, v níž naše tělo dostane zabrat. Všechna ta tučná a sladká sváteční jídla mají potenciál nás opravdu “uzemnit”, případně i rozkolísat naše zdraví a životní pohodu - nemluvě o objemu pasu a jiných citlivých partií. Jenže - je to přeci tradice, a navíc příjemná, na kterou se všichni těší. Neupečte dětem a manželovi cukroví! A nejezte bramborový salát, řízek, nebo svíčkovou…! Naštěstí existují možnosti, jak moderní “přežírací syndrom” svátků narození Páně alespoň trochu kompenzovat. Jednou z nich jsou vlašské ořechy, které k Vánocím ostatně neodmyslitelně patří. Kromě toho mají i další skvělé účinky.

Opomíjený lékař z přírody

Mluvit v domě oběšencově o provaze nebývá právě populární. A připomínat především duchovní rozměr jednoho z největších svátků v roce ve společnosti, která si své křesťanské kořeny z části uvědomí, až když je smrtelně ohrožena invazí islámu, by asi také ničemu nepomohlo. Ostatně vánoční čas si oslavy plné hojnosti skutečně zaslouží. Proto je praktičtější zaměřit se na to,  jak tyto dny přežít ve zdraví a nenechat se jídlem “dorazit”?

PP 

Jednou možností je přece jen trochu racionálně upravit tradiční jídelníček. To lze rozhodně doporučit osobám chronicky nemocným, trpícím takzvanými civilizačními chorobami (cukrovka, obezita, rakovina ….), vyčerpaným, nebo v jakékoli zátěžové situaci (od kojení po zkouškové období). Zkusit si najít zajímavé recepty na cukroví bez cukru či bramborový salát bez klasické majonézy se jim určitě bohatě vyplatí. 

Jenže ani pokud něco takového nechceme či nemůžeme, nemusíme to s jídlem přes svátky vzdát úplně. V boji proti přejídání a v úsilí o zdravější zažívání i pohodu našeho srdce, cév, mozku, i ledvin a kůže, nám může pomoci řada jednoduchých receptů a potravin. Mezi nimi na prvním místě již zmíněný opomíjený “lékař z přírody” - vlašské ořechy.

Životně důležitá kyselina

I moderní věda dnes konstatuje, že vlašské ořechy jsou něco jako “komprimované zdraví”, nebo, řečeno méně počítačovou terminologií, zdraví, sbalené na cesty. Na malém prostoru obsahují až neskutečné množství prospěšných látek. 

Jsou přímo nacpané kyselinou alfa-linolenovou (ALA) - jednou z esenciálních nenasycených mastných kyselin (tzv. omega-3 nenasycené mastné kyseliny). Ta je zásadně důležitá pro fungování našeho organismu a tělo si ji přitom neumí syntetizovat samo, musí ji tedy přijímat celý život v potravě. Je obsažená už v mateřském mléce, později ale její hladiny musíme “dotankovat” potravinami, kde je jí hodně. Vysoký obsah ALA mají kromě vlašských ořechů například lněný, řepkový a sójový olej nebo ryby jako losos a makrela.

Čtěte ZDE: Adventní rozjímání nad neviditelnými jedy: Nadělíme si na Mikuláše ovoce a zeleninu plné pesticidů? I Velký Bratr může mít někdy pravdu. Sebeobranu máme v kapse. Budeme hlasovat, nebo nad tím mávneme rukou?

Bez pravidelného přísunu ALA se našemu tělu vede špatně - a naopak. Zvýšený příjem má potenciál kladně ovlivnit řadu nemocí, které nám důkladně ztrpčují život: počínaje lupénkou, alergiemi, vyrážkami a ekzémy, přes nemoci oběhové soustavy (zvýšená hladina cholesterolu, vysoký tlak, srdeční onemocnění), přes potíže premenstruační a klimakterické až ke skutečně těžkým a potenciálně smrtícím onemocněním typu autoimunitních chorob (roztroušená skleróza, revmatoidní artritida) či rakoviny.

Jak nechtít jíst cukroví?

Vlašské ořechy kromě toho obsahují obecně velkou porci antioxidantů - látek, které zabraňují stárnutí a poškození tkání takzvanými volnými radikály. Slavný americký lékař dr. Joseph Mercola, který o vlašských ořeších také rád píše, v jednom ze svých článků vysvětluje, že “vlašáky” obsahují některé antioxidanty, které jsou téměř unikátní - například juglon, tellimagrandin, nebo morin. Juglon, když jsme u toho, je barvivem, které tónuje kůži do hněda (proto se používaly oříšky k přírodnímu barvení látek), a mimo jiné dokáže vraždit nebezpečné plísně

Joseph Mercola vysvětluje: “Vlašské ořechy obsahují antioxidanty tak účinné při vychytávání volných radikálů z těla, že je vědci označují za ‘neobyčejné’. Výzkumy ukázaly, že polyfenoly, obsažené ve vlašských ořeších, mohou dokonce zabránit poškození jater chemickými látkami z prostředí.

Další studie zase ukázala, že jíme-li potraviny, které jsou jako vlašské ořechy bohaté na antioxidanty, můžeme si ‘prodloužit život’ a ‘zlepšit své motorické funkce a paměť, jak stárneme’.”  

Kromě toho upozorňuje na zajímavou a pro nás důležitou studii: ukázala, že osoby, které konzumovaly po několik měsíců asi 60g ořechů denně vykazovaly nejen zlepšení zdravotního stavu, především funkce oběhové soustavy, ale také celkové zlepšení v oblasti diety - tedy jedly samy od sebe lépe - a tudíž nepřekvapivě vykázaly přirozený úbytek na váze. Dodejme, že testováni byli lidé s nadváhou a rizikem propuknutí cukrovky 2. typu, kteří skutečně zhubnout potřebovali.

Čtěte ZDE: Tajemné poselství svaté Hildegardy: Recept na chřipku i na zlomené srdce. Moderní žena ze středověku nebyla jen bylinářka. Inspirace pro těžké časy, které jsou před námi

Podvyýživa z blahobytu

Asi dvě menší hrsti oříšků (60 g) denně nám proto mohou pomoci cítit se výrazně lépe. Více bychom jich naopak jíst neměli, protože ve velkém mohou způsobovat poruchy zažívání. Ořechy jsou každopádně schopné jednoho drobného dietního zázraku: zaplní nás a zasytí tak, že dietní “zabijáky”, které obyčejně konzumujeme, už nepotřebujeme. 

Je to logické. Ořechy dodávají tělu energii i potřebné “stavební kameny” pro metabolismus (kromě zmiňovaných látek mají v sobě třeba vápník, zinek, měď a chrom, vitaminy B a E). Organismus pak není “podvyživený” a nesnaží se nás všemožně donutit, abychom minerály a další látky doplnili. Mizí přejídání, nezadržitelná chuť na sladké i další nepříjemné symptomy doby, v níž jídlo už ve většině případů dávno není jídlem, ale jen jeho lákavě nakašírovanou kopií. Když vidíme, jaké množství energie a prospěšných látek se tělu v podobě ořechů dostane, asi nepřekvapí, že podle jedné studie ořechy například zlepšují mužskou potenci.

Recepty a tradice

Samozřejmě je potřeba vědět, jak tuto “obyčejnou superpotravinu” konzumovat. Dají se jíst syrové, nebo opražené, samozřejmě předem důkladně oprané ve vodě, především kvůli plísním. Nejlepší je ale si ořechy předem namočit na noc do vody. Tím se nejen “vymáčí” jakékoli další škodliviny - především se aktivují enzymy, kterých je v ořeších, jako v každém semenu, opravdová pokladnice. Další látky, jako již zmíněné esenciální mastné kyseliny, nebo třeba proteiny (kterých je v ořeších také hodně) tím také transformujeme na ve vodě rozpustné látky se snadnějším vstřebáváním do buněk. Dobré je také ponechat na ořeších hořkou slupku - má nejvíce účinných látek.

Pokud nás omrzí jíst ořechy samotné, nabízí zajímavé recepty na jejich konzumaci stále populárnější tradiční čínská medicína. Ta o “vlašácích” již několik tisíciletí ví, že jsou dobré pro doplnění energie ledvin, tedy základní životní energie, kterou všichni v moderní době značně rychle vyčerpáváme. Podle Číňanů základní energie (čchi) ledvin je důležitá pro funkci mozku, srdce i pohlavních orgánů, ale také příznivě zpomaluje stárnutí.

Zdá se, že čínští “nevzdělaní šamani”, vědí už několik tisíc let ze zkušenosti to, co nyní naše neporazitelná věda slavně objevuje. Možná tedy nepředepisují jen “placebo a kozí bobky”, jak se tuhle vyjádřil v televizi jeden český lékař, když předem komicky přiznal, že o čínské medicíně vůbec nic neví. Spíše bychom měli pokorně připustit, že Asiaté se velmi účinně léčili už v době, kdy se evropská medicína dávno ještě ani nedohrabala k pijavicím.

Čtěte ZDE: Další kolečko v boji nepříjemné pravdy s rakovinným byznysem: Nejen laboratorní myši mohou být zdravé! Temná kouzla statistiky. Výživa a životní styl jako klíč k obraně. Publikace, která zachraňuje životy

Tradice zkrátka mají své hluboké kořeny v lidské zkušenosti předávané z generace na generaci. Není nejmenší důvod žít v pyšném omylu, že ty současné jsou proti předchozím nějak výjimečné. Platí to jak o smyslu a podstatě Vánoc, tak o medicíně. Rozumnost a míra nás totiž vždy vede k návratu k "božské" přirozenosti. Což vůbec není tak jednoduché, ani tak banální, jak to vypadá. 

Ale nebudu v předsvátečním ruchu zbytečně kázat a raději přidám pár zajímavých čínských receptů:

Ořechové víno (nebo vinné ořechy)

  • Na jednu dávku pro jednu osobu smíchejte pět vlašských ořechů s 30g hnědého cukru a půl deci bílého vína. Svařte asi 15 minut na mírném plameni. Pokud chcete, aby výsledkem byl nápoj a ne glazované oříšky, je třeba víno dolévat, pokud se vyvaří. 
  • V opačném případě vzniknou oříšky, potažené sladkou pastou, která nejen výborně chutná, ale i uzdravuje. 
  • Působí jako tonikum proti bolesti hlavy, nespavosti, nervozitě a chronickému kašli a oživuje paměť!

Nápoj z vlašských ořechů, sezamu a he shou wu (tj. kořene čínské rostliny polygonum multiflorum, která má podobně jako vlašské ořechy zásadní vliv na celkové posílení organismu, jde sehnat na internetu) 

  • Rozemelte v mlýnku 100g vlašských říšků, 100g sezamu a 50g he shou wu na prášek. Přidejte med dle chuti a libosti.
  • Skladujte v uzavřené nádobě v chladu. Přidáte-li dvě čajové lžičky do horké vody, vyrobíte tak vynikající sladký nápoj na posílení imunity, potence, paměti i celkové vitality.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky