Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Další skandál kolem fastfoodového giganta: Známe skutečnou “utajenou” ingredienci plukovníka Sanderse z KFC. Návykový neurotoxin si pohrává s lidskými emocemi i hormony. Vznikne kuchyňský protiproud?

Další skandál kolem fastfoodového giganta: Známe skutečnou “utajenou” ingredienci plukovníka Sanderse z KFC. Návykový neurotoxin si pohrává s lidskými emocemi i hormony. Vznikne kuchyňský protiproud?

2. 9. 2016

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková komentuje zprávu z Ameriky, kde nezávislí investigativní novináři odhalují pravdu za nejnovějším skandálem kolem receptu na smažená kuřata z KFC

V nedávné době vypukl ve Spojených státech menší průmyslový skandál. Joe Ledington, příbuzný z rodiny plukovníka Sanderse - která neproslula ani tak výkony na poli válečném, jako spíše smaženými kuřaty v obrovitém celosvětovém řetězci rychlého občerstvení KFC - odtajnil slavný recept na smažená kuřecí křídla. Ten přitom společnost dlouhá léta vydává za tajný a tvrdí, že jej chová v sejfu.

PP

Recept je skutečně pozoruhodný - jenže jinak, než si Ledington i KFC myslí.

Tajná ingredience je návyková

V samotném "tajném" receptu nebylo nic, co by se nedalo čekat. Společnost KFC samozřejmě protestuje, že o pravý "tajný recept" nejde, a Ledington že si vymýšlí. Zda má pravdu, nebo nikoli, nejspíš nikdy nezjistíme. Skutečný skandál je ale, jak to tak bývá, úplně jinde: ukazuje se, že za “návykovostí” kuřecích křidélek z fastfoodu nestojí ani tak unikátní kombinace koření, jako především neurotoxický glutamát sodný.

Glutamát je chemická sloučenina, která je pro lidský nervový systém nezdravá a návyková. Tedy alespoň ve své laboratorně vyráběné podobě. Přirozeně je obsažená mimo jiné v kvasnicích a mořských řasách, ovšem moderní “průmysl” kolem jídla ji používá v “umělé” formě standardně v čemkoli, co má chutnat lépe. Počínaje smaženými brambůrky a konče alkoholem. Chemo-farmaceutický průmysl ji dostává do našich těl i dalšími způsoby - stopy glutamátu z hnojiv jsou například i v ovoci a zelenině, glutamát byl nalezen v očkovacích látkách i některých lécích. 

Co ovšem nikdo příliš nahlas neříká, je, že ač není glutamát oficiálně nebezpečnou potravinou, je pro řadu lidí vysoce problematický. I v případě, že na něj není tělo alergické, zatěžuje trávení a celkově přispívá ke zhoršení zdravotního stavu.

Zkrátka “tajná ingredience” jak má být. Skandálek, o němž informuje americký server naturalnews.com, zaměřený na přírodní zdraví, velmi dobře ukazuje, že i společnost, která si dlouhá léta buduje pověst “hodného” konkurenta “zlého” McDonaldu, používá stejnou taktiku, jak ze zákazníků - především pak dětí - učinit drogově závislé “jedlíky”.

Naturalnews: Skutečný skandál zaniká v mediální bouři

Množství novinových článků v nedávné době spekulovalo o tom, zda bylo “vyzrazeno tajemství” receptury, které dodává smaženému kuřeti z KFC jeho údajně neopakovatelnou chuť. Skandál vypukl poté, co noviny Chicago Tribune zveřejnily recept, jehož původcem je synovec plukovníka Sanderse, Joe Ledington. Ledington tvrdil, že má recept na obalované kuře s jedenácti bylinami, který sám jako kluk pomáhal připravovat. Tehdy pracoval pro první restauraci KFC (v té době se ovšem jmenovala Harland Sanders Cafe). 

V mediální horečce kolem toho, zda Ledington skutečně odtajnil to, čemu KFC přezdívá “jedno z největších obchodních tajemství na světě”, naprosto zaniká jeden zásadní fakt. Je jím to, že oněch jedenáct bylin v žádném případě není to, co dodává modernímu “kyblíku” kuřecích křídel z KFC jeho nezaměnitelnou chuť. Možná i proto KFC tolik tlačilo na “whistleblowera”, aby svá tvrzení odvolal. Slavný “tajný recept” je docela obyčejný.

Stejně jako většina potravin, které KFC prodává, i jeho “originální recept” na kuře je především dílem potravinářských příchutí a dalších látek z laboratoře - mimo jiné také neurotoxického glutamátu sodného (MSG).

PP koláž

Čtěte ZDE: Chceme štědré Vánoce s Glutamátem a dobarvenými, křehčenými potravinami? Koření: „drobnost“, která je zásadní pro naše zdraví.

Je tajemství venku? 

Jak tvrdí společnost KFC, její původní recept, ručně sepsaný Harlandem “Plukovníkem” Sandersem, je přechováván v tři sta padesát kilogramů vážícím sejfu, který je zasazen do půlmetrové betonové zdi a chráněn pohybovými senzory a bezpečnostními kamerami. To je klidně možné, ačkoli samozřejmě musejí existovat další verze onoho receptu, které mají továrny a laboratoře, v nichž se slavná příchuť míchá.

Jenže Ledington ukázal reportérovi Chicago Tribune Jayi Jonesovi rodinný sešit s recepty, který patřil jeho tetě, druhé ženě Harlanda Sanderse. Vzadu v sešitu je založen recept Claudie Ledingtonové na obalované kuře. Je následující:

  • 2 hrnky bílé mouky
  • 2/3 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky bazalky
  • 1/3 čajové lžičky oregana
  • 1 čajová lžička celerové soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sušené hořčice
  • 4 lžičky papriky
  • 2 lžičky česnekové soli
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 3 lžičky bílého pepře

Ledington tvrdil, že jako kluk míchal všechny suroviny dohromady v obrovské vaně na střeše rodinné garáže, takže si je dobře pamatuje. Jaký tlak na něj později KFC vyvinulo, není známo - později však svá tvrzení odvolal a nyní poněkud legračně tvrdí, že si vlastně není jistý, zda jde o onen tajný recept, nebo nikoli. Společnost KFC pochopitelně tvrdí, že jde o podvrh.

Skutečná utajená přísada

Jak je to doopravdy - jsou skutečnou tajnou přísadou tyto (nebo jakékoli jiné) byliny? Tajemství lze rozluštit pouhým pohledem na internetové stránky KFC. Ty samy popisují, že je maso nejprve marinováno ve směsi soli, fosfátu sodného a glutamátu. Posléze je obaleno ve směsi složené z mouky, soli, trikalciumfosfátu, syrovátky, netučného mléka, vaječných bílků, kukuřičného škrobu, bramborového škrobu, maltodextrinu, triglyceridů, “přírodního” aromatu, želatiny, a - na závěr - “Plukovníkovy originální kombinace koření”.

Takže většina chuti slavného masa pochází z “přírodně identického aromatu” a glutamátu. Spor je bezpředmětný.

MSG je syntetická sloučenina, která je vyráběna a používána pro svou schopnost aktivovat receptory specifické glutamátové (neboli “umami”) chuti na jazyku. Dodává jídlu bohatější, plnou, masovou příchuť. Na rozdíl od přirozeně se vyskytujícího glutamátu - obsaženého například v ančovičkách, rajském protlaku, sójové omáčce, Worcesterské omáčce či parmazánu - je MSG spojeno s dlouhou řadou zdravotních problémů.

Lidé, kteří jsou na MSG citliví, mohou při jeho konzumaci pocítit řadu symptomů, počínaje žaludečními křečemi a nevolností a konče srdeční arytmií, sklonem k omdlévání, bolestmi kloubů nebo dušností. Studie ovšem prokázaly, že MSG funguje u savců jako neurotoxin. Zabíjí mozkové buňky, především ty v hypotalamu.

Mozková smrt v rychlém balení

Hypotalamus je přitom životně důležitou částí mozku, regulující fungování hormonů, pocity hladu, žízně, emoce nebo sexuální apetit.

Mnoho lidí se proto pokouší konzumaci syntetického glutamátu vyhnout. Dokonce se setkáme s pokusy o glutamátový “detox”. Jenže glutamátu neuniknete tím, že budete číst pečlivě etikety - často se totiž skrývá pod jinými názvy. Autolyzované či hydrolyzované kvasnice, proteinový, kvasnicový či sójový extrakt a proteinový izolát - to všechno jsou převleky glutamátu.

Škoda, že o tom nepíše Chicago Tribune! Pak by možná doopravdy odtajnilo největší potravinářské tajemství světa.

Jenže velká tajemství, jak víme od Marshalla McLuhana, se chrání sama. A tak do KFC dále proudí davy jedlíků.

K něčemu však “skandál” přece jen byl. Odteď si “KFC” může připravit každý sám.

To už se ovšem rovnýma nohama ocitáme v “kuchyňském protiproudu”.

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky