Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Co se hodí v předjaří: Jak souvisí dřevo s nevychovanými předškoláky? Očistu potřebujeme - ale ne tak, jak nám říkají. Se zanesenými játry až k Parkinsonovi a rakovině. Drastické detoxy a hladovky jsou nesmysl

Co se hodí v předjaří: Jak souvisí dřevo s nevychovanými předškoláky? Očistu potřebujeme - ale ne tak, jak nám říkají. Se zanesenými játry až k Parkinsonovi a rakovině. Drastické "detoxy" a hladovky jsou nesmysl

11. 3. 2017

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková si všímá věcí, které bychom před začátkem jara měli - a neměli - dělat, aby naše tělo i duše zůstaly v klidu a pohodě - a o nichž se v záplavě rad na "jarní detox" nejspíše nedozvíme

Detox je jedním z nejmódnějších slov dneška - a zvláště módní je pak na jaře. Různé lifestylové a zdravotní stránky (časopisů i webových periodik), a to i ty velmi mainstreamové, jsou plné rad “jak na to”. Je to vlastně docela logické: většina z nás má na jaře a v předjaří přirozený pocit, že potřebuje po zimě odlehčit stravu i život všeobecně - a řadu z nás také zajímá, jak si vytvarovat tělo, které bude v létě víc vidět. 

Rizikový detox

Přesto je móda detoxů možná jedním z největších rizik takzvaného zdravého životního stylu dneška. Stůně totiž stejným neduhem, jako životní styl sám: odtržením od znalostí o tom, jak souznít s přirozeným prostředím, v němž většinou bohužel už dávno nežijeme. 

Navíc naše znalosti o fungování lidského těla jsou velmi kusé a omezují se téměř výhradně na fyziologii a patologii, známou z “klasické” západní medicíny. Jakkoli je v poslední době populární úsilí o prevenci určitě krokem správným směrem, je krokem žalostně nedostatečným. Naše snaha o uzdravení, případně prevenci, se podobá tápání ve tmě. Někdy náhodou narazíme na zdraví (obvykle tehdy, když je tělo samo ještě natolik silné, aby přežilo jak nemoc, tak naše drastické pokusy o její odstranění), většinou ovšem můžeme tělu spíš ublížit.

Různé detoxy jsou pak často podobně pomatené, jako celá momentálně panující atmosféra, kdy všechno musí být “nejvíc nejlepší” a “ještě více krémovější”. Jednoduše řečeno, jsou velmi extrémní a většině z nás, kteří máme těla a psychiku dosti oslabené, mohou spíše uškodit. Někdy i dost podstatně. 

Jednou možností je, že si naprosto rozhodíme trávení, nebo si způsobíme třeba žlučníkovou koliku, druhou může být celkové oslabení. Když je detoxikace spojená s prudkým úbytkem na váze, pak se také můžeme nadít toho, že se toxiny ve zbylé hmotnosti našeho těla spíše koncentrují, než naopak. Řadě lidí se stává, že při detoxu, spojeném s pitím syrových šťáv, začnou mít průjem, nebo dostanou chřipku či alergii. Říkají, že se jejich tělo čistí - ale není vůbec jisté, zda to naopak neznamená, že chudák tělo nezvládá. 

Čtěte ZDE: Trochu jiný jarní detox: Máme játra v puse? Smrt elektrickým proudem a zabijáci v muzeu. Podvod na pacientech i zubařích. Klinicky ověřené teorie: Všechno je jinak - i v našich ústech

Jarní únava není přirozená!

Přitom se ale nedá říci, že bychom odlehčení či zbavení se toxinů na jaře - víc než kdykoli jindy - nepotřebovali. Naopak. Toxické a nepřirozené životní prostředí, v němž žijeme, stresující životní styl a dlouho neřešené emoce nás mnohdy dokáží doslova přikovat k zemi a časem vedou k naprosto zbytečné chronické nemoci. 

Dobrým dokladem tohoto jevu je takzvaná jarní únava, která je často vydávána za přirozenou součást koloběhu ročních období. Nic ovšem nemůže být dále od pravdy - ve skutečnosti je přirozeným jarním pocitem lehkost, hravost a růst. Stačí se podívat na to, jak to funguje v přírodě. A co všechny ty jarní chřipky, jarní angíny, případně jarní deprese? Co alergie, ekzémy, astma? Jak je možné, že když začne přibývat světla a vše v přírodě raší a roste, naše nálada a zdraví se zhoršují, namísto aby nabraly směr k lepšímu?

Dřevo, dětství a jaro

Odpověď na podobné otázky nám mohou dát medicínské systémy, které na rozdíl od toho našeho neztratily ani své tradice, ani ponětí, jak logicky souvisí v přírodě vše se vším. Dnes se jim říká holistické, tedy celostní. Na místě prvním je v tomto kontextu (kromě například ajurvédy a dalších lidových medicín z východu a jihu) třeba vyzdvihnout tradiční čínskou medicínu.

Ta se dívá na lidský organismus jako na celek, složený z různých částí - hmotné i energetické, pro nás nehmotné (ačkoli v době, kdy dokážeme stále lépe “vidět” takové věci, jako je elektromagnetické pole, se i leccos takzvaně nehmotného stává stále lépe měřitelným). Jediná základní síla, na jejíž dvě polarity, aktivní a pasívní, je vše podle “Číňanů” možné převést, se projevuje v pěti různých kvalitách, kterým se také u nás říkává hybatele nebo méně přesně živly. Tyto “živly” mají pak výspy i v lidském organismu, kde se jejich kvality projevují nejen funkčně, ale jejich hmotným odrazem je i pět základních orgánů.

Hybatelem či živlem, který je nejvíce aktivní na jaře, je dřevo. Dřevo je kvalita síly, která zdůrazňuje růst a expanzi, které jsou na jaře nejviditelnější. Stará se také o průchodnost, pružnost a je příslušná k mládí, dětství - které je samo pružné, hravé a vyznačuje se prudkým růstem. Sílu dřeva si nejlépe představíme, když si pustíme video kořínků žaludu, které prorážejí zemi. Je na první pohled jemná, ale naprosto nezadržitelná. Protože je příslušná k jaru a klíčícím věcem, je její barvou zelená.

Čtěte ZDE: Máte chuť někoho zabít? Detoxikujte játra! Jarní očistnou kůru oceníme ještě na podzim. Proč v „době chemikálií“ nefungují diety? Kdo léčí a kdo uzdravuje

Když játra nefungují

V našem těle pak hybateli dřeva odpovídají játra (a k nim přiřazený žlučník). Právě ona se starají o průchodnost celého organismu a pružnost šlach a fascií. Kromě toho jsou zásadním způsobem spojena s krví, kterou - podle nauky čínské medicíny - ochlazují a skladují a starají se o to, aby jí bylo v organismu správné množství. Protože tělo a psychika jsou pro čínskou medicínu neoddělitelné složky stejného systému, asi nepřekvapí, že játra hlídají i “průchodnost” naší psychiky (včetně toho, že “vyrábějí” stres) a také strategii toho, kým v životě jsme a chceme být. 

Jenže protože jsou “akční”, potřebují játra držet na uzdě - jejich energii musí odpovídat a “hlídat” ji ostatní orgány. Kromě toho ke svému energetickému fungování potřebují, aby správně pracovala jejich hmotná složka. Tedy především abychom měli v organismu dostatek krve, kterou, jak už jsme zmínili, játra skladují. 

Bez ní se totiž jaterní energie může opět “utrhnout ze řetězu”. Co je výsledkem, ví každý rodič, jenž viděl nevychované dítě předškolního věku, které nedostalo, co chtělo. Stejně jako ono totiž játra šílejí a “tlučou”, napadají, ostatní orgány. Výsledkem jsou různé poruchy trávení včetně třeba bolestí žaludku, ale i choroby cest dýchacích, ženské a jiné potíže. 

Kromě toho se taková “odbržděná” játra často projevují různými potížemi v horní polovině těla - zmíněnými jarními angínami, migrénami, návaly horka, záchvaty vzteku, a tak dále a dále. Mezi potíže, na jejichž vzniku se spolupodílejí játra, patří i autoimunitní choroby typu alergií, astmatu, ekzémů a dalších. Že problém souvisí s játry, dokáže šikovný praktik čínské medicíny poznat vyšetřením pulzu a jazyka a dalšími metodami.

Krajní případ: rakovina

Druhou možností je ovšem to, že energie jater v našem těle stagnuje, stojí, nemůže se správně projevit. Obvykle proto, že je v něm tolik toxických látek či hluboko uloženého stresu, že prostě ani velmi silná energie, kterou játra disponují, nemá šanci prorazit skrz. 

Častá pak bývá deprese, bolesti kdekoli po těle, pocit tíže, neschopnosti činit i ta nejjednodušší rozhodnutí - což je patologie spíše žlučníku, než jater - ale i nepříjemné nemoci typu syndromu dráždivého tračníku, EB virózy, a samozřejmě zánětů samotných jater a žlučníku. V krajních případech vede stagnace jaterní energie spojená s další patologií až ke vzniku novotvarů a rakovině, Parkinsonově chorobě a podobným nemocem. A to nejsou zdaleka všechny jaterní problémy, které bychom mohli zmínit.

Pozor na hladovky

Protože na jaře jsou játra aktivní, je rozhodně správný čas je zharmonizovat a vyčistit. Pokud nejsme mimořádně zdraví a v pohodě, pravděpodobně však ničeho nedosáhneme pitím syrových ovocných a zeleninových šťáv, nebo drastickými detoxy typu hladovek. Obojí totiž silně oslabuje trávení (které má průměrný Evropan již tak dost slabé) a ostatní orgány, především pak ledviny. Právě ony jsou přitom největším “vychovatelem” a brzdou jaterní energie v organismu. A bez brzdy nám játra mohou výrazně “zavařit”. 

Kromě toho je dobré si uvědomit, že minimálně zhruba 10% dospělých trpí na žlučníkové kameny (z 80% přitom bez jakýchkoli větších potíží, které by jejich přítomnost odhalily). Pokud potom zařadíme některou z drastičtějších žlučníkových/jaterních očist (za všechny jmenujme například očistu s hořkou solí nebo olivovým olejem a citrusovou šťávou), můžeme kameny donutit, aby se pohnuly - s dost nepříjemnými následky. V krajním případě hrozí žlučníková kolika nebo obstrukční žloutenka. Nic, co by člověk musel zažít.

Čtěte ZDE: Jedna zapomenutá rada nad zlato: Spirituální sauna je právě na vrcholu sezóny! Tip na velmi specifické jarní "odjedování". Hubnout, či zesílit? Experiment kosmického rozměru. Varování: Jen pro odvážné a dospělé!

Co se hodí na jaře

Co s tím? Naštěstí může stoupencům očist znovu pomoci Čína. Čínská medicína totiž zná bylinnou směs, která může žlučníkové kameny změkčit a v některých případech zcela rozpustit. Poté už klidně můžeme “hýbat žlučí” pomocí hořké soli a spol. 

Pokud chceme tělu pomoci spíše skrze stravu, hodí se zařadit do jídelníčku zelené výhonky, klíčky a salátové, ale třeba i mladé pampeliškové listy a koření typu bazalky či oregana. Skvělý je černý sezam, ze sladkého pak melasa, z kořenové zeleniny celer. Mimochodem, obyčejný pampeliškový kořen - sušený, konzumovaný jak je, nebo vylouhovaný v nálevu - je záležitost, která dokáže játra zásadně ozdravět. Žádný div, že je dokonce lékem na rakovinu! Skvělé jsou také nálevy z kořene pýru nebo čekanky, výborná je i čínská kustovnice a nálev z kvítků chryzantémy. Hodí se i esenciální oleje (smil, geranium, semena celeru, modrý heřmánek a další a další…).

Pohyb a klid

Ještě lepší zpráva ale je, že játrům můžeme pomoci ještě docela jinak. Zásadním elementem, který je schopen udržet je na uzdě, je totiž mírný pohyb a vnitřní klid. Jak už jsme zmínili, podstatně souvisejí se šlachami, a také stresem. Jakékoli cvičení, které jemně protahuje šlachy a posiluje systém fascií v těle, nám může pomoci játra odblokovat. Pomůže ale i docela obyčejná procházka, nebo velmi volný běh - pouze do té míry, do jaké se tělu běžet chce. Žádné nucení se do výkonů - to opět vyrábí další stres. 

Abychom snížili úroveň stresu, je především nutné si udělat “detox” od digitálních technologií a povinností. Prostě si udělat jeden den v týdnu - lépe však dva či tři - kdy nebudeme na počítači, mobilu, facebooku - a nebudeme nic muset. Nejlepší by bylo být přitom někde v přírodě, kde je všechno tou dobou zelené. A volně, zhluboka dýchat, se soustředěním na dech. Dech je, jak vědci zjišťují, zásadní pro uzdravení, detoxikaci a dokonce i hubnutí. A játra jsou navíc jednou svou plochou srostlá s bránicí a jejich funkce je v těsném kontaktu - nefungující játra často znamenají zablokovanou bránici a opačně.

Je to vlastně docela logická věc. Nejlepší recept na jakýkoli “detox” je totiž přesně tento - návrat k přirozeném prostředí, z něhož jsme v dnešní době často vytrženi. Uvnitř i navenek. 

Jak s tím souvisí katolický půst, jehož období právě teď prožíváme, je na jinou - velmi podstatnou - úvahu.

Nebo ne? Ale ano. Přirozené prostředí nezahrnuje jen fyzickou podstatu.

PP 




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky