Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Akné: Nejen problém dospívajících. Decimuje už také střední generaci. Jak se léčit? Sluneční pověra. Plevel, med i čínské byliny.  O čem vám odborníci nejspíš neřeknou? A kdy se sluníčkem opatrně?

Akné: Nejen problém dospívajících. Decimuje už také střední generaci. Jak se léčit? Sluneční pověra. Plevel, med i čínské byliny. O čem vám "odborníci" nejspíš neřeknou? A kdy se sluníčkem opatrně?

16. 6. 2017

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková si všímá problému, který může a nemusí být pouze "kosmetický", a přináší několik letních receptů nejen z domácí lékárny

Akné dávno není jen problémem dospívajících “puberťáků”. Nepříjemné pupínky na obličeji, zádech a dekoltu má podle statistik až 43 % lidí mezi 30 a 39 lety věku. 95 % obyvatel západního světa se s ním (doslova na vlastní kůži) někdy v životě setká. 

A ačkoli můžeme v poslední době v médiích slyšet opak, “léčba” akné moderní medicínou není zdaleka to jediné, co nám může pomoci. Základní “lékárnička” člověka trpícího akné je až pozoruhodně jednoduchá. Mohou pomoci byliny, změna stravy, ale také - všelék zvaný slunce.

Pozoruhodně motivovaný článek

Nejspíš bych s podobnými názory, založenými pouze na tradicích a dlouholeté zkušenosti, u některých našich “moderních lékařů” narazila. Nejnovější trend v dermatologii totiž velí tvrdit, že akné je “genetické”, se stravováním moc nesouvisí - jo, a hlavně prosím vás nelezte na slunce, možná vám akné zmizí, ale to je jen takový trik. Jen to tak vypadá to, že funguje. Ve skutečnosti ale dostanete rakovinu a umřete.

Nedělám si legraci. Podobná moudra jsem nalezla v populárním časopise Teen Vogue, který mi elektronicky poslala jedna dívka. Představte si, že dotyčný článek tvrdí, že fakt, že slunce snižuje hladinu zánětlivých odpovědí v těle, sice přispěje k tomu, že se uzdravíte z akné, ale prý současně potlačí vaši imunitu. V dlouhodobém důsledku tudíž můžete dostat rakovinu.

Banner TČM

Jak na to lékaři v citovaném článku přišli, mi není tak úplně jasné. Americká vědecká databáze PubMed má na vitamín D (syntetizovaný vystavením kůže slunečnímu záření) a imunitu trochu jiný názor - když říká například zde, že vitamín D hraje zásadní roli při boji s autoimunitními záněty v těle i při zvyšování imunity. 

Možná, že o motivaci pro zvláštní názory v článku obsažené něco naznačí jeho závěr: “…riskovat rakovinu je opravdu velký hazard. Mažte se důkladně krémy na opalování, pokud se chcete (bezpečně!) bavit. A pokud potřebujete poradit, který krém koupit, tak jsme tu pro vás.”

Čtěte ZDE: Utajené "superjídlo" z And je na všech na českých stolech: Záchrana, nebo jed? Recept na detox. Léčí artritidu, žaludeční vředy, akné i rakovinu. Může způsobit lepru? Jak vyrobit nervový jed

Má čokoládový mýtus pravdivé jádro?

Což je výborný paradox. Je dobře známo, že běžné krémy na opalování blokují syntézu D vitamínu v kůži. “Bezpečná zábava” tedy bude slečnám ze zdravotního hlediska - úplně k ničemu.

Ale zpět k akné. Samozřejmě, že je třeba postupovat opatrně u těžkého akné - slunce nám totiž může na tváři “vypálit” jizvy. Jinak však je možno rozumné slunění spíše doporučit. Ale pojďme dále. Stejně pochybného statusu jako sluníčko se v “odborných kruzích” kupodivu také dočkává změna diety.

„Staré mýty o čokoládě a jiných potravinách, které údajně zhoršují akné, jsou již překonány. Zatím je prokázán pouze pozitivní vliv redukční diety u obézních osob. Nutné je omezit nebo vyloučit kouření,” vysvětluje kožní lékařka v jednom nedávném pokrokovém článku.

Zvláštní na “starých mýtech” ovšem je to, že mívají pravdivé jádro. Samozřejmě, že omezit čokoládu nepomůže, pokud současně nezměníme celkový způsob stravování a života obecně. Pokud například vyloučíme čokoládu a nahradíme ji sladkým pečivem nebo pálivým jídlem z nejbližšího mexického fastfoodu, asi nám to bude platné jako mrtvému zimník. Totéž se ovšem nedá říci o změně jídelníčku jako takového.

Dieta: Akné a zažívání

Empiricky mám ověřeno, že akné často dobře reaguje na dietu, při níž dotyčný vyloučí z jídelníčku pšenici, rafinovaný cukr (lépe však jakýkoli cukr, včetně ovocného, alespoň na čas) a mléčné výrobky. Samozřejmě, že není radno se do podobných experimentů vrhat úplně naslepo - porada s někým, kdo se lidskému zdraví věnuje, je určitě vhodná - a také je nutné při úbytku mléčných výrobků zařadit probiotika. A sem tam si dát kvalitní jogurt či kefír zas tak neuškodí. Nicméně změna viditelná na pleti je obrovská.

Akné totiž - například i podle poznatků tradiční čínské medicíny - významně souvisí s trávením. Konkrétně se stavem žaludku, sleziny a jater. Viděla jsem na vlastní oči případy, kdy při vyčištění “horkosti v žaludku” a “stažení jaterního jangu” (odborné termíny čínské medicíny, které v daném konkrétním případě mohou, ale nemusí odpovídat zánětu žaludku v západním smyslu) zmizelo akné, jehož “nositelka” podle mého prokázala obrovitou osobní statečnost, když s podobnou vizáží přežila bez psychofarmak, než se dostala k “čínské” terapeutce.

Čtěte ZDE: Med pro zdraví i krásu: Přemůže bolavý krk, kašel, cukrovku i akné. Bakterie imunní proti antibiotikům jsou na postupu. Porazí je “nejlepší přítel člověka”? Jedenáct receptů na čtyři roční období

Jak na byliny i kosmetiku 

Takové případy jsou naštěstí vzácné - v každém případě však platí, že změna stravy, doplněná vhodně zvolenými bylinami, funguje v drtivé většině případů. Příznivý účinek má třeba čaj z chryzantémy a kustovnice v poměru 1:1, lepší je však nechat si předepsat některou ze vhodných směsí od terapeuta, který se v bylinách vyzná. 

U čínských bylin také pozor na dodavatele - lepší je zaplatit si za byliny od prověřené firmy (osobně preferuji český Pragon), než lovit levné náhražky, které v čínském případě mohou obsahovat i lecjakou chemii, kterou do těla dostávat nejspíš nechceme.

Co se bylin týče, výborná je třeba i pampeliška nebo kopřiva. Slavná Maria Treben doporučuje na vyčištění krve při akné pít denně litr kopřivového čaje: vrchovatou kávovou lžičku čerstvých nebo sušených mladých výhonků na jeden šálek přelít vroucí vodou a popíjet.

Čínské a české byliny můžeme samozřejmě aplikovat nejen dovnitř, ale i navenek. Kopřiva je i v pleťové vodě od Pragonu, která současně obsahuje i aloe, kafr a minerály z Mrtvého moře.

Velmi příjemná je také domácí směs na mytí obličeje s medem, kterou vyrobíme tak, že smícháme:

  • 1 čajovou lžičku kokosového oleje
  • 3 čajové lžičky medu (kvalitního, nejlépe přímo od včelaře)
  • 1 čajovou lžičku jablečného octa (raw a nefiltrovaného, pokud možno, samozřejmě)
  • 20 kapek esenciálního oleje z tea-tree (nebo podobnou protizánětlivě působící esenci, třeba i čistá levandule je výborná)
  • Obsah 2 kapslí s probiotiky.

(Pozor, je třeba skladovat v chladu!)

Zkrátka a dobře - přírodních cest, jak ulevit pleti s otravnými pupínky, je spousta. Jako u všeho však u akné - zvláště u těžších případů - platí, že co se projevuje navenek, má kořeny uvnitř. Pleť, zvláště pak obličeje, totiž tak či onak odráží nejen stav trávení, lymfatického systému, ale také celého organismu, především také jeho psychické složky.

Podle v současnosti oblíbené psychosomatiky kožní potíže, jako je akné, především souvisejí s nedostatkem sebehodnoty, nenalézáním svého “místa na zemi” a problémy ve vztazích k druhým. 

Proč se o tom běžně nepíše? Že by nedostatek informací? Nebo proto, že sebevědomí, své místo a cenu znající lidé, a to i ti dospívající, jsou obecně málo ovlivnitelní články, jako byl ten, který jsem citovala v úvodu?

Ostatně, to není důležité. Podstatné je, že úspěšné léčení má každý na dosah.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky