Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
ČT je centrální mystifikační páka, hydra Fialovců: Platit či neplatit, ševče, daň? A to ji ještě zvýšili. Nepodvolení: Nekrm hydru! Dobrý voják Kotrba na ně posílá dráby. Žádný strach. Sáhnou po vás až za 55 let. Fakt. Jak je to možné?

ČT je centrální mystifikační páka, hydra Fialovců: Platit či neplatit, ševče, daň? A to ji ještě zvýšili. Nepodvolení: Nekrm hydru! Dobrý voják Kotrba na ně posílá dráby. Žádný strach. Sáhnou po vás až za 55 let. Fakt. Jak je to možné?

17. 8. 2024

Tisk článku

Zdeněk Koudelka reaguje na výhrůžky "dobrého vojáka Kotrby", že podá trestní oznámení na iniciátory výzvy Nekrm hydru a vysvětluje, že občan, který televizní daň přestane platit, se žádnému trestnímu stíhání nevystavuje - i když si uvědomuje, že v tomto směru bylo lépe dokonce za Zápotockého či Husáka, kdežto Fiala...

ODS nejprve vyměnila šéfa ČT za svého brněnského chráněnce, který zajistí, že ve volebním roce splní hydra svou pětikoaliční povinnost normalizačního manipulátora veřejným míněním. K tomu ji ještě přikrmila zvýšením "nucené platby" (pro ni a další hydří hlavu - ČRo). Sedm miliard totiž televiznímu klanu jako úplatek za věrnost v šíření obludných dezinformaích nestačí. Přidali ještě dodatek, že platit bude každý, kdo má třeba jen telefon schopný přijímat vysílání. 

Daniel Sterzik alias Vidlák a někdejší člen RRTV a místopředseda Trikolory Petr Štěpánek odpověděli výzvou, aby se jim přihlásilo do konce roku alespoň 100 000 občanů, které ta nestydatost uráží natolik, že se vydají na neprobádané ledy občanského protestu - a přestanou televizní daň platit. Neboť na jednotlivci si obluda pošmákne, ale tak velká masa jí uvízne v krku - a snad i trochu ji přidusí.

V odpovědi na to někdejší člen Rady ČRo Štěpán Kotrba dostal "spravedlivý občanský amok" a vyplodil "slovo do vlastních řad" (jak u nás bývá za normalizace zvykem). Prý nechce žít v anarchii (v čem jiném než fialové anarchii a výsměchu zákonům i ústavě žijeme? - on však zřejmě ne). A vyzyvatelům k projevu občanské neposlušnosti nařídil, aby do konce tohoto týdne svou výzvu stáhli. Jinak prý na ně podá trestní oznámení. Zda se na tom domluvil s plukovníkem Foltýnem, nebylo do uveřejnění tohoto článku známo.

Ale účel byl dosažen. Mnoho lidí ta estébácká výhrůžka vskutku vyděsila. Nevšimli si totiž, že ten, kterého pokládali za přijatelně bezbarvého, náhle zfialověl. Tak už to v totalitách chodí. Proto i na vlasteneckém setkání v Příčovech padl dnes dotaz na to, v jakém postavení bude protestující neplatič z hlediska práva. A protože mezi nepodvolenými je i (rovněž brněnský, leč v tomto případě trikolórový) významný ústavní právník Zdeněk Koudelka, přinášíme jeho vysvětlení a rozbor:

Neplacení televizní daně není trestným činem

V reakci na občanský protest Nekrm hydru, který vyzývá občany nespokojené s úrovní a lživostí publicistiky České televize k neplacení televizních poplatků, vyvstala otázka o trestněprávní postižitelnosti neplacení.

Televizní poplatek je zákonem č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích stanovená nucená platba. Jeho původ je veřejnoprávní a bývá často označován za daň. Na druhou stranu však je spravován jinak než daně. Pokud není placen, musí jej Česká televize vymáhat jako soukromoprávní dluh u soudu v civilním řízení, přičemž může chtít přirážku 10 000 Kč a soukromoprávní sankci ve formě úroků z prodlení. To potvrdil rozsudek Nejvyššího soudu z 26. 7. 2012, 33 Cdo 3370/2010, i usnesení Ústavního soudu z 19. 5. 2020, IV. ÚS 1039/20.

Naproti tomu daně, místní či správní poplatky, i dlužné sociální či zdravotní pojistné vymáhá orgán veřejné moci (zdravotní pojišťovna) sám, nepotřebuje se obrátit na soud. Ten případně až ve správním soudnictví přezkoumá zákonnost takového vymáhání. Televizní poplatek v sobě spojuje veřejnoprávní i soukromoprávní prvky.

POJĎME SE PORADIT!

pp

PPTV v pondělí 19. 8. 2024 od 18:00 vysílá v přímém přenosu pravidelnou poradu šéfredaktora Protiproudu s "tvrdým jádrem" nepodvolených.

Do porady buď posílejte své dopisy do redakční pošty, nebo chatujte - ale jen do 17:00, tedy hodinu před zahájením vysílání. Chat bude samozřejmě v provozu i během "porady", ale kvůli úspoře času na některé později sdělené názory, úvahy či dotazy bude Petr Hájek reagovat až v příští Tea Party.

31. případ "majora" Zemana - druhá řada

Trestní zákoník v § 240 upravuje trestnost zkrácení poplatku a podobné povinné platby. Pro právo není rozhodující název jednotlivých pojmů, ale jejich obsah. Byť se televizní poplatek nazývá poplatek, není poplatkem ve smyslu trestního práva, tím jsou místní a správní poplatky. Otázkou je, zda je zařaditelný pod pojem podobné povinné platby. Jako obvykle v právu na to byly dva protichůdné názory. Rozhodující je pro výklad práva názor orgánu právo aplikujícího. V tomto případě trestní soudy.

Zde se otázka řešila nejprve ve prospěch toho, že televizní poplatek pod trestněprávní represi zařadit nejde právě pro jeho soukromoprávní formu vymáhání. Rozhodl tak Okresní soud v Prachaticích usnesením z 12. 8. 2019, 1 T 165/2018, a Krajský soud v Českých Budějovicích usnesením z 22. 7. 2020, 3 To 590/2019. Oba soudy vyjádřily názor, že zkrácení televizního poplatku není trestný čin.

S tím se však nespokojil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v zájmu České televize chtěl prosadit trestní represi i za zkrácení televizního poplatku. Jeho názoru vyhověl usnesením Nejvyšší soud z 15. 12. 2022, 7 Tdo 1229/2020-881. Prvním náměstkem Pavla Zemana byl Igor Stříž, současný nejvyšší státní zástupce (to je ten fialový - bývalý rudý - vojenský prokurátor, který vyhrožuje tříletým vězením každému, kdo si třeba myslí, že válka Západu proti Rusku na Ukrajině není "ruskou agresí", pozn. PP).

Nejvyšší soud se v rozporu s názorem okresního i krajského soudu postavil za to, že televizní poplatek je podřaditelný pod pojem podobná povinná platba jako daň a za jeho zkrácení může být uplatněna trestní represe.

V právu platí, že vyšší bere. Nemusí mít přitom pravdu, ale má moc a moc rozhoduje. Takže ve věci rozhoduje Nejvyšší soud a ten má moc. Pochybuji, že při současném složení Ústavního soudu by došlo k popření tohoto názoru Nejvyššího soudu.

Česká televize je pod ochranou moci.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Jak si uchovat zdraví a zlepšit vyhlídky na plný život - navzdory pokusům Schwabů, Gatesů a Big Pharmy o opak - a současně podpořit Protiproud?

 

Některé zásadní odpovědi najdete v rozhovoru Petra Hájka s ing. Jiřím Černotou - nejen na téma jednoho zcela mimořádného prostředku na posílení těla i ducha - a dosažení praktické dlouhověkosti

Bezplatný účet u BEWITu pro nezávazný přístup ke slevám si můžete vytvořit zde. Výrobky BEWIT si lze také prohlédnout i zakoupit zde. Nákupem přes tyto odkazy  pomůžete nejen sobě, ale i další existenci Protiproudu!

Neplacení není zkrácení!

Přesto však není neplacení televizního poplatku trestné. Trestné je jeho zkrácení.

Přeloženo z právničtiny do lidštiny je zkrácení podvodné jednání, kdy zatajíte, že máte platit daň (poplatek, clo) nebo uvedete údaje daň snižující. Když přiznáte povinnost platit daň, ale nezaplatíte ji, nejde o trestný čin a dlužná daň bude jen příslušným orgánem vymáhána.

Stejně tak, když podnikatel nezaplatí za sebe zdravotní a sociální pojištění, ale přizná jej, že je má platit. Jiná situace je, když neodvede povinné pojištění za zaměstnance, ale přitom jim je strhne ze mzdy s tím, že jej odvedl. To již trestné jednání je.

Pokud tedy občané ohlásí České televizi, že jsou poplatníky, nebo již jsou jako poplatníci ohlášeni a jen poplatek nezaplatí, nejde o zkrácení platby, tedy nejde o trestný čin bez ohledu, jakou částku dluží. Hrozí jim jen přirážka k poplatku 10 000 Kč a úroky z prodlení. Dluh může Česká televize vymáhat jen soukromoprávní žalobou okresnímu soudu podle bydliště dlužníka.

Máme na to zhruba pětapadesát let

V případě řešeném u Okresního soudu v Prachaticích šlo o podnikatele – provozovatele hotelu, kteří za televize umístěné na pokojích nesplnili oznamovací povinnost České televizi. Tedy vůbec nepřiznali, že mají platit. Nešlo o pouhé neplacení poplatku po jeho přiznání.

DOPORUČUJEME:

Zdraví v Protiproudu: Fantastické houby. Zkušenost patologa s vyléčením cirhozy jater. Pro nádory zhoubné i nezhoubné. Překvapivý detox. Jak na mozek, paměť a kognitivní schopnosti? Bambus a cévy. Čokoláda nejen pro děti. Pomozme si!

SUPERPOTRAVINY A ZÁZRAČNÉ HOUBY SUPRAMEDEX
objednávejte zde

 

I při zkrácení televizního poplatku, tedy jeho neohlášení České televizi, vznikne trestní odpovědnost, jen pokud dlužná částka bude většího rozsahu – alespoň 100 000 Kč. Protože má od roku 2025 činit televizní poplatek 150 Kč měsíčně, nastane trestnost u nepodnikajících občanů až za 667 měsíců (asi za 55 a půl roku), i kdyby povinnost platit poplatek zatajili.

Ovšem to by nastalo promlčení původně zkrácených poplatků a většina lidí by zemřela. V případě řešeném u Okresního soudu v Prachaticích šlo o hoteliéry, kteří dlužili za televize na pokojích více než 300 000 Kč. Nešlo o nepodnikatele.

Překoná Fiala s Kotrbou Husáka?

Iniciativa Nekrm hydru nevyzývá občany k tajení povinnosti platit televizní poplatky, tedy nevyzývá je k jeho zkrácení. Naopak je vyzývá k tomu, aby otevřeně uváděli, že mají povinnost platit, ale neplatí, protože Česká televize ve svém zpravodajství a publicistice lže, je servilní k vládním stranám a nereprezentuje celé názorové spektrum společnosti.

Navíc se obrací na občany. Jde tedy o akci občanské neposlušnosti, nikoliv na podnikatele. Z těchto všech důvodu vyzývá k jednání, které není trestné, a tedy ani samotná organizace akce trestná není.

Mimochodem za neplacení televizních poplatku za lži Československé televize se nezavíralo ani za Zápotockého, ani za Novotného, ani za Husáka.

Uvidíme, jak to bude za Fialy.

Zdroj.

Tagy článku

Doporučujeme

Rub a líc podvodu, který změnil svět: Oficiální verze je neudržitelná. Kdepak letadla! Budovy byly odstřeleny zevnitř. Vědecké důkazy nelze obejít. Přestaly platit fyzikální zákony? Ne. Jen začala platit lež. Byla to řízená demolice světa

Rub a líc podvodu, který změnil svět: Oficiální verze je neudržitelná. Kdepak letadla!...

Maďarská odpověď na migrační pakt: Přivezeme vám migranty před sídlo Evropské komise do Bruselu. Budapešť už představila flotilu autobusů. Unijní elity v panice. Máme migranty rádi, ale ne ve vlastním domě. Párty v Bruselu?

Maďarská odpověď na migrační pakt: Přivezeme vám migranty před sídlo Evropské komise do...

NEJČTENĚJŠÍ

Není cesty zpět: Kolaps je tu. Na prahu katastrofy zločinci jednají s vražednou psychologií. Nepřiznat chybu. Sadismus na poslední chvíli. Na Zelenském to vidíme přímo názorně: Pomsta světu za vlastní bezvýznamnost - třeba i jaderná

Není cesty zpět: Kolaps je tu. Na prahu katastrofy zločinci jednají s vražednou psychologií....

Na začátek stránky